Акупресурата – акупунктура без игли

За някои от вас може би това звучи като донякъде позната дума, затова, нека първо да я обясним.

Знаем, че още от древността китайците разработват уникална лечебна система, основана науниверсалното древно схващане за двете основополагащи сили в природата – Ин и Ян. Древните лечители определят схема от точки по цялото тяло, които отговарят на определени органи. Чрез оказване на влияние върху тези точки може да се получи облекчаване на симптомите и направо лечение на заболявания. Ако това става с помощта на сребърни игли, лечебният метод се нарича акупунктура; а ако става чрез натискане по определен начин с ръка, то това се нарича акупресура.

Акупунктурата и акупресурата донякъде си приличат, но не до степен взаимозаменимост. Като цяло се смята, че акупресурата е по-лесна за практикуване, по-сигурна и по-приятна, отколкото акупунктурата. Но назначаването на един от двата метода става по преценка на доктора и по съгласуване с пациента.

Акупресурата се нарича "акупунктура без игли", тъй като лечението става чрез натискане с палец върху точките, разположени по енергийните канали, наречени меридиани. Според китайската традиционна медицина, жизнената енергия на тялото тече по 12 меридиана, които свързват всички органи. Ако някъде се получи преграда за потока на енергията ци, това може да предизвика болести и неразположение на орган или тъкан, разположени по този меридиан. От тук задачата на акупресиста е, например, да помогне на мигрена, като използва масаж върху стъпалата, за да освободи пътя на ци.

Хората на Запад са свикнали да се обръщат към лекар само при поява на конкретно неразположение. Например, ако чувстват врата си вдървен или гърба ги боли, те биха се обърнали към китайски акупрпесист или масажист за да им помогне да премахне проблема. За китайците пък масажът на лечебните точки е начин за поддържане на здравето и на равновесието на жизнената енергия ци, затова много ходят на масаж редовно.

Акупресурата може да помогне за следните неща:

> Да премахне стреса и напрежението

> Да отпусне духа и тялото

> Да засили кръвообращението

> Да помогне в пречистването от токсични отпадъци

> Да премахне болки в главата, врата и раменете

> Да спомогне за лечението на наранявания

> Да увеличи енергийните нива

> Да увеличи самочувствието

> Да намали болките от трудова и обща физическа преумора

Удобството на акупресурата е, че в по-опростен вариант човек може да я прилага и сам, когато и където пожелае, за премахване на малки ежедневни неразположения като главоболие, уморени очи и нервно напрежение.

Акупресурата може да се прилага от различни хора, като техниката и да зависи от много фактори. В Китай, например, всички фризьорски салони предлагат задължително масаж на скалпа, врата, гърба и ръцете, който обикновено се включва в подстригването; в този случай, клиентът седи на фризьорския стол. За истински лечебен масаж се изисква обикновено масажна маса със специална дупка за да може главата да се отпусне надолу и да не се натоварва врата и гърба и така да се отпусне цялото тяло. Масажистът натиска лечебните точки с върха и кокалчетата на пръстите, както и с лакът и крака. Масажът продължава обикновено от половин до един час, но се предлагат и по-дълги.

Ако се подлагате на акупресура за общо тонизиране на организма и "настройване" на здравето като цяло, то масажът е по-скоро като превантивна мярка и честотата му зависи от самите вас. Но ако е налице заболяване, включително и натрупано схващане на врата и гърба, то процесът на лечение може да заеме няколко седмици.

Акупресурата се прилага по бавен и спокоен начин, но понякога натискът е по-силен, затова той не е много подходящ за следните групи хора:

> Хора с чупливи кости или прекарано заболяване на гръбначния стълб и други ортопедични наранявания или с лесно нараним организъм; сериозни заболявания на сърцето, белите дробове и бъбреците

> При бременните жени не трябва да се прави никакъв натиск в коремната област

> При хора с рак не трябва да се натиска в областта на тумора

> При хора с високо кръвно налягане или анемия не трябва да се натиска сънната артерия

> Да не се натискат места с тънка или възпалена и наранена кожа, както и рани, както и при налично заразно кожно заболяване

> Акупресура не се прилага след изморително физическо натоварване

> Акупресура не се прилага и след обилно ядене или на празен стомах

> Не се прилага и при налични счупвания или разхлабване на връзките на ставите

Целта на акупресурата е да освободи задържаната жизнена енергия ци. Това става чрез стимулиране на т.нар. "акуточки", разположени по 14-те основни меридиана в тялото. Чрез продължително и здраво натискане точно в точката се смята, че може да се въздейства върху определени органи, което пък, от своя страна, ще спомогне за насочване на енергийния поток към тези части на тялото, в които се е появило неразположение или заболяване. Това се прави с цел стимулиране на засегнатия орган да се самоизлекува. Акупресурата е и добро козметично средство, като е много ефикасна и за предотвратяване на появата на бръчките, подобряване тена и тонуса на лицето.

