Начало на есента

Тази седмица в Китай, според традиционния селскостопански календар, се отбелязва края на най-големите летни горещини, които достигат пика си през периода на Големите горещници. От метереологична гледна точка, чак до средата на септември може да има отделни периоди на силни горещини, като те вече се наричат "есенни горещини", тъй като от 7-ми август започва сезонът "Лициу" 'Начало на есента'.

Според каноните на китайската медицина
2. В сферата на ежедневния живот:
Eдна рецепта, която е много подходяща

От първия ден на този период небето става все по-прозрачно и наситено синьо, през нощта лунната светлина е все по-ярка, а вятърът по-прохладен. Температурата на въздуха също започва леко да се понижава.

Смяната на по-големите сезони е много важен период и за човешкия организъм и изисква по-специално отношение.

Според каноните на китайската медицина, през сезона на есента е много важно да се спазва принципа на умереността. Този принцип важи в еднаква сила за най-различни сфери от човешката дейност – настроение, хранене, всекидневен живот и занимание със спорт. Освен това, промените в природата настройват човешката душа на по-сантиментална вълна.

Грижите за здравето ни конкретно трябва да бъдат насочени в следните няколко аспекта:
1. В сферата на душевното саморегулиране: трябва да се стараем да съхраняваме душевно и умствено спокойствие, да пораждаме в себе си радостно настроение, да избягваме печалните мисли и тежки размисли. Ако по случайност се случи нещо неприятно, трябва с все сили да се стараем да преборим лошото настроение.

2. В сферата на ежедневния живот: началото на есента носи постепенно захлаждане на времето, затова трябва по възможност да си лягаме да спим по-рано и съответно да ставаме по-рано. Времето през този сезон е най-податливо на промени, като в едно и също място в рамките на един и същ ден времето може да отбележи резки и чести промени. Като имаме това на ум, е добре да не се обличаме с много дрехи, тъй като ще навредим на способността на организма адекватно да реагира на настъпващия хлад.В противен случай ще ce повиши възможността от простудни заболявания.

3. В сферата на храненето: старайте се да ядете по-малко лютиво, също по-малко лук, джинджифил и други подобни. Яжте повече кисели плодове и зеленчуци. От хранителните продукти, за този период са най-подходящи късозърнест ориз, мед, мушмули, ананас, млечни продукти. Всички гореизброени продукти укрепват организма и подхранват кръвта, нормализират функциите на стомаха и способстват за правилна и здрава вътрешна секреция.

4. В сферата на спортa:Hяколко прости съвета за утрешната зарядка от гимнастиката Цигун, които са от голяма полза за укрепването на здравето през есенния сезон: отпуснете се добре и си затворете очите, а след това потракайте със зъби 36 пъти, след което, без да отваряте уста, енергично движете езика си. Отделената слюнка "разходете" из вътрешността на устата и като я погълнете 3 пъти, мислено проследете пътя и до самия стомах. След като си починете малко, дишайте дълбоко, бавно и плавно. По време на вдишването оближете небцето с език, дишайте през носа като мислено насочвате въздушния поток към корема си; след това издишайте бавно, като е желателно при издишване да произнесете сричката "си", но на ум. Повторете 30 пъти. Занятието с този вид гимнастика през есенния период помага много успешно за нормализиране на работата на белите дробове и на самия организъм като цяло.

Eдна рецепта, която е много подходяща за целите на грижите за здравето през този период.

Пъстроцветни медни плодове
Необходими продукти: 1 ябълка, 1 круша, половин ананас (може и от консерва), сливи – сини или обикновени червени джанки, 1 лимон, захар на вкус.

Начин на приготвяне: По желание обелете плодовете. Отделно пригответе сироп като сложите захарта в 50 мл вода, загреете я до разтварянето на захарта и после я охладите. Сложете плодовете на чиния и ги залейте със сиропа. По желание можете да добавите и плодове от рода на малини, къпини и боровинки.

Ефект: Способства за здравата вътрешна секреция, премахва жаждата, регулира функциите на стомаха и храносмилателния тракт.
http://bulgarian.cri.cn/1/2005/