Вие сте тук:

Начало Други Статии ТЕРАПИЯТА НА МАКС БИРХЕР БЕНЕР/СЫРОЕДЕНИЕ ПО М. БИРХЕР-БЕННЕРУ

ТЕРАПИЯТА НА МАКС БИРХЕР БЕНЕР/СЫРОЕДЕНИЕ ПО М. БИРХЕР-БЕННЕРУ

Консумацията изключително на прясна растителна храна, може да излекува всяко дегенеративно заболяване.

Родоначалник на тази теория е Питагор, който вярвал, че в непреработените храни от растителен произход се съдържат “специфични” съставки, които липсват в печените храни.

С други думи става въпрос за ензими и витамини.

СЪВРЕМЕННИЯТ ПРОДЪЛЖИТЕЛ НА СХВАЩАНИЯТА НА ПИТАГОР Е ШВЕЙЦАРСКИЯТ ЛЕКАР-ХИПОКРАТИСТ МАКС БИРХЕР БЕНЕР (1867-1936).
Клиниката в Цюрих, носеща името му, все още функционира.

Бенер имал сериозни здравословни проблеми, но тогавашната медицина не можела да му помогне (кахетичен с болно сърце, иктер и др.).

През 1895г. получил иктер (пожълтял) и лекарите му препоръчали млечна диета, но състоянието му се влошило и накрая не можел да приема нищо.

Лекарите му предписали компот от ябълки, защото вярвали, че пресните плодове са трудно смилаеми. Било е време, когато всичко се е преработвало термично преди да се консумира, а месото се е смятала за подсилваща и здравословна храна.

Съвсем случайно Бенер опитал една сурова ябълка и установил, че му понася и продължил да яде ябълки, докато се оправил напълно.

Един месец по-късно негова пациентка, обиколила всички лекари в Цюрих, му поискала помощ. Страдала от анорексия и стомахът й не можел да преработва нищо.

Каквото и да приемела на другия ден все още било в стомаха й непроменено. Бенер се запитал как би могъл да й помогне, след като е опитала вече всичко познато. Тогава един негов колега му споделил, че е прочел в някакъв речник, че Питагор е препоръчвал пюре от плодове и мед при разстройства в храносмилането.

“ДА ДАМ СУРОВИ ПЛОДОВЕ НА ЧОВЕК, ЧИЙТО СТОМАХ ВЪОБЩЕ НЕ РАБОТИ?!”
Тогава си спомнил, че ядейки сурови ябълки, е прекратил кризата си.

Така решил да даде на пациентката си сурова ябълка и това била единствената храна, която успяла да смели след толкова месеци принудително гладуване. След това прибавил и сурови листни зеленчуци (маруля, спанак и др.) докато храносмилателната й система започнала да работи нормално.

“НО КАК Е ВЪЗМОЖНО?!
В УНИВЕРСИТЕТА СА НИ УЧИЛИ, ЧЕ ГОТВЕНЕТО ПРАВИ ХРАНАТА ЛЕСНОСМИЛАЕМА. ДА СА НИ УЧИЛИ ГРЕШНО? ИЛИ МОЖЕ БИ В НЕПРЕРАБОТЕНАТА ХРАНА СЪЩЕСТВУВАТ НЯКОИ ВЕЩЕСТВА, КОИТО ОГЪНЯТ РАЗРУШАВА?”-СЕ ПИТАЛ ТОЙ.
Намирал се е съвсем близо до откриването на ензимите и витамините.

През 1899г. открил принципа, който обяснява терапевтичната сила на пресните плодове и зеленчуци, която нарекъл “жива суровина”. Това бил вторият закон на термодинамиката, който физикът-нобелист Ервин Шродингер признал като закон, който се отнася за храната.

ПРЕЗ ЯНУАРИ 1900Г. БЕРНЕР ОБЯВИЛ СВОИТЕ ТЕОРИИ ПРЕД МЕДИЦИНСКАТА ОБЩНОСТ В ЦЮРИХ. НЕЙНИЯТ ПРЕЗИДЕНТ ГО НАПАДНАЛ ОСТРО, КАЗВАЙКИ:
“Г-н Бернер е прехвърлил границите на разумното”, а колегите му веднага след конференцията го обсъждали:
“Не знае какво говори. Излага медицината. Теориите му са опасни глупости!”

