Вие сте тук:

Начало Други Статии Въпроси за Простото-Хуанди, Жълтия император-1-ва част

Въпроси за Простото-Хуанди, Жълтия император-1-ва част

Глава Първа

ИСТИНАТА, СЪОТВЕТСТВАЩА НА БОЖЕСТВЕНИТЕ ПРЕДНАЧЕРТАНИЯ ОТ ДРЕВНИ ВРЕМЕНА
Император Хуанди
Чувал съм, че в древни времена хората са доживявали до дълбока старост. Днес дори петдесетгодишен човек изглежда вече като развалина. С какво е свързано това - с промяната на условията за живот или вината е в самите хора?

 

 

Лекарят Цибо
В древността хората са живеели в съответствие с Дао, Висшия Закон. Те спазвали правилата на взаимоотношенията между Ин и Ян, водели въздържан, прост и редовен живот. Били здрави и телом, и духом, поради което можели да доживяват до стогодишна възраст. Днес хората пият спиртни напитки като вода, често са крайно невъздържани, търсят все нови и нови удоволствия - затова едва доживяват до петдесетте. Според учението на мъдреците, за да се избегнат извратените фън -(патогенните външни въздействия), хората трябва да водят прост и спокоен живот. Така цялата енергия на човека се запазва в "резерв" и осигурява на тялото неуязвимост към болестите. За да пребивава в покой сърцето, мъдрецът трябва да се въздържа от желания; допустима е умората на тялото, но умората на духа - никога. Ако живее в подобна простота, и днес човек може да доживее до сто години.
Император Хуанди
Известно е, че старците не могат да имат деца. Дали това е предначертано от небесата?
Лекарят Цибо
При момичетата енергията на бъбреците се оформя, когато станат на седем години, (благодарение на което) косите и зъбите им достигат максимален блясък. На четиринадесет годишна възраст (два пъти по седем,) настъпва полова зрялост и започват да работят половите жлези. Точно в този момент се проявява енергията на "съда на зачатието" и се усилва (енергията на) меридиана Джун Май. По това време се появява месечният цикъл и момичетата стават способни да раждат деца. На двадесет и една годишна възраст (три пъти по седем) енергията на меридиана на бъбреците достига максималната си активност - тогава израстват (зъбите-)мъдреци. През двадесет и осмата година (четири пъти по седем) заякват костите и мускулите, а тялото се изпълва със сила. На тридесет и пет години ("пет пъти по седем) кръвта и енергията (цисюе) на меридианите Ян Мин (на Стомаха и Дебелото черво) започват да отслабват. Лицето се покрива с бръчки, косите започват да опадат. На четиридесет и две ('шест по седем) отслабват шестте янски меридиана в горната част на тялото, лицето се състарява още повече, а косите посивяват. На четиридесет и девет години (седем пъти по седем), започва да отслабва енергията на "съда на зачатието" и на меридиана Джун Май, половите хормони се изтощават, подземната енергия се прекъсва, животът в долната част на корема спира и жената става безплодна.
При момчетата енергията на бъбреците започва да функционира, когато станат на осем години, вследствие на което зъбите и косите им придобиват съвършен блясък. Когато станат на шестнадесет (два пъти по осем), енергията на бъбреците се засилва, в играта влизат половите хормони; момчето става мъж и получава способността да опложда. Максималната си активност енергията на бъбреците достига, когато младежът навърши двадесет и четири (три по осем) години. Тогава се появяват (зъбите-)мъдреци. На тридесет и две (четири по осем) -мъжът е в пълната си сила. Енергията на меридиана на бъбреците отслабва при четиридесетгодишните (пет по осем) мъже, зъбите и косите проредяват. На четиридесет и осем (шест по осем,) години енергията на шестте янски меридиана в горната част на тялото се изтощава, косите посивяват, а тялото се покрива с бръчки. На петдесет и шест (седем по осем) се изтощава енергията на меридиана на бъбреците, мускулите губят тонуса си и секрецията на половите хормони се забавя. На шестдесет и четири (осем по осем) косите и зъбите опадат. Равновесието между всички органични течности се осигурява от меридиана на бъбреците. Той е този, който приема и натрупва всички енергийни субстанции, произведени от петте плътни и шестте кухи органа (Джан и Фу). За да могат половите хормони да поддържат целия организъм, необходимо е петте органа (Джан) да имат максимална активност и съвършено функциониране. Ако тези органи се източат, секрецията на половите хормони спира. Това води до отслабване на мускулатурата и деформация на костите, което е външният признак за мъжко безплодие.
Император Хуанди
Известно е, обаче, че някои възрастни мъже все пак могат да имат деца. Как да се обясни този факт?
Лекарят Цибо
Обяснението е свързано с това, че със съвършенството (пълнотата) на енергията на меридиана на бъбреците при тези хора, енергията и кръвта им остават в състояние на активност по-продължително време. Все пак, мъжът не може да опложда след шестдесет и четвъртата си година, а жената не е способна да зачене след като навърши четиридесет и девет.

Глава Втора
ИЗКУСТВОТО ДА УПРАВЛЯВАМЕ СВОЯ ЖИВОТ СПОРЕД СЕЗОНИТЕ
Лекарят Цибо
Пролетта е време за издигане на сока - в този период се възобновява животът и на небето, и на земята. Всичко се намира в стадий на оплождане. През този сезон човек не трябва да преуморява тялото си, за да осигури условия за зараждане на новата енергия. В този период трябва да се укрепва, а не да се отслабва, защо това е време за отплата, а не за наказание. Накратко, за да е в съответствие с енергиите на пролетта, човек трябва да се подхранва с нова (зараждаща се) жизненост. При нарушаване на този принцип страда черният дроб.
Лятото е период на растеж. Енергиите на небето и земята се обединяват. (Според космическата философия, една част от човека е в небесата, а друга част - на земята, именно през летния сезон тези две части се обединяват). Всичко в природата цъфти и ражда плодове. В този период не е редно "насилствено"да се активизира тази сила, необходимо е да й се позволи да се разпространи из целия организъм, което е и най-добрия начин да се подържа жизнеността. При нарушение на този принцип (Дао) през есента могат да се очакват преждевременни настинки, кашлица, а през зимата - сериозни заболявания.
Есента е период на равновесие между енергиите на небето и земята. Тогава енергията на небесата е по-буйна, а енергията на земята - по-спокойна. През този сезон човек трябва да сдържа проявите на волята си (желанията си), тъй като енергията на есента може да бъде много жестока. В този период трябва да се пречисти и енергията на белите дробове. При нарушаване на този принцип (Дао) се нанася вреда върху белите дробове и през зимата могат да се очакват разстройства.
През зимата всичко се прибира и скрива, това е сезон за "оттегляне в дълбочина", тъй като навън цари прекалено голям студ. През този период не трябва да се тревожи енергията Ян и да се подкрепя нейното разсейване, защо това е равнозначно на действие, съответстващо на енергията на зимата. При нарушаване на този принцип (Дао) се нанасят вреди върху енергията на бъбреците. Резултатът е, че следващата пролет може да се очаква атония в крайниците.
Ако небесната и земната енергия не са обединени, болестите атакуват жизнените отвори. Преобладаването на земната над небесната енергия може да се уподоби на отсъствието на благословената роса, която престава да освежава земята - това създава прекалена сухота, вследствие на което, "лошите фън (ветрове)” могат да нападнат човешко тяло, предизвиквайки в него органични нарушения.
И така, ако енергията на пролетта се насили, енергията на меридианите Шао Ян (Тройния нагревател и Жлъчния мехур) не използва както трябва всички преимущества на този сезон и възникват смущения в черния дроб.
Ако енергията на лятото се подложи на насилие, меридианите Тай Ян не получават необходимия импулс (т.е. меридианите на Тънкото черво и Пикочния мехур), което води до отслабване на енергията на сърцето.
При насилие спрямо енергията на есента се премахва възможността за стабилизиране на енергиите Тай Ин (Бели дробове и Далак) и се нарушава енергията на белите дробове.
Ако енергията на зимата се подложи на насилие, енергията Шао Ин (Сърце и Бъбреци) не намира покой и това отслабва енергията на бъбреците.
И така четирите сезона, Ин и Ян са същността на всички неща. През пролетта и лятото мъдреците поддържат енергията Ян, а през есента и зимата - енергията Ин. Действайки по този начин, човек укрепва корените на живота си.
Всяка разновидност на материята се характеризира с две фази - първоначална - фаза на зараждане, и след това - фаза на растеж. Естествено, ако "се отсече корена на живота, отстранява се и възможността за неговия разцвет".
Ян и Ин, четирите годишни времена - това също е началото и краят на материята, това е същността на живота и смъртта. Да се наруши съзнателно хода на тази еволюция означава човек да навлече гибел върху собствената си глава. Обратно - ако се живее в съответствие с нея, тогава се избягват сериозните заболявания. Това е главния принцип на живота, това е жизненото Дао. Мъдрите се ръководят от него, а нищожните, дори да вярват в съществуването му, обикновено не го следват. Хармонията между Ин и Ян означава живот, противопоставянето им – смърт. (Трябва да се избере) - мир или раздори. Затова мъдрият не чака хората да се разболеят и тогава да започне да ги лекува. Той ги направлява и ръководи, докато все още имат добро здраве, като ги подтиква да следват принципа на Дао. Именно така той ги подържа в цветущо състояние. Той се стреми не да отстранява възникналите нарушения, а да запазва благия порядък. Лекуването на болестите или отстраняването на възникналите нарушения може да се сравни с човек, очакващ първо да се появи чувство за жажда, едва след което да започне копаенето на кладенец.

