Вие сте тук:

Начало Други Статии "Петър Димков-Практически съвети за правилно лекуване по метода на Луи Куне"

"Петър Димков-Практически съвети за правилно лекуване по метода на Луи Куне"

ПРЕДГОВОР 
КАК СЕ ИЗЛЕКУВАХ

Напоследък името и лечебният метод на Луи Куне все повече почват да интересуват българската интелигенция. Малцина са, които не са прочели неговите съчинения "Нова лечебна наука", "Наука за лицеизраза" и "Отглеждане на детето".  За жалост, обаче, малък е броят на тези, които са си дали труд основно да  го проучат и приложат с полза.

Луи Куне, вече покойник, е бил народен лекар от Лайпциг и един от гениалните основатели на природното лекуване. След като се излекувал сам, с помощта на собствения си лечебен метод от рак в стомаха, напреднала туберколоза и силно нервно разстройство, той излекувал десетки хиляди страдащи от всезъзможки болести и отречени от медицината. Целта на неговата "Нова лечебна наука" както казва самия той е: да посочи как да познаваме и преодотвратяваме навреме болестите, да уясни закона за МИРОВОТО ЕДИНСТВО, върху който трябва да почива всеки истински лечебен метод и да служи, като водач и съветник на всички, които жадуват да си възвърнат здравето с помощта на всеобщата майка — природата.   

Когато ще преценяваме лечебния метод на Куне, не трябва да съдим по неудачните опити на стигнали до гроба болни. Лекомислено е да вменяваме като недостатък на едно учение това, за което е виновна личността, която без да го проучи, прибързано и неумело си е послужила с него, защото само по пътя на сигурната себепреценка и умелото, използуване на лечебните закони, а също и при наличността на един жизнеспособен организъм, може да разчитаме ма успешни и трайна лечебни резултати.

Как и за колко време съм се излекувал напълно след проучавне на Куневия метод, читателят ще види от следното ми писмо, адресирано до редактора на "Добро народно здраве" — г-н д-р К.Ганев, в гр. Варна, и публикувано в същото списание. (година II, кн. 4 и 5),София, 6 ноември  1929 г.

ЛЮБЕЗНИ ДОКТОРЕ,

Понеже ви обещах да сподeля с читателите на списанието ви как се излeкувах по метода на Луи Куне от многото си болести, то пристъпвам към изпълнение   на  обещанието:
Сега съм на 42 години. Още като кадет в Русия — в 1902 година — заболях, от много тежка форма на  мускулен ревматизъм в прасетата на двата крака. Лекуваха ме с салицил и масажи. Закърпиха ме малко, но не ме излекуваха. На следната година ми се възпалиха венците, и зъбите (предните) ми се разклатиха; при това, почна силно да ми се образува и зъбен камък, който ме принуждаваше всеки три-четири месеца да подлагам зъбите си на чистене.
Стомахът ми отделяше много киселини и бях принуден след всяко хранене да поглъщам сода, за да избегна неприятното врене в хранопровода.

В 1909 година ми се появи маясъл (хемороиди), в тежка форма, Кръвотечението спрях, пиейки чай от корените на "радика"

На следната, 1910 година почувствувах разширение на вената на прасето на левия крак. По съвета на лекаря, набавих си гумен чорап със стъпало, който носих непрекъснато до 1927 год.

През балканската война мускулният ми ревматизъм в краката се усили и се пренесе в гърба и шията, като ми причиняваше големи страдания и неприятности. Освен него, появи се в коленете и раменете ми, ставен ревматизъм. Лекувах се в баните на с. Банки, Горна Баня, Вършец, в Бургаз -топли морски бани, и в една Софийска клиника — с електрически бани, Резултатът временно слабо подобрение и толкоз. Дългото боледуване почна зле да  се отразява и върху сърцето ми.

През 1917 година — на Битолския фронт — заболях от малария, от която впоследствие ми се увеличи и далакът, В края на войната, 1918 година, ми се схвана и кръстът, който ми причиняваше не малко страдания. Лекувах го пак с топли бани във Вършец. След това заболях от скъсване на червото, вследствие язва в стомаха, и при 41° С  бех опериран от хирурга Д-р К. и бях спасен по чудо, защото имах вече начало на отравяне на кръвта. Обаче, като последица на тая напаст, катарът в стомахът и ЧЕРВАТА ми, придружен с лош дъх в устата и постоянен запек, се усили.

През  1926 година почнах да страдам, макар и в слаба форма, и от ишияс.

Всички гореописани болести, закърпвани с безконечно количество лекарства, ме направиха крайно нервен и се отрази зле на паметта и зрението ми, които почнаха застрашително да отслабват; косата ми почти опада, а краката и ръцете ми през зимата 6яха винаги студени.

През 1927 година търпението ми почна да изчезва, вярата в лекарствената мощ на днешната медицина са замени с отчаяние и желание да туря край на своето жалко съществувание.