НО БЕРНЕР НЕ ПАДНАЛ ДУХОМ И ЗАПОЧНАЛ ДА ПРИЛАГА НА ПРАКТИКА ТЕОРИИТЕ СИ В КЛИНИКАТА, КОЯТО ОТКРИЛ. РЕЗУЛТАТИТЕ ГО РЕАБИЛИТИРАЛИ. СЪУМЯВАЛ ДА ИЗЛЕКУВА БОЛНИ, “ОТПИСАНИ” ОТ КЛАСИЧЕСКАТА МЕДИЦИНА – С АНЕМИЯ, ГАНГРЕНА, ТИРЕОТОКСИКОЗА, ПЪЛНО СПАДАНЕ НА КОРЕМНИТЕ ОРГАНИ И ДР. ТАКА СТАНАЛ ИЗВЕСТЕН В ЦЯЛА ЕВРОПА.

Поддръжниците на тази теория смятат, че естествената храна за човека са плодовете, стъблата, корените, кореноплодните и луковиците на определени растения.

Формата на човешките зъби доказва, че човекът е плодояден – резците са за отхапване, а кътниците за пасиране на плодовете. Дори устройството на стомашно-чревния тракт на човека е еднакво с това на висшите маймуни, хранещи се изцяло с плодове. Първобитният човек също.

Климатът бил горещ и Земята била покрита с плодоносни дървета, от които се хранели първобитните хора.

През ледниковия период се принудили да ядат месо, една противоестествена храна, към която в последствие се пристрастили.

ИЗГЛЕЖДА ТОВА Е БИЛО ИЗВЕСТНО НА ХИПОКРАТ:
“Човекът се задоволявал да яде и пие същото, каквото говедото, коня и всички останали животни – всичко, което земята дава: плодове, храсти, листни зеленчуци, това с което се хранели и животните. С това израстват и с това живеят без болка до смъртта си, без да имат нужда от друг вид храна. Вярвам, че такава е била храната на човека поне в началото.

Днешното разнообразие в храната ни изглежда е едно откритие и още - резултат на процеси, извършили се през един голям период от време.” (“За древната медицина” - глава 3)

ТОВА ОЗНАЧАВА, ЧЕ ПОРАДИ ЛИПСА НА ХРАНА ЧОВЕКЪТ НЕ САМО СЕ Е ПРИНУДИЛ ДА ЯДЕ МЕСО, НО И ВАРЕНА РАСТИТЕЛНА ХРАНА.

Една от главните причини е, че от събирач на готова храна, която е намирал по дърветата, станал производител на храната си.

Заел се с отглеждане на житни култури, които можели да се складират до новата реколта. “Но складираните житни зърна не били подходящи за ядене. Трябвало да си сварят или смелят и да се приготви хляб.” Житните семена са особено вкусни и годни за ядене непреработени, докато са още меки в обвивката върху класа.

КАКВО Е НАУЧНОТО ОБЯСНЕНИЕ НА ТЕРАПЕВТИЧНОТО ДЕЙСТВИЕ НА ХРАНЕНЕТО ИЗКЛЮЧИТЕЛНО С НЕСГОТВЕНА ХРАНА?


Най-важните научни данни са следните:

1. Съдържат витамини, които се разрушават (особено водоразтворимите) при готвенето. Тежки патологични състояния се развиват в случаите, когато човек се храни дълги години със сварени или консервирани храни. Спомнете си скорбута, който е покосявал някога моряците на далечно плаване. Този вид хранене води и до кариес, отслабване на зрението, на слуха, паметта (симптоми на стареене на организма), дори до развитие на рак, тъй като организмът се лишава от необходимите му антиоксиданти, които укрепват имунната система и оказват предпазващо въздействие.

2. д-р Хауел в книгата си : Enzyme Nutrition” твърди, че в суровата храна се намират ензимите, необходими за нейното обработване в стомашно-чревния тракт, докато за печената организмът използва изработени от самия нето ензими, в резултат на което той отслабва и дегенерира. “Храненето с готвена храна изразходва до 25% от сумарното ни енергично производство. Когато ядем храни, богати на ензими, енергийното изразходване на организма намалява и по-голямата част от произведената енергия остава на разположение на оздравителните процеси в него.”

Действително при готвенето (при температура над 45 градуса) се разрушават 10% от ензимите в храната.

Ензимите се определят като катализатори на живота, тъй като са необходими за храносмилането, за развитието и възстановяването на тъканите, както и за защита срещу инфекции и дегенеративни заболявания.