Глава Трета
ЕНЕРГИЯ И КОСМОС
Ин и Ян са източник на (целия) живот. Девет телесни отвора има човек, девет океана - Земята, пет (плътни) органа има в тялото, пет звука -в Небесата; дванадесет са основните стави и съединения в тялото, дванадесет са месеците на годината; триста и шестдесет са малките стави и съединения - триста и шестдесет са дните в годината; дванадесет (основни) меридиана има в тялото -дванадесет са най-големите реки (по земната повърхност).
На енергията на човека съответстват петте елемента (Огън, Метал, Дърво, Вода и Земя). Тази енергия циркулира по меридианите в три разновидности на Ян и три разновидности на Ян.
Ако небесата са в покой, духът и волята на човек също трябва да бъдат спокойни. Съблюдавайки това правило, енергията Ян ще бъде могъща и болестите няма да го атакуват. Обратно, ако човек се противопостави на небесната енергия, деветте отвора в човешко тяло ще се затворят - порите по кожата ще се разстроят и енергията ще започне да се разсейва.
По своя характер енергията Ян е сходна със слънчевата. Достатъчно е да напусне обичайното си място и това веднага се проявява като заболяване. Подобно на Слънцето енергията Ян винаги е отгоре, т.е. тя защитава външните участъци на тялото. Ако настъпи преохлаждане, енергията Ян напуска обичайното си място и започва да "блуждае" по тялото. Под въздействието на горещината (топлинен удар) започва обилно да се отделя пот, появява се учестено дишане, силна жажда, несвързана реч или мислене; тялото гори като в огън. Ако попаднеш под въздействието на прекалена влажност, ще усетиш следните симптоми - главата сякаш е обвита в памук, големите мускули се схващат, а малките загубват тонуса си (стават вяли).
Отоците се причиняват от излишък на енергия. При неправилно разпределение на енергията по четирите крайника на тялото, тя започва да се разсейва и изтощава.
През летния период се повишава енергията Ян. Изведена от равновесие, тя се проявява като усложнения във функционирането на зрението и слуха. Възбудена и дисбалансирана, тя атакува главата, предизвиквайки припадък или кома, поразява мускулите и крайниците; при обилно потене може да се наблюдава развитие на хемиплегия (удар, определен вид парализа - бел.прев./
При прекомерна употреба на месо и спиртни напитки може да се очаква развитието на абсцеси (загноявания/
Ако енергията Ян е в състояние на покой и тишина, тя подхранва мускулите, ако е чиста, тя укрепва нашата жизненост.
Когато енергията не може свободно да циркулира из тялото, в него започва да прониква хлад, който "обхваща" всички меридиани, предизвиквайки затварянето им. При намалена циркулация на повърхностната енергия на кожата (епидермиса) можем да срещнем циреи и отоци. Ако на силното преохлаждане не се противопостави спасителното потене, тогава енергията се "възпламенява", точките на съгласие (юй) се затварят и възниква периодична треска.
Вятърът (фън) може да предизвика стотици заболявания. Прониквайки в тялото, той нахлува в меридианите, където се преобразува в студ, в горещина или във влажност. Енергията на човека трябва да бъде в състояние да се противопостави на тези ветрове, а лекарят трябва да знае методите за тяхното разсейване.
Пазител на "вратите на тялото" е енергията Ян. Тя се заражда със зората и пази тялото през целия ден. Максимумът й е по пладне, а на залез започва да отслабва и тогава "вратите на тялото" се затварят."
След това Цибо добави:
Енергията Ин натрупва (в себе си) всички енергийни субстанции, за да може да се бори с болестите. Енергията Ян служи за защита на външните участъци на тялото от "нападението" на болестите. Ако тя стане много по-силна от Ин, кръвта започва да циркулира ускорено и при прекалено голям дисбаланс (в системата), можем да се сблъскаме с безумие.
Обратно - ако енергията Ин вземе превес над Ян, се наблюдава нарушаване на равновесието между петте органа, които започват помежду си борба. Това прекъсва енергийната връзка между деветте телесни отвора.
Затова мъдрият човек трябва да управлява равновесието между енергиите Ин и Ян.
Когато вятърът (фън) вземе надмощие над човешката енергия, тогава се изтощава енергията на петте (плътни) органа.
При прекомерна употреба на храна се повишава (интензивността на) кръвообращението, което от своя страна, води до застой на кръвта в черния дроб. Това рефлектира в половите органи и води до хемороиди.
Злоупотребата със спиртните напитки, съпроводена с излишна физическа активност, нанасят вреди върху енергията на бъбреците, а това поврежда костите.
Енергията Ян трябва да е могъща, а енергията Ин -спокойна. Липсата на тези качества може да се оприличи на "пролет без есен" или "зима без лято".
Ако през пролетта човек е бил подложен на силно преохлаждане, през лятото ще страда от диарии (ако преохлаждането не е било "разсеяно"/
При силно прегряване през лятото (ако не е било своевременно "разсеяно") през есента човек ще страда от пристъпи на треска.
(Прекомерната) влага, (погълната) през есента, предизвиква кашлица през зимата.
Зимното преохлаждане води през пролетта до тифоидна треска.
Енергията Ин се храни от "петте вкуса".
Киселият и тръпчив вкус съответства на черния дроб.
Горчивият - на сърцето.
Сладкият и освежаващ вкус подхожда на далака.
Лютивият и остър вкус достига до белите дробове.
Соленият вкус се движи в бъбреците.
Прекалено киселата, тръпчива храна поврежда далака, а прекомерно солената - сърцето. Прекомерно сладката храна е вредна за бъбреците, а прекалено горчивата - за белите дробове, прекалено лютивата - за черния дроб.

Глава Четвърта
ИСТИНИ ОТ ЗЛАТНАТА КУТИЙКА
В Небесата съществуват осем вида преобладаващи ветрове (фън). Защо тогава човешките меридиани се атакуват само от пет вида фън?
Лекарят Цибо
Атакувайки петте вида (плътни) органи, осемте вятъра фън се преобразуват в меридианите на петте органа в пет вида фън.
При годишната смяна на сезоните често се наблюдава как някой сезон частично се измества в следващия. Така например пролетта може да преобладава и през лятото, лятото - през есента, есента - през зимата, и обратно - може да се наблюдава как зимата преобладава в предшестващата я есен. По същия начин, пролетно време може да се усети полъха на горещия югоизточен вятър, през лятото - на студения северен вятър, а през зимата -на горещия южен вятър.
После Цибо прави следното разяснение:
Ако през пролетта задуха западният вятър - очаквай смущения в черния дроб. Точката на съгласието ще бъде разположена на шията.
Ако през лятото задуха южният вятър - очаквай сърдечни смущения. Точката на съгласие ще се намира в областта на гърдите.
Задуха ли източният вятър през есента, възникват нарушения в белите дробове. Точката на съгласие се намира в областта на раменете и гърба.
А ако през зимата задуха северният вятър - очаквай смущения в бъбреците. Точката на съгласие се намира в областта на бъбреците и прасците на краката.
Централният вятър предизвиква дисбаланс на далака. Точката на съгласие ще се намира в областта на гръбначния стълб.
Следователно, неподходящият вятър през пролетта предизвиква болки в главата и тила. През лятото атакува и петте органа, а през зимата - крайниците. По същата причина, през пролетта се сблъскваме с кръвотечение от носа, а през лятото - с поражения в гърдите и страничните части на тялото, съпроводени с диарии, тъй като са активирани енергиите Ян. Есенно време ще срещаме периодични трески, а през зимата - атония на крайниците. Устойчивостта спрямо подобни поражения (възникващи под въздействието на "неблагоприятните" ветрове) означава, че своевременно изпотяване е изиграло своята защитна роля, разсейвайки неблагоприятната енергия.
ВетровеСезониОрганиМестоположениеЗаболяване
ИзточенПролетЧерен дробШияБолки в главата и тила, кръвотечение
ЮженЛятоСърцеГърдиРазстройство на петте органа. Поражения в гърдите и страничните части на тялото, съпроводени с диарии.
ЦентраленСиромашко лятоДалакГръбначен стълб
ЗападенЕсенБели дробовеРамене, гръбПериодични трески
СеверенЗимаБъбрециЗона на бъбреците, прасциАтония на крайниците

