Вие сте тук:

Начало Други Статии Яжте кестени срещу анемия и ревматизъм; Диви кестени при бронхит и кашлица

Яжте кестени срещу анемия и ревматизъм; Диви кестени при бронхит и кашлица

Уж знаем всичко за кестените, пък бързо откриваме, че непретенциозният плод несправедливо е подценяван. Правило ли ви е впечатление например, че кафявия деликатес е една от най-калоричните храни 200 кал на 100 г !

Знаете ли, че той е истински естествен резервоар на желязо, цинк, мед, фосфор, магнезий, калций и то във вида, в който тези елементи най-пълноценно се усвояват от човешкия организъм? И накрая подозирали ли сте, че твърдият кестен съдържа толкова витамин С в единица тегло, колкото има само в лимона.

В страни като Франция, където кестените са на особена почит, отглеждането на плодоносните дървета се наблюдава от сладкарската гилдия. Защо ли? Защото кестените имат изключително висока захарност и от тях се правят повече от 50 вида сладкиши.

Лекарите са единодушни с природолечителите - кестенът е чудесно естествено лекарство, което няма вредни странични действия. Препоръчват го на болните от малокръвие (анемия) - тогава кестените трябва да се консумират всекидневно през есента и началото на зимата.

Лапи от смлени кестени облекчават ревматичните болки. Варените или печени кестени имат антидиарично действие поради богатството на танин и пектин в тях.

Лековити са и кестеновите листа, както и кората на дървото. Отвара от тях успокоява болките и лекува ревматизъм. Приготвя се като 10 г кестенова шума се заливат с половин литър вряла вода.

Диви кестени при бронхит и кашлица

Дивите кестени, широко известни с недотам привлекателното име конски кестени, са едни от най-разпространените дървета из улиците, парковете и градините на цялата страна. Масовото им култивиране води началото си от 1906 г., когато в София бил сменен общинският градоначалник и встъпилият в длъжност елзасец Йосиф Фрай изкоренил позасъхналите бодливи акации и ги заменил със сегашните кестени. Освен конски кестен у нас расте и се култивира и обикновен "питомен" кестен. Най-голямото му естествено находище се намира по северните склонове на Беласица, среща се не рядко и по Огражден, в полите на Пирин и Берковския балкан. Двете дървета нямат помежду си никакви родствени връзки - те се отнасят не само към два различни рода, но и към две различни растителни семейства. Сходството в българските им имена идва навярно от приликата на техните плодове и семена.

В диворастящо състояние конският кестен бил намерен най-напред в Гърция през 1806 г. Близо 300 г. преди това обаче дървото било култивирано в Холандия от семена, донесени от Цариград. От данните на палеоботаниците може да се съди, че през терциерния период конският кестен е бил широко разпространен в почти цяла Европа. С настъпването на огромните скандинавски ледници и последвалото силно застудяване на климата той повсеместно загинал, като се запазил само на няколко места в природата на балканските страни.

За лечение се използват зелените листа, кората и семената на конския кестен. Кората се бели рано на пролет през март - преди развитието на растението и при започване на сокодвижението. Семената се берат след узряване, през септември - октомври.

Кората съдържа гликозидите ескулин и фраксин, сапонини, дъбилни вещества, мазнини, смола, до 3% ескулин, витамините С, В, К и др. Този сложен и разнообразен състав обяснява лечебното действие на дивия кестен, което е съдосвиващо, болкоуспокояващо и противовъзпалително. Има също капиляро- и веноукрепващ ефект, действа и противосъсирващо. Това се дължи на ескулина, който намалява пропускливостта и чупливостта на капилярите. Дивият кестен е старо средство за лекуване на хемороиди, разширени вени, тромбофлебит и трудно заздравяващи рани, възникнали в резултат на нарушено кръвоснабдяване.

Народната медицина препоръчва семената на дивия кестен при бронхит, кашлица, болестта на Бюргер, подагра, а напоследък при тумори.

Външно приложение:
Настойка от ситно нарязани кестени кисне 15 дни в силна ракия (1:10). Прилага се за мазане при ревматизъм, флебит, хемороиди. Корите под формата на отвара и компреси се препоръчват при разширени вени. Счукани пресни листа се използуват за компреси при разширени вени и язви.

Вътрешно приложение:
Използва се запарка от нарязани на ситно кестени - една кафена лъжичка, залети с 500 мл вряла вода. След като киснат 2 часа, се пие по 100 мл 15 минути преди ядене, 4 пъти дневно. Кората се употребява по същия начин, като ври 10 минути.
Внимание: В големи дози билката е отровна!


Природни сънотворни

Плодът на дивия кестен бе една от най-тачените билки на народния лечител Петър Димков. Той носел в джобовете си по няколко кестена. Понякога ги вадел и после ги пъхал обратно. Убеден бил, че поставен там, кестенът излъчва с нищо несравнима енергия, която благоприятно влияе върху ставите, сухожилията, мускулатурата и нервната система.

"Тези малки, кафяви, лъскави топчици са удивителни акумулатори на слънце, енергия и живот и я отдават щедро, с постоянно лъчение през цялата година", споделя той. Те са незаменими успокоителни. Ето защо Петър Димков съветва да ги има под възглавницата - 5 - 6, най-много 10. Но не повече, защото лъчението може да стане много силно и да предизвика главоболие.

За добър сън лечителят използува шапка от двоен тензух, в която кестените са двойно съшити и доста повече на брой от тези, които препоръчва. Вечер слага тази шапка на главата си. "Заспивам мигновено", отбелязва той.

Лосион за укрепване стените на кръвоносните съдове

Нарежете по една шепа диви и сладки кестени и ги залейте със спирт. Дръжте сместа на тъмно и хладно място 25 дни. Прецедете и разредете с розова вода. Обтривайте лицето сутрин и вечер. Ако имате суха кожа, маската не е подходяща.


Кестените помагат на чувствителна кожа

Кестените са подходящи за приготвяне на различни маски и лосиони. Те се употребяват обикновено в комбинация сладки и диви. Оказват благоприятен ефект върху отпуснатата, суха и чувствителна кожа. Те помагат при поява на характерна червенина по бузите и носа. Имат свойството да свиват капилярите и в същото време да тонизират. Маските се правят през ден, а лосионите се ползуват всеки ден в продължение на две седмици.

За отпусната и чувствителна кожа

Сварете шепа сладки и шепа диви кестени. Обелете ги и върнете люспите във водата от варенето. Поставете на слаб огън и варете, докато течността стане наполовина. Прецедете и охладете. Пасирайте белените кестени и разредете с част от отварата. Нанесете маската върху лицето и след 20 мин. измийте с хладка вода. Останалата част от отварата сипете в тъмно стъклено шише и я дръжте в хладилника. Използувайте я като лосион, с който да обтривате лицето си.

При разширени вени

Разширените вени на долните крайници са много често срещан проблем заради общата обездвиженост на хората, наднорменото тегло, непълноценното и често неправилно хранене. Съществена роля за този проблем играе и наследственият фактор. Лечението на разширените вени е трудно и изисква продължително, упорито участие на самия пациент. Разбира се, възможно е и бързо разрешение на въпроса чрез оперативна интервенция, но това не винаги е най-добрият вариант, поради възможност от странични нежелани ефекти.

