ЗДРАВЕТО ПРЕЗ ПРОЛЕТТА

Всички с нетърпение очакваме да си отиде зимата и да настъпи пролетта.Особено тази година, която ни изненада с дълбоки снегове и необичайно ниски температури.

Пролетта е период на възраждане и обновяване в природата. Ние също сме част от нея и в организма ни протичат сходни процеси, затова когато цялата природа се съживява, ние също трябва да чувстваме прилив на енергия.Но някой от нас чувстват точно обратното и сутрин въобще не им се става, а за работа да не говорим.Освен това на Запад по принцип свързват пролетта с бум на депресиите.На какво се дължи това и как да се справим с такива състояния? Какви промени настъпват в природата? Какво да включим в менюто си, за да се чувстваме в хармония със себе си и заобикалящата ни среда?Нека да видим какви отговори дава на тези въпроси китайската традиционна медицина.

ЗИМАТА Е СЕЗОНЪТ, КОГАТО ЕНЕРГИЯТА ИН Е НАЙ-СИЛНА, ДОКАТО ПРЕЗ ПРОЛЕТТА ТЯ ЗАПОЧВА ПОСТЕПЕННО ДА ОТСТЪПВА НА ЕНЕРГИЯТА ЯН, ЗАТОВА Е ПОДХОДЯЩО ДА СЪДЕЙСТВАМЕ ЗА НЕЙНОТО УКРЕПВАНЕ И В ОРГАНИЗМА.

Според традиционната китайска медицина всеки един от сезоните се свързва с един от петте елемента и със системите в организма ни, която съответстват на този елемент. През пролетта това са елементът Дърво и черния дроб. Дървото се свързва с изток от посоките и ранната утрин от деня, когато природата се пробужда от сън.Цветът съответстващ на дървото е зелен, вкусът-кисел, стихията-вятър.Китайската медицина отдава голямо значение на тази стихия и тъй като пролетта времето е променливо и вятърът често сменя посоката си, затова и въздействието му върху човешкия организъм през пролетта е най-силно.Освен това пролетта е и преходът от зимните студове към летните горещини, затова се характеризира с повишена влажност на въздуха.Обличайте се добре през този сезон, за да предпазите тялото от нахлуване на студ и вятър в него. Именно поради променливото време и господството на стихията вятър през пролетта се наблюдават повече заболявания свързани с отслабената през зимата имунна система и дихателните пътища.

А ЗАЩО ВЪПРЕКИ ОБНОВЯВАЩАТА И СИЛНА ЕНЕРГИЯ В ПРИРОДАТА НИЕ СЕ ЧУВСТВАМЕ УМОРЕНИ И ПОТИСНАТИ?
За този сезон на годината е характерно ускоряване на обмяната на веществата, кръвообращението и потока на енергия и ако някъде в организма ни има застой, който възпрепятства свободния поток на жизнената енергия ци, се наблюдава т.нар. пролетна умора и дискомфорт.

КАКТО СПОМЕНАХМЕ ПО-ГОРЕ ПРОЛЕТТА Е СЕЗОНЪТ НА ЧЕРНИЯ ДРОБ.
Неговата най-важната функция е да съхранява и осигурява кръв на организма. Натрупаната в черния дроб кръв подхранва връзките на ставите и сухожилията, затова при недостиг на кръв се проявяват проблеми именно с тези части от тялото ни.Черният дроб отговаря и за доброто състояние на очите и ноктите. Емоциите, които се свързват с тази система в организма ни са гневът и раздразнението. Натрупването на патогенен огън в черния дроб, т.е. на излишък от енергия, може да стане причина за по-честата поява на тези емоции, както и обратното, ако често се ядосваме, можем да увредим функцията на черния дроб.

С ПАТОГЕННИЯ ОГЪН СЕ ОБЯСНЯВАТ И ЧЕСТИТЕ СЪСТОЯНИЯ НА ДИСКОМФОРТ В СТОМАШНО-ЧРЕВНИЯ ТРАКТ ПРЕЗ ПРОЛЕТТА.
При пустота на енергията в черния дроб, т.е., когато тя е в недостиг, човек става плашлив и неспокоен, зрението и мускулите му отслабват. Киселите храни предпазват черния дроб от излишък на вътрешна горещина, а от друга страна горчивите имат тенденцията да го подхранват и поддържат нормалното му функциониране.