Тук е мястото да подчертаем, че акупресурата не във всички случаи може да бъде единственото средство за лечение. При по-сложни заболявания, е добре тя да се използва като помощно средство.

Въпреки че западната медицина не е доказала съществуването на енергийни меридиани, е открито, че при натискане на акуточките, се отделят ендорфини, които са естествените болкоуспокоителни на тялото.

Удобството на акупресурата е, че можете да я прилагате и сами за някои по-прости проблеми. Но е добре да посетите поне един-два пъти професионален терапевт за да можете да видите, как точно става натискането на рефлекторните точки, както и кои точки отговарят на интересуващите ви органи. При по-сложни проблеми или за цялостен тонус на организма е най-добре директно да се посети специалист. Масажът обикновено заема от 15 мин до час, като зависи от сериозността на заболяването. За целта, пациентът сяда или ляга, като се масажира през дрехите или през кърпа. След това, на основата на проблемния орган, специалистът ще определи точките, върху които трябва да се въздейства. Например, точката от вътрешната страна на коляното помага за намаляване на болките в гърба.

Всяка точка се натиска от 3 до 10 секунди, понякога и по-дълго, като се натиска и отпуска. Ако не почувствате облекчение за проблема 20-20 минути след масажа, това означава, че или акупресурата в този ден не е достатъчно ефективна или не е подходяща за даденото оплакване.

След масажа ще се почувствате отпуснат, но може да има леко наболяване, но в никакъв случай не трябва да е болка. След 3 до 8 посещения можете да разберете, дали акупресурата е подходяща за даденото неразположение. Например, свалянето на нивото на стреса се нуждае от поне 6 редовни (седмични или месечни) посещения.

Като цяло, няма процедура за издаване на лиценз за практикуващи акутерапия. Затова, вие трябва да се убедите лично, дали методите на даден специалист ви допадат и ви носят реално облекчение. Разбира се, препоръчването на терапевт от страна на ваши приятели и познати е началната точка, но трябва сами да прецените, дали масажът в един кабинет ви е от полза.

Има различни методи на акупресура и всеки практикуващ си подбира този, който му допада. Един от най-разпространените е шиатцу,/ШИАЦУ/ японски метод, основан на древнокитайските принципи. При него се използва тялото на масажиста като опорна точка за да може да се окаже по-силно натискане; той използва ръцете и стъпалата си за да търка и масажира акуточките. Китайският вариант на акупресурата се нарича "туейна". При него масажистът използва главно ръцете си за действия, подобни на месене на тесто.

Много хора потвърждават успешния ефект от акупресурата за премахване на болка, намаляване на мускулните болки и отпускане на цялото тяло. Тази терапия е особено подходяща за премахване на болките в гърба, както и някои болки в главата, вкл. мигрена. Акупресурата е ефикасна и при следоперативни болки и повдигане, хроничен синузит, сутрешно прилошаване, прилошаване в кола и др. Повечето хора са на мнение, че акупресурата е незаменима за подобряване на цялостната им жизненост и доброто самочувствие.

Ако желаете, можете да практикувате акупресура сами вкъщи, както и върху приятели, защото на практика е почти невъзможно да се получат странични нежелателни последствия. Съществуват много пособия и информация в Интернет относно лечебните точки, които са 365 на брой. Но всички специалисти съветват, поне в началото да се обърнете към професионален терапевт. Той може да ви запознае с местоположението на точките, времето и метода за натискане, както и да определи диагнозата. Защото, например, мигрената може да бъде причинена от проблеми в гърба и врата.