При това положение на нещата, по една случайност за хората, а по Божия милост за мен, в ръцете ми попадна на 16 май 1927 година книгата "Нова лечебна наука" от Луи Куне, преведена от А. Ангелов. С голям интервс я прочетох два пъти. Съдържанието й за мен бе Божие откровение. Реших да продължа лекуването си по нея. Набавих си седяща вана и пристъпих на 1. VI. 1927 година към лекуването си по следната програма:

Сутрин, след ставане от сън (6 ч), изпивах на глътки чаша гореща вода, с 10 — 15 капки лимон за измиване лигите на стомаха: след това изпразване на стомаха и една хладка коремообтривна баня, първоначално при 22° Р., (28- Ц.), а след това, като намалявах през ден или два по 1/2°, стигнах до 16° Р. (20° Ц,), която температура смятам за една от най-лековитите. При същата температура закаляват и стоманата. Банята в началото правих по 10 минути и като увеличавах всеки ден по една минута, стигнах до 30 минути продължителност на всяка бана, След банята взимах мерки бързо да се затопля, чрез гимнастика или добро увиване 10 — 15 минути след стоплянето правех по няколно дълбоки дишания (гл. „Волева гимнастика" от д-р Анохин, издадена на български, която горещо препоръчвам на всеки желаещ да оздравее или бъде здрав), закусвах и отивах на работа.

Преди обяд — втора баня, при същата температура и продължнтелност. Затопляне, и 15 минути след това — няколко дълбоки дишания. След  това обядвах.

Вечер — в 19 часа — лека вечеря: чаша мляко или малко компот с едно парче чер хляб,

Два часа след нея (21 часа) пак една коремообтривна баня при същата температура и продължителност. Затопляне и сън. (Който има възможност добре е да изпива в кревата, една чаша  чай с цвят от липа с малко мед — ще има добър сън).

Всяка събота, вместо третата коремообтривна баня, си правех по една обща парна баня, която е извънредно полезна — за тези, които не са изтощени и не страдат от сърце (начина за правене на която ще пиша по-долу), след което лягах в кревата около 1 час,за да се изпотя хубаво и след това си правех една топла баня 37 о Ц. за измиване тялото със сапун. В продължение на първите 5 дни от началото на лекуването ми — след банята и затоплянето, и преди лягане — промивах стомаха си с една клизма от 2 литри гореща (да не пари на пръстите) вода, с 1  чайна лъжичка сода по системата на професор Хоол — описанието на които давам по-долу и резултата на които, изпитан на мене и на моите приятели намирам за великолепен.

Храна чисто вегетарианска (като се придържах в съветите на Д-р Хейг от книгата му "Диета и храна", преведена на български, която всеки здрав и болен трябва непременно да прочете) без употреба на: месо, риба, яйца, сух фасул, грах, леща, гъби, аспержи, чай (китайски), кафе, какао, шоколад и алкохол, и с малко употреба на фабрична захар, защото тези продукти дават най-много пикочна киселина основата на всички болести. А който иска да се излекува, а не "закърпи", трябва да  изчисти тялото си от всички чужди вещества, които главно вкарваме чрез храната, особено месната.

През време на лекуването имах много кризи: болки в корема, маса газове, диария, пъпки, ЦИРЕИ и, даже, силна треска, Обаче знаейки, че кризите са "празник на тялото", аз упорито продължавах баните и след три месеца се почувствувах тъй бодър, здрав и възроден, както не се помнех и преди 20 години.

Зимата, без да правя бани, прекарвах великолепно, като че ли никога не съм страдал от ревматизъм, стомах и пр, Цветът на лицето ми от жълто зелен стана нормален, и днес в моето лице се вижда преимуществото на природното лекуване, пред лекарственото "закърпяне",

На следната 1928 г, преаз месец юлий, август и септемврий, продължих да пречиствам организма си като правех по две коремообтривни бани на ден. В резултат здравето ми още повече закрепна.

Тази година през месеците май, юни и юли пак си правих по два коремообтривни бани и се чуветвувам, както ме видяхте, великолепно.   

Накратко, ето какво постигнах, лекувайки се по метода на Луи Куне:
1) От мускулния и ставен ревматизъм не остана помен;
2) възпалението на венците и зъбният камьк изчезнаха;
3) от маясъла, ишиаса, болките в кръста, маларията, катара в стомаха и ЧЕРВАТА, с неговия лош дъх в устата и от слабостта на повреденото от ревматизма сърце и помен на остана;
4) разширението на вените, след като пречистих с баните и храната кръвта си, абсолютно не го чувствуваме и затова от 1. IX. 1927 година гумен чорап не нося;
5) нервността ме остави, студените ръце и крака се замениха с топли; паметта и зрението ми се извънредно засилиха и стомахът ми е много редовен,
6) косата, която ми бе почти окапала от главата, както видяхте, отново се засили.

И тъй, резултатите, които постигнах, за мен са повече от необикновени. Същите  резултати постигнах при лекуване на жена ми. Тя страдаше от бъбречна болест и гнойна ангина и днес е съвършено здрава.

За тези случаи ще ви пиша подробно в следното писмо А пък прятелите ми, с които се запознахме лично и които по същата метода се излекуваха от тежки болести, ще бъдат любезни лично да ви пишат.