Д-р Ан Уигмор твърди, че липсата на ензими води до левкемия и други проблеми. Един от ензимите на суровата храна е цитохромната оксидаза, вещество необходимо за клетъчното дишане. Там където има кислород, ракови клетки не могат да оцелеят, защото те живеят във ферментацията на захарта при анаеробни условия.

3. Суровите храни съдържат неактивни фибри, които изнасят токсините от тялото. Натрупването на токсините е една от основните причини за рака.

4. Д-р Уигмор съобщава за един опит, който обяснява защо прочистващата диета със суровите “слънчеви” храни побеждава рака: ракови клетки взети от човешко тяло, се развивали неспирно след като ги поставили в сготвена храна, но не можели да работят, когато същата тази храна била непреработена. (Ан Угмор “Стани лекар на себе си”)

5. Ф.М.Потенгер публикувал в American Journal of Orthodontics and Oral Surgery резултатите от 10 годишно изследване: разделил 900 котки на две групи – едната давал сурова храна, на другата – сготвена. Котките от първата група били напълно здрави, докато от втората развили дегенеративни заболявания, каквито измъчват и човешкия род – рак, сърдечни проблеми, остеопороза и др. Може би тази е причината човекът да страда от дегенеративни заболявания?!

6. В British Medical Journal (бр.14) е публикуван опит с пастьоризирано мляко: изследователите хранели теленцата с млякото от майките, но пастьоризирано. Резултатът бил едно от 10 да умрат преди да достигнат продуктивна възраст.

Роберт Коен в наскоро издадената книга “Мляко: смъртоносна отрова” отдава на пастьоризираното мляко отговорността между другото и за канцерогенезата, диабета, астмата и други дегенеративни заболявания и се жалва срещу корпорациите, произвеждащи мляко за дегенерацията, която предизвикват у малките деца.

http://zdrave-bogatstvo.com

Еще...

СЫРОЕДЕНИЕ ПО М. БИРХЕР-БЕННЕРУ

Швейцарец Макс Бирхер-Беннер принадлежал к числу врачей, считавших сырую растительную пищу лекарством от всех болезней. Он одним из первых изложил постулаты сыроедения в своей книге «Основы лечения питанием на началах энергетики», опубликованной в 1903 г. Бирхер-Беннер исходил из того, что все растения заключают в себе энергию Солнца, которая разрушается при термической обработке и длительном хранении овощей и фруктов. С этой точки зрения любая пища, приготовленная при помощи огня или консервированная любым (кроме сушки) способом, представляется бесполезной для организма.

В отношении перевариваемости и полноценного использования пищи несомненный перевес оказывался на стороне животных продуктов.

Главный недостаток растительной пищи - она обременяет кишечник большими массами неперевариваемого материала и потому вредна и тяжела для пищеварения.

Всячески поощрялось потребление возбуждающих веществ - мясного навара, кофе, чая, шоколада, какао. Спиртные напитки считались полезными и освежающими, стимулирующими внутренние силы организма.
Вино прописывали за обедом, пиво перед сном. Кофе, чай - утром и в течение всего дня, для возбуждения аппетита рекомендовали крепкий мясной бульон с яйцом.

Печальные последствия такого «здорового образа жизни» не заставили долго ждать - спиртное употреблялось повсеместно, мясо и яйца отягощали желудки обывателей в диком, с нашей точки зрения, количестве, фрукты же и зелень исключались из рациона как вредная и тяжелая пища.

Доктору Бирхеру-Беннеру пришлось столкнуться с пренебрежением и холодностью общества, слепо следовавшего белковой диете. Он предлагал настолько необычные и парадоксальные вещи, что потребовалось несколько лет упорной борьбы в научном мире, прежде чем врачи стали прислушиваться к его советам. К тому времени выяснилось, что для поддержания сил организму требуется гораздо меньшее количество белка, 40-30 г в день на взрослого человека, т. е. количество, легко получаемое из растительной пищи.

ДОКТОР БИРХЕР-БЕННЕР ПЕРВЫЙ ЗАГОВОРИЛ НЕ ТОЛЬКО О ПОЛЬЗЕ ОВОЩЕЙ И ФРУКТОВ, НО И ОБ ЭНЕРГЕТИЧЕСКОЙ ЦЕННОСТИ ПРОДУКТА.