Към всичко това Цибо добавил:
Както Ян може да съдържа в себе си Ин, така и Ин може да съдържа в себе си Ян. По същия начин двете енергии могат да са в излишък.
От зори до пладне господства небесният Ян или Висшият Ян (Тай Ян). От пладне до падането на вечерният сумрак е времето на Ин в Ян. От смрачаване (в текста от "полунощ") до първи петли е времето на Небесният или Висшият Ин (Тай Ин). От първи петли до зори -времето на Ян в Ин.
При човека, същността на Ян се изявява във външната част на тялото, а Ин - във вътрешната. Гърбът - това е Ян, а коремът - това е Ин. Петте (плътни) органа са същността на Ин. Шестте "вътрешности" (кухите органи) са същността на Ян. По принцип, през зимата болестите засягат Ин, т.е. "органите", а през лятото атакуват "вътрешностите", т.е. Ян. За лекуването им или иглоубождане трябва да се знае къде е локализирана болестта.
Относно (областта,) Ян на гърба, в нея сърцето съответства на Великия Ян (Тай Ян), а белите дробове - на Ин в Ян.
Относно (областта) Ин на корема, Великият Ин (Тай Ин) ще бъдат бъбреците, докато на Ян в Ин съответства черният дроб. Съществува много важна (област) Ин в тялото -далакът. Ето каква роля играят Ин и Ян в тялото на човек; те съответстват на Космическите Ин и Ян.
Император Хуанди пита:
Във връзка с наличието на (описаната) връзка между петте органа и четирите годишни сезона, какво въздействие, оказват последните върху органите?
Лекарят Цибо отговаря :
Зеленият цвят, който идва от изток, прониква до самия черен дроб. Външните отвори на последния (на черния дроб,) са очите. И така, черният дроб е символично свързан с изтока и със зеления цвят. Когато се разболее черният дроб, (човек,) става загрижен и плашлив. Подходящ за черния дроб вкус е лютият или киселият. Символичното растение на черния дроб са хлебните злакове, символичното животно - кокошката, като нейният астрален символ е Юпитер, който извършва пълна обиколка около слънцето за 12 години. Енергията на пролетта, която съответства на черния дроб, се локализира в главата. Нумерологичният символ на черния дроб е осмицата. Тъй като черният дроб управлява мускулите, заболяванията на последните предизвикват заболяване на черния дроб.
Цветът на Юга е червеният, отиващ в сърцето. Външните му отвори са ушите. В тялото му съответства сърцето, а съответстващият вкус е горчивият. В космичен аспект негов символ е огънят, а в света на растенията -лепкавият ориз. В животинския свят негов символ е овенът, астралният символ е Марс, извършващ своята обиколка около Слънцето за 740 дни (когато орбитата му се изкривява - букв. "Когато оставя орбитата си" - придворните астролози предсказват грандиозни катастрофи и по-специално - смяна на династиите). При заболяване на сърцето болестите се локализират в артериите. Нумерологичен символ на Юга е седмицата.
Жълтият цвят е цветът на Центъра, съответстващ на далака, който е и негов символ. От "външните отвори" - това е устата. Признаци за заболяване на далака могат да се открият по езика. Вкусът на Центъра е сладкият, а съответстващата стихия - земята. В растителното царство - това е царевицата, а в животинското - волското месо. Астрален символ на Центъра е Сатурн, извършващ обиколка около Слънцето за една година. Нумерологично му съответства числото 5. При заболявания на далака нарушенията се проявяват в плътта (мускулите).
Белият цвят е цвета на Запада и съответства на белите дробове. При заболяване на белите дробове точката на съгласие са раменете. Съответстващите "външни отвори" са ноздрите, а от вкусовете - тръпчивият и лютивият. В света на минералите му съответства златото, в растителния свят - овесът, в животинския - конят. Астралният символ на Запада е Венера, извършваща обиколката си около слънцето за една година. Заболяванията на белите дробове се проявяват в епидермиса. Нумерологичен символ на Запада е деветката.
Цветът на Севера е черният, отиващ в бъбреците, които му съответстват. "Външните му отвори " са уретрата и анусът. При заболяване на бъбреците се нанасят поражения върху точките ги (ки), разположени във вдлъбнатините между мускулите и нямащи особено значение (за здравето) Мускулната маса отразява енергията на костите и бъбреците управляват костите. Съответстващ вкус е соленият, а елемент - водата. В растителния свят това е грахът, а в животинския - свинята. Меркурий, извършващ обиколката си за една година, е неговият астрален символ. Заболяванията на бъбреците се отразяват върху костите. Нумерологичен символ на Севера е шестицата.
За откриване на нарушения в органите и вътрешностите се използва и пулсовата диагностика. Чрез опипване на пулса може да се определи дали циркулацията на енергия в организма е равномерна или нарушена, а също така, какво е състоянието на Ин и Ян по външната и вътрешната част на тялото.
Само след като добре бъдат осъзнати тези понятия, едва тогава може да се създаде точна представа за главния закон или Принцип (Дао).

Глава Пета
ПРОЯВАТА НА ИН И ЯН В ПРИРОДАТА НА ЧОВЕКА
Ин и Ян съответстват на Дао или на Великия принцип на небето и земята. Те са онази причина, която поражда материята като цяло и всички нейни промени. Те са началото и края, живота и смъртта. В тях се съдържа и Провидението. За да се лекуват болестите, трябва да се умее да се търси същността, която ги причинява.
Небето се е образувало за сметка на натрупването на Ян, а Земята - за сметка на натрупването на Ин.
Ин е в постоянен покой, Ян - в непрекъснато вълнение. Ян дава живот, Ин го поддържа и допринася за неговото разрастване. Ян убива, Ин поглъща и съхранява. За да се създаде материалния живот, енергията Ян се преобразува в Ин.
Излишъкът на студ предизвиква горещина, излишъкът от горещина предизвиква студ. Енергията на студа е мътна (нечиста), енергията на горещината е светла (чиста).
Чистата енергия (когато е нормална) е разположена в горната част на тялото; спускайки се към долната част, тя предизвиква разстройства.
Мътната енергия трябва да се намира в долната част на тялото. Ако се издигне нагоре, тя предизвиква обриви. Именно по тези признаци за "обратно локализиране" на енергиите Ин и Ян, може да се съди за тяхното смущение.
Чистата Ян - това са небесата, Мътната Ин - земята. Земната енергия поражда облаците, а небесната -дъжда. Дъждът разсейва земната енергия, а облаците разсейват енергията на небето.
Същото е и при човека - чистата енергия Ян излиза през горните (телесни) отвори, т. е. през ушите, през носа и т.н., докато мътната енергия Ин излиза през долните отвори (уретрата, ануса и т.н./
Чистата енергия Ян циркулира на ниво пори на кожата, мътната енергия Ин циркулира на нивото (пронизва) на петте органа (Джан). Чистата енергия Ян дава тонус на четирите крайника (на тялото) мътната енергия Ин се възобновява в шестте "вътрешности" (шестте кухи органа, Фу).
Водата е Ин, огънят е Ян. Ян е енергията, Ин е вкуса на храната (на хранителните продукти). Последната поддържа материалната форма като след това се преобразува в енергия. Енергията се преобразува в Същност, а Същността се преобразува в световна енергия. Енергията подхранва Същността, а храната - нейната материална форма. (Обаче) космическата или световната енергия поражда и Същността, и материалната й форма. По този начин храната може да нанася вреди и на Същността, и на нейната материална форма. (Космическата) енергия се трансформира у човека в нова форма на енергия. Последната може да преминава в състояние на смущение под "косвеното" въздействие на хранителните вещества. Храната с инска природа се отстранява през долните отвори, а храната с янска природа - през горните. Силната храна съответства на Ин, по-слабата - на Ин в Ян. Силната енергия е Ян, по-слабата - на Ян в Ин. Твърде силната храна води до разстройства, по-умерената осигурява добро състояние. Прекалено силната енергия предизвиква треска, прекалено слабата - разстройство.
Прекалено силният огън отслабва енергията, но в умерено количество я усилва. Прекалено голямото количество огън може да доведе до намаляване на енергията, а намаляването на последната води до "отслабване на огъня".
Прекалено голямото количество огън разсейва енергията и обратно - в умерено количество огънят може да породи енергия.
Горещата храна (подходяща за белите дробове,) и сладката храна (подходяща за далака) "се изпаряват нагоре", преобразувайки се в Ян. Киселата храна (подходяща за черния дроб,) и горчивата храна (подходяща за сърцето,) се спускат надолу и се преобразуват в Ин.
Излишъкът на Ин поражда янски болести, а излишъкът от Ян поражда ински болести.
Излишъкът от Ян предизвиква температура и треска.
Излишъкът от Ин предизвиква студ, излишъкът от студ поражда симптоми, подобни на тези при температура, излишъкът от температура има симптоми, подобни на тези при измръзване.
Студът вреди на материалните форми; горещината вреди на енергийните. Смутената енергия поражда болка; смутената (нарушената) форма поражда обриви. И така, ако болката предшества появяването на обрив, това означава, че енергията е повредила материалните форми. Обратно - ако появата на обрив предшества болката - в този случай материалната форма е повредила енергията (предполага се, че формата е материална, докато енергията- не).
Побеждавайки организма, фън предизвиква възбуда. Победата на горещината (над организма,) води до отоци, победата на сухотата - до обезводняване; побеждавайки (организма), студът предизвиква подпухвания (но без отоци). При победата на влагата е характерно, че се появяват хиперсекреция или диарии.
Форми на проява на космоса (вселената) са четирите сезона и петте стихийни елемента, т.е. Вода, Огън, Дърво, Метал и Земя, през които се ражда (през пролетта), расте (през лятото), поглъща се (през есента) и се съхранява (през зимата). Той, също така, поражда студ, горещина, сухота, влага и фън.
Петте елемента се разпределят в човека по следния начин:
Относно черния дробЗемята съответства на Дървото Небесата съответстват на "пролетния вятър"
Относно сърцетоЗемята съответства на Огъня Небесата съответстват на лятната жега
Относно далакаЗемята съответства на земната почва. Небесата съответстват на влагата в края на лятото(сиромашкото лято)
Относно белите дробовеЗемята съответства на метала, златото. Небесата съответстват на есенната сухост
Относно бъбрецитеЗемята съответства на водата. Небесата съответстват на зимния студ