Ако мислите, че публикуването на писмото ми ще бъде от полза за нашите съидейници, аз не само че нямам нищо против това, но ще ви моля да дадете адреса ми на всеки един, който изяви недоверие в сьдържението на моето писмо, за да може лично да ме види  и поговори с мен.

На края, приемете моите най-сърдечни поздрави и благопожелания,

Ваш Димков


И тъй, прилагайки в продължение на 4 години, с такава неоценима полза, както за себе си, тъй и за домашните си, метода на Луи Куне, позволявам  си да предложа на новите му последователи изложените по-долу практически съвети, с единствената цел - да ги предпазя от грешки с лоши последици и им дам възможност по скоро да постигнат желаните резултати.

София  
Януари 1931 год.                                                       
П. Димков

 

СВАЛИ→"Петър Димков-Практически съвети за правилно лекуване по метода на  Луи Куне"-.PDF

...Oще

Pецепти на Петър Димков

Подуване на далака

Причини.
Болести със застой на кръвта в областта на вратната вена или някой неин клон, някои хронични инфекциозни заболявания и други.

Признаци.
Увеличен далак със или без постоянни леки болки в лявото подбедрие.
Лечение.
То трябва да цели отстраняването на основната болест. Народната медицина препоръчва общо засилване на организма.

Болният да пие:
а) чай от радика (глухарче) или от волски език (вж. „Хронично кръвонатрупване в черния дроб“); или:
б) чай от червен кантарион: 1 супена лъжица от билката се попарва с 500 г вряла вода, кисне половин час, прецежда се и се пие сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 винена чашка; или:
в) чай от синя тинтява (употреба, както чай от червен кантарион); или:

г) отвара от ечемик: 4-5 супени лъжици ечемик (предварително счукан на дребно като трици) се варят в 1 л вода, докато остане 750 г, прибавя се 50 г мед и се пие сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 чаша.

Диета.
Много полезно е да се яде салата от варена целина преди или заедно с другите ястия.

I. Сутрин, обед и вечер 15 минути преди ядене при липса на горчива вода в стомаха болният да взема по 1 чашка от 75 г отварка от агримония, върбинка (листа и цвят), глухарче (листа), медуница, пелин (листа), полски хвощ, цикория, овчарска торбичка и хмел (шишарки) по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вода и след това на тих огън се варят още 10 минути. Като изстине, се прецежда. За изхвърляне на горчивата вода от стомаха да се изпива по 1 чашка от 75 г отварка от кората на осеново дърво: 2 супени лъжици счукана кора с 500 г чист винен оцет се варят 30 минути и веднага се прецежда, или пък смес от 1 изравнена чаена лъжичка нишадър (от аптеката), която се разбърква със 150 г чисто натурално бяло или червено вино и 30 г чист маслинен зехтин.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие отварка от хмел (шишарки): 2 супени лъжици в 500 г вода се варят 10 минути и като изстине, се прецежда; или отварка от волски език 2 супени лъжици в 500 г вода на тих огън се варят 5 минути; като изстине, се прецежда.

II. Два часа след ядене при температура болният да взема по 1 прах от 1 г от следната смес: индийско орехче (мускатно), нишадър и лимонтозу (от аптеката), стрити на прах и по равни части, и заедно с него да изпива дадената по-долу отварка от овчарска торбичка и пр.

При липса на температура да взема по 1 супена лъжица от следната смес: 500 г чист пчелен мед (може и гликоза), 20 зелени листа от индрише с дръжките, 20 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, и 3 месести лимона, нарязани, изстискани и смлени на машинка заедно с корите и без семките.

III. Десет минути след сместа да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от овчарска торбичка и червен кантарион (листа и цвят) по 60 г, бял равнец (листа и цвят), хмел (шишарки), жълт кантарион (листа и цвят) по 40 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода, вари се още 10 минути и като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане 1-2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода, кисне захлупено 20 минути и се прецежда). След това при нужда се прави клизма с 1/2 л от същия чай, последвана от компрес на далака, и то отпред и отзад (откъм гръбнака), с 2 торбички от тензух, напълнени с търпимо горещ полусварен ечемик (варен само 10 минути, за да може да се използува 2-3 вечери подред), с продължителност 20-30 минути и от разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт.

На корема се поставя компрес от 4 парчета, натопени в топла отварка от листата на див кестен (6 листа се запарват в 600 г вряща вода и се варят 10 минути, като изстине, се прецежда).

Освен това върху далака от пъпа до гръбнака едната вечер се поставя торбичка, ушита на два джоба, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 часа и засилен с 9 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, или пък с 89 супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица). Втората вечер топла лапа от печен кромид лук, нарязан и полуизстискан, засилена с 10-15 сини сливи, киснали в малко вода, за да набъбнат, и смачкани без кокичките и накрая поръсени с малко брашно от царевица за отнемане на излишната влага на лапата; или пък топла лапа от праз лук, сварен с 10-15 сини сливи и 100 г мляко, докато се сгъсти като лапа от ленено семе, поръсена с 1/2 чаена лъжичка захар.

Едновременно на тила се слага торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 12 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, а при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица.