Природолечението предлага следните билкови комбинации:

* Плодове от див кестен - 100 г (това всъщност са семената на кестена), ситно нарязани и изсушени, стръкове от водно пипериче и клонки от бял имел - 80 г, стръкове от бял равнец - 50 г, и листа от мента - 30 г. Приготвя се отвара в 700 мл кипяща вода на 2 суп. лъжици от сместа. Ври 5 мин., кисне 1 час и се прецежда. Отварата се приема три пъти дневно по 200 мл преди храна.

* Друга комбинация включва 100 г сухи кори от див кестен, по 80 г кори от върба и плод от трънка, 50 г корени от кисел трън и 30 г кори от дъб. Приготовлението е по същия начин.

* За външна употреба се препоръчва и спиртен екстракт от плодовете на кестена. Залейте 30 г ситно нарязани и изсушени плодове от кестен с 96% спирт. Да престои 2 седмици, след което може да се използва за външно намазване на засегнатите участъци. Ефектът може да се засили, ако към кестена се прибавят и 30 г ситно натрошен прополис (пчелен клей).

* За външна употреба се препоръчват и бани с отвара от кори от див кестен, листа от орех и кори от дъб - по 50 г. На 1 л кипяща вода се поставят 3 пълни супени лъжици от сместа. Ври 10 мин., кисне 1 час и се прецежда. След като изстине напълно, отварата се използва за бани и компреси. Със същата отвара могат да се направят ледчета в камерата на хладилника и с тях леко да се поглаждат засегнатите участъци в посока от периферията към центъра.

* Много добър ефект в природолечението на разширените вени има редовното движение, особено енергичното ходене пеша, упражнения с поставяне на краката по-високо - например свещ и спане с възглавница под краката. Добре е сутрин след събуждане още в леглото да се поставят ластични чорапи, които да подпомагат разхлабената съединителна тъкан. Необходима е употреба на много сурови плодове и зеленчуци, които ни снабдяват с витамини и микроелементи. Препоръчва се и поне един разтоварващ ден от седмицата за нормализиране на теглото. Позволени са само леки поглаждащи движения и в никакъв случай енергичен масаж. Хидротерапията препоръчва обливане с хладка магнитна вода 2 пъти дневно.

Вкусно

Есента е кестеновият сезон. Точно сега можете да си купите от всеки пазар, при това на приемливи цени. А те са вкусни всякак: печени, варени, глазирани (особено като гарнитура за дивеч и птици). Предлагаме ви три варианта:

Печени
Измивате ги и с ножче правите кръстовиден срез в горната им част. Поставяте ги в тавичка и запичате за десетина минути, докато кората започне да се отлепва. След това много лесно ще може да ги добелите. Удоволствие е да ги поднесете топли с бяло вино и всеки един на трапезата да си ги бели сам.

Варени
(по същия начин се приготвят и когато се употребяват за пълнежи и десерти): Врат около половин час в кипяща вода, след което се белят. Ако вътрешната люспа не се маха, потопете ги още веднъж във вряла вода.

Глазирани
Кестените се варят само 5 мин. и се белят. На огъня се сгорещяват 50 г масло и 20 г захар, докато сместа стане светлокафява. Прибавят се кестените с малко от водата, в която са врели. Цялата смес ври още 20 минути

http://www.bgsever.info/

Още...

В своя "Медицински канон" (XI в.) Авицена препоръчва кестеновите плодове, листа и кори за лечение на разширени вени, хемороиди, незарастващи рани, подагра и други болести.
Знаменитият таджикски лекар и философ измислил и т. нар. "кестенов венец" от нанизани на връв и срязани на половинки пресни плодове, който лекува синузит и мигрена.

http://www.segabg.com/

Още...

Див кестен

При получаване на трайно засиняване на крайниците (смутено кръвоснабдяване от студа) се правят бани или компреси с отвара от изсушени цветове, листа или плодове диви кестени: шепаот тях се варят 10 минути в 1-2 литра.
Оставят се да киснат до охлаждане на течността и с нея се напояват компреси или се прави частична баня на крайниците без да се подсушават, а това да става с изсушаване на въздух.

http://www.verticalworld.net/

Още...

Едно-две листа от див (конски) кестен
се попарват с вряла вода и се залепват като компрес на възпаленя венец.Престоява се с него 1 час.Процедурата се повтаря 3-4 пъти дневно.
Листата на дивия кестен са богати на флавоноиди, танини, пектин, пурини, кароте-ноиди. Основното фармакологично действие е капиляротонично, в умерена степен аналгетично, адстрингентно, понижава съсирваемостта на кръвта.

http://althea.blog.bg/

Още...

Счукани пресни листа се налагат при разширени вени и язви.

http://dolina.kazanlak.com/

Още...

ЛЕЧЕНИЕ ТРОМБОФЛЕБИТОВ, ВАРИКОЗНОГО РАСШИРЕНИЯ ВЕН
Конский каштан.
Основным средством лечения при тромбофлебитах являются препараты каштана конского (не путать с каштаном съедобным). Существуют готовые аптечные настои из каштана конского - эскузан, эсфлазид и эсцин. Их назначают внутрь по 10-20 капель 3 раза в день до еды.

Настойку можно приготовить в домашних условиях: 10 г цветков или плодов каштана конского (вынутых из "ежиков") раздробить и настоять на 100 мл водки в темном месте в течение недели, периодически взбалтывая эту смесь. Затем, отцедив, принимать по 30 капель 3 раза в день перед едой. Препараты из каштана конского применяют для лечения тромбозов при родах и после операций, при варикозном расширении вен, особенно у беременных и рожениц.
Горячий отвар цветков, кстати, прекрасное средство при опухолях после вывихов суставов. В этом случае отвар используется либо в виде обильно влажных, компрессов, либо очень теплых ванн для поврежденных конечностей.

www.universalinternetlibrary.ru/

Още...

Кестенът е старо средство в българската народна медицина за лекуване на разширени вени и трудно заздравяващи рани, възникнали в резултат на нарушено кръвоснабдяване.
Дивите кестени съдържат глюкозиди, флавоноиди, дъбилни вещества, витамините С, В, К и др. Благодарение на тези вещества триците и маските от див кестен упражняват съдосвиващо, противовъзпалително и болкоуспокояващо действие и спомагат за намаляване на пропускливостта и чупливостта на капилярите.
Триците от диви кестени оказват благоприятен ефект върху отпусната и уморена кожа. Чрез свойството си да свиват капилярите и в същото време да тонизират те помагат и при поява на червенина по бузите и носа.

http://www.jankar-bg.com/

 