Човек има пет органа (Джан) за преработване на петте енергии, които могат да се преобразуват в радост, гняв, скръб, страх и стенание.
Радостта и гневът са вредни за енергиите, а студът и жегата - за материалните форми. Неистовият гняв уврежда Ин, а прекалено силната радост - Ян. Ако двете енергии са в излишък, това поражда високо кръвно налягане и увреждане на материалните форми.
(Накратко казано) отсъствието на контрол върху радостта и гнева, а също така прекомерната горещина или студ много бързо оказват влияние върху жизнеността.
Излишъкът на Ин може да породи янски симптоми, а излишъкът на Ян - ински симптоми.
Ако си засегнат от зимния студ, през пролетта ще страдаш от тифоидна треска. Ако си засегнат от пролетният вятър (фън), през лятото ще страдаш от диарии. Ако си засегнат от лятната жега, през есента ще страдаш от периодична треска. Ако си засегнат от есенната влажност, през зимата ще имаш кашлица.
Император Хуанди пита :
Мъдреците от древността говорят за материалната форма, за органите и вътрешностите, за меридианите и за вторичните съдове. Те сравняват меридианите със земните реки. Описват намиращите се по тези меридиани точки Ги и Гу като траектории на меридианите. Разясняват явленията, свързани с четирите сезона, с Ин и Ян и с взаимоотношенията между вътрешното и външното у човека. Истина ли е всичко това?
Лекарят Цибо отговаря:
Изтокът последователно поражда - фън. Дърво, кисел вкус, черен дроб, мускули, а след това - сърце. (Черният дроб е майка на сърцето). Черният дроб управлява очите и отговаря за небесните тайни. Човекът е част от Дао. На земята той поражда измененията, той е символ на съществуващото в хората Дао, предизвиква промените на (състоянието на) хранителните вещества, пораждащи на свой ред интелекта. Небесният аспект на тази тайна ражда душата, която е представена от фън. На земята тя се представя от такива символи като Дървото. В тялото й съответстват мускулите, а от органите (Джан) - черният дроб. Съответстващият цвят е зеленият. Характерни нейни поражения (нарушения) са контрактурите (блокажи в ставите). Нейни външни отвори са очите, от вкусовете и съответства киселият, а чувството, което отразява - гневът. Гневът уврежда черния дроб, фън уврежда мускулите, които могат също така да бъдат увредени от прекалено киселата храна.
Югът последователно поражда - горещина, огън, горчив вкус, сърце, кръв, а след това - далак. (Сърцето е майка на далака). Сърцето управлява езика. Относно небесата това е лятната жега, а на земята - огънят. В тялото му съответстват артериите и такъв орган (Джан) като сърцето. Съответстващият цвят е червеният, а от вкус -горчивият. В областта на психичната дейност може да поражда тъга (тревога), въпреки че присъщото му чувство е радостта. От друга страна, излишъкът от радост може да навреди на сърцето, точно както излишъкът от горещина може да нанесе вреда на съответстващите му енергии. Зимният студ може да надделее над горещината. Според даоистката терминология водата на бъбреците може да надделее над огъня на сърцето. Енергията му може да се увреди от прекалено горчивата храна, но соленият вкус е способен да победи горчивия (използвайки същата терминология).
Центърът последователно поражда - влажност, съединителна тъкан, а след това - бели дробове. (Далакът е майка на белите дробове). Сърцето управлява устата. В небесата се изразява чрез влажността в края на. На земята - това е почвата. В тялото - това е съединителната тъкан, а от органите (Джан) - далакът. Съответстващият цвят е жълтият, а вкус - сладкият. Характерното му разстройство е гадене (повдигане). Външният му отвор е устата. От душевните дейности - това е замислеността и загрижеността. Излишните грижите увреждат далака, (излишъкът) от влажност уврежда съединителната тъкан. Фън може да надделее над влажността (съгласно даоистката терминология - Дървото на черния дроб може да надделее над Земята на далака). Прекалено сладката храна може да увреди съединителната тъкан, но киселият вкус побеждава сладкия (използвайки същата терминология).
Западът последователно поражда - сухота (метал), злато, лютив вкус, бели дробове, кожа, а после бъбреци (белите дробове са майка на бъбреците). Белите дробове управляват носа. В небесата - това е есенната сухота, а на земята - златото. В тялото - това е кожата, а от органите (Джан) - белите дробове. Съответният му цвят е белият, вкус - лютивият. Характерно нарушение на здравето е кашлицата. Външен отвор е носът. Съответно нарушение в душевния живот е тъгата. Тя е вредна за белите дробове. Горещината може да надделее над кожата (според даоистката терминология огънят па сърцето може да победи метала на белите дробове). Прекалено лютивата храна е вредна за белите дробове, но много горчивият вкус може да надделее над лютивия (съгласно същата терминология/
Северът последователно поражда - студ, вода, солен вкус, бъбреци, кости и костен мозък, после - черен дроб (бъбреците са майка на черния дроб). Бъбреците са управляват с ушите. В небесата се изявява като зимен студ, а на земята - като вода. В тялото го представят костите и костния мозък, а сред органите (Джан) - бъбреците. Съответният му цвят е черният, а вкус - соленият. От нарушенията в душевния живот му съответства страхът. Ушите са външните му отвори. Тази енергия може да предизвика страх, а той е вреден за бъбреците. Студът уврежда кръвта, но влажността може да победи студа (според даоистката терминология земята на далака е способна да победи водата на бъбреците). Твърде солената храна може да увреди бъбреците, а много сладката може да надделее над солената (според същата терминология).
Резюме: небесата и земята са всемирния космос, съответни на "горе и долу"; по същия начин Ян е мъжът и енергията, а Ин - жената и кръвта. Дясно и ляво - това са пътищата на Ин и Ян, а водата и огънят са техните символи. Ин и Ян са в основата на всички енергии. Също така се казва че, Ин винаги е вътрешното и подкрепящо Ян, а Ян винаги е външното и пазещо Ин.
Накрая Император Хуанди пита:
Как се регулират Ин и Ян?
Лекарят Цибо отговаря :
Ако Ян е в излишък, болният има треска, порите на кожата му се затварят и има учестено дишане. Ако няма изпотяване, устните и зъбите пресъхват, а стомахът се подува. Всички тези симптоми показват изтощаване на инската енергия; болният е в смъртна опасност.
Ако инската енергия е в излишък, тялото на болния изстива, изпотява се и възникват конвулсии. Ако има и подуване на стомаха, болният е застрашен от смърт.
За да се регулират двете енергии (Ин и Ян), трябва да се познават седемте вида вредни влияния и осемте вида благотворни влияния. В противен случай може да се предизвика бързо изтощаване на енергията. Трябва да се умее да се наблюдава дишането на болния, да се обръща внимание на звука на гласа му, за да се открие причината за страданието му. Особено значение има изследването на пулса и по-специално - изследването на пулса на китката, в интервала между "палеца и основата на ръката" .
При това трябва да се определи характерът на пулса в това място - повърхностен или дълбок, равномерен (гладък,) или неравномерен. Повърхностният характер на пулса означава, че извратената енергия е повърхностна, т.е. че още не е проникнала в органите (Джан). Равномерният пулс е добър признак и свидетелства за янския характер на заболяването. Неравномерният пулс (създаващ усещане, че пръстът се плъзга по ренде или по шкурка) е признак за (органични) нарушения.
Ако заболяването е в начален стадий, тогава може да се боде (т.е. да се приложи иглотерапия) и болният да бъде излекуван; такъв удобен случай не трябва да се изпуска - трябва да се действа докато болестта има все още благоприятно протичане, защото ако бъде оставена да се развива и придобие по-сериозен характер, тогава не можем да се надяваме на скорошно (бързо) оздравяване - в този случай може да се очаква само намаляване на сериозността на заболяването. Когато болният е в стадий на оздравяване, иглотерапията е необходима за ускоряване на лечението.
Ако болният е с намалена физическа кондиция, заедно с енергията трябва да му се върне и горещината (топлината).
Ако жизнената му същност е недостатъчна, тя трябва да се стимулира с подходящи видове храни.
Към четиридесетгодишна възраст инската енергия на мъжете се изтощава наполовина. На петдесет години в тялото се появява чувство за тежест, остротата на зрението и слуха видимо намаляват. Към шестдесет години инската енергия вече е почти изцяло изтощена, деветте външни телесни отвора стават почти нечувствителни (към външни дразнители), долната част на тялото практически е лишена от присъщата й енергия, докато горната част запазва енергията си. Затова в тази възраст мъдреците не "лудуват" напразно и не се отдават на излишества. Като се придържат към подобен начин на живот, те могат значително да удължат живота си.
Поради недостиг на небесни качества от изток и север, лявото ухо чува по-добре от дясното. Поради недостиг на земни качества (буквално "на земя") от запад и юг дясната ръка притежава по-голяма сила от лявата .
Император Хуанди пита:
Как се обяснява това?
Лекарят Цибо обяснява:
Изтокът е Ян. Произходът на Ян е горе, затова очите и ушите може функционират нормално, докато в същото време четирите крайника са болни.
Западът съответства на Ин. Произходът на Ин е винаги долу, затова е възможно и обратното - четирите крайника да са в нормално състояние, докато очите и ушите да са болни. Заболяванията на горната част на тялото са много по-сериозни, ако е засегната дясната половина. Заболявания на долната половина на тялото са много по-сериозни, ако е засегната лявата страна.
Както Ин и Ян, така и небесата и земята не са съвършени - и на двете [категории] е присъщо място "с недостатъчност", което обяснява защо са изложени на въздействията на "извратените" енергии на външната среда.
Небесната енергия се свързва с белите дробове, земната енергия - с диафрагмата, енергията фън - с черния дроб, енергията на гръмотевицата - със сърцето, енергията на долините (езерата?) - с далака, а енергията на дъжда - с бъбреците. Шестте меридиана по своята същност са реки - стомахът и дебелото черво са морето; потта е небесния дъжд; човешката енергия е небесния вятър; внезапното, рязко въздействие на някоя енергия е гръм.
Лекувайки болния, лекарят е длъжен да помни тези аналогии.
Когато атакува човека, "извратеният" вятър (фън) притежава бързината и подвижността на вятъра и дъжда.
Добрият лекар първоначално лекува (въздейства върху) кожата, после върху съединителната тъкан, след това върху мускулите и артериите, след това върху шестте вътрешни органа (фу) и накрая върху петте органа (Джан).
Ако "извратеният" вятър е проникнал до самите органи (Джан), болният е в смъртна опасност.
Ако извратената енергия идва непосредствено от небето, тя може да атакува директно и петте органа. Що се отнася до храната, тя може да навреди единствено на шестте "вътрешности" (фу). Земната влага може да вреди само на кожата, съединителната тъкан, артериите и мускулите.
Добрият лекар-иглотерапевт привлича янската енергия в инските меридиани; за да привлече Ян, той боде точки в инските меридиани. Инската енергия се привлича като се бодат точките по янските меридиани. При поражения в лявата страна трябва да се бодат точки в дясната и обратно.
Трябва да се умее да се наблюдават симптомите на пустотата или пълнотата. И най-незначителни признаци могат точно да локализират наличието на извратена енергия. Знаещите да изследват болния наблюдават внимателно цвета на лицето му и опипват пулса. Първоначалната и най-важна задача е различаване (на нарушенията) на Ин и Ян, на чистата и "мръсната" енергия (чистата енергия е разположена горе, а "мръсната" - долу) и локализиране на нарушенията.
Ако болестта е локализирана в горната част на тялото, тя трябва да бъде изведена също отгоре. Ако обаче се намира в долната част, извеждането й от тялото трябва да стане отдолу. Ако има пълнота в централната област на тялото, разсейването и трябва да се прави местно, т.е. именно на това място.
Ако болестта е локализирана само по кожата, за разсейването й трябва да се предизвика изпотяване. Ако извратената енергия е буйна и дълбока, за да се постигне разсейването й трябва да се използват точките Мо.
При наличие на пълнота на елементите е достатъчно тя да бъде разсеяна в точките на "разсейване".
Трябва също да се различава за какво става въпрос - за Ин или за Ян; трябва да се знае как да се атакува (извратената енергия) - "меко или буйно". При заболявания от янски тип трябва да се лекува Ин, а при заболявания от ински тип - трябва да се лекува Ян. (С други думи) трябва да се успокоява (за да са постоянно в равновесие) или кръвта, или енергията. Ако в състояние на пълнота е кръвта, трябва да се предизвика кръвотечение в точките на меридианите. Ако в пустота е енергията, трябва да се спре нейното разсейване и (същевременно) да се внесе енергията, необходима за нейното тонизиране.