При главоболие на главата се поставя цяла „шапка“ също от селски хлебен квас, засилен с 9-10 супени лъжици диви кестени или с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица. Държат се цяла нощ.

V. Сутрин още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре и в най-скоро време ще оздравея“, последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода. А след обличането се поставя върху далака отпред и отзад парче мушама от хаваджива (рецептата на която е дадена в том I, „Домашна аптека“). Носи се 15 дни от едната страна и 15 дни от другата. След това да се направят 1020 дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания. упражненията се повтарят преди обяд и вечеря.

Неделя почивка от всичко.

Важни добавки:

1. Ако болният чувства болки в далака, да го налага или с торбичка, напълнена с гореща сол, или пък с топла прясна и несолена извара.

2. Ако има болки и в черния дроб, тогава и на него под коремния компрес да се слага торбичка, напълнена със същите лапи, дадени за далака.

За засилване добре е слаботелесните всеки 2 часа да вземат по 1 супена лъжица от следния „крем за усилване“: 2 кафени чашки брашно от шипка , 1 кафена чашка бял равнец, 1 кафена чашка жълт равнец (листа и цвят) всички стрити на прах и пресети като брашно, 300 г прясно краве масло, 600 г чист пчелен мед.

Приготовление:
Маслото и медът се слагат заедно във водна баня на слаб огън, за да се разтопят, след това се свалят от огъня и се прибавят брашно от шипка , стритите и пресети на брашно билки и всичко се бърка в порцеланов съд с чиста (дървена) лъжица в продължение на 1 час.

Забележки:

1. Билките, които трябва да се стрият на прах, преди това да се държат 12 минути върху парата на една тенджера с вряща вода, за да се дезинфекцират, като се поставят в марличка, след това се изсушават във фурната, стриват се на прах и се пресяват през сито.

2.Брашно от шипка може да се приготви от сушени шипки, като се изваждат семките им, а месото се изсушава, след което се счуква в дървен хаван и се пресява.


Лечение на ТУМОР НА КОЖАТА И ПОДКОЖНИТЕ ТЪКАНИ

Причини.
Неизяснени.

Признаци.
Болки в засегнатото от тумора място и подуване на кожата около това място.

Предсказание.
Заболяването от този тип е сериозно. Да се потърси лекарска помощ.

Лечение.
Болнично. Народната медицина прилага общо лечение за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се взима по 1—2 чаени лъжички сироп от борови връхчета, както при „Тумор на бъбреците или на надбъбречните жлези".

II. Десет минути след сиропа да се изпива по 1 чашка от 25—50 г (според възрастта на болното) отварка от агримония, борови връхчета, широколистен живовляк (листа), листа от горска ягода, мента пиперита, невен (листа и цвят) и цариче — по 50 г от всяко. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и захлупени, се варят 10 минути; като изстине, се прецежда. Пие се подсладено с мед и лимон по вкус.

Диета.
Същата, както за „Тумор в корема".

III. Два часа след ядене да се изпива пак по 1 чашка отварка от агримония и пр. (вж. точка II от плана).

IV. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) да се прави клизма със 150—500 г (според възрастта) топла вода, последвана от парен компрес върху тумора с торбичка от тънко хасе или тензух, напълнена с търпимо горещ полусварен ечемик (варен само 10 минути, за да се използува 2—3 пъти подред) с продължителност 10 минути и след него — налагане с торбичка от същото хасе, напълнена или с приятно топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, поизстискан и засилен с 3—5 сини сливи, смачкани без костилките, или с топла лапа от 50 г ориз с прибавка на 3—7 сини сливи, смачкани без костилките, вари се в 150 г вода да стане гъсто като тесто; отгоре — вестник и вълнен бинт; на корема — компрес от 2 хасени парчета, натопени в топла отвaрка от бял равнец, на главата — „шапка" от зелен лист от прясно зеле, леко напръскан с малко оцет, отгоре — памучна шапка; държат се цяла нощ или докато много досадят.

V. Сутрин се прави фикция на подмишниците и корема с хладка вода, сухо изтриване и налагане на тумора с марля от две парчета, намазани леко с малко от следната смес: 1 супена лъжица прясна несолена свинска мас и lh изравнена чаена лъжичка камфор на прах, прикрепена с малък бинт.

Важни добавки.
1. Лапите от кромид лук и ориз може да се използуват 2 вечери подред, като през деня се държат на студено, а вечер се затоплят.
2. В първите дни на лечението буцата се увеличава, а след това почва да намалява и бавно изчезва.
3. Ако буцата в продължение най-много на един месец не се поддаде на това лечение, да се потърси хирургическа намеса.
4. Ако туморът е пробил, да се лекува по същия начин, както е казано по-горе, с добавка — под лапата, която се слага върху тумора, да се постави марличка от 4 парчета, намазана със сладък мехлем, приготвен без живак (от аптеката). Самата рана да се пази чиста, като сутрин и вечер се измива или с отварка от жълт кантарион — 2 супени лъжици в 500 г вода се варят 10 минути, или с кислородна вода (от аптеката).