Кестените

За тяхна родина се смята Мала Азия. От хилядолетия хората познават хранителните и лечебните им свойства и са ги използвали през всички епохи. Кестеновото дърво може да се извиси и на 40-метрова височина, както и да живее сто, двеста, триста или хиляда години. То е много устойчиво и го наричат топло дърво. Поради голямата си вътрешна растителна сила и ценните си качества у много народи то е символ на мъдростта. Питомните кестени, които обикновено служат за храна (а от дивите можем да приготвяме лекарства), са близки по състав до пшеницата. Много народи в древността са считали, че кестените са "готов хляб". Те съдържат гликозиди, мазнини, белтъчини, азотни вещества, сапонини, смола, минерали, витамините С, К, В и пр. Кумаринът, който се съдържа в тях, предпазват от склероза на съдовете. Те подобряват кръвообращението, действат противовъзпалително и болкоуспокояващо, влияят добре на сърцето, храносмилателната система, лекуват рани, изгаряния, подагра, действат антитуморно. Както казват древните лечители - омекотяват целия организъм, подхранват го и го възстановяват при силно изтощение. Кестените са се използвали за приготвяне на хляб, каши, различни храни, за пълнене на риби и птици, за приготвяне на сладкиши, както и на много лекове за мазане при ревматизъм, артрит, шипове, при бани, лапи и компреси. Със сварени кестени някога са се лекували след прекаран инсулт, а със сварени кестени, смесени с мед, облекчавали болен черен дроб и далак; с кестенова каша - язва. С кестенова тинктура са се лекували разширени вени, а с кестеново брашно - разстройство. Кестените са еднакво вкусни сварени, печени или сготвени, както и като добавки и гарнитури към различни вегетариански и месни ястия.

Кестенова супа
Сваряват се кестени в леко подсолена вода, след което се обелват. Настъргват се или се счукват, докато се получи каша. Тя се задушава в масло (зехтин или олио) със ситно нарязан магданоз и лук, залива се с вода и се оставя да поври. Така приготвената супа може да се застрои с едно яйце и чаша мляко. Поднася се с препечени филийки.

Пюре от кестени
1 кг кестени се сваряват, докато се разпукат обвивките им. След това се обелват и се пресоват или настъргват. Към тях се прибавят лъжица масло, половин чаша прясно мляко и пудра захар на вкус. Така приготвеното пюре може да се гарнира с ядки и плодове или със сладко от вишни, череши, праскови, кайсии. Ако плодовете се залеят с разбита сметана, се получава кестенова торта, която може да се изстуди.

Кестенова напитка
Сваряваме 10-15 кестена и толкова фурми. Обелваме ги и ги пресоваме. След това ги заливаме с 1 л прясно мляко, което подслаждаме с мед или захар, слагаме и няколко ванилии. След като престои един час, напитката е готова.

Сладко от кестени
Сваряваме 500 г кестени много добре. Обелваме ги и ги пресоваме на пюре. Приготвяме захарен сироп, който прибавяме към пюрето и го оставяме да поври, като го бъркаме постоянно. След това добавяме към него една ракиена чашка ром или коняк и едно пакетче ванилия.

Сладки от кестени
Сваряваме кестените в подсолена вода, докато се разпукат корите им. Обелваме ги и ги варим още малко, докато съвсем омекнат. Настъргваме ги и ги смесваме с 1 яйце, чаша захар, 1 ванилия, 2 щипки джинджифил, чаша кисело мляко с чаена лъжичка сода бикарбонат и прибавяме брашно, докато се получи твърдо тесто. Разточваме го и го нарязваме на малки ромбове. Подреждаме фигурките върху намаслен съд за печене. Отгоре можем да намажем сладките с жълтък или белтък от яйце и да ги поръсим със захар. Печем ги до зачервяване.

Лечебни рецепти с кестени

При костни и мускулни заболявания

Нарязват се заедно с корите 6-7 диви кестена и се заливат с 500 мл спирт или домашна ракия. Така престояват 4-5 дни, докато от кестените започне да се отделя пяна и те се размекнат. С получената настойка разтриваме болните места, а с размекнатите кестени можем да правим компрес или лапа.

При язва
Сваряваме 10-ина питомни кестени във вода, докато омекнат добре. Обелваме ги и ги намачкваме на каша. Заливаме кашата с 500 мл вода, добавяме 1 с.л. жълт кантарион и варим още малко. Прецеждаме през едра цедка получената смес и в нея слагаме 1-2 с.л. зехтин. Приемаме сутрин на гладно по 1 с.л. от така приготвеното лекарство.

При болки в черния дроб
Сваряваме 10-ина питомни кестена, докато омекнат, след което ги обелваме и смачкваме добре. Поставяме ги в 500 г мед, към който прибавяме и 2 с.л. цвят от лавандула. Сваряваме отново тази смес, след което я прецеждаме през едра цедка. От нея вземаме 3 пъти на ден по 1 или 2 с.л., преди или след ядене.

При болки в гърба и кръста
В 1 л червено домашно вино сваряваме 500 г питомни кестени, докато напълно се отделят черупките им. Обелваме ги, намачкваме ги и ги оставяме да престоят час-два, след което ги прецеждаме и пасираме през едра цедка. От така приготвеното лекарство можем да пием по 2-3 малки чашки на ден, както и да го използваме за мазане на болните места.

При сърдечни смущения
Изпичаме добре 5-6 питомни кестена, обелваме ги и ги слагаме в 500 мл кипяща вода. Към нея прибавяме 1 ч.л. стрити корени от жълта тинтява, шепа нарязан магданоз и 2 с.л. грис. В получената супа можем да поставим малко масло или зехтин. Ако си правим такава супа веднъж седмично, то ще усетим бързо подобрение на сърдечно- съдовата дейност и кръвообращението.

http://www.lechitel.bg/

Още...

Предпазване с диви кестени.

Те се поставят под дюшека с такъв разчет, че един кестен екранира около себе си геопатогенно излъчване с площ 20 см в диаметър.
Или, с други думи, кестените се нареждат в шахматен порядък на разстояние около 20 см един от друг под дюшека.
Те притежават и друго полезно свойство, високо ценено от нашия народен лечител Петър Димков - непрекъснато излъчват мека, жива, слънчева енергия, акумулирана в тях. Условието е кестените да бъдат сухи и да се сменят през 3 месеца.

http://www.dar-center.com/

Още...

За болките

ще използваш диви кестени. Слагаш ги в една торбичка и ги поставяш там където е болката.

http://daobg.com

Още...

Отвара или настойка от кората има кръвоспиращо,

- Отвара или настойка от кората има кръвоспиращо, противовъзпалително и обезболяващо действие. Рецептата за хемороиди е: отвара от 50 гр. кора на 1 л. вода. Правят се хладки вани в течение на 15 мин. при кървене.
- Настойка от цветовете действа противовъзпалително и обезболяващо. С настойка от цветовете, накиснати в спирт или водка, се правят натривки при ревматични и артритни болки.
- При подагра се пие настойка от цветовете. За целта 100 гр. сухи цветове киснат 20 дни в един л. водка, като ежедневно сместа се разклаща. Пие се по 40 капки 3 пъти дневно, разтворени в 50 мл. вода, преди ядене.

http://kitchenbg.com/

Още...

Баните с диви кестени влияят добре не само на кръвоносните съдове, но и на мускулите и костите.

