Вие сте тук:

Начало Други Статии Сигналите на тялото за проблеми в здравето

Сигналите на тялото за проблеми в здравето

Може би някои от вас са прочели статиите за теорията на Петте елемента и Ин-ян . Чрез тази теория китайците от древността си обясняват всичко съществуващо и случващо се, в т.ч. и заболяванията. Kосвено ще разгледаме тази теория, а по-точно сигналите , които тялото ни изпраща за да ни насочи, че някъде във функционирането на органите му е настъпил дисбаланс и трябва да се обърне навременно внимание на проблема.

Очи
Нос
Език
Неестествена умора
Коса
Нормалният пулс на здрав човек

Сега да разгледаме сигналите според проявата им върху различни части на тялото.

Очи
* Ако долният клепач промени цвета си от розов на бял, то това сочи за проблеми с обмяната на веществата. Добре е да се прегледате при лекар за евентуална анемия, която пък се лекува с прием на вещества с високо съдържание на желязо и други предписани от лекаря средства.

* Ако имате постоянни много тъмни кръгове под очите, то това означава проблеми с бъбреците или надбъбречната жлеза. В такъв случай, първо трябва да си набавите достатъчно сън и да спите повече. На второ място, добре е да намалите и направо откажете кафето, ледените напитки, сладоледа и печени на скара храни; яжте повече бобови храни и топли ястия, но най-вече се стремете да си осигурите повече пресни зеленчуци в менюто.

* Ако бялото на очите ви стане жълтеникаво, то е възможно да имате жълтеница или някакво друго възпаление на черния дроб. В този случай най-добре направо се консултирайте с лекар.

* Ако очите ви изглеждат неестествено изпъкнали, то може да имате проблеми със сърдечния ритъм или пък да сте отслабнали внезапно. Това показва, че тироидната жлеза работи прекалено. Добре е да се направи в такъв случай хормонален анализ.

Вежди
* Ако в междувеждието или около очите има усещане за сухост или се появят успоредни или вертикални бръчки като при изсушаване на кожата, това сочи, че приемате прекалено голямо количество мазнини, което натоварва черния дроб и далака. В такъв случай, намалете количеството на месото, храните с високо съдържание на мазнини или пък приготвени чрез печене. Употребявайте храни или препарати съдържащи витамини В2 и В6. Два часа преди лягане не яжте, намалете животинските мазнини, млечните продукти, яйцата, пикантните подправки и сосове, алкохола, захарта и препечени храни. Яжте повече салати, зеленчуци и плодове и предъвквайте храната по-дълго време.

Нос
* Ако на самия връх на носа, който представлява сърцето, стане червен или виолетов, то може би кръвното налягане е повишено или сте употребявали прекалено сол или алкохол. Трябва да внимавате с промените в кръвното налягане, да се намалят солта и алкохола и по възможност да се употребява храна с по-малко подправки.

* Ако по върха на носа, който представлява жлъчката, стомаха и панкреаса, се появяват спукани капилярчета, това показва нарушения в нивото на кръвната захар. Добре е да се намалят рафинираните храни, захарта, кафето и алкохола, които предизвикват флотация на кръвната захар.

Устни
*Горната и долната устна съответно представляват състоянието на стомаха и червата. Ако долната устна подпухне, това може да показва констипация, за което може да се помогне чрез пиене на повече вода, повече движение и спорт, по-малко сладки напитки.

Уши
*Ушите показват положението на бъбреците, затова ако ушната мида стане червена или виолетова, то има налице нарушение на обмена на вещества. В такъв случай употребявайте по-малко сладки напитки и алкохол, по-малко захар и рафинирани продукти; спортувайте повече, за да може да се подтикне обмяната на веществата.

* Ако през нощта внезапно ушите ви започнат да свирят или през деня също започвате да чувате неестествени звуци, то трябва да се обърнете към официалната медицина да проверите причината. Понякога това е предизвестие на бъдещо оглушаване или пък за някакво вътрешно възпаление.

Лице
* Бузите показват състоянието на белите дробове и ако по тях се появи землист оттенък, то може да показва рак на дробовете; ако е тъмночервен оттенък, то е показател за високо кръвно налягане. Във втория случай е добре да намалите или направо да спрете пушенето и да следите кръвното си.

Език
* Здравият език е оцветен в красиво тъмнорозово, със съвсем лек белезникав налеп. Ако налепът стане наситено бял или жълт, това говори за проблеми с храносмилането; ако налепът е тъмнокафяв, това показва прекалена употреба на синтетични витаминни препарати, което е довело до нарушаване на баланса на микрофлората в устата, както и до развалени зъби.

Зъби
* Ако при миене на зъби започват да кървят венците или пък има по-силен дъх от устата, това показва, че вече е налице възпаление на венците. То от своя страна може да се дължи на намалено количество на хормони.