Глава Шеста
РАЗАЕЛЯНЕ И ОБЕАИНЯВАНЕ НА ИН И ЯН
Император Хуанди пита:
Доколкото съм чувал, небето - това е Ян, а земята -Ин; слънцето - това е Ян, а луната - Ин. Могат ли да бъдат открити същите качества и в човека и какво се има предвид, когато се говори за три Ян и три Ин?
Мъдрецът Цибо отговаря:
Съществуват стотици, хиляди и стотици хиляди разновидности на инско-янски съотношения, но всички те могат да бъдат сведени до едни и същи единици. Небето покрива, земята съдържа в себе си. Взети заедно, те пораждат цялата космическа материя (вещество). Ако материята не нараства, обикновено казват, че тя е в ински стадий (на еволюция,) - в стадия Тай Ин (Великия Ин). Когато материята започне да нараства, казват, че е в стадия "Ян в Ян", тъй като нейният корен е все още потопен в Ин. По същия начин пролетта започва да поражда, лятото е стадий на растеж; есента е стадий на поглъщане, а зимата - стадий на запазване. При наличие на нарушения (смущения) земята и небето си разменят местата; същото важи и за човека - нарушенията (на равновесието) между Ин и Ян могат да бъдат безкрайно много.
Император Хуанди:
Бих искал да знам как се обединяват и как се разделят трите Ян и трите Ин в човека?
Цибо разяснява:
Мъдрецът стои обърнат с лице на Юг. Предната част (на тялото му) се нарича Гуан Мин е нарича Тай Джун или Велик пристъп. Страната на човека (мъжа), която е противоположна на Юг и съответства на Тай Джун, се нарича Шао Ин. Обратно - страната, разположена отпред и отгоре и съответстваща на Гуан Мин, се нарича Тай Ян (Велик Ян). Коренът на Тай Ян е в точката джиин (Достигане на Ин, 67 V) неговият край е в точката минмън (4 VG) От средата на трупа на тялото до върха на главата преминава Гуан Мин, под Гуан Мин е разположена (областта,) Тай Ин (Велик Ин). Пред Тай Ин се намира Ян Мин, чийто корен е разположен в точката лидуй (45 Е) Встрани от Дзюе Ин (Края на Ини) е Шао Ян, чийто коренът е разположен в точката дзуцяоин (44 VВ/ Това е Ян в Ин. Това е обединяването и разделението на трите янски меридиана. Тай Ян отваря, Ян Мин затваря, Шао Ян е шарнирът. Като се намират в хармония (един с друг), тези три меридиана оформят единното (цялостното) Ян.
Ян е външното. Ин е вътрешното. (Но) по такъв начин, (че) между Ян и Ин също така съществува (нещо) от Ин - Джун Май. На Ин съответства Тай Ин. Нейният корен е разположен в точката инбай (1 RР) - това е "Ин в Ин". Отпред на Тай Ин се намира Шао Ин, чиито корен е разположен в точката юнщюан (1 R) Това е Шао Ин (на ниската сфера). Пред Шао Ин се намира Дзюе Ин, чийто корен е разположен в точката дадун (1 F). Това е меридианът, който отделя Ян от Ин. Наричат го краят на Ян или Дзюе Ин. Тай Ин отваря, Дзюе Ин затваря, Шао Ии е шарнирът. Намирайки се в хармония (един с друг) тези три меридиана оформят единното (цялостното) Ин.
Енергията по меридианите на Ин и Ян циркулира непрестанно. Енергията е нематериална, а тялото е материално и като се обединяват в едно оформят човека.