• Баните с диви кестени влияят добре не само на кръвоносните съдове, но и на мускулите и костите. Един килограм ситно смлени диви кестени се варят 30 минути в 5 л вода. След като се прецеди, отварата се прибавя към обикновена вода с температура 36 градуса. Тази баня успокоява болките и сковаността се усеща по-слабо. Необходимо е да се направят поне 5 такива бани на краката.
Тази рецепта се прилага при маточни кръвотечения.

http://www.lekar.bg/

Още...

Конски кестен — Aesculus hippocastanum L.

Сем. Конскокестенови — Hippocastanaceae

Описание.
Високо до 30 м дърво с конусовидна корона. Стъблото е покрито със сивокафява кора. Листата са срещуположни, сложни, съставени от 5 до 9 длановидно разположени приседнали листчета, които са продълговати, обратно яйцевидни, в основата клиновидни, а на върха късо заострени с неравномерно напилен ръб. Цветовете са събрани в едри,изправени нагоре гроздовидни съцветия. В съцветията има голям брой мъжки цветове, а само по няколко са женски или двуполови. Чашката е звънчевидна, петделна. Венчелистчетата са бели с жълто или червено петно в основата, на брой най-често са 4 или 5. Цветовете са с несиметричен строеж. Тичинките са от 5 до 7, по-дълги от венчето. Плодът е сферична,
зелена, покрита с бодли кутийка, съдържаща по 1—2 едри, кафяви, лъскави семена, 2—3 см в диаметър. Цъфти през април-май. Плодовете узряват през септември-октомври.

Разпространение.
Среща се като диворастящ вид у нас само в Преславския Балкан, на 380—500 м надморска височина. Това място е обявено за резерват под името „Дервиша", а дървото за защитен растителен вид. През последното столетие конският кестен е засаден като декоративно дърво в паркове и градини навсякъде в нашата страна.

Употребяема част.
Използуват се кората на по-млади стъбла и клони (Cortex Hippocastani) и семената (Semen Hippocastani).
Кората се събира рано напролет, преди да се разлистят дърветата, по време на сокодвижението в растението. Семената се берат през септември-октомври.

Химичен състав.
В кората се съдържат кумариновите гликозиди ескулин с агликон ескулетин и фраксин с англикон фраксетин, тритерпеновият сапонин есцин, дъбилни вещества, тлъсто масло, алантоин и др. Семената съдържат освен хидроксикумарини и метоксикумарините ескулин и фраксин; флавоноидни биозиди и триозди на кверцетина и кемпферола; тритерпеновият сапонин есцин се съдържа от 8 до 10% (негов агликон е есцигенинът); фитостероли; до 45% нишесте; до 8% тлъсто масло; около 2% дъбилни вещества; до 10% белтъчни вещества. В листата се съдържат флавоноидите рутин,спиреозид, астрагалин. кверцитрин изокверцитрин, кверцетин и др.

Действие.
Дивият кестен притежава венотоничмо, противовъзпалително,
капиляроукрепващо и обезболяващо действие. Освен това той намалява увеличената склонност към кръвосъсирване и образуване на съсиреци(тромби), намаляла вискозитета на кръвта.

Приложение.
За лечение на хемороиди, разширени вени (варици),тромбофлебита и др. Доказано е, че екстракт от конски кестен понижава холестероловото съдържание в кръвта и оказва благоприятно влияние при атеросклероза. В народната медицина се препоръчва още за лечение на смилателни нарушения, дизентерия, бронхит, магарешка кашлица, маточни кръвотечния, подагра, ревматизъм, ишиас и др.
Екстрактът влиза в състава на кремове против слънчево изгаряне. Счуканите и накиснати в ракия плодове (2:10) се прилагат за разтриване при ревматизъм,ишиас.
Екстрактът се прилага външно за бани при невралгии, мускулни болки и др. Добри резултати се съобщават за употребата му при хипертрофия на простатата и варикоцеле. Клинично е доказан благоприятният ефект на гъстия екстракт от дрогата при синуити.

Начин на употреба.
Дивият кестен влиза в състава на много фармацевтични
препарати с противоварикозно и противохемороидно действие. От семената (ситно нарязани) се приготвя запарка от 1 кафена лъжичка дрога и 300 см3 вряща вода. След киснене 2 часа запарката се прецежда и се пие по 1 винена
чаша 3 пъти на ден. От листата и корите се приготвя отвара — 1 супена лъжица листа или 1 чаена лъжица кори се варят 10 мин с 300 см3 вода. Пие се по 1
винена чаша 3 пъти дневно.

БИЛКИТЕ ВЪВ ВСЕКИ ДОМОще...

Дивите кестени са горчиви и не стават за ядене,

но са подходящи за лечение на разширени вени, женски и стомашно-чревни болести, радикулит, болки в ставите, чернодробни заболявания, шийна остеохондроза, хемороиди и др. — от смлените плодове, черупки и листа се приготвя отвара, която се смесва с глина.
Пластир от тази смес, поставен на челото и слепоочията, помага при ниско кръвно налягане, а поставен на тила — при високо кръвно.
При мигрена се прави компрес на темето.
Смята се, че е най-добре пластирът да се превързва с черна памучна или ленена кърпа. При болки в сърдечната област, нервни разстройства, свързани с вегетативно-съдовата дейност, неврози и стрес помага компрес, поставен малко по-ниско от подмишницата, от лявата страна.

С такива компреси разнесохме сраствания в коремната кухина на моя близка, оперирана от перитонит.

Още...

ПРИМЕНЕНИЕ КАШТАНА КОНСКОГО В НАУЧНОЙ, НАРОДНОЙ И ГОМЕОПАТИЧЕСКОЙ МЕДИЦИНЕ.ЧАСТЬ І

В. А. Соболева, Л. Н. Самонова, А. А. Коломиец, кафедра технологии лекарств, Национальный фармацевтический университет, г. Харьков

Каштан конский (Aesculus hyppocastanum L.), семейства конскокаштановых (Hyppocastanaceae).
ХИМИЧЕСКИЙ СОСТАВ КАШТАНА КОНСКОГО

Все части каштана конского содержат целебные вещества. В цветках содержится кемпферогликозид, другие флавоновые гликозиды (рутин, кверцитрин), тритерпеновый сапонин — эсцин, холин, пуриновые производные (мочевая кислота, аденин, гуанин, аденозин), сахар, слизь, дубильные вещества.

Кора содержит кумариновый гликозид эскулин (1 %), его агликон (эскулетин), оксикумариновые гликозиды (фраксин и скополин), их агликоны (фраксетин и скополетин), эсцин (8–10 %), аллантоин, флавоноид кверцетин, жирное масло (2,5–7 %), сахар (9 %), фитостерины, тиамин.

В семенах содержатся 30–60 % крахмала, эсцин, протеин, жирные масла, сахар, катехиновые танины, горькие, дубильные (8–13 %) и белковые (8 %) вещества, аргинин.

Листья содержат флавоноиды (кверцитрин, изокверцитрин, кверцетин), каротиноиды (лютеин).
ПРИМЕНЕНИЕ КАШТАНА В НАРОДНОЙ МЕДИЦИНЕ

Каштан конский широко используется в народной медицине. Отвар и настой коры обладают вяжущим, кровоостанавливающим, противовоспалительным, обезболивающим и противосудорожным действием. Настой цветков обладает противовоспалительным и обезболивающим свойствами, семена — противовоспалительным, а кожура семян — кровоостанавливающим, противовоспалительным и обезболивающим действием.

