Китайски масаж

 

Китайският масаж представлява определени действия с ръка или с крак върху акупунктурните точки или върху определени места с цел предпазване от болести и поддържане на тялото здраво.

Основни положения при китайския масаж


Китайският масаж се основава на теорията на китайската медицина и се извършва спрямо нейните основни принципи. При него не се приемат вътрешно лекарства, има много лек страничен ефект, има много добър ефект при лечението на много болести и един сравнително лесен за прилагане лечебен метод. Сферата му на прилагане е сравнително широка, но най-вече се прилага при заболявания на гръбнака, остри заболявания и наранявания на кръста и мускулите, проблеми с прешлените, със ставите и др.

Масажът трябва задължително да се изпълнява според стандартизираните действия и техники и да отговаря на изискването за продължителност, със сила, равномерно, меко, в дълбочина. Масажът може да се извършва не само с ръка, но и с крак, горната част на ръката или да се използват специални масажни прибори; понякога може да се втриват и специални лекарства, като медицинска паста и крем, олио от вид китайски дъб, сафлор или сусам, талк и други продукти, които да спомогнат за улесняване на масажа. Има много различни известни масажни техники, но най-често срещаните са мачкане и натискане, натискане с един пръст, гладене, клатене, силен натиск и др. Масажът може да се извършва от друг човек или сам на себе си. Когато се извършва от друг е основно за предпазване и лечение на болести, като тук влизат масаж на деца, на основните кости, цигун и др.; а когато човек извършва сам на себе си масаж е основно за поддържане на здравето си и може да бъде насочен към очите, четирите крайника, стомаха, отпускане и др.

Ефект на масажа

Първо, регулиране на функциите на вътрешните органи. Китайската медицина приема промените поради болестта за нарушаване на нормалното функциониране на вътрешните органи. Масажът използва техники с ръка за да възстанови равновесието във функционирането на даден орган и така съответно се постига лечебен и поддържащ здравето ефект.

 

 

(Действия при масаж)

Второ, спомага за свободното движение на ци и кръвта. Тези два елемента са основни субстанции, които поддържат живота. Те се движат и свързват по меридианите. Ако в тези проходи настъпи промяна, това ще се отрази на вътрешните органи и съответно ще предизвика заболяване; а ако някой орган заболее, пак посредством тези канали това ще се отрази в целия организъм. Масажът, чрез специални техники, може да активира функциите на меридианите за да може кръвта и ци да се движат нормално, съответно да се регулират функциите на органите и да се излекува заболяването.

(Действия при масаж)

Трето, регулиране на мускулите, костите и свръзките. По отношение на кожата, масажът спомага за отварянето и; за мускулите – за гъвкавост и нормална работа; за вените – да премахне опасността от запушвания и да се движи нормално ци и кръвта. Масажът може директно да оправи сериозни проблеми с мускулите и костите, затова, без значение дали болестта е вътрешна, проявяваща се навън, или обратно, както и при наранявания и изкривявания, може да се прилага масаж.

(Действия при масаж)


http://bulgarian.cri.cn/

Още...

В РЕЗУЛТАТ НА МАСАЖНИТЕ ДЕЙСТВИЯ КОЖАТА СЕ ОСВОБОЖДАВА

от мъртвите клетки на роговия слой, кръвоносните съдове се разширяват, засилва се потоотделянето, активизира се дейността на мастните жлези, подобрява се лимфотокът, нормализира се тъканното дишане, кожата се освобождава от продуктите на обмена и придобива еластичност.

Освен това, масажът на лицето оказва успокояващо действие, понижава артериалното налягане и намалява честотата на пулса. По време на масажа се дразнят рецепторите в кожата и мускулите, импулсите се предават по нервите в централната нервна система, предизвиквайки ответната реакция. В кожата се образуват високоактивни вещества, които в съчетание с продуктите на белтъчния разпад влияят върху различни органи, включително върху нервната и сърдечно-съдовата система, подобряват кръвообращението и хранене на тъканите, засилват лимфотока, активизират секреторната дейност на мастгните и потните жлези.

Масажът механично почиства кожана, освобождавйки я от излишъците на секрети от жлезите и роговите клетки на епидермиса. След масажа се повишава температурата на кожата и топлоизлъчването. Кожата става по-еластична, подобрява се цветът на лицето, в мускулите се увеличава количеството на гликоген, в голяма степен се отделя въглероден двуокис.