Глава Седма
ПРИЛОЖЕНИЕ КЪМ ПРЕДИШНАТА ГЛАВА, ОТНАСЯЩА СЕ ЗА ИН И ЯН
Император Хуанди:
Защо казват, че съществуват четири (основни) вида биене на пулса и дванадесет съотношения (съответствия)?
Цибо пояснява:
Четирите (основни) вида пулс съответстват на четирите годишни сезона, а дванадесетте "съответствия" -на дванадесетте месеца на годината, които от своя страна отговарят на дванадесетте ински и янски меридиана.
Ин (в човешко тяло) се свързва с местата, където е скрита самата човешка същност; обикновено тя не може да се възприеме чрез измерване на пулса. Ако тя стане достъпна за възприемане (чрез пулса), това означава, че енергията на човека е изтощена и той ще умре.
Когато се говори за Ян в най-общ смисъл, обикновено се подразбира янската енергия на стомаха.
Всеки сезон има свой характерен пулс; ако възприеманите туптения на пулса не съответстват на "сезонния пулс", това е еднозначен показател къде е локализирана болестта. Когато "сезонните пулсове" са в норма, те имат следните характеристики - през пролетта - "тръпчив" или разтеглен, през лятото - обилен (изпълнен), през есента - повърхностен, а през зимата - дълбок.
В края на лятото пулсът става спокоен. Тъй като годишните сезони съответстват на органите, лепкавият и разтеглен пулс е пулс на черния дроб, обилният и обширен пулс е пулс на сърцето, спокойният пулс е пулс на далака, повърхностният и "грапав" пулс е пулс на белите дробове и дълбокият пулс е пулс на бъбреците. (Но от всички пулсови характеристики най-важна е тази, която се получава от Ян на стомаха).
Пролетно време пулсът на черния дроб трябва да е разтеглен и дълъг, пулсът на сърцето - обширен и леко разтеглен, пулсът на далака - спокоен и леко разтеглен, пулсът на белите дробове - грапав и леко разтеглен, а пулсът на бъбреците - дълбок и леко разтеглен.
През лятото пулсът на черния дроб трябва да е разтеглен и леко обилен, пулсът на сърцето трябва да е по-обилен (обширен,), пулсът на далака - спокоен и леко обилен, пулсът на белите дробове - грапав и леко обилен, а пулсът на бъбреците - дълбок и леко обилен (разлят).
През есента пулсът на черния дроб трябва да е разтеглен и леко грапав, пулсът на сърцето - обилен и леко грапав, пулсът на далака - спокоен и леко грапав, пулсът на белите дробове - много грапав, а пулсът на бъбреците -дълбок и малко грапав.
През зимата пулсът на черния дроб трябва да е разтеглен и не особено дълбок, пулсът на сърцето - обилен и не особено дълбок, пулсът на далака - спокоен и не особено дълбок, пулсът на белите дробове - грапави не особено дълбок, а пулсът на бъбреците - много дълбок.
Ако пулсациите на съответния вид пулс не отговарят на посочените по-горе характеристики, това дава възможност да се определи мястото на заболяването.
В случаите когато пулсът Ин стане достъпен за възприятията е възможно не само да се предскаже фаталния изход от болестта, но и да се посочи точната дата на смъртта.
Меридианите започват в (сферата на) Шоу Тай Ин и свършват в (сферата на) Дзу Дзюе Ин.
Шоу Тай Ин (на белите дробове,) съответстват на първиямесец.
Шоу Ян Мин (дебелото черво) съответства на втория месец.
Дзу Ян Мин (стомаха) съответства на третия месец.
Дзу Тай Ин (далака) съответства на четвъртия месец.
Шоу Шао Ин (сърцето) съответства на петия месец.
Шоу Тай Ян (тънкото черво) съответства на шестия месец.
Дзу Тай Ян (пикочния мехур) съответства на седмия месец.
Дзу Шао Ин (бъбреците) съответства на осмия месец.
Шоу Дзюс Ин (перикарда) съответства на деветия месец.
Шоу Шао Ян (тройния нагревател) съответства на десетия месец.
Дзу Шао Ян (жлъчния мехур) съответства на единадесетия месец.
Дзу Дзюс Ин (черния дроб) съответства на дванадесетия месец.
И трите янски меридиана са разположени на главата, а трите ински - на китките, но всички те представляват едно цяло. Инските (на краката,) меридиани започват от стъпалата, преминават през корема и завършват в китките. Другите три янски меридиана започват от китките, вървят към главата, а оттам слизат и завършват в стъпалата. Затова се казва, че трите Ян са разположени върху главата.
Трябва не само да се определя характеристиката на различните видове пулс, но и да се проверява дали той съответства на особеностите на сезона, през който се измерва. Що се отнася до изследванията на янските и инските видове пулс, трябва да се помни, че янският пулс е възбуден, а инският - спокоен. Янският е бърз, а инският е забавен.
Изследвайки пулсовете на петте органа, трябва да се има предвид следното - ако туптенето на пулса на черния дроб е много ускорено, подобно на изстреляна към небето стрела и сякаш му липсва основа (буквално "с нищо не е свързан"), това е признак, че болният ще умре след 18 дни. Ако подобни характеристики са присъщи на пулса на сърцето, болният ще умре след девет дни. Ако същите характеристики са присъщи на пулса на белите дробове, болният ще умре след дванадесет дни, а ако са присъщи на пулса на бъбреците, болният ще умре след седем дни. При наличие на подобни характеристики в пулса на далака,болният ще умре след четири дни.
Ако неочаквано у млада девойка се появи аменорея, с увереност може да се очаква поява на симптоми на фън и такива дегенеративни заболявания като туберкулоза или диабет; скоро се появява задух (затруднено дишане,) и болестта става неизлечима.
Болест, която атакува всичките три Ян едновременно, предизвиква треска или треперене и ако поражението се разпространи върху долната част на тялото, т.е. по-ниско от Гуан Мий, се развиват обриви или подувания, а долните крайници изстиват или се схващат. Ако болестта проникне в тялото, тя атакува първо меридиана на Пикочния мехур (Тай Ян); при това отделянето намалява (както пресъхва блатото,) и може да се очакват възпаления на урогениталната система.
Ако болестта атакува само Шао Ян, тогава се сблъскваме с астения, често съпровождана от кашлица или разстройство. При преминаване на пораженията в меридиана на Сърцето възникват спазми в този орган. Ако болестта атакува меридиана Дзу Ян Мин (стомаха) и Дзюе Ин, болният се оплаква от болки в гърба и от чувство на страх. Ако в същото време болестта атакува Шао Ин и Шао Ян, ще е налице пълнота в гърдите и болният ще усеща как енергията се издига от долната част на тялото към горната. Ако болестта атакува едновременно и трите Ин и трите Ян, в този случай има или удар или пълна парализа на тялото. Ако се сблъскаме със смутена инска енергия в тялото и янска - отвън, в този случай се развива обилно потене и задух.
При преход на болестта от Ян към Ин има нормално развитие на болестта, докато обратния случай е много сериозен.
Ако болестта премине от сърцето към белите дробове, след три дни ще последва смърт. Ако премине от белите дробове към бъбреците, това е еквивалентно на последен (прилив) на Ин и ако след това премине непосредствено към далака, смъртта настъпва много бързо.
Липсата на циркулация на енергията в янските меридиани (т.е. ако енергията на тези меридиани е като "вързана",) предизвиква поява на отоци (подпухвания) в четирите крайника, докато отсъствието на циркулация в инските меридиани води до появата на изпражнения, съдържащи кръв. Едновременното "връзване" на енергиите на инските и янските меридиани (с преобладаване на инската енергия над янската) предизвиква асцит (воднянка на коремната кухина - бел.прев.,) и симптома на "твърдия корем". При "връзване" на енергията на стомаха възниква полидипсия (патологично усилване на жаждата -бел.прев.) "Връзването" на енергията на Тай Ян блокира диафрагмата, а "връзването" на енергията на Тай Ин води до образуването на отоци. "Връзването" на енергиите на Дзюе Ин и Шао Ин предизвиква поражения в гръкляна.
Ако в точката "основа на китката" радиалният пулс прескача и е неустойчив, а в точката на "палеца" е вълнист, това е признак за бременност.
Ако има празен пулс в точките на "палеца" и "основата на китката", съпроводен с обилно изхвърляне на течни екскременти от червата ("букв. "коремни отделяния"/ това говори за смърт.
Ако имаме празен пулс в точката на "палеца" и прескачащ пулс в "основата на китката" (сякаш се бори с някого) -очаквай кръвотечение.
При наличието на скачащ пулс на далака и белите дробове смъртта на болния трябва да се очаква след двадесет дни в полунощ. Скачащият пулс на сърцето и бъбреците е показател за настъпване на смъртта на тринадесетия ден вечерта (по здрач). Скачащият пулс на черния дроб и сърцето говори за смърт след десет дни, а скачащият пулс на пикочния мехур и тънките черва показва, че смъртта ще настъпи на третия ден (от болестта). При наличието на скачащ пулс в трите Ин и в трите Ян, съпроводен от подуване в областта на сърцето и корема, смъртта може да се очаква след пет дни. Скачащ пулс в дебелото черво и стомаха - това е признак за смърт след три дни.

Глада Осма
СЪКРОВЕНА КНИГА (НА МЕДИЦИНАТА)
Император Хуанди пита:
Бихте ли казали, каква е същността на функциите на петте органа (Джан), шестте вътрешни органа (фу) и дванадесетте меридиана?
Лекарят Цибо отговаря:
Сърцето - това е царският орган, съответства на Върховния Владетел на тялото - в него се намира духът.
Белите дробове са като министри, те управляват външната енергия, циркулираща в кожата.
Черният дроб е генералът, разработващ плановете (жизнената стратегия).
Жлъчният мехур може да се сравни със съдия, произнасящ решения и присъди. Перикардият е чиновник, той дарява радост и наслаждение.
Далакът и стомахът - това са погребите, складовете за хранителни вещества.
Дебелото черво преобразува.
Тънкото черво (подобно на езерото, регулиращото нивото на реката) съдържа в себе си всички излишъци; предава на организма всички преработени от него храни.
Бъбреците раждат силата, могъществото.
Тройният нагревател е подобен на дига на бент, чието предназначение е да поддържа съответното ниво.
Пикочният мехур е подобен на областен управител. По своето значение той е вторичен орган, натрупващ в себе си отвежданите от организма продукти. Неговата дейност е крайна фаза от преобразуването на енергията.
През цялото време всички тези дванадесет функции трябва хармонично да се съчетават помежду си.
Ако Кралят е съвършен във всяко отношение (т.е. сърцето) тогава всичко друго (в царството на тялото; върви добре Ако това не е така, създава се опасност за всички останали органи. За да бъдат разбрани всички тези преобразования, човек трябва да умее да ги наблюдава тъй като са безброй, подобно на мерните единици, сред които има много незначителни (по величина) и други наброяващи стотици хиляди километри. Медицината е едно много фино изкуство.
Император Хуанди заключи:
Всичко, което току що казахте, е едно истинно предписание или Дао. Бих желал да го усвоя и запазя, за да го използвам за своя двор.