Отвар коры применяют как эффективное внутреннее и наружное средство при геморрое, при хронических воспалительных заболеваниях кишечника, особенно при упорных поносах, повышенной кислотности, болезнях селезенки, дыхательных путей, насморке с сильным воспалением слизистой оболочки. Отвар коры используют также как кровоостанавливающее средство при различных внутренних кровотечениях, особенно маточных, как хорошее внутреннее и наружное средство при ревматизме, подагре и ишиасе.

Сок из свежих цветков каштана по 25–30 капель на столовую ложку воды принимают 2 раза в день при расширении и тромбозах вен и при воспалении геморроидальных узлов. После длительного употребления сока из цветков каштана геморроидальные боли прекращаются и, если болезнь не запущена, шишки исчезают. С отваром коры ветвей (50 г / л воды) делают ванны при геморроидальных кровотечениях непосредственно после испражнения, когда шишки еще снаружи (ванна прохладная в течение 15 минут).

Порошок семян принимают при простудных заболеваниях дыхательных путей.

Настойку цветков на спирте или водке втирают при ревматических, подагрических и артрических болях. При маточных кровотечениях, которые возникли в период климакса или по другим причинам (не связанным со злокачественными новообразованиями), отвар из корки спелых семян каштана используют для промываний.

Отвар из цветков каштана излечивает от лучевой болезни.
СПОСОБЫ ПРИМЕНЕНИЯ

1.Водный настой цветов каштана: 1 ст. л. сухих цветков (или 2 ст. л. свежих) поместить в 200 г воды, довести до кипения и настоять 6–8 часов. Принимать глотками в течение дня. За день выпить 1–1,5 литра.

2.Спиртовая настойка цветков каштана: 1 : 10 на водке (или 50 %-м спирте), настоять 20 дней, ежедневно встряхивая. Пить по 40 капель 3 раза в день на 50 мл воды до еды.

3. Спиртовая настойка цветков каштана (для наружного применения): 20 г на 0,5 л водки или 50 %-го спирта, настоять 2 недели. Натирать больные суставы, уменьшает боли.

4. Настойка из плодов каштана (внутрь): 50 г измельченных плодов залить 0,5 л водки. Настоять 5–7 дней. Принимать 3–4 раза в день по 5–10 капель. Настойка лечит гипертонию, геморрой, варикоз, уменьшает содержание протромбина в крови.

5. Настойка из плодов каштана (наружно): зрелые зерна пропустить через мясорубку (вместе с кожурой), насыпать в бутылку, чтобы получилась 1 / 3 объема и залить водкой. Настоять 7 дней. Применять при радикулите, отложении солей, воспалении мышц, суставов, варикозе, тромбофлебите.

6. Хорошее средство при радикулите: плоды каштана вместе с коричневой коркой размолоть в муку. Нарезать черный хлеб тонкими ломтиками, сверху намазать камфорным или сливочным несоленым маслом. Сверху на масло насыпать муку плодов каштана. Наложить на больное место и обеспечить сухое тепло.

Передозировка каштаном может вызвать судороги — на руках сводит пальцы. Лечение должно проводиться под контролем свертываемости крови. Каштан противопоказан при пониженной вязкости крови, гипотонии.
ПРИМЕНЕНИЕ КАШТАНА В НАУЧНОЙ МЕДИЦИНЕ

При изучении фармакологической активности галеновых препаратов растения установлено, что наиболее эффективен спиртовой экстракт плодов, обладающий в то же время и невысокой токсичностью.

Фармакологическое действие галеновых препаратов каштана конского связывают с наличием в нем наиболее биологически активного химического соединения — эсцина. Экспериментальными исследованиями установлено, что эсцин обладает выраженным венотропным свойством. Максимальный венотонический эффект гликозида соответствует активности серотонина и дигидроэрготамина. Эсцин при подкожном введении оказывает выраженное противовоспалительное и противоотечное действие. Противовоспалительная активность эсцина превосходит по силе действия бутадион. Добавление к эсцину флавоноидного комплекса из каштана (1: 10) в пять раз увеличивает его активность.

При изучении механизма противовоспалительного и противоотечного действия эсцина установлено, что гликозид снижает лимфоотток и одновременно увеличивает содержание сухого остатка лимфы, снижает проницаемость плазмолимфатического барьера.

Применение эсцина, эскузана и эсфлазида с профилактической целью в послеоперационном периоде позволило уменьшить число острых тромбозов на 50 %.

Эскузан применяется в качестве антигеморроидального средства при венозных стазах, варикозном расширении вен у беременных и рожениц. У больных с варикозным синдромом уменьшаются отек и воспаление после приема препарата. Положительные результаты у больных с отеком мозга при назначении препаратов каштана обусловлены его противоотечным действием и подтверждены нормализацией электроэнцефалографических показателей. Для улучшения всасываемости и снижения токсичности эсцина был предложен отечественный препарат эсфлазид (флавазид и эсцин), который дает эффект, аналогичный эсцину, но обладает меньшим гемолитическим индексом и токсичностью.

Благодаря седативным свойствам, препараты каштана могут быть эффективными при ряде заболеваний нервной системы (ипохондрии, истерии).
ЛЕКАРСТВЕННЫЕ СРЕДСТВА И ПРЕПАРАТЫ

АНАВЕНОЛ (ANAVENOLLECHIVA, ЧЕХИЯ)— комбинированный препарат в виде драже, содержащих по 1,5 мг эскулина, 0,5 мг дигидроэргокристина мезилата и 30 мг рутина. Выпускается также во флаконах по 25 мл раствора для приема внутрь, 1 мл (20 капель) которого содержит 1,5 мг эскулина, 0,5 мг дигидроэргокристина мезилата и 40 мг рутина натрия сульфоната. Венотоническое средство, применяется при хронических заболеваниях вен: флебитах, варикозной болезни, посттравматических поражениях вен, трофических язвах голени. Действие препарата связано с капилляропротекторным действием эскулина и рутина и особым влиянием на периферические сосуды дигидроэргокристина. Вместе с тем, он тонизирует гладкую мускулатуру вен и улучшает кровообращение в периферических сосудах. Назначают внутрь после еды по 2 драже 3 раза в день или по 40 капель 4 раза в день на протяжении первой недели, затем по 1 драже 3 раза в день или по 20 капель 2–3 раза в день. Курс лечения — 2–3 месяца. Препарат противопоказан при кровотечениях.

ВЕНИТАН (VENITAN, LEK, СЛОВЕНИЯ)— крем на гидрофильной основе, 100 г которого содержит 5 г экстракта семени каштана конского (20 % эсцина). Выпускается в тубах по 50 г. Применяется как противовоспалительное, противоотечное и антитромботическое средство при нарушениях периферического кровообращения, варикозном расширении вен, венозной недостаточности, которая сопровождается болями и ощущением тяжести в нижних конечностях, для уменьшения отеков и ускорения рассасывания гематом. Крем наносят на пораженные участки 3–4 раза в сутки.

