Вие сте тук:

Начало Нежелани лекарствени реакции Метадон и грейпфрут опасна комбинация!!!

Метадон и грейпфрут опасна комбинация!!!

Метадон, смесен със сок от грейпфрут, може да причини смърт?  Звучи невероятно, но е факт. Или поне така твърдят американски специалисти в доклад, посветен на рисковете от продължителното приемане на веществото.

Както при всеки друг наркотик, и при метадона фаталният край настъпва с взимането на свръхдоза. А това често пъти става неволно. “При взаимодействието на веществото с други лекарства, цигари и дори сок от грейпфрут е възможно да се увеличи или намали скоростта на изхвърляне на метадона от тялото”, пише в доклада. Когато тя е малка, това води до фатално предозиране с метадон, категорични са специалистите.

Например тютюнопушенето понижава скоростта на изхвърляне на лекарството от организма на зависимия. А наркоманите са и страстни пушачи.

Пристрастените към опиати често злоупотребява с лекарства, които намаляват изхвърлянето на метона от тялото им, за да удължат и усилят действието на веществото, казват специалистите. Така в някои случаи се стига до фатален край.

“Много от лекарите, които предписват веществото като лекарство срещу наркомания, понякога пренебрегват въпроса за неговото възаимодействие с други хапове”, предупреждават още експертите.

Освен висока смъртност продължителната употреба на метадона често води до увреждане на мозъчната дейност, се казва още в доклада. Въпреки че според програмата у нас зависимите подписват терапевтичен договор залечение от 1 до 3 г., има пациенти, които пият метадон повече от 7 г. При тези случаи се наблюдава силно намалено кръвообращение в мозъка. Тогава зависимите започват да изпитват т. нар. състояние “под действието на наркотици” - замаяност и сънливост.

05.10.2009
http://www.trud.bg

Последна промяна ( Петък, 16 Май 2014 19:09 )