Он утверждал, что солнечная энергия переходит во всех растениях и плодах в особую электромагнитную энергию: последняя передается человеческому организму лишь в том случае, если человек употребляет в пищу эти продукты в сыром виде, так как варка совершенно «убивает» электромагнитную энергию.

«Представление о пищевой энергии, - говорит Бирхер-Беннер, - дают не калории, а электромагнитная сила».

«Содержание белка не может и не должно служить мерилом питательной ценности, - утверждал доктор, - питание следует понимать как потребление энергии.

Организм, в существеннейшей части своих процессов считается не с белками, углеводами и жирами, а лишь с достоинством их энергии».

Пища есть вводимая энергия. Жизнь животного царства представляет собой потребление энергии. Питательные вещества представляют собой лучший источник энергии для питания человека, если они восприняты в естественном виде.

«ПРИРОДА НАЗНАЧИЛА ЧЕЛОВЕКУ ГЛАВНОЙ ПИЩЕЙ ПЛОДЫ ДЕРЕВЬЕВ, ТРАВЫ, ИЗРЕДКА ПТИЧЬИ ЯЙЦА И ЖИВОТНУЮ ПИЩУ, - УТВЕРЖДАЕТ ДОКТОР БИРХЕР-БЕННЕР. - ЛЮДИ, ПИТАЮЩИЕСЯ ТОЛЬКО ФРУКТАМИ, КОРЕНЬЯМИ, ОРЕХАМИ, МАСЛОМ И ХЛЕБОМ И ОТКАЗАВШИЕСЯ ОТ ВСЯКОГО ПРИГОТОВЛЕНИЯ ПИЩИ НА ОГНЕ, ТАК НАЗЫВАЕМЫЕ СЫРОЕДЫ, ПОЛЬЗУЮТСЯ БЕЗУКОРИЗНЕННЫМ ЗДОРОВЬЕМ И ПОЛНОЙ РАБОТОСПОСОБНОСТЬЮ.

Стало быть, природа не поставила ни мясо, ни кулинарное искусство необходимыми условиями человеческого питания. Питательные свойства молока ухудшаются при нагревании.

Пища, которую человек может принимать в естественном виде, увеличивает присущую телу врачевательную силу и повышает его работоспособность.

Способность бедного населения, живущего преимущественно на вегетарианстве, к тяжелому физическому труду, доказывает, что и при растительной пище может развиваться значительная мышечная сила.

Фрукты и овощи являются идеальной пищей для людей, растрачивающих много энергии».

Доктор настаивал именно на потреблении сырой пищи, так как органически связанные между собой минеральные соли растений при варке в соленой воде освобождаются от своих соединений и отчасти растворяются в горячей воде.

Во избежание потери минеральных веществ доктор рекомендовал или варить растения на пару или из воды, в которой они варились, приготовлять супы.

СТРУЧКОВЫЕ РАСТЕНИЯ ДОЛЖНЫ БЫТЬ ИСКЛЮЧЕНЫ ИЗ ПИЩЕВОГО РАЦИОНА.
«Стручковые растения имеют очень высокое содержание азота (белка), почему и являются вредной пищей для человеческого организма».

Животные жиры следует предпочитать растительным. Из животных жиров подходит только сливочное несоленое масло. Остальные жиры должны быть исключены из пищи.

Потребление соли должно быть ограничено до минимума - 5 г ежедневно на человека.

МЯСО СОДЕРЖИТ ПРОДУКТЫ ЖИВОТНОГО ОБМЕНА ВЕЩЕСТВ, ПРОДУКТЫ УТОМЛЕНИЯ - КРЕАТИН, МОЧЕВИНУ И Т. Д., А ТАКЖЕ ПРОДУКТЫ НЕКРОБИОЗА: ПТОМАИНЫ И ЛЕЙКОМАИНЫ - ЭТИ ТРУПНЫЕ ЯДЫ ПО СВОЕМУ ДЕЙСТВИЮ РОДСТВЕННЫ СТРИХНИНУ.

Доктор считал, что возбуждающие вкусовые вещества - всевозможные приправы и специи - заглушили в человеке природный инстинкт выбора пищи.

Важнейшая задача диетологов - вернуть больного к естественному вкусу его пищи. Голод должен сделаться лучшей приправой, и пищевой инстинкт поможет человеку самому подобрать себе пищу.