ДР. ТАЙСС ВЕНОЗНЫЙ ГЕЛЬ (DR. THEISSVENEN, NATURWAREN, ГЕРМАНИЯ)— 100 г геля для наружного применения содержит 3 г жидкого экстракта семени каштана конского (1 : 1) и 0,4 г экстракта цветков календулы (23–27 : 1). Выпускается по 100 г геля в тубе. Экстракт семени каштана конского проявляет венопротекторный и венотонизирующий эффекты, а экстракт календулы уменьшает зуд и оказывает противовоспалительное действие. Применяется при варикозном расширении вен, флебитах, явлениях венозного застоя в нижних конечностях, локальных отеках, воспалительных процессах. Гель наносят на пораженный участок несколько раз в сутки и слегка втирают в кожу.

ЭСГЕФОЛ ГЕЛЬ (ESGEFOL GEL «ГАЛИЧФАРМ», ЛЬВОВ, УКРАИНА)— гель, 100 г которого содержит 0,1 г эсцината лизина, 1,5 г аммониевой соли глицирама, глицирризиновой кислоты из корня солодки, 1 г эссенциальных фосфолипидов сои (преимущественно фосфатидилхолин — лецитин), 0,083 г гепарина. Выпускается в тубах по 30 г. Применяется как противовоспалительное, противоотечное, антитромботическое и обезболивающее средство при комплексном лечении острой и хронической недостаточности вен нижних конечностей, посттромбофлебитическом синдроме, отечно-воспалительных посттравматических явлениях, для профилактики и лечения отеков при реконструктивных операциях на нижних конечностях, включая эндопротезирование. Гель наносят тонким слоем на кожу 2–5 раз в сутки, слегка втирая. После аппликации препарата на коже остается тонкая безопасная пленка из метилцеллюлозы, которую смывают 1 раз в сутки влажным тампоном. Продолжительность лечения 1–3 недели. Побочное действие: у некоторых пациентов возникает умеренно выраженное местное раздражение, кожные аллергические реакции. Препарат противопоказан при гиперчувствительности к его компонентам.

ЭСКУВАЗИН (AESCUVASIN, БОЛГАРИЯ)— спиртовый экстракт плодов каштана конского в виде капель. Употребляют по 20 капель 3 раза в день при варикозном расширении вен, тромбофлебитах, трофических язвах голени, геморрое.

МАЗЬ «ЭСКУВАЗИН» (AESCUVASINUNGUENTUM, БОЛГАРИЯ)— кроме экстракта плодов каштана содержит адреналин и анестезин. Назначают наружно при геморрое, анальных трещинах.

AESCUVASINCOMPOSITUM (БОЛГАРИЯ)— спиртово-водный экстракт из плодов каштана конского и рябины обыкновенной. Употребляют по 10–15 капель 3 раза в день при капиллярных кровоизлияниях, варикозном расширении вен, тромбофлебитах, флебитах, геморрое.

СУППОЗИТОРИИ «ЭСКУВАЗИН» (SUPPOSITORIAAESCUVASIN», БОЛГАРИЯ) — содержат экстракты каштана, белладонны и анестезин.

ЭСКУЗАН КАПЛИ (AESCUSAN DROPS, PHARMA WERNIGERODEГЕРМАНИЯ)— 1 г препарата содержит 41,67 мг водно-спиртового экстракта плодов каштана конского (стандартизированного по эсцину) и 2,5 мг тиамина гидрохлорида. Выпускается во флаконах по 20 мл. Применяется как венотонизирующее и антитромботическое средство при венозном застое, варикозном расширении вен нижних конечностей, флебитах, тромбофлебитах, а также при геморрое и язвах голени. Назначают внутрь по 10–20 капель 3 раза в день до приема пищи. Побочное действие: изредка наблюдаются симптомы раздражения слизистой оболочки желудочно-кишечного тракта, аллергические реакции. В Германии выпускается в виде таблеток Aescusan® 20 (Jenapharm) по 250 мг сухого экстракта (20 мг эсцина).

ЭСФЛАЗИД (AESFLAZIDUM)— аналогичный препарат, содержит эсцин из плодов каштана конского и сумму флавоноидов из листа. Выпускается в виде таблеток, содержащих по 0,005 г эсцина и 0,025 г флавазида, и суппозиториев (по 0,002 г эсцина и 0,02 г флавазида). Применяется при флебитах, тромбофлебитах, геморрое. Назначают внутрь по 1 таблетке или вводят в прямую кишку по 1 суппозитории 1–2 раза в день в первые 2 дня лечения, затем по 3–4 раза в день. Курс лечения — от 1–2 недель до 2–3 месяцев. При рецидивах курс лечения повторяют. При повышенном свертывании крови эсфлазид можно назначать с антикоагулянтами. Побочное действие: возможны тошнота, изжога, боли в области сердца, которые исчезают при уменьшении дозы.

ЭСЦИН (AESCIN, POLFA-KUTNA ПОЛЬША)— таблетки, покрытые оболочкой, которые содержат 20 мг аморфного эсцина. Применяется как противовоспалительное, противоотечное и антитромботическое средство при посттравматических и послеоперационных отеках, травматических повреждениях, обширных посттравматических гематомах, заболеваниях вен нижних конечностей у пациентов с недостаточностью кровообращения, заболеваниях шейного отдела позвоночника с корешковым синдромом, а также для предупреждения послеоперационных гематом. Применяют по 3 таблетки 3 раза в сутки после еды с достаточным количеством жидкости. Побочное действие: возможны ощущения жара, тошнота, тахикардия, зуд, высыпания на коже, крапивница. Препарат противопоказан при тяжелых заболеваниях почек, хронической почечной недостаточности, в первом триместре беременности, гиперчувствительности к его компонентам.

Эсцин входит в состав препарата «Неопарил» Neoparil).

ЭСЦИН ГЕЛЬ (AESCIN GEL, POLFA-KUTNA ПОЛЬША)— 100 г геля содержит 2 г α-эсцина, 5 г диэтиламина салицилата и 5000 ЕД гепарина натрия. Выпускается в тубах по 40 и 100 г. Используется как противовоспалительное, противоотечное, обезболивающее и антитромботическое средство. Ускоряет рассасывание обширных травматических гематом, уменьшает лимфостаз, улучшает венозно-лимфатическую микроциркуляцию. Применяется при посттравматических и послеоперационных отеках, травматических повреждениях, обширных посттравматических гематомах, местных воспалительных реакциях (с отеком или без него), флебитах, тромбофлебитах, заболеваниях позвоночника с корешковым синдромом (дископатия, люмбаго, ишиас). Гель наносят тонким слоем на кожу 3–5 раз в сутки и слегка втирают. Предшествующий массаж ускоряет всасывание активных веществ препарата. Побочное действие: аллергические реакции. Препарат противопоказан при тяжелых заболеваниях почек, хронической почечной недостаточности, в первом триместре беременности, гиперчувствительности к его компонентам. Гель нельзя наносить на открытые раны мягких тканей, на слизистые оболочки и облученные участки кожи.

