Вие сте тук:

Начало Знаете ли че.. В СЕЗОНА НА СМЪРТОНОСНИЯ ПАРАЦЕТАМОЛ

В СЕЗОНА НА СМЪРТОНОСНИЯ ПАРАЦЕТАМОЛ

Всяка година в сезона на простудните заболявания настъпва „златно” време за едно от най-популярните лекарства срещу простуда – парацетамола. И всяка година списъкът на жертвите му се допълва с нови имена.

В Мароко починал известният 33-годишен футболист Закариа Зеруали, а в Англия обявили причината за смъртта на 25-годишната инструкторка по фитнес Дона Бишоп. И двамата се простудили, и двамата пили много лекарства, които се продават на всеки ъгъл без рецепта, и при двамата черният дроб бил напълно разрушен. Медицината се оказала безсилна да им помогне. Особено нелепа изглежда смъртта на жизнерадостната Дона Бишоп. Тя се опитвала да свали температурата си с парацетамол и допълнително приемала комплексния препарат срещу простуда „Лемсип”, който сред другите компоненти също съдържал парацетамол. А след това отишла на лекар заради болки в гърлото и той й предписал още един комплексен препарат, който също съдържал парацетамол. Лекарската грешка довела до фатален край.

Ситуацията с предозирането с парацетамол, за съжаление, е твърде обичайна. Хората се ориентират лошо в света на фармацевтичните препарати и ги пият по цели шепи: едно – срещу температура, друго – против кашлица, трето – за справяне с хремата, много често приемат още и комплексни препарати едновременно против няколко симптома (спомнете си как в телевизионните реклами едно лекарство ни се препоръчва срещу всички симптоми на грип и простуда). Когато болните приемат няколко лекарства едновременно, те дори не се досещат, че във всяко от тях може да има един и същ компонент – парацетамол. В резултат неговата доза рязко се увеличава и нерядко надхвърля опасната граница.

За нещастие, при парацетамола тази безопасна бариера е много ниска – много по-ниска, отколкото при другите лекарства. А ако се прескочи, последствията могат да бъдат трагични.
На първо място страда черният дроб. Един от метаболитите в парацетамола (така се нарича веществото, в което се превръща препаратът в организма в процеса на неговото разрушаване) предизвиква гибел на чернодробните клетки. В такива случаи на мнозина може да помогне само изкуствен черен дроб, а след това – присаждане. Но понякога не помага дори това.

За първи път обсъждането на опасността от парацетамола започнало през 1977 г. При това препоръчваната негова доза тогава била няколко пъти по-ниска от сегашната: максимална еднократна – 0,5 грама вместо днешната 1 грам, а денонощната  – 1,5 грама вместо 4.

„Токсичността на парацетамола за черния дроб е сравнима с токсичността на някои други лекарства, които вече са премахнати от пазара” – заявил още в началото на нашия век Петер Хониг, ръководител на Отдела по безопасност на лекарствените препарати в Управлението за контрол на хранителните продукти и лекарствата в САЩ. За пример той посочил препарата „Резулин”, използван в лечението на захарния диабет. Но „Резулин” в аптеките вече няма, а парацетамолът продължава своето триумфално шествие по света.

Наистина, неотдавна в САЩ официално намалили денонощната доза парацетамол с цял грам: дотогава тя била 4 грама в денонощие, а сега е 3.

Цената на това прозрение на американците са десетките смъртни случаи всяка година от предозиране с парацетамол, регистрирани в САЩ. И то независимо от това, че там специално били проведени национални информационни кампании, в които хората се учели да приемат това лекарство. А на неговата опаковка дори е написано с тлъсти букви предупреждение: „Ако вие ежедневно изпивате повече от три дози алкохол, посъветвайте се с вашия лекар, може ли да приемате парацетамол и други обезболяващи и понижаващи температурата средства. Парацетамолът може да предизвика увреждане на черния дроб. Не използвайте това лекарство в съчетание с друг препарат, съдържащ парацетамол.”

КАКВО МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ В ТАЗИ СИТУАЦИЯ?

Първо, ако вие сте търсачи на силни усещания и любители на играта на живот и смърт, все пак четете внимателно инструкциите към всички останали препарати, които планирате да приемате: няма ли в тях парацетамол, който понякога по американски маниер е изписан като ацетаминофен. Никога не приемайте два препарата, съдържащи парацетамол, заедно.

Второ, ако приемате парацетамол, никога не пийте алкохол: те образуват опасна смес и токсичността на лекарството може сериозно да се увеличи. Сред любителите на алкохола са регистрирани смъртоносни отравяния с гибел на черния дроб дори при прием на лечебна доза от 4 грама.

Трето, дори у дома е по-добре да се държи само един препарат с парацетамол. За всеки случай – за да не направят грешка някои ваши близки или вие самите, когато под влияние на високата температура бдителността спада.

Четвърто, ако в дома си имате парацетамол, то трябва да имате и препарати с ацетилцистеин. Освен с официалното си предназначение, те едновременно се явяват и антидот при парацетамолови отравяния. Но най-добре е да не се стига дотам. А ако подозирате, че все пак сте предозирали парацетамола, изпийте ацетилцистеин и потърсете спешна медицинска помощ – необходимо е да бъдете изследвани и наблюдавани, за да получите навременна помощ.

6 декември 2012
http://www.lechitel.bg

 

Последна промяна ( Вторник, 30 Април 2013 20:43 )