Лечение на ТУМОР НА ЯЙЦАТА (ТЕСТИКУЛИТЕ) У МОМЧЕТАТА

Причини.
Неизяснени.

Признаци.
Болки в засегнатото яйце с ясно очертана подутина върху него, кожата върху болното място често е червеникава.

Предсказание.
Сериозно заболяване. Да се потърси лекарска помощ.

Лечение.
Общо за засилване на организма, също както за „Тумор на пикочния мехур", като в този случай лапите вместо на долната част на корема се поставят върху яйцата (тестикулите) на детето.

Лечение на ТУМОР НА ПИКОЧНИЯ МЕХУР


Причини.
Неизяснени.

Признаци.
Болки и напъни при уринирането, което често е във вид на тънка струя, понякога на капки, а понякога спира поради натиск на тумора върху отвора на пикочния канал.

Предсказание.
Заболяването е сериозно.

Лечение.
Болнично. Народната медицина прилага общо лечение за засилване на организма — същото, както за тумор на бъбреците или на надбъбречните жлези, като в този случай лапите вместо на кръста се поставят върху долната част на корема — от пъпа надолу до самия полов орган, в областта, където се намира пикочният мехур.

Лечение на ТУМОР НА БЪБРЕЦИТЕ ИЛИ НАДБЪБРЕЧНИТЕ ЖЛЕЗИ

Причини:
Неизяснени.

Признаци.
Този тумор може да расте дълго време незабелязано без болестно състояние, без да влошава общото самочувствие и без признаци в урината; понякога има оплаквания за тъпи болки в областта на бъбреците и др.

Предсказание.

Заболяването е сериозно. Да се търси лекарска помощ.

Лечение.
Народната медицина прилага общо лечение за засилване на организма.
I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се дават 1—2 чаени лъжички (според възрастта на болното дете) сироп от борови връхчета — 150 г борови връхчета, 2 супени лъжици корени от ранилист, ситно нарязани, и 2 супени лъжици корени от сарсапарила, всичко ври 30 минути в 2 литра вода на тих огън, веднага се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване, добавят се по 400 г чист пчелен мед и небет шекер (лята захар) и се вари още 10 минути; като изстине, се добавя сокът на един лимон.

II. Десет минути след сиропа да се изпива 1 чашка от 25—50 гспоред възрастта) отварка от агримония, широколистен живовляк (листа), зайча стъпка, кървав здравец (цялата билка), мечо грозде, невен (листа и цвят), орехови листа, слез, цариче и хмел (шишарки) — по 50 г от всяко. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода, прибавя се 1 чаена лъжичка червена хвойна (зърна) и се вари още 10 минути; като изстине, се прецежда през кърпа чрез изстискване. Пие се подсладено с мед и лимон по вкус.

Диета.
Същата, както при тумор в корема.

III. Два часа след ядене да се повтори даденото по-горе в точка I и II.

IV. Вечер преди лягане да се приложи същото лечение, както за рак на черния дроб, като в този случай налаганията с лапите се правят на кръста — в областта на бъбреците и надбъбречните жлези, а не на корема. На корема в този случай се поставя компрес от две хасени парчета, натопени в топъл чай от бял равнец и лайка (по 2 супени лъжици от двете се запарват с 1 литър вряща вода и се вари 5 минути), отгоре се слага сухо хасено парче и фланелен пояс, който обхваща едновременно него и лапата; държат се цяла нощ или докато много досадят.

V. Сутрин 1—2 часа след закуска да се направи цяла топла баня по начина, даден за тумор в корема, а след събуждането от сън да се наложи кръстът с една от дадените в плана топли лапи, която да се държи 4—6 часа.

Неделя — ако няма болки, пълна почивка от всичко с изключение на билките и диетата; ако има болки — лечението да продължи по плана.

Лечение на РАК НА ЧЕРНИЯ ДРОБ

Причини.
Неизяснени.

Признаци.
Бързо увеличаващ се черен дроб, поради което коремът се подува. Усеща се твърдият, често с гърбици черен дроб, без едновременно отичане на далака и в повечето случаи без жълтеница.

Предсказание.
Заболяването е много сериозно.

Лечение.
Болнично. Народната медицина прилага общо лечение за засилване на организма.
I. Всяка сутрин на болното да се поставят в ануса свещички, направени от нелютив сапун (може и от този, който се употребява за бръснене), добре намазани с чист маслинен зехтин. След изхождането по нужда да се направи цяла топла баня (37—38 °С за 10 минути) с отварка от полски бъзак, борови клони, орехова шума и здравец (както за тумор в мозъка), като през вечер при варенето в същата отварка се прибавя по една шепа корени, стебла и листа от цикория, а след прецеждането на отварката се сипва 50 г оцет. След
като болното се събуди от банята, добре е коремът му да се наложи с торбичка от тънко хасе, напълнена с приятно топла прясна извара, отгоре — сухо хасено парче и фланелен пояс; държи се 4-6 часа.