ЭЛОН ГЕЛЬ (YELLON GEL, SLOVAKOFARMA, СЛОВАКИЯ)— 50 г геля содержит 0,25 г эсцина и 2500 ЕД гепарина. Выпускается в тубах по 50 г. Применяется как противовоспалительное, противоотечное и антитромботическое средство при местных отеках воспалительного или травматического генеза, травмах с подвывихами и гематомами, тендинитах, варикозном расширении вен, люмбаго. Гель наносят тонким слоем на кожу пораженного участка 1–2 раза в сутки, не втирая. При язвах голени наносят, не втирая, на близлежащие ткани. Побочное действие: возможны кожные аллергические реакции, геморрагии. Риск возникновения геморрагии увеличивается при одновременном назначении антикоагулянтов. Препарат противопоказан при повышенной кровоточивости, аллергии. Гель нельзя наносить на облученные участки кожи.

СБОР ПРОТИВОГЕМОРРОИДАЛЬНЫЙ (SPECIES ANTIHAEMORROIDALE, ЛЕКТРАВЫ, ЖИТОМИР, УКРАИНА)— содержит 3 части плодов каштана конского, 3 части цветков ромашки аптечной, 3 части травы шалфея и 5 частей коры дуба. Обладает противовоспалительными и антисептическими свойствами. Применяют для сидячих ванн (4 столовые ложки сбора заваривают 3 стаканами кипятка, настаивают в термосе 2 часа, процеживают и разводят водой до 2 л).

L-ЛИЗИНА ЭСЦИНАТ (L-LYSINIAESCINAS, АО«ГАЛИЧФАРМ», УКРАИНА)— 0,1 % раствор для инъекций в ампулах по 5 мл (содержат по 4,4 г эсцина). Препарат проявляет противовоспалительное, противоотечное и обезболивающее действие. Эсцин защищает от разрушения лизосомальными гидролазами гликозаминогликаны в стенках микрососудов и соединительной ткани, тем самим нормализует повышенную сосудисто-тканевую проницаемость, проявляет антиэкссудативное (противоотечное), противовоспалительное и обезболивающее действие. Препарат повышает тонус сосудов, а также характеризуется иммуномодулирующим и гипогликемическим эффектами. Показаниями к применению являются посттравматические или интра- и послеоперационные отеки любой локализации; тяжелые отеки головного и спинного мозга, в том числе с субарахноидальными и внутричерепными гематомами и смещением срединных структур головного мозга и пролапсом мозга; посттравматические и послеоперационные отеки мягких тканей и опорно-двигательного аппарата, которые сопровождаются локальными расстройствами их кровоснабжения и болевым синдромом; отечно-болевые синдромы позвоночника, туловища, конечностей; тяжелые нарушения венозного кровообращения нижних конечностей при остром тромбофлебите, сопровождаемые отечно-воспалительным синдромом. Раствор L-лизина эсцината рекомендуется вводить по 5–10 мл в сутки строго внутривенно (внутриартериальное введение не допускается). При состояниях, которые угрожают жизни больного (острая черепно-мозговая травма, интра- и послеоперационные отеки головного и спинного мозга с явлениями пролапса мозга, отеки больших размеров вследствие распространения травм мягких тканей и опорно-двигательного аппарата), суточную дозу увеличивают до 10 мл 2 раза в сутки. Максимальная суточная доза — 25 мл. Курс лечения — до достижения стойкого клинического эффекта, обычно 6–10 суток. Побочное действие: при индивидуальной невосприимчивости к эсцину у отдельных пациентов возможны аллергические реакции в виде кожных высыпаний, крапивницы, ангионевротического отека. Препарат противопоказан при нарушении функции почек, а также для лиц с повышенной индивидуальной чувствительностью. У пациентов с остаточными явлениями перенесенного гепатохолецистита L-лизина эсцинат в незначительной мере повышает уровень общего и прямого билирубина, а также трансаминаз, не вызывая при этом истеричности склер и кожных покровов. Эти изменения слабо выражены, носят временный характер и быстро нормализуются после прекращения применения препарата, а поэтому не являются противопоказаниями к применению L-лизина эсцината у этой категории больных.

МАЗЬ «BELASCUSIN» (БОЛГАРИЯ)— содержит спиртово-водные экстракты из плодов каштана конского и рябины обыкновенной.

ПРОКТОСЕДИЛ (PROCTOSEDIL, ROUSEL LTD., ИНДИЯ)— мазь в тубах по 10 г, содержит 1,0 г эскулозида, 0,558 г гидрокортизона ацетата, 1,0 г фрамицетина и 100 ЕД гепарина. Применяется при геморрое. Аналогичный препарат Proctosedil Mне содержит гепарина, выпускается в ректальных капсулах.

РЕПАРИЛ®-ГЕЛЬ Н (REPARIL®-GEL N, MADAUS, ГЕРМАНИЯ)— 100 г геля содержит 1 г эсцина в виде натриевой соли и 5 г диэтиламина салицилата. Выпускается в упаковке по 40 г. Используется как противовоспалительное, противоотечное, обезболивающее и антитромботическое средство. Назначают при варикозном расширении вен, тромбофлебите поверхностных вен, геморрое, а также для лечения ран, ушибов, растяжений или разрывов связок, гематом, тендовагинитов, местных осложнений после внутривенных инъекций и инфузий, болевого синдрома при заболеваниях позвоночника (защемлении межпозвоночного диска, остеохондрозе, люмбаго, ишиасе). Гель наносят на пораженные участки кожи 2–3 раза в сутки и хорошо втирают. Побочное действие: изредка возможны кожно-аллергические реакции. Гель нельзя наносить на раны, слизистые оболочки и на облученные участки кожи.

REPARIL® (MADAUS, ГЕРМАНИЯ)— выпускается в виде драже по 20 и 40 мг эсцина, а также порошка в ампулах для инъекций по 5,1 мг натриевой соли эсцина. Назначают внутрь по 40 мг 3 раза в день после еды при отеках после операций и спортивных травм, при геморрое. Применяют также по 1–2 ампулы в день внутривенно при отеке мозга, инсультах, энцефалитах, сотрясении мозга, послеоперационных и посттравматических отеках, болевом синдроме на фоне заболеваний позвоночника. Гель наносят на пораженные участки кожи несколько раз в сутки. Побочное действие: изредка возможны кожно-аллергические реакции, желудочно-кишечные расстройства. Препарат противопоказан при тяжелых нарушениях функции почек.

РУТЕС (RUTES, МОНФАРМ, МОНАСТЫРИЩЕ, УКРАИНА)— суппозитории, содержащие по 0,005 г эсцина, 0,1 г рутина и 0,09 г димексида. Обладает противоотечным, противовоспалительным и умеренным обезболивающим действием. Применяется для комплексной терапии острой и хронической венозной недостаточности нижних конечностей, при флебитах, тромбо-флебитах, тромбозах, посттромбофлебитическом синдроме, геморрое. Вводят ректально по 1–2 суппозитории 2–3 раза в сутки. Перед применением препарата желательно очистить кишечник. Курс лечения при заболеваниях вен нижних конечностей — от 2 недель до 1–2 месяцев, при геморрое — 1–4 недели.

