(Pseudoephedrin)

Сироп за настинка води до инфаркт

В Германия ще го продават само с рецепта


Лекарства против настинка може да доведат  до инфаркт, а мехлемчета за отпушване на  нослета за деца - до задушаване. Изводите са на Федералния институт за лекарствата в Германия. От института са категорични, че много лекарства срещу настинка може да изчезнат от аптеките на Федералната република, защото нанасят повече вреди отколкото полза, пише в. "Ди Велт".

 

"Заемаме се сериозно да оценим кои лекарства могат да се продават без рецепта.

Може дори да се стигне до тяхната забрана", заяви експертът от института за лекарствата  Улрих Хагеман.

Като опасни той посочва най-вече комбинираните препарати за настинка.

Те съдържат едновременно няколко действащи активни вещества срещу хрема, кашлица и главоболие. Това е "терапевтична глупост", обяснява експертът, защото само някои болни имат едновременно няколко симптоми.
Според Хагеман всеки симптом трябва да се лекува със съответния медикамент, за да няма странични ефекти като нарушение на  кръвообращението и влияние върху психиката.
Много спорно е веществото псевдоефедрин (Pseudoephedrin). Той често присъства в комбинирани препарати срещу хрема, грип и алергии. Във Великобритания и Чехия голяма част от тези препарати се получават само срещу рецепта. В Германия псевдоефедринът е част от сироп против настинка Wick MediNait, както и част от Aspirin Complex, които се получават без рецепта.
Псевдоефедринът служи като съставка за производството на забраненото обезболяващо Methylamphetamin. Заради свойството да стимулира обмяната на веществата и тонуса ефедринът в комбинация с кофеина и съставката ASS - ацетил салицилова киселина, се приема за допинг. Псевдоефедринът може да има силни странични ефекти като неспокойство, безсъние, страх, халюцинации, както и ускорено сърцебиене и повишаване на кръвното. 28-годишен мъж, който имал само хрема, преживява инфаркт, след като приема 60 mg псевдоефедрин. Често като страничен ефект се описва и възпаление на червата.
При децата и кърмачета са опасни препарати, съдържащи етерични масла, които могат да стеснят бронхите вместо да ги освободят и да доведат до задушаване или гърчове. Все повече специализирани списания за деца съобщават за подобни случаи. Например сп. "Chest" описва случай с мехлемче, което се намазва под носа на детето. При един случай бебе е откарано със задушаване в болница.

При опити с животни съдържащата се субстанция е показала, че повишава продукцията на слуз, която напълно запушва дихателните пътища.
Берлинският Федерален институт за оценка на риска предупреждава родителите внимателно да използват разтвори за инхалация и разтривки при малки деца. Често родителите ги бъркат с други препарати и ги дават през устата, което е напълно недопустимо, защото води до гърчове.

http://paper.standartnews.com/bg/

Последна промяна ( Неделя, 04 Април 2010 14:29 )