ДИЕТА ПО БИРХЕР-БЕННЕРУ
СЫРОЕДЕНИЕ ПО М. БИРХЕР-БЕННЕРУ

Хотя учение Бирхер-Беннера до сих пор признается сторонниками сыроедения, ортодоксальные сыроеды считают его систему чересчур мягкой, так как она допускает употребление молока и яиц, а также отварных блюд.

Доктор Бирхер-Беннер делит продукты на три категории:
- продукты высокой питательной ценности: зеленые листья, плоды, овощи, фрукты, орехи и т.д.
- продукты меньшей питательной ценности, содержащие сниженное количество солнечной энергии: молоко и яйца.
- продукты незначительной питательной ценности: мясо и мясные продукты, белый хлеб, белая мука, сваренные в большом количестве воды овощи и консервированные продукты и сладости.

ДИЕТА ПО БИРХЕР-БЕННЕРУ ПРЕДУСМАТРИВАЕТ СЛЕДУЮЩИЕ ПРИНЦИПЫ:
√ Преимущественное употребление растительных продуктов — лучших поставщиков солнечной энергии, витаминов, гормонов, ферментов, минеральных солей и других полезных для организма веществ.

√ Употребление большей части продуктов в сыром виде. Вареная пища бедна солнечной энергией, в ней уменьшено или денатурализовано содержание витаминов, минеральных солей, белка и других веществ. Чем дольше длится тепловая обработка продуктов, тем ниже их качество и пригодность для питания.

Особенно вредны неоднократно подогреваемые приготовленные блюда. Нельзя варить овощи в большом количестве воды, которая потом выливается, хотя в ней остается много витаминов и минеральных солей.

Ограничивая употребление сырой пищи, человек испытывает чувство голода. Для его подавления обычно используются вредные для здоровья стимуляторы - поваренная соль, чай, кофе, алкогольные напитки, шоколад, соусы, уксус и т.д.

Все это ведет к нарушению пищеварения и развитию хронических заболеваний.

ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ПРОДУКТОВ В ИХ ПЕРВОЗДАННОМ ПРИРОДНОМ ВИДЕ.
Очищенные при переработке продукты (мука тонкого помола, манная крупа, шлифованный рис и т.д.) теряют присущие цельному зерну полезные свойства, так как ценная часть зерна уходит в отруби.

То же самое относится к белому (рафинированному) сахару. Поэтому белый хлеб следует заменить черным, а белый сахар - неочищенным тростниковым.

ОТКАЗ ОТ МЯСА.
Мясо ослабляет жизненные силы организма, поскольку оно бедно солнечной энергией и витаминами. Мясо и рыба, а также мясные бульоны способствуют излишнему всасыванию в кровь кислот (в первую очередь мочевой кислоты), что приводит к тяжелым нарушениям обмена веществ.

СОСТАВЛЕНИЕ ПИЩЕВОГО РАЦИОНА С ПРЕОБЛАДАНИЕМ ЩЕЛОЧЕЙ, А НЕ КИСЛОТ.
Щелочную направленность питания обеспечивают фрукты, ягоды, овощи, листья и стебли растений. В зернах злаков, бобовых и семенах преобладают кислоты. Однако в этих продуктах их меньше, чем в мясе животных и птиц, рыбе, яйцах.

Отказ от традиционных заблуждений: только привычки и извращенный вкус приводят человека к мысли, будто горячая пища необходима для здоровья или помогает согреться.

В ДЕЙСТВИТЕЛЬНОСТИ ХОРОШЕЕ КРОВООБРАЩЕНИЕ И ТЕПЛО - ЭТО РЕЗУЛЬТАТ СГОРАНИЯ БОГАТЫХ СОЛНЕЧНОЙ ЭНЕРГИЕЙ СЫРЫХ ПРОДУКТОВ, ПОПАДАЮЩИХ ВНУТРЬ ОРГАНИЗМА.

Режим питания, основанный на редких и малых по объему приемах пищи. Основательно питаться необходимо только 1 раз в день, а 2-й и 3-й раз лучше обойтись минимальным количеством еды.

ТЩАТЕЛЬНОЕ И МЕДЛЕННОЕ ПЕРЕЖЕВЫВАНИЕ ПИЩИ.
Этот принцип особенно важен для сыроедов. При плохом пережевывании растительных продуктов возникают расстройства пищеварения.

http://www.oum.ru/

Последна промяна ( Събота, 27 Февруари 2016 23:39 )