II. Вечер преди лягане коремът да се налага с торбичка от тънко хасе, напълнена през вечер или с приятно топла лапа от праз лук (бялата част), нарязан на ситно, 10 сини сливи, смачкани без костилките, 1 китка нарязани зелени листа от магданоз и 1 изравнена супена лъжица ленено брашно със 150 г прясно мляко — вари се до гъстота като тесто, или с лапа от печен кромид лук със сини сливи и пр., както за тумор в корема, точка IV; през вечер - с топла лапа от 50 г ориз с прибавка на 1 изравнена супена лъжица ленено брашно и 10 сини сливи, смачкани без костилките, и 150 г вода, вари се да стане гъсто като тесто; отгоре се слагат вестник и фланелен пояс; държат се цяла нощ или докато много досадят

Лечение на ТУМОР В КОРЕМА

Причини.
Неизяснени.

Признаци.
Загуба на апетит, болки в корема, оригвания, повръщания и други стомашно-чревни оплаквания.


Предсказание.

Сериозно заболяване. Да се потърси лекарска помощ.

Лечение.
Народната медицина прилага общо лечение за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се дават по 1—2 чаени лъжички (според възрастта на болното) настройка от 500 г чист маслинен зехтин (не олио) с прибавка на по 3 супени лъжици червен и жълт кантарион, 1 супена лъжица корени от ранилист, нарязани на ситно, вари се на водна баня на тих огън 1 час и веднага се прецежда през тънка кърпа чрез изискване.

II. Десет минути след настойката да се изпива 1 чашка от 25—50 г (според възрастта) отварка от агримония, борови връхчета, широколистен живовляк (листа), мента пиперита, невен (листа и цвят) и цариче — по 50 г. От тази смес 1 пълна супена лъжица се запарва с 300 г вряща вода, захлупва се и на тих огън се вари 10 минути; като изстине, се прецежда. Пие се подсладено с мед или сироп.

Диета.
Вегетарианска, млечно-растителна храна, умерено солена и подкиселена с лимон или чист винен оцет, с повече плодове (винаги добре измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци или обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби.
Люто, алкохол и тютюн — не (да не се пуши и пие в стаята на болното).
Преди обяд и вечеря добре е като аперитив да се изяжда по 1 глава печен кромид лук, смачкан на кашица, без захар и хляб. На обяд заедно с другата храна (винаги придружена от любимата му салата с малко лимонов сок или чист винен оцет и чист маслинен зехтин) може да изяжда и по 50—100 г младо месо, варено или печено, но не и пържено. На вечеря — безмесна храна: кисело мляко, зеленчуци и тестени ястия, компоти с леко препечен хляб. След ядене да се взима по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад с малко мед.

III. Два часа след ядене да се повтори даденото в точка I и II.

IV. Вечер преди лягане 1—2 пъти подред да се прави топла клизма със 150—500 г (според възрастта на болното) топла вода или чай от лайка, последвана от налагане на целия корем с торбичка от тънко хасе, ушита на три джоба, напълнени едната вечер с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, поизстискан и засилен с 10—20 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, поръсена с малко леко препечено брашно от царевица или трици (за отнемане на излишната влага), отгоре се слага вестник и вълнен пояс, а на главата — „шапка" от зелен лист от прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, и отгоре — друга шапка; другата вечер — с топла лапа от ориз 50—100 г (според възрастта), 10—20 сини сливи, смачкани без костилките, и 1—2 супени лъжици ленено брашно или семе — вари се в 150—600 г вода, докато стане гъсто като тесто, отгоре се слага вестник и вълнен пояс, на главата — „шапка" от зелен лист от прясно зеле, както по-горе; държат се до сутринта или докато много досадят.

Забележка.
При силно главоболие на главата да се сложи „шапка", напълнена със сурови настъргани картофи, които се заливат с 50 г оцет, киснат в него половин час, изстискват се добре и отгоре се слага вълнена шапка.

V. Сутрин 1—2 часа след закуска е най-добре да се направи или цяла топла баня (37 °С за 10—15 минути) с отварка от полски бъзак, борови клони, орехова шума и здравец по начина, изложен при тумор на мозъка, или да се наложи с една от дадените в точка IV лапи, която да се държи 6—8 часа.

Важна добавка.
Лапите от ориза и печения кромид лук може да се използуват две вечери подред, като през деня се държат на студено, а вечер се затоплят, както е казано по-горе.

Лечение на ТУМОР НА ГРЪБНАЧНИЯ МОЗЪК

Причини.
Неизяснени.

Признаци.

Постоянни болки в гръбнака и понякога постоянен парализ.

Предсказание.
Заболяването е сериозно. Да се потърси специализирана медицинска помощ.

Лечение.
Болнично. Народната медицина препоръчва общо лечение за засилване на организма, както за тумор в мозъка, но налаганията, дадени за главата, в този случай да се направят на гръбнака, като се съчетаят със следните приложения.

Сутрин, ако състоянието на болното позволява, да му се направи топла баня, последвана от сухо увиване за по-добро изпотяване, а след препотяването добре е да се сложи на гръбнака му торбичка, напълнена или с топла лапа от прясна несолена извара, или с лапа от печен кромид лук със сини сливи, или пък с топла лапа от праз лук (бялата част), нарязан на ситно, с 10-20 сини сливи, смачкани без костилките, 1 супена лъжица ленено семе и 100 г мляко — вари се да стане гъста лапа като тесто.