Акупресурата в домашни условия може да помогне успешно и без допълнителни лекарства при безпокойство и нервиране, за премахване при главоболие, болки в гърба и раменете, менструални болки, запек и проблеми с храносмилането, както и е добра за спокоен и здрав сън.

http://bulgarian.cri.cn/

Bажнейшие акупунктурные точки на лице* Сиапzhu - Способствует лечению головной боли и боли при перенапряжении глаз, а также тригеминиальной невралгии.
* Таiуаng - проясняет зрение и способствует душевному спокойствию.
* Тоngzijiао - увлажняет мышцы вокруг глаз, лечит временную слепоту и слезоточивость при ветре.
* Jingming - проясняет зрение и мозг, стимулирует основной и вспомогательный каналы век и слезных желез.
* Yиуао - лечит пролапс век и паралич глазной мышцы и лица.
* Sizhukong - разглаживает морщины на лбу, проясняет зрение, придает лицу свежий вид.
* Chengqi - предотвращает появление близорукости, исправляет дефекты зрения, устраняет неприятные ощущения слепоты и нечеткого зрения.
* Sibai - устраняет мешки и синяки под глазами, освежает кожу лица.

http://www.rei.xost.ru

Още...

АКУПРЕССУРА - ИНСТРУМЕНТ ДЛЯ УПРАВЛЕНИЯ ЭНЕРГЕТИЧЕСКИМ ТЕЛОМ

Понять и использовать энергетические точки может любой человек. Научившись манипулировать энергией, вы сможете поддерживать равномерность притока энергии к телу и органам. Акупрессура основана на тех же принципах, что и акупунктура, но вместо игл в ней используется давление рук и пальцев. Самое главное при использовании точек организма - интуиция. С помощью механических измерений и исследований положение точек можно определить только приблизительно; точное положение точки нужно почувствовать. Интуиция также требуется для того, чтобы определять, с какой точкой в какое время следует работать.

Помните, лучший учитель - ваше собственное тело. Если ему не нравится то, что вы делаете, не делайте этого.

Большинство точек, нуждающихся во внимании, более чувствительны, чем окружающая их кожа, и ощущаются совершенно по-иному: теплее, холоднее, более впалыми и т. д. Для стимуляции разных точек требуется разное давление; нажатие может быть достаточно ощутимым или даже несколько неприятным, но не должно вызывать боль. Длительность нажатия также варьируется; нажимайте только до тех пор, пока не снизится чувствительность, иначе вы истощите точку. Вы можете ловить ци, то нажимая на точку, то отпуская палец. Таким образом вы достаете ци с глубины и затем распределяете ее, отпуская палец. Если вы хотите повысить тонус и увеличить силу точки, помассируйте ее круговыми движениями по часовой стрелке.

Большинство болезней, особенно в современных городах, возникает из-за стресса и напряжения, задерживающихся в теле. Когда это напряжение, создающее блок, устраняется из тела, ци начинает течь более свободно. Важно помнить, что улучшение циркуляции ци в физической системе сопровождается улучшением ее циркуляции в эмоциональной и духовной системах. Устранение блока на физическом уровне вызывает оживление ци на всех остальных уровнях.

Ниже описаны акупрессурные точки, которые стимулируются либо в определенном порядке для медитации, либо независимо друг от друга для устранения конкретного дисбаланса.

Сядьте поудобнее. Спина должна быть выпрямлена, а плечи расслаблены. Медленно и ритмично дышите носом. Расслабьте живот, на вдохе он должен выпячиваться, как у младенца. Язык должен находиться в верхней части рта, его кончик должен касаться твердого нёба (здесь встречаются основные энергии инь и ян). Окружающий мир и ваши мысли должны раствориться, исчезнуть.

МОРЕ СПОКОЙСТВИЯ

Сложите руки в классическое положение для молитвы, то есть ладонями вместе, и поднимите их на уровень груди. Суставы больших пальцев должны слегка давить на выступающую часть грудины. Эта точка называется море спокойствия - центральная точка, в которой сходятся все иньские меридианы. Она также соответствует чакре, поэтому у вас возникнет ощущение сосредоточенности, исчезнет беспокойство, эмоции уравновесятся. Оставайтесь в этом положении в течение двенадцати вдохов-выдохов или столько, сколько сочтете необходимым.

Как для этой, так и для других точек важно концентрироваться на ритмичном дыхании, во время нажатия фокусировать дыхание и внимание на точке и мысленно представлять исчезновение блока или напряжения.

ДОЛИНА ВСТРЕЧИ

Поднимите руки перед собой. Большим пальцем одной руки надавите на центр холма между большим и указательным пальцем на внешней стороне другой руки. Воздействие на эту точку, верхние врата ци, избавляет от головной боли, боли в глазах и шее, зубной боли и боли в горле. Она открывает поры для лучшего выделения токсинов и стимулирует кишечник, устраняя запор. Эта точка тонизирует энергию вэй, защищающую организм от простуды.

