ЗДРАВЕТО ПРЕЗ ЕСЕНТА

Според традиционния китайски календар началото на есента е някъде между 7 и 9 август, когато започва сезонът „Лициу".Китайският традиционен календара се разделя на 24 сезона, а Лициу е 13-тият подред.В превод „Ли" означава „начало", а „циу"-времето, когато узряват културите.

През този период на годината, въпреки че времето е все още топло, температурите постепенно започват да се понижават, слънчевата енергия намалява, докато в същото време енергията на Луната започва да нараства.

В Китай приемат есента като благоприятен сезон, не само защото ни спасява от летните жеги, но защото ни дарява с реколта, която е главната цел на всички селскостопански дейности.

В жизнения цикъл „раждане, растеж, зрялост, оттегляне и смърт", есента се отнася към периода на „оттеглянето".Това е времето, когато започва да духа есенният вятър и „десетте хиляди неща" преминават от състояние на кипяща жизненост към „почивка и оттегляне" и всичко постепенно преминава в състояние на унилост и замиране.

СПОРЕД ТРАДИЦИОННАТА КИТАЙСКА МЕДИЦИНА КЪМ ЕСЕНТА СЕ ОТНАСЯТ ЕЛЕМЕНТА МЕТАЛ, ДВИЖЕНИЕТО НАВЪТРЕ, МЪКАТА, БЕЛИТЕ ДРОБОВЕ, ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО, КОЖАТА И НОСЪТ.

На елемента МЕТАЛ съответства сухотата, т.е. вероятността патогенния фактор сухост да навреди на здравето ни е по-голяма, отколкото през другите сезони на годината. Друга характерна особеност за есента е, че е възможно да се появи синдром на недостиг на енергията Ин на белите дробове. По принцип през този сезон енергията Ян постепенно отстъпва място на енергията Ин, която ще достигне апогея си през зимата.

Патогенният фактор сухота има свойството да изсушава, т.е. настъпват нарушения в секрецията на течностите в организма, в резултат на което се появяват симптоми като сухота в устата, носа, гърлото, жажда, изсъхване и нацепване на кожата, косата загубва блясъка си, изпражненията са по-сухи, а урината е по-малко и т.н..

ПАТОГЕННИЯТ ФАКТОР СУХОТА В ТКМ
Патогенната сухота е една от петте „вредни" енергии, които нарушават баланса в организма, прониквайки отвън.В ТКМ тя се асоциира с елемента МЕТАЛ, белите дробове, есента и Ян енергията.Тя е основен патогенен фактор през есента.

Сухотата има свойството да изсушава, вреди на течностите в тялото, което води до усещане за сухота в устата и носа, предизвиква жажда, изсушава кожата, а косата става безжизнена.

СУХОТАТА ПРОНИКВА В ОРГАНИЗМА ОБИКНОВЕНО ПРЕЗ УСТАТА И НОСА И ВРЕДИ НА БЕЛИТЕ ДРОБОВЕ. ГОРЕПОСОЧЕНИТЕ СЪСТОЯНИЯ ЧЕСТО СА ПРЕДИЗВИКАНИ ОТ СУХОТО ВРЕМЕ ИЛИ ПУШЕНЕТО. ТОГАВА БЕЛИТЕ ДРОБОВЕ НЕ СЕ ОВЛАЖНЯВАТ ДОСТАТЪЧНО И СЕ ПОЯВЯВА СУХА КАШЛИЦА.

Синдромите, предизвикани от патогенна сухота, според ТКМ възникват, когато са изтощени течностите в тялото, което води до недостатъчно овлажняване на органите, тъканите и отворите.

БОЛЕСТИТЕ, КОИТО СА ПРЕДИЗВИКАНИ ОТ ПАТОГЕННИЯ ФАКТОР СУХОТА СЕ РАЗДЕЛЯТ НА ДВА ВИДА: ПРЕДИЗВИКАНИ ОТ ТОПЛА СУХОТА И ПРЕДИЗВИКАНИ ОТ СТУДЕНА СУХОТА.

• Болестите, предизвикани от топла сухота обикновено се появяват през есента, когато все още се усеща влиянието на лятната жега. Симптомите при такъв вид заболявания са главоболие, усещане за горещина в тялото, суха кашлица, болки в гърлото, сухи устни,  болки в подребрието, безпокойство, жажда, почервеняване на върха и краищата на езика, тънък бял налеп по езика.

• Студената сухота се проявява в края на есента, когато приближава зимата.При този тип нарушения се наблюдава кашлица, главоболие, усещане за сухота в гърлото, пресъхване на устата.

БЕЛИТЕ ДРОБОВЕ В ТКМ
Основната функция на белите дробове е да разпространяват течностите в организма.Заедно с дебелото черво те контролират кожата.ТКМ разглежда кожата като трети бял дроб. Ако се повреди и нарани кожата, то това непременно ще се отрази на функцията на белите дробове и дебелото черво и обратно.Например нередовната и неправилна дефекация е причина за появата на акне, а бронхиална астма може да се появи в резултат на лечение със средства за външно прилагане при кожен обрив върху гръдния кош.

ДРУГА ФУНКЦИЯ НА БЕЛИТЕ ДРОБОВЕ Е ДА ПРОИЗВЕЖДАТ ЗАЩИТНА ЕНЕРГИЯ, КОЯТО ПРОТИЧА ПО ВЪНШНАТА ПОВЪРХНОСТ НА КОЖАТА.

Когато енергията на белите дробове е прекалено слаба, кожата няма достатъчно предпазваща сила и затова е много лесно да се разболеем например от простудни заболявания. Белите дробове са свързани и с носа и ноздрите. Посредством тях получаваме енергия от въздуха и възобновяваме силите си.

Емоцията, с която се свързват белите дробове, е тъгата. Прекалената загриженост и тревоги насочват енергията на белите дробове в посока надолу и я разсейват.Ето защо, когато сме тъжни, чувстваме, че тялото ни тежи, склонни сме да се самосъжаляваме и да изпадаме в отчаяние.С това можем да обясним факта, че през есента се засилват депресивните състояния.

За да не допускате това да изпадате в депресия и унило настроение, се придържайте към дневния си режим, не се пренатоварвайте, излизайте често на свеж въздух и се грейте на топлото есенно слънце.Разходката сред пожълтелите и почервенели листа е прекрасна ободряваща терапия. Китайците имат традиция през есента да ходят в парковете и да се любуват на червените листа.

http://bulgarian.cri.cn

Последна промяна ( Понеделник, 04 Август 2014 08:55 )