Лечение на ТУМОР В МОЗЪКА

Доброкачествен тумор се нарича появяването на нова тъкан, която нараства постепенно и не изпълнява никаква служба, нито причинява особена вреда. Има тумори по кожата, костите, мускулите, в различни органи и т. н.

Злокачественият тумор също се образува в различни места на тялото, разраства се и разрушава здравите тъкани и органи на човека, като често дава разсейки (метастази) в други органи и води до изтощение и смърт.

Причините и за двата вида тумори са все още неизяснени. Предполага се, че се развиват при дразнения — механически, химически, при вирусна инфекция и др., също и като последица на лош удар или травма. Изказват се предположения и за наследствено предразположение.

Тумор на мозъка
Мозъчните тумори (доброкачествени и злокачествени) са сравнително чести при децата, дори и през първата година на живота им.

Причини.
Мозъчните туберкули, които засягат малкия мозък, сифилитични мозъчни образувания (гуми), които могат да протичат под формата на мозъчен тумор, тежки наранявания на главата, станали при раждането или след него, кучешка тения (ехинокок) и др.

Признаци.
Силно главоболие, повръщане, виене на свят, психични смущения, трайна неразположеност, нежелание за игра, душевна невъзбудимост, сънливост, която в края може да премине в изразена унесеност. Понякога болестта дава и общи конвулсии, подобни на епилептичните.


Предсказание.

Заболяването е много сериозно. При първите признаци да се потърси специализирана лекарска помощ.

Лечение.
Болнично. Народната медицина препоръчва общо засилване на организма.

I. Ако детето не суче, сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене да му се дават по 1—2 чаени лъжички (според възрастта) сироп от трионче (алое арборесценс) — на десетина зелени листа от него с общо тегло 200 г се махат бодлите, смилат се на каша, прибавят се 2—3 коренчета от ранилист, нарязани на ситно, и по 200 г малага или чисто натурално червено вино и чист пчелен мед; всичко това се вари на водна баня 1 час и веднага се прецежда. Държи се на студено, за да не вкисне.

II. Пет минути след сиропа да се дава 1 чашка от 25—50 г (според възрастта) хладка отвара от агримония, борови връхчета, широколистен живовляк (листа), жълт кантарион, невен (листа), пача трева и цариче — по 50 г от всяко. От тази смес 2 изравнени супени лъжици с прибавка на 1 изравнена чаена лъжичка червена хвойна (зърна) се запарват с 500 г вряща вода и захлупено, се вари на тих огън 10 минути; като изстине, се прецежда. Пие се с мед и лимон по вкус.

Диета.
Вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове (винаги добре измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци или обикновена храна без свинско, говеждо и консервирани меса и риби.
Люто, алкохол и тютюн — не (да не се пие и пуши в стаята на болното).
На първа закуска да се изпива по 1 чашка от 100—150 г боза или плодов сок, в които от вечерта е киснало парче от 5—10 г хлебна мая, сутринта се разбърква и се пие. Един час след закуска може да се даде втора закуска — по желание. Преди обяд и вечеря като аперитив да се изяжда без хляб 1 глава печен кромид лук без захар, смачкан на кашица. На обяд заедно с другата храна (винаги придружена от любимата салата на детето) може да се изяжда и по 50—100 г младо агнешко месо, телешко, птица или прясна риба (речна или океанска). На вечеря — винаги безмесна храна: кисело мляко, зеленчукови и тестени ястия, сварени повече на каша или пюре, и компоти с леко препечен хляб. След ядене да се взима по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад с малко мед.

III. Два часа след ядене да се изпива пак 1 чашка от 25—50 г отвара от агримония и пр. (вж. точка II).

IV. Вечер преди лягане да се прави 1—2 вечери подред топла (37°С) клизма със 150—500 г вода или чай от лайка (според възрастта на детето), последвана през вечер от парен компрес на болното място — главата, с торбичка от тънко хасе, напълнена с търпимо горещ ечемик (предварително опитан на собствената буза), варен 10 минути, за да може да се използува 2—3 вечери подред, и след него — налагане на цялата глава с „шапка" от тънко хасе, стигаща до раменете и напълнена с пресен селски хлебен квасец (гъсто забъркан отпреди 4 часа, за да тегли по-добре), засилен според годините на болното дете или с 2—7 супени лъжици кестени, настъргани на ситно заедно с корите им, или пък с толкова супени лъжици пресни млади корени от полски бъзак, счукани в дървен хаван на каша. Отгоре се слага вълнена шапка, едновременно съчетана с торбичка от хасе, широка 10 см и дълга според дължината на гръбнака, напълнена със същия квасец, засилен с 5—15 сини сливи (за компот), смачкани без костилките, а на корема — компрес от две хасени парчета, натопени в топъл чай от лайка, отгоре — сухо парче и вълнен пояс; държат се цяла нощ или докато много досадят. През вечер главата се налага с цяла „шапка", напълнена с топла лапа или от ориз — 100—200 г с прибавка на 15—30 сливи, смачкани без костилките, и 1—3 чаени лъжички ленено семе, или от брашно, сварено с 300—600 г вода, гъсто като тесто, засилено със сини сливи, както оризът, с прибавка на малко леко препечено брашно от царевица (за отнемане на излишната влага на лапата); на гръбнака се поставя торбичка със същата лапа, засилена с 5—15 сини сливи, смачкани без костилките, едновременно съчетани и с коремен компрес, както по-горе; държат се цяла нощ.