Глава Девета
СЪОТВЕТСТВИЕТО МЕЖДУ ОРГАНИТЕ (ЕДИН СПРЯМО ДРУГ)
Сърцето е същността на живота; отвън състоянието му се отразява върху цвета на лицето, отвътре - върху състоянието на артериите и вените. Това е Тай Ян на (сферата) Ян. То съответства на енергията на лятото и Юга.
Белите дробове са същността на енергията. Именно в тях се намират душите (в човешко тяло има седем вида души и три вида духове - белите дробове управляват душите, а сърцето – духовете). Състоянието на белите дробове се отразява върху състоянието на кожата. Това е Тай Ин на (сферата) Ин. Те съответстват на енергията на есента и на Запада.
Бъбреците са вместилище на всички източници на съзиданието, същност на кръвта и всички съзидателни материи (като спермата); отвън тяхното състояние се отразява върху състоянието на косата, а отвътре - върху костите. Това е Шао Ин на (сферата) Ин. Те съответстват на енергията на зимата и на Севера.
Черният дроб е генераторът на силите (той управлява мускулите); отвън неговото състояние се отразява на ноктите, а отвътре - на състоянието на мускулите. Това е органът, който поражда енергията и кръвта. (Черният дроб изработва кръвта, а далакът я "подрежда",) Това е Шао Ян на (сферата) Ян. Той съответства на енергията на пролетта и на Изтока.
Що се отнася до далака, той заедно със стомаха, дебелото черво и тройният нагревател, е склад или хранилище на извлечените от различните хранителни вещества енергии. Отвън енергията на далака се отразява на състоянието на устните, а отвътре - на състоянието на съединителната тъкан. Далакът съответства на (сферата) Ин, а също така - на енергията на земята (почвата).
Всички тези меридиани зависят (се определят) от жлъчния мехур, поради което в случаите, когато биенето на радиалния пулс на лявата китка жънин е в пълнота от първа степен, болестите са локализирани в (сферата) Шао Ян. Ако е налице втора степен на пълнота (т.е. с по-рязко изразена пълнота) - те са локализирани в (сферата) Тай Ян, а при третата степен на пълнота - в (сферата,) Ян Мин. Четвъртата степен на пълнота на този пулс показва отсъствието на връзка с инските меридиани, т.е. налице е само янска енергия и болестта е много сериозна.
Ако в пълнота от първа степен е пулсът на дясната китка цункоу, болестите са локализирани в Дзюе Ин, при втора степен на пълнота те са локализирани в Шао Ин, при трета - в Тай Ин, а при четвърта степен на пълнота на този пулс е налице единствено само инска енергия, докато янската липсва - болестта е много сериозна. Ако пулсовете на дясната и лявата ръка се характеризират с пълнота, превишаваща четвърта степен, това свидетелства за несъмнена (близост на) смърт.
ЗАБЕЛЕЖКА: Тъй като янските меридиани започват от лявата китка, разположените върху лявата китка пулсове жънин служат за изучаване на състоянието на янската енергия, докато разположените върху дясната китка пулсове цункоу, служат за изучаване на състоянието на инската енергия.

Глава Десета
КАКВО УПРАВЛЯВАТ ОРГАНИТЕ (ДЖАН)?
Сърцето управлява артериите, но самото сърце е управлявано от бъбреците ("водата надделява над огъня”).
Белите дробове управляват кожата, но самите бели дробове са управлявани от сърцето ("огънят надделява над метала").
Черният дроб управлява мускулите и ноктите, но самият черен дроб е управляван от белите дробове („металът надделява над дървото”).
Далакът управлява съединителната тъкан и устните, но самият далак е управляван от черния дроб ("дървото надделява над земята").
Бъбреците управляват костите и косите, но самите бъбреци са управлявани от далака ("земята надделява над водата").
Ето доказателство за това:
При прекомерна употреба на солена храна ("годна" за бъбреците) кръвта става тежка и гъста, а лицето придобива лош цвят ("бъбреците заповядват" на сърцето, което управлява кръвта).
При прекомерна употреба на горчива храна ("годна" за сърцето) кожата става суха, а косите опадат (става дума за окосмяването на тялото), тъй като "сърцето заповядва на белите дробове, които управляват кожата".
При прекомерна употреба на кисела храна ("годна за черния дроб"), съединителната тъкан се свива ("изсъхва"), а устните стават сухи ('черният дроб заповядва на далака").
При прекомерна употреба на сладка храна („годна за далака") се усеща болка в костите и окапват косите от главата ("далакът заповядва на бъбреците").
На сърцето съответства горчивото.
На белите дробове съответства парливото, лютивото, възбуждащото.
На черния дроб съответства киселото.
На далака съответства сладкото.
На бъбреците съответства соленото.
Ако за лицето на болния е присъщ тревисто-зелен цвят или зеленикаво-жълт цвят, или цвета на черната коприна, или тъмночервен цвят, или бял (като на скелет) цвят - всичко това свидетелства за (близостта на) смъртта.
Ако цветът на лицето на болния е зелен като перата на птиците, червен като гребена на петела, жълт като коремчето на рака, бял като топена свинска мас, черен като перата на гарван - болният ще живее.
Бялото съответства на белите дробове.
Червеното съответства на сърцето.
Зеленото съответства на черния дроб.
Жълтото съответства на далака.
Черното съответства на бъбреците.
Всички меридиани се събират в очите, целият костен мозък се обединява в (главния) мозък, всички мускули се срещат в ставите. Сърцето управлява цялата кръв, а белите дробове - цялата енергия. Енергията на петте органа отива в четирите крайника (на тялото) и в главата, тя отива в осемте точки ги.
Когато човек заспива, очите му се затварят, кръвта се връща в черния дроб (който управлява очите) - затова след събуждане очите отново имат възможност да виждат всичко ясно, тъй като кръвта (в тях) се е обновила. Когато човек е засегнат от фън (поразяващ винаги черния дроб), той страда от безсъние, тъй като кръвта се застоява в кожата или в съединителната тъкан и няма възможност да се върне в черния дроб.
Човек има дванадесет падини (15укв. "долини",) или гу, които разделят големите мускулни групи, и триста петдесет и четири ги (осем от които са с по-голям размер), обградени от дребни частици съединителна тъкан. (В него) има също дванадесет точки на съгласие Юй. Всички тези точки съответстват на повърхностната енергия и точно в тях се съсредоточава извратената външна енергия, която може да бъде изгонена от тези места чрез използваните в акупунктурата игли.
Ето метода за изследване на болния:
При диагностициране на заболяването е важно да се знае точно кои меридиани са засегнати - това се нарича петте "разпознавания".
1. Ако извратената енергия атакува главата и болният се оплаква от болки в главата, това свидетелства първо за силата на извратената енергия, и второ, че тя е локализирана в горната част на тялото, докато (здравата) енергия на тялото съществува в пустотата в долната му част.
Болестта се намира в меридиана на Пикочния мехур. При влошаване на ситуацията, тя може да достигне меридиана на Бъбреците.
2. Ако болният страда от световъртеж, припадъци и глухота, пълнотата се намира в долната част на тялото, а пустотата - в горната му част. Болестта се намира в меридиана на Перикарда. При неблагоприятно развитие на болестта, тя може да премине към меридиана на Черния дроб.
3. Издуването и подпухването на корема означава, че пълнотата се намира в гърдите, ребрата и страничните части на тялото, болният страда от световъртеж, а двата му крака са ледено студени. Болестта се намира в меридианите на Стомаха и Далака.
4. Когато за болния е характерна кашлица, усещане за надигаща се към горната част на тялото енергия и чувство за натиск в областта на гърдите, болестта се локализира в (меридианите на) Дебелото черво и Белите дробове.
5. При наличие на сърдечни смущения и болки в главата, болестта е локализирана в диафрагмата и пребивава в меридианите на Тънкото черво и Сърцето.
За да се разбере състоянието на петте органа, достатъчно е да се изследва радиалния пулс и да се определи какъв е той - голям или малък, гладък (плъзгащ се) или неравномерен, повърхностен или дълбок. Също така се изучава цветът на лицето, за да се определи към коя от петте разновидности принадлежи.
За да се разбере какво е състоянието на петте органа, достатъчно е да се изследва радиалния пулс, да се определи дали е голям или малък, гладък или неравномерен, повърхностен или дълбок. Цветът на лицето също се изучава, за да се определи към коя от петте разновидности спада. Диагностиката се осъществява чрез синтез на резултатите от тези изследвания. В този случай можем да сме уверени в излекуването на болния.
Бързият и твърд пулс показва натрупване на енергия в областта на епигастрията (надчревната област) Това заболяване се нарича сърдечна атония. Пребивавайки в пустота, поради наличието на различни грижи, сърцето става уязвимо за атаките на "извратените" енергии.
Бързото и повърхностно туптене, характерно за пулса на белите дробове, показва, че има натрупване на енергия в областта на гърдите. В този случай болният страда от задух, а болестта се е "загнездила" в (меридиана на) белите дробове.
Характерният за черния дроб напрегнат и дълъг (като опъната струна) пулс, "взет" или от дясната, или от лявата китка, който при това е толкова интензивен, че заглушава всички останали, показва натрупване на енергия под диафрагмата. Едновременно с това се регистрират болки в главата и бъбреците и чувство за силно охлаждане в краката. Това е заболяване на черния дроб, предизвикано от влагата.
Разлетият (разширеният) и празен пулс на далака показва натрупване на енергия в корема, където се регистрират и болезнени усещания. Това говори, че фън е атакувал човека, когато е бил изпотен.
Разлетият (разширеният) и повърхностен пулс на бъбреците показва натрупване на енергия в долната част на корема и в органите на пикочно-половата сфера. Болестта е локализирана в бъбреците и "поражението" на болния е станало по време на сън.
Всички тези пулсови характеристики трябва да се причислят към анормалните (аномалните).
Ако за болния е присъщ жълтеникав цвят на лицето, съпровождан от зеленикав, червеникав, "побеляващ" или чернеещ цвят на очите, болестта му е излечима.
Ако има следните комбинации от цвят на лицето и очите - зеленикав и червеникави, червеникав и зеленикави или черновати и белезникави - болестта е неизлечима.