ТОЧКА "ДОЛИНА ВСТРЕЧИ"

Эта точка также отражает благоприятную с точки зрения фэн-шуй конфигурацию белого тигра (большой палец) и зеленого дракона (указательный палец).

ТРЕТИЙ ГЛАЗ И СОЛНЕЧНЫЕ ТОЧКИ

Точка «третий глаз», или иньтан, расположена между бровями. Нажимайте на нее кончиком пальца. Эта точка уменьшает глазное давление и боль во лбу, излечивает насморк, избавляет от беспокойства и бессонницы. Она также совпадает с чакрой, поэтому способна прояснять ваше восприятие и стимулировать интеллектуальные и экстрасенсорные способности. Солнечные точки, тайян, находятся в висках. Массируйте без нажима оба виска. Эти точки тоже устраняют боль во лбу и бессонницу.

ВРАТА СОЗНАНИЯ

Кончиками больших пальцев помассируйте фэнци, или точку «ветер», расположенную во впадинах под затылочной костью по обеим сторонам от позвоночного столба. Эта точка, которую иногда называют «вратами сознания», помогает регулировать отделы мозга, отвечающие за функции нервной системы и органы чувств. Она также устраняет симптомы шейного остеохондроза, что является хронической проблемой работников интеллектуального труда, программистов. Кроме того, стимулирование этой точки помогает при простуде, насморке, головокружении и головных болях, а также улучшает зрение.

БУРЛЯЩИЙ ИСТОЧНИК

Эта точка расположена на подошве, прямо под подушкой стопы. Ухватите свою стопу обеими руками и нажмите на эту точку подушечкой большого пальца. Соглачно китайской медицине, почки - это основа всего тела, т.к. они являются вместилищем цзин, или материальной сущности жизни. Точка "бурлящий источник" - это начало меридиана, поэтому при ее стимулировании энергия начинает бурлить, бить ключом. Она дает душевное спокойствие, улучшает зрение и устраняет головокружение. Успокаивающее действие можно усилить, если при нажатии на эту точку использовать лавандовое масло.

НАКОПЛЕНИЕ ЭНЕРГИИ

Две точки, используемые вместе, позволяют накапливать энергию: точка, расположенная примерно на 7 см ниже коленной чашечки между большой и малой берцовой костями, и точка, расположенная на 10 см ниже, на внутренней стороне лодыжки, на таранной кости. Нажимайте на них одновременно подушечками больших илм любых других пальцев. Это позволяет справиться с усталостью и даже с нарушением суточного ритма организма, вызванного быстрой сменой часовых поясов.

ГЛУБОКОЕ РАССЛАБЛЕНИЕ

Осторожно лягте на спину в традиционную йоговскую позу трупа. В течение следующих пяти минут продолжайте дышать глубоко и ритмично, мысленно представляя, что все тело расслаблено и не напряжено, энергия свободно течет ко всем его органам. Это самый важный этап, поскольку он дает телу возможность самому избавиться от негативной энергии.

***

Использование акупрессурных точек позволяет лучше понять, как функционирует тело. Определяя, какие точки нуждаются во внимании, вы также разовьете интуицию. Научившись доверять своему телу, своему основному дому, вы начнете жить в гармонии с энергией Неба и Земли. Когда энергия Человека уравновешена и обильна, такой же становится энергия Неба и Земли, а это - конечная цель фэн-шуй.

http://www.mistic.us/
Още...
ИГЛОТЕРАПИЯТА СЕ ОКАЗВА ПО-ЕФЕКТИВНА ОТ ЛЕКАРСТВАТА ПРИ БОЛКИ В ГЪРБА

Иглотерапията по-добре от всички останали средства ще ви помогне да се справите с болката в долната част на гърба, съобщават немски изследователи.

При това също толкова ефективно работи и «измамната» акупунктура, при която иглите се забиват недълбоко и в неправилните точки. В хода на изследването към което били привлечени повече от 1,1 хил. пациенти, и двата способа се оказали почти двойно по-ефективни, отколкото съчетанието на лекарства, физиотерапия и лечебни упражнения.
Получените резултати свидетелстват, убождането с игли – както истинското, така и фалшивото, предизвиква мощен плацебо ефект. То облекчава симптомите на болестта, понеже пациентите са уверени, че трябва да «проработи» и да има ефект.