Известният лекар от династия Мин Джан Дзинюе казва в своите трудове, че през пролетта трябва да се подхранва черния дроб.

А как можем да направим това?

През пролетта е по-добре да избягвате лютите и горещи храни, защото те могат да повишат горещината в черния дроб и това да причини главоболие, виене на свят, зачервяване на очите, високо кръвно налягане и др.Изключете от менюто си през този сезон мазната и студена храна, защото това може да навреди на далака и стомаха.Като цяло през пролетта трябва да се консумират повече сладки храни, отколкото кисели, защото това ще заздрави храносмилателната система.Храни трябва да са от топъл тип.По този начин ще укрепим имунната система и ще повишим съпротивителните сили на организма.

Според ТКМ през този период от годината трябва да избираме „неутрални" и „меки" храни, подправките не бива да са силни.Сред тези храни са зеленият лук, тиквените семки, китайското зеле, грахът, телешкото месо и др.

ПЛОДОВЕТЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ СА БОГАТИ НА ВИТАМИНИ И ПОЛЕЗНИ ЗА ОРГАНИЗМА, НО ПРЕЗ ПРОЛЕТТА СЕ ПОСТАРАЙТЕ ВАРЕНАТА ХРАНА ДА ПРЕОБЛАДАВА В МЕНЮТО ВИ, А СУРОВИТЕ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ ДА Я ДОПЪЛВАТ.
Така ще предпазите стомаха от охлаждане.Добавяйте лимонов сок там, където ястията позволяват, отдайте предпочитание на бялото месо, бобовите и зърнените храни.

Други храни, които е препоръчително да ядете през пролетта са китайските фурми, сладките картофи, оризът, спанакът, зелето, гъбите.

ЕДИН ОТ ПРОЛЕТНИТЕ ПЛОДОВЕ, КОЙТО КИТАЙЦИТЕ НАРИЧАТ „ИМПЕРАТРИЦА НА ПЛОДОВЕТЕ", Е ЯГОДАТА.
Според китайската медицина тя се отнася към прохладните продукти, укрепва далака и стомаха, стимулира енергията ци, увеличава влагата в организма, помага за образуването на кръвта, облекчава и овлажнява белите дробове, изчиства токсините.

ДРУГ СЕЗОНЕН ПЛОД ТОВА СА ЧЕРЕШИТЕ.СПОРЕД КИТАЙСКАТА МЕДИЦИНА ТЕ СА СРЕД ТОПЛИТЕ ХРАНИ СЪС СЛАДЪК ВКУС.
Те също регулират функцията на стомаха и подобряват работата на далака, стимулират кръвообращението и укрепват енергията ци и дихателната система.Също така овлажняват и подхранват кожата.

И ОЩЕ ЕДИН ПЛОД, КОЙТО Е СЕЗОНЕН ТУК В КИТАЙ.ТОВА Е АНАНАСЪТ.
Той е сред неутралните храни, използва се при лечението на хипертония и възпаление на дихателните пътища, подобрява циркулацията на кръвта, понижава риска от заболяване на сърцето и главния мозък.Но не е задължително непременно на масата ви да присъстват ананаси, защото според китайската медицина най-полезни са тези плодове и зеленчуци, които по принцип растат в района, в който живеете.

Тъй като зимата е студено, прекарваме повече време вкъщи.За да се заредите с енергия, през пролетта и да укрепите черния с дроб се постарайте да сте повече време сред природата на свеж въздух.Така ще успеете и да се преборите със зимната летаргия и мързел.

ДЕНЯТ ПОСТЕПЕННО ЗАПОЧВА ДА НАРАСТВА И ЗА ДА СМЕ В ХАРМОНИЯ С БИОРИТМИТЕ, СЛЕДВА ДА ЛЯГАМЕ И СТАВАМЕ ПО-РАНО.
Много е важно между 23ч. и 3ч. задължително да сте заспали, защото по това време черният дроб се изчиства и ако сте будни, той няма да може да си свърши работата.