Глава Единадесета
ПЕТТЕ ОРГАНА
(ПРОДЪЛЖЕНИЕ)
Император Хуанди:
Чувал съм, че даоистите разглеждат като органи (Джаи) гръбначния и костния мозък. Други смятат за такива стомаха и тънките черва, и накрая трети отнасят стомаха и тънките черва към вътрешните органи (Фу). Кои от тях са прави?
Цибо:
Всъщност, гръбначният и костният мозък, костите, артериите, жлъчният мехур и матката са породени от енергията на земята (почвата). Те трябва да бъдат отнесени към "вътрешностите" и имат специфична роля. Стомахът, тънките черва, дебелото черво, тройният нагревател и пикочният мехур са породени от небесната енергия. Това са вътрешностите, преобразуващи и пренасящи енергията към органите. Те не могат да бъдат в неактивно състояние. Правото черво и анусът служат за евакуация на остатъците от транспортираните продукти. Противоположна на тяхната функция е тази на органите, които трябва да съхраняват енергията, която никога не трябва да се разсейва. Те трябва постоянно да са пълни с енергия, като низа миг не губят активното си състояние. Що се отнася до шестте "вътрешности" (фу), те преобразуват и пренасят, (затова,) не трябва да съхраняват енергията. По тази причина при приемане на храна стомахът трябва да бъде запълнен, а дебелото черво да бъде свободно. При спускането на храната надолу, запълнени с храна трябва да са червата, докато стомахът трябва да бъде празен.
Император Хуанди:
Защо се казва, че пулсът на дясната ръка е управител на петте органа?
Цибо:
Стомахът е склад (букв. "погреб") за получаваните от(първичната) храна твърди и течни хранителни вещества. Той е източникът на шестте вътрешности, той натрупва (в себе си,) храната, за да може след това да разпространява енергията в петте органа. При нарушение на функциите им (букв. смущението им), всичко това може да се определи по пулса на дясната ръка цункоу (Устата па енергията). Благодарение на носовото дишане външната енергия попада непосредствено в белите дробове и сърцето. Затова при заболявания на белите дробове и сърцето поражения се нанасят и на носа.

Глава Дванадесета
ЗА РАЗЛИЧНИТЕ МЕТОДИ НА ЛЕЧЕНИЕ
Император Хуанди:
Защо лекарите лекуват една и също болест с различни методи?
Цибо:
Това е свързано с местоживеенето на болния.
В източните райони (на Изток), там където е започнало зараждането (на всичко съществуващо), се намира брегът на морето. Там е налице изобилие от риба и сол, условията за хранене на хората са благоприятни. Но рибата би могла да предизвика (прекомерно) загряване на вътрешностите, докато солта вреди на кръвта. По тези места могат да се очакват обриви и функционални разстройства, които трябва да се лекуват с каменни игли.
На Запад е страната на планините, оттам ни доставят метали. По тези места хората живеят главно в долини, където ветровете често са бурни, но местните жители са здрави и силни и са добре облечени по всяко време на годината. Затова външната извратена енергия трудно може да нанесе поражения на телата им. Характерните за тях болести обикновено се развиват вътре в тялото, затова е за предпочитане е да се лекуват с фармацевтични препарати.
На Север времето (обикновено) е студено. Местните жители обичат да живеят на чист въздух (те са скотовъдци). Основна им храна е млякото. В тези райони често се срещат заболявания, свързани с напълняване. Най-доброто лечение е моксата (локалното обгаряне).
Югът е район, характерен с максимум на янска енергия. Тези области са разположени на малка надморска височина (низини), с висока влажност. Хората, обитаващи тези земи, предпочитат ферментиралата и кисела храна (съответстваща на черния дроб,) и затова много често са с увредени мускули. За тях трябва да се ползват метални игли, а убождането трябва да бъде повърхностно.
В Центъра е разположена област с плодородни равнини, където храната е много разнообразна и местните обитатели не се товарят с много работа. При тях е най-характерна атонията на връзките на ръцете и краката и трябва да се лекуват с масажи.
(Затова,) мъдрецът лекува едни и същи заболявания по различни начини.

Глава Тринадесета
СПОСОБИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА НАРУШЕНИ (ПОТОЦИ) ЕНЕРГИИ
Император Хуанди:
Чувал съм, че в древни времена за излекуване на болните е било достатъчно да се изпълнят култовите обреди на поклонение пред боговете. Сега ние използваме акупунктура, фармацевтични препарати и (въпреки всичко) понякога болните не се излекуват. Защо се случва така?
Лекарят Цибо:
В древността нашите предци са живеели в обкръжение на (хищни) животни - налагало се е усърдно да се трудят, но (затова пък) не са познавали нито (ненужните) желания, нито грижите; животът им е бил извънредно прост. Дълбочината на проникване на извратената енергия е била незначителна. По тази причина не им е била нужна нито акупунктура, нито фармацевтични препарати. Сега различни страхове и грижи непрекъснато ни "гризат отвътре" и затова работата изтощава нашето тяло. Дори да заболеем от някое обикновено заболяване, неочаквано откриваме, че то започва да се развива неблагоприятно, а после става неизлечимо.
Император Хуанди:
Съществуват ли методи, помагащи на лекаря да състави прогноза за изхода на болестта (дали болният ще живее или ще умре), а също и за определяне природата на заболяването? Имам предвид методи, които не позволяват да се допускат грешки.
Лекарят Цибо:
За тази цел боговете са ни дарили с наблюдаването на (такива признаци като) пулс и цвят на лицето. Именно по тези признаци старите учители ни обучават в науката медицина. Пулсът и цветът на лицето са свързани с Провидението, с металите, с дърветата, с огъня и земята, с четирите сезона. Всичко непрекъснато се променя, като същевременно остава единно (цялостно). Затова дори да съществуват надеждни методи за съставяне на диагнози и прогнози, същността им е в пулса и цвета на лицето.
Цветът на лицето съответства на слънцето.
Пулсът съответства на луната.
Промяната на цвета на лицето и пулсовите характеристики са свързани със смяната на сезоните (на годината).
Когато имаш намерение да лекуваш даден болен, трябва да предвидиш сезона, за да знаеш (по всяка вероятност) откъде да започнеш лечението.
Накратко казано, преди да се започне лечението на болния, трябва да се изследва добре пулса и цвета на лицето му. Това е от изключителна важност.

Глава Четиринадесета
ИЗКУСТВОТО НА АКУПУНКТУРАТА
Император Хуанди:
Какви методи трябва да се използват при лечението на болния?
Цибо:
В случай на вътрешни болести трябва да се предписват фармацевтични препарати, а при външни поражения трябва да се използват иглотерапия и обгаряне (акупунктура и мокса).
Император Хуанди:
Защо не винаги постигаме успех?
Цибо:
Акупунктурата е изкуство, изискващо пълно съсредоточаване, умение да се наблюдават симптомите и колкото се може по-рано да започне лечението, докато болестта не е станала сериозна. Най-напред трябва да се бодат главните точки, а после второстепенните.
Император Хуанди:
Съществуват болести, които не "атакуват" (както обикновено, първоначално) кожата и съединителната тъкан, а веднага непосредствено изтощават енергията на петте органа. По какъв начин трябва да се лекуват те?
Цибо:
В този случай трябва да се нормализират (потоците на) енергията, да се разсеят извратените енергии, да се стимулира циркулацията на енергията в четирите крайника, да се тонизират белите дробове и далака