Масажът на лицето не само предотвратява стареенето на кожата, но и подобрява общото състояние на организма.

Как е правилно да се изпълни масаж в областта на устните?

Масажът трябва да започне от точка “женджун”. С плъзгащи движения се изпълнява масаж по посока към ъгълчетата на устните (към точките “дицан”), след това от точките “дицан” към точка “чендзян”. От точка “чендзян“ се връщаме към точките “дицан” и завършваме масажа в точка “женджун”.

Масажът помага да се отстранят бръчките в ъгълчетата на устните. Тези бръчки могат да посочват енергетичните нарушения в меридиана на черния дроб, болките в жлъчния мехур.

Хоризонталната бръчка между носа и горната устна свидетелстват за фригидността на жената.

Вертикалните бръчици над горната устна при жените могат да насочват към проблеми с яйчниците, при това именно от тази страна, където се появяват тези бръчици. Ако редовно се прави масаж в областта на устните, те ще станат меки и чувствени.

Как правилно се прави масаж на носа?

Китайската медицина смята, че масажът на носа стимулира меридианите на дебелото черво, стомаха и задносрединния меридиан, влияе върху отделянето на хормони и подобрява регулирането на температурата на организма.

Масажът трябва да се изпълнява чрез разтриване по цялата повърхност на носа. Динамичният масаж трябва да се съчетава с масаж на акупунктурната точка “ин сян” от двете страни на носа. Трябва да бъдете особено предпазливи, ако на кожата на носа се виждат спукани съдове, които говорят за застойни явления, свързани с нарушения в кръвообращението.

Масажът в областта на носа помага да се избавите от бръчките, да се разгладят гънките около носа и устните. По състоянието на бръчките и кожните гънки може да се съди за промяната в здравословното състояние:

удължаването на гънката около носа и устните може да указва на твърде голямо натоварване на сърцето, появата на двойна гънка - на промяна в състоянието на стомаха и сърцето, появата на бръчка на гърбицата на носа може да свидетелства за хипофункция на щитовидната жлеза, вертикалната бръчка на носа - за хроничен процес в стомаха, двустранна дълбока гънка, стигаща до брадичката, може да указва на наличие на язвена болест.

Какво значение има масажът на ушните раковини?

При изпълнение на динамичния масаж на лицето задължително се прави масаж на ушните раковини и околоушната област. Преди изпълнението на масажа трябва да се махнат украшенията. Ухото е много важен орган на слуховото възприятие, освен това, на ушната раковина се намират проекции на всички вътрешни органи на човека. Енергията на меридианите се доближава до ухото и енергетични пречки могат да доведат до появата на бръчки и други проблеми в околоушната област, както и до понижаване на слуха.

Масажът на ушната раковина се изпълнява с пръстите на двете ръце едновременно. След това се масажира околоушната област. Трябва да се правят разтриващи движения в посока нагоре-надолу, пропускайки ушната раковина между показалеца и средния пръст.

Дълбоките бръчки на меката част на ухото показват предразположеност към инфаркт.

Бръчките, които се появяват пред ухото, свидетелстват за недостатъчност на ци в бъбреците и изтощение на организма.

Ако на слепоочието пред ухото се появяват надлъжни бръчки, това може да указва на нарушения в процеса на храносмилането и всмукването в чревния тракт.

Динамичният масаж в съчетание с точковия помага да се отстранят много проблеми в организма.

http://greenhealth-bg.com/

Още...

КИТАЙСКИ МАСАЖ ЗА СЪНИЩА

Далекоизточната масажна техника Шиатцу може да ви помогне да сънувате приятни сънища.
Известно е, че безсънието и кошмарите са резултат от нарушения на енергийното равновесие в организма. Днес в Европа близо една трета от възрастните хора страдат от сериозни нарушения на съня.

1. Как да възстановим енергийните потоци в тялото си?
2. Как да спим пълноценно – не много продължително, но не и съвсем кратко?
3. Как да се отървем от нощните кошмари?

Това наистина вълнува много хора.
Лекарствените средства се оказват нож с две остриета и пристрастяването към тях е вредно. Затова нека да се доверим на древната източна медицина.
Да опознаем сами основните точки на нашето тяло.
Да се доверим на китайските специалисти по Шиатцу, които ни дават следния съвет:

* Отпуснете се спокойно в леглото.