* Ако при бъдещи родилки се появи кървене на венците, това може да доведе до преждевременно раждане или помятане, или пък до раждане на дете с по-малко тегло. Трябва да се съблюдава много добра хигиена на устата, да се ядат храни, богати на витамини и влакна, а на определен период от време да се прави преглед при стоматолог.

Нокти
*Ако върху ноктите се появят напречни или надлъжни ивици, това може да показва проблеми с храносмилането.

*Ако ноктите започнат да се изгърбват или извиват, то е налице заболяване на стомаха или сърцето.

*Ако ноктите пожълтеят и изгубят блясъка си, това означава неправилно и небалансирано хранене, прекалено пушене или сериозни проблеми в обмяната на веществата. В такъв случай е добре да увеличите белтъчините и калций, както и зеленчуци и плодове.

* Натиснете с палеца си големия пръст на крака за 2 сек. и отпуснете; за това време нокътят ще побелее целия, но след няколко секунди ще възвърне нормалния си цвят. Ако е нужно повече време за да стане пак розов, това показва физическа преумора, лошо настроение или анемия. Ако този опит дава подобен резултат няколко поредни дни, това показва затлачване или забавяне на обмяната на веществата. Ако към това се добавят и други признаци като изтръпване или студени крайници, то трябва обезателно да се посети кардиолог и лекар вътрешни болести.

Неестествена умора
* Ако все не се наспивате, нямате сили, както и да си почивате, не можете да премахнете умората, то трябва да се запитате, дали напоследък не употребявайте прекалено много алкохол? Или пък сте под постоянен и прекален стрес на работното си място? Напоследък не се занимавате със спорт и ритъмът на работата и живота ви е прекалено забързан? Ако вашата умора върви успоредно с ритъма на седмицата, това показва, че някъде в тялото ви вече са настъпили болестни изменения. Ако освен умора усещате и непрекъсната сухост в устата или пък ви връхлетява внезапна паника, е може проблем с обмяната на веществата, хормоналната секреция или анемия. Най-добре е в тези случаи да се обърнете към лекар.

Коса
* Ако забележите, че като прекарате пръсти през косата си, тя е оредяла, това означава, че вече сте загубили 15% от косата си и трябва да предприемете мерки според възможностите ви.

* Ако губите повече от 70 косъма на ден или пък косата ви е изтъняла, то първо трябва да си помислите, дали напоследък се храните рационално; да не би да изхвърляте от менюто си определена група продукти или пък поглъщате прекалено малки количества от важните хранителни съставки, като желязо и белтъчини. Освен това е добре да идете при лекар да ви назначи хормонален анализ за да провери състоянието на тироидната жлеза или пък на някои други хормони.

* Ако сте жена, проблеми от рода на кисти и други образувания, като и количеството на яйцеклетките може също да доведе до силен косопад и оредяване на косата.

Стресът и пърхотът
* Една от най-често срещаните причини за пърхота е напрежението. Можете да забележете, че в периоди, когато сте под голямо напрежение, то пърхотът ви се увеличава.

* При циклична поява на пърхот, например през определен период всеки месец, това показва връзка със секрецията на някой хормон. В такъв случай е добре да си направите хормонален анализ и да откриете евентуалния виновник.

Накрая ще споменем за някои общоизвестни факти и проверки на здравословното ни състояние.

Нормалният пулс на здрав човек е около 60-100 удара/минута. Измерването му става, като натиснете съвсем леко с трите пръста вътрешната част на китката на другата ръка, обикновено лявата. Трябва да обърнем внимание, че при пушачите, при емоциални състояния и при болни хора, пулсът може да е забавен или забързан.

Можете да направите следния опит: измерете пулса си при отпуснато тяло; след това се движете енергично за 5 мин. и веднага пак измерете пулса си. След 10 мин. почивка го измерете пак. Ако сте здрави, то и пулсът ви ще си е възвърнал началната стойност. Ако пък ви е нужно повече време за да си възвърнете нормалния пулс, това означава, че се нуждаете от повече физически упражнения.

С един друг тест можете да проверите състоянието на белите дробове. Поставете запалена свещ на разстояние една изпъната ръка, след това поемете дълбоко въздух и се опитайте да я загасите. Ако го направите без да се напрягате, това означава, че дробовете ви функционират нормално. Ако пък въобще не успеете да я загасите, то най-добре да посетите лекар. Трябва да имаме на предвид, че функциите на дробовете отслабват с възрастта и поради пушене.

Ако пък ви е нужно прекалено дълго време да заспите, ако премахнете причини като напрежение, пълен корем и възбуждане преди спане, то причините може да са недостиг на калций или пък проблеми с нервната система. Ако започнете безпричинно и системно да си недоспивате, най-добре първо посетете психолог.

И последно да споменем за неестествено изпотяване сутрин при събуждане. Ако причината не е в сънувани кошмари, то трябва да се обърнете към специалист вътрешни болести, защото нощното изпотяване крие висока степен риск за наличие на туморни образувания. Другата причина е диабет, проблеми на тироидната жлеза или промени в хормоналния баланс.
http://bulgarian.cri.cn/1/2005/