ACTISANE® HEMORROIDES,JAMBSIOURDES(DOLIDOS, ФРАНЦИЯ)— дозированная смесь растений для отвара, 2 г которой (1 доза) содержит 0,66г плодов каштана, 0,50 г цветков донника и 0,84 г листа красного винограда. Применяют по 1 дозе, настоянной на 200 мл кипятка 1–3 раза в день при венозной недостаточности и геморрое.

AESCORIN® N(STEIGERWALD, ГЕРМАНИЯ)— таблетки из 150 мг сухого экстракта (4,7–6,0 : 1) семени каштана конского (содержание эсцина 30–38 мг). Выпускается также в виде капель, 100 г которых содержат 100 г жидкого спиртового экстракта (1 : 1,8–2,2) семени каштана (2,0–2,4 г эсцина), и раствора для инъе-кций в ампулах по 2 мл (в одной ампуле содержится 50 мг натриевой соли сернокислого эфира рутозида и 10 мг эскулина). Применяется при симптомах хронической венозной недостаточности различного происхождения (отеках, судорогах, зуде, болях и ощущении тяжести в конечностях), трофических изменениях (язвы голени), послеоперационном и посттравматическом отеке мягких тканей, диабетической ангиопатии, для профилактики тромбозов перед операциями. Употребляют по 1 таблетке или по 25 капель перед едой 2–3 раза в день. Назначают также по 2 мл в день внутримышечно или внутривенно. Побочное действие: изредка наблюдаются симптомы раздражения слизистой оболочки желудочно-кишечного тракта.

AESCUVEN® FORTE(REDEL, ГЕРМАНИЯ)— драже по 150 мг сухого спиртового экстракта каштана (30 мг эсцина). Применяется при хронической венозной недостаточности, трофических язвах голени, послеоперационном и посттравматическом отеке мягких тканей. Лечение начинают с дозы по 2 драже 2 раза в день до еды, потом по 1 драже 2 раза в день.

В такой же дозе экстракт семени каштана содержится в драже Rexiluven S (Sandoz, Швейцария).

AESRUTAN (STEIGERWALD, АВСТРИЯ)— драже, содержащее по 120 мг экстракта каштана и 30 мг рутина. Применяется при венозных стазах, варикозном расширении вен, флебитах, трофических язвах голени, геморрое. Побочное действие: может вызвать нарушение функции почек, особенно у детей до 14 лет. Потенцирует действие антикоагулянтов. Противопоказан при нарушении функции почек, в первом триместре беременности, а также у беременных женщин при резус-конфликте.

ЭССАВЕН ГЕЛЬ (ESSAVEN, ГЕРМАНИЯ) — гель, содержащий эсцин, гепарин, эссенциальные фосфолипиды. Применяется в качестве капилляроукрепляющего, антиэкссудативного, противовоспалительного, венотонизирующего средства, способствующего растворению сгустков фибрина, стимулирующего микроциркуляцию и улучшающего реологические свойства крови.

При таких же показаниях применяются препараты:

«ВЕНОПЛАНТ» (DR. WILLMAR, SCHWABEGMBH CO, ГЕРМАНИЯ)— капли и таблетки, покрытые оболочкой, содержащие сухой экстракт плодов каштана конского (4,5–5,5 : 1) 263,2 мг; экстракты гамамелиса и чилибухи; содержание тритерпеновых гликозидов в пересчете на эсцин 50 мг;

«ЭСКУВИТ» (АРТЕРИУМ КОРПОРАЦИЯ СО5С Х51, ГАЛИЧФАРМ)— таблетки, покрытые оболочкой, содержащие экстракт плодов каштана конского по 0,04 г, в контурных ячейках по 10, 20, 40 штук в упаковке;

«ЭСПЛАНТ» (КИЕВСКИЙ ВИТАМИННЫЙ ЗАВОД)— таблетки, покрытые оболочкой, содержащие экстракт плодов каштана конского сухой по 20 мг, в контурных ячейках по 10 и 40 штук в упаковке.

Кроме того, известны такие препараты, как «Венотрулан» (капли с экстрактом плодов каштана), «Веногал» (драже, суппозитории, мазь с экстрактом плодов каштана), «Веностазин» (ампулы, драже, суппозитории с экстрактом плодов каштана и витамином В1), «Вазокаштан» (ампулы, драже, суппозитории, мазь с экстрактом плодов каштана, гамамелиса и витамином В1), «Венеттен» (таблетки и капли, содержащие экстракты плодов каштана и арники, рутин и витамин В1), «Венотон» (гель, содержащий масляный экстракт чеснока, экстракт каштана конского, эфирные масла лимона, мелиссы, можжевельника, гидрофильную основу), «Венотропин» (капсулы, содержащие порошок плодов каштана конского 12,5 г, зародышей пшеницы 37,5 г, сахарной пудры 50,0 г), БАД Каштан (капсулы, содержащие порошок плодов каштана конского 1,25 г, зародышей пшеницы 75,0 г, сахарной пудры 23,75 г).

Имеются также сведения о других препаратах, в состав которых входит каштан конский: Беласкузин, Дескузан, Руфаэсцин, Сандовен, Эсцинин, Венен гель и др.

http://www.provisor.com.ua

Още...

КАШТАН

По лечебным свойствам каштан не уступает грецкому ореху. В народной медицине используются его плоды, цветки, кора и листья. Кора и цветки заготавливаются в мае — июне, листья — в течение лета, а плоды — осенью.

Отвар скорлупы плодов применяется при женских заболеваниях.
Берут столовую ложку измельчённой скорлупы, заливают стаканом кипятка и греют на слабом огне в закрытой посуде в течение 10 минут. Затем настаивают 30 минут, процеживают и доливают кипяток до исходного объёма. Приём — 3 раза в день по 1/3 стакана за 20—30 минут до еды.

Мазью снимают боли при радикулите.
Растирают плоды, смешивают со смальцем (внутренним свиным жиром) в пропорции 2:1. Ровным слоем намазывают на кусок чёрного хлеба и прикладывают к больным местам на час. Если симптомы не проходят, повторяют с новым куском хлеба.

При суставных болях, ревматизме с повышенным артериальным давлением помогает отвар листьев каштана.
Их нарезают, заливают одним стаканом кипятка и на 10—15 минут ставят на водяную баню. Отвар процеживают и настаивают в течение часа.
А выпивают стакан в день.

Настой измельчённой коры помогает при заболеваниях желудка.
0,5 ложки заливают 0,4 литра горячей воды и оставляют на 8—10 часов. После кипятят 5 минут в закрытой посуде, остужают и процеживают. В течение дня настой выпивают в 4—5 приёмов.
Курс лечения — 2—3 недели. Затем перерыв 10 дней и при желании можно курс повторить.

http://givica.givitca.ru/

Още...

КАШТАН

Радикулит.
Плоды каштана вместе с кожурой размалывают в муку. Ломтики черного хлеба намазывают сливочным несоленым маслом и сверху посыпают мукой из плодов каштана. Их накладывают на больное место и завязывают теплой тканью.

ТЫСЯЧА И ОДИН СЕКРЕТ ВОСТОКА

 

Последна промяна ( Сряда, 15 Май 2013 14:09 )