V. Сутрин 1—2 часа след закуска е най-добре да се направи цяла топла баня (37 °С за 10—15 минути) в дълбоко корито, за да бъде болното дете изцяло под водата, а не само да се плиска, с отварка от полски бъзак (корени, стебла и листа, но без плодовете, които цапат). За целта се взимат от 2 до 5 коренища, нарязват се на парчета, прибавя се една хватка борови клони с иглите и по една двойна шепа орехови листа и здравец в един голям котел или казан, всичко се вари 30 минути и преди снемането от огъня се изсипва една стиска морска сол; щом се разтвори, се снема от огъня и като поизстине до 38 °С, се прецежда. След банята се прави сухо увиване за по-добро изпотяване, а след припотяването, което се познава по изсъхналото чело, се изтрива до сухо и се преоблича с чисти дрехи. Според състоянието на болното дете може да му се направят 30 такива бани — всекидневно по една или пък през ден с неделна почивка. С една и съща отварка може да се направят 6 бани подред, като преди банята водата се затопля до казаната температура. Ако през деня болното получи болки в главата, да се постави или „шапка" от сурови настъргани картофи, които се поливат с чашка оцет, киснат в него 7г час и се изстискват добре, или „шапка" с квасец, както по-горе; държат се, докато мине болката.

Важна добавка.
Ако туморът или ракът от едномесечно лечение не оздравява, лечението се повтаря и даже потретва.

http://stomashniproblemi.blogspot.com/

Още...

Това, което излагам тук е от книгата Водолечение с автор Луи Куне. Луи Куне е писал преди 120 години. Той разглежда всяко болестно проявление като натрупани чужди вещества в организма. Чуждите вещества могат да излезнат по три направления - от кожата чрез потене, през ЧЕРВАТА, през бъбреците. Ако не успеят да излезнат, остават някъде вътре и в най-лошия случай изсъхват. С изсъхването можем да си обясним много слабите хора, които са задръстени с чужди вещества, тоест много болни.

Чуждите вещества се движат в организма под въздействието на ферментационни процеси. Изсъхналите вещества трябва първо да се размекнат, за да могат да се движат.

Имайки предвид това Луи Куне предприема следните оздравителни процедури - сауна, студена баня на корема, студена баня на половите органи, слънчеви бани. В някои случаи препоръчва и компреси с глина. Всички тези процедури са в комбинация със строга диета. Неговата теория е, че хората са плодоядни.
Тук съм преиначила оригиналните имена на процедурите.

Ето и как Луи Куне описва процедурите. Давам ги и с оригиналните им имена:


СТУДЕНА БАНЯ НА КОРЕМА (КОРЕМООБТРИВНА БАНЯ).
Стаята е добре стоплена. Болният сяда в корито или леген така, че да са потопени тазът до хълбоците и коремът до пъпа. Водата в коритото е 19-20 градуса. С парче ленен плат се обтрива корема надолу и настрани от пъпа. Краката и тялото нагоре да не изстиват и, ако трябва да се покрият с вълнено одеало. Времетаене 10-15 минути за начинаещи, повече за напреднали. За деца - няколко минути. След банята цялото тяло да се загрере хубаво чрез движение или обличане, завиване.

СТУДЕНА БАНЯ НА ПОЛОВИТЕ ОРГАНИ (ОБТРИВНОСЕДЯЩА БАНЯ)
Стаята е добре стоплена. Болният сяда на столче. Отпред има легенче със студена вода 10-15 градуса. С парче ленен плат се загребва хубаво от водата и се обтриват външните полови органи. Мъжете държат пениса си с едната ръка нагоре и обтриват кожата отвън. Жените прекратяват процедурата по време на мензис. Времетраене 10-60 минути според възрастта и силите на организма.

САУНА (ПАРНА БАНЯ).
Болният ляга на решетесто легло. Под леглото има три метални купи с вода, всяка купа е върху спиртник и се нагрява до 80-100 градуса. Болният е покрит с вълнено одеало. Лежи по гръб, после по корем. Времетраене 15-30 минути, за деца по-малко. След сауната да се направи студена баня на корема или на половите органи.
Това е описанието на пълната парна баня, има и частични парни бани, които засягат само някоя част от тялото.

СЛЪНЧЕВИ БАНИ.

Луи Куне дава подробни описания как да се правят пълни или частични слънчеви бани. Във всички случаи главата и/или част от тялото се покрива с дебели зелени листа, например от тиква.

http://emozdrave.info/

Последна промяна ( Вторник, 16 Януари 2018 08:43 )