Група изследователи начело с Михаел Хааке от Регенсбургския университет привлякла към опитите 1162 пациента на възраст от 18 до 86 години. Средно всеки от тях страдал от осем години от болка в долния край на гръбнака. Пациернтите били разделени на три равни групи. Едните от тях били лекувани в съответствие с принципите на акупунктурата, с въвеждане на игли на точно определени места и на определена дълбочина. Другите – с лъжливо убождане с игли, а третите – с помощта на противовъзпалителни средства, обезболяващи и физиотерапия.

За успешен резултат от лечението бил приет да се смята намаляването на болковите усещания до една трета или повишаване на подвижността с 12%.

След половин година почти половината (47,6%) от преминалите лечението с акупунктура и 44,2% от тези, които лекували с «фалшивата» иглотерапия, достигнали тези показатели. В същото време такъв успех се наблюдавал само у 27,4% от тези, които били лекувани с традиционните методи. Това позволява да се предположи, сочат авторите в списанието Archives of Internal Medicine, че дори и да се провежда от непрофесионалист, убождането с игли (иглотерапията) е двойно по-ефективно от обичайната терапия.

«Предимствата на двете форми на акупунктура ни кара да предположим наличие на общ механизъм, който влияе на възникването на болка, предаване на полови сигнали и тяхната обработка от централната нервна система, като при това този механизъм е доста по-силен, отколкото обичайната терапия», – пишат авторите.

«Убождането с игли дава на лекарите многообещаващ ефективен начин за лечение на хора, които страдат от хронически болки в гърба, с минимални странични ефекти или противопоказания. Бе установено значително подобрение по всички основни и второстепенни показатели и те се запазват дълго време след приключване на лечението.»

По думите на учените настоящето изследване е най-мащабният и достоверен да се отговори на въпроса за предимствата на акупунктурата – техниката на лечение, при която се забиват игли в определени точки на човешкото тяло, на голяма дълбочина.

Резултатите са поразили самите изследователи, признават те. Забождането на игли на случайни места, на дълбочина 2-3 мм работи почти също толкова добре, колкото «истинската» акупунктура, при която иглите се забиват на дълбочина от 5 до 40 мм и то в точно определени точки. Струва си да си зададем въпроса за принципа на този начин на лечение.
Възникват подозрения дали наистина са необходими чак пък толкова много тренировки за добиване на умения по акупунктурна терапия. Както показва изследването, достатъчно е само да заявите, че сте практикуващ иглотерапевт и да забиете не много дълбоко няколко игли на произволно избрани места по тялото на човека, кого трябва да лекувате.

Целта на учените била да се установят различията между физическия и психологическия ефект на дадената техника. Ако се окаже, че истинската акупунктура работи по-добре от фиктивната, това би показало, че в основата й лежи физиологията.

Но изследователите не успели да намерят никакви разлики между двата подхода. И затова авторите на изследването стигнали до двойнствен извод. От една страна е възможно иглата да не оказва физически ефект или ефектът е толкова малък , че направо се губи пред мощните психологически резултати. Има и друга трактовка. Акупунктурата работи, като при това не е важно колко умело или неумело се борави с нея. Симптомите на болестта отслабват независимо от точката и дълбочината на убождането.

Тъй като всички пациенти страдали от хронична болка в гърба, логично е да се предположи, че всички те в миналото вече са били подлагани на обичайното лечение, което често не води до резултати. Да се лекува болката в долния край на гръбнака е доста трудно, но понеже акупунктурата изглежда като ново средство, то е способно да предизвика ефект плацебо.

А това, че лъжливото убождане сработи по същия начин, като истинското, говори в полза на това мнение.

Право в точката
- Източната медицина обяснява болестите с дисбаланс на «жизнената енергия» (ци), която тече в тялото по 12 направления, всяко от които съответства на един от жизненоважните органи.

- Специалистът по иглотерапия забожда много тънки игли от неръждаема стомана в определени точки за да стимулира протичането на енергия. По думите на пациентите в този момент възниква усещане за пощипване.

- Изследванията показват, че акупунктурата помага при всякакви болки, повдигане, главоболие.

- Няма научно обосновано лечение с помощта на игли.

- Акупунктурата се използва в Китай от около 3000 г. преди н.е.. В Монголия са намерени древни каменни игли.

http://www.lekar.bg/

„Ние сме трима: ти, аз и болестта. Чиято страна вземеш, тя ще победи.“-Авицена


8-Триграми

 Последна промяна ( Понеделник, 04 Февруари 2013 12:51 )