* Натиснете корема си под пъпа. Тази зона е най-важният енергиен център на човешкото тяло.

* Съсредоточете се върху една въображаем вътрешна точка в областта между корема и гърба.

* Вдишвайте и издишвайте дълбоко и равномерно.

* Твърде скоро ще се уверите как спокойствието ви се възвръща и сънят ви става дълбок и приятен.

Приятни сънища !!

rozali.com

Още...

«КАНОН ВРАЧЕБНОЙ НАУКИ» -Съветите на АВИЦЕНА

Гениальный труд Абу Али ибн Сино (Авиценна) "Канон врачебной науки" (канон будущих властелинов) величайший по значению и содержанию памятник культуры, написанный в 1012-1024 годах.
Этот колоссальный свод медицинских знаний не потерял своей актуальности и в настоящее время.

О МАСАЖЕ

Массаж бывает [различным]: сильным, который укрепляет [тело]; слабым, в результате чего [тело] смягчается; продолжительным, отчего [человек] худеет, и умеренным, от которого [тело] процветает.

Если все эти виды сочетать вместе, то образуются девять различных комбинаций. Имеется еще и грубое растирание, производимое грубой тканью; при таком [растирании] кровь быстро притягивается к поверхности [тела] ;бывает и легкое растирание, производимое ладонью или мягкой тряпкой;при этом кровь собирается и удерживается в органах.

Массаж [преследует] следующие цели: уплотнение рыхлых органов, затвердение мягких [органов], разрыхление плотных и размягчение твердых [органов]. Кроме того, имеется еще подготовительный массаж, производимый перед физическими упражнениями. Такой [массаж] начинается с легкого и затем, когда приближается время упражнения, его усиливают. Имеется также восстанавливающий массаж, производимый после физических упражнений; он также называется успокаивающим массажем. Он преследует цель рассасывания излишков, задержавшихся в мышцах и не успевших выделиться во время упражнений, и устранения [этих излишков], чтобы они не создавали утомленность.

Необходимо, чтобы такой массаж был произведен не сильно, а умеренно, и лучше всего производить его с маслом. Не следует заканчивать [массаж] жестким и грубым, ибо тогда орган огрубеет, а у детей приостановится рост, но все же от него для возмужалых людей вреда мало.

Вред от грубого массажа более исправим, чем вред от легкого массажа, ибо исправление чрезмерного растворения проще, чем устранение приученности тела к восприятию порчи, что имеет место при мягком растирании. Хотя чрезмерно сильный и грубый массаж препятствует росту детей.

Потом мы тебе определим время и правила массажа, а сейчас мы остановимся на восстановительном массаже. Мы говорим, что в действительности он является завершающей частью физических упражнений. Нужно начинать с сильного [массажа] с маслом, а. затем перейти к умеренному и не прекращать его на сильном. Лучше всего следует побольше [массировать] руками. При этом необходимо, чтобы после массажа человек напрягал массированные члены, дабы вытряхнуть из них излишки. Затем берут кусок ткани и проводят им по всем членам, которые при этом должны находиться в растянутом положении. В это время по мере возможности нужно вбирать в себя воздух, не напрягая мышц живота, а грудь должна быть расправлена, если это сделать нетрудно. Под конец напрягаются мышцы живота, чтобы хотя немного довести [действие] такого восстановления до внутренностей. В течение этого времени [человек] ходит, лежит на спине и переплетает свои ноги с ногами своего партнера.

Выдающиеся [гимнасты] во время упражнений прибегают к задержке дыхания. Иногда они прибегают к восстановительному массажу и во время упражнений, прекращая [их], а затем опять возобновляют упражнения, если хотят продлить их.

При восстановительном массаже лицу, не желающему возобнови упражнения, если это допускает его состояние, нет надобности в длительном массаже. Если же оно себя чувствует утомленным, то нужно слегка растереться с маслом, как нами описано. Если же оно находит [свое тело] сухим, то нужно усилить массаж [с маслом],1 чтобы привести свое тело в равновесие.

Иногда бывает полезным произвести перед сном массаж и сильное надавливание пальцами, потому что это сушит тело и предотвращает прилив влаги в суставы.

http://bibliotekar.ru

„Ние сме трима: ти, аз и болестта. Чиято страна вземеш, тя ще победи.“-Авицена


8-Триграми

Последна промяна ( Сряда, 02 Февруари 2011 18:01 )