ОЩЕ ЕДИН НАЧИН ПО КОЙТО МОЖЕТЕ ДА ПОМОГНЕТЕ НА ЧЕРНИЯ СИ ДРОБ Е МАСАЖЪТ НА 3 АКУПУНКТУРНИ ТОЧКИ.
Това са точките тай чун  на стъпалото и двете точки на гръдния кош ци мън   и джан мън. И трите са разположени по меридиана на черния дроб.

1.Точката тай чун   се намира на горната част на стъпалото, на вдлъбнатината между костите на първия и втория пръст.

Тук преминава и се задържа първичната енергия ци на черния дроб и затова наричат тази точка „великия кръстопът" на ци и кръвта.Точката тай чун е една от най-ефективните при лечение на нарушения в черния дроб и пикочния мехур.

Тази точка помага при:

-застой на енергията ци в черния дроб, която се проявява в състояния като депресия, пристъпи на гняв, болки в стомаха, липса на апетит, подуване на корема и др.;

-хиперактивна ян енергия на черния дроб, която се проявява в състояния като главоболие, световъртеж, отоци и почервеняване на очите, силна жажда, пристъпи на гняв, безсъние, болки в кръста и др.

-недостиг на кръв в черния дроб, признаци за което са понижаването на зрението, блед вид, главозамайване, сухост в очите и др.

Масажирайте по 30 секунди тази точки на всяко от двете стъпала.

2.Точката ци мън  се намира точно под гръдното зърно, в шестото междуребрие. Ци и кръвта на дванайсетте меридиана тръгват от точката Юн мън по меридиана на белия дроб и завършват своя път в точката Ци мън, която се намира на меридиана на черния дроб, след което кръговратът започва отново.

 

Затова наричат точката ци мън „врата на кръговрата". Основната функция на тази акупунктурна точка е да възстанови свободната циркулация на енергията ци на черния дроб, да нормализира функцията на далака.Тази точка може да се масажира и при болки в областта на сърцето, при проникване на патогенен студ в матката по време на менструация, което се изразява в симптоми като рязко спиране на менструацията, болки в корема и подребрието, усещане за студ в гърба, често уриниране със светъл цвят на урината и понижаване на апетита.Точката ци мън е ефикасна и при болести причинени от патогенен студ като висока температура, кашлица и др.За да спрете да хълцате, опитайте да масажирате в продължение на 2-3 минути тази точка.А за да стимулирате черния дроб, я масажирайте по 30 секунди от двете страни всеки ден.

3.Точката джан мън  се намира в края на 11-то ребро.В буквален превод джан  означава „ясен, светъл", а мън  „врата". Черният дроб се отнася към елемента Дърво, който се асоциира със светлината, пролетта и началото на живота.

Тази точка е един от „осемте центъра" и е разположена от двете страни на подребрието като „врата" на плътните органи.Тази точка отразява състоянието на далака и се използва при недостиг на енергиите ци и ян в далака, признаци за което са подуването и болки в корема, отслабване на апетита, загуба на тегло и т.н..Далакът отговаря за транспортирането и трансформацията на течностите, съдейства за водния обмен.При нарушение на функцията му обикновено се натрупват течности както в далака, така и в някой от другите плътни органи.Тъй като тази точка е една от „осемте центъра", тя може да се използва при лечението на всеки от петте плътни органа (дзан органи).Тя се намира на меридиана на черния дроб, затова е ефикасна и при лечението на проблеми с този орган. Използва се и при нарушения в белите дробове, сърцето и бъбреците.

Масажирайте по 30 секунди тази точки от двете страни.

И така, ако трябва да обобщим, пролетта е сезонът на черния дроб, затова трябва да се погрижим за него. Ако следвате тези прости и лесни съвети, които дават китайските лекари, пролетната лекота и енергия са ви гарантирани.

http://bulgarian.cri.cn

Последна промяна ( Неделя, 22 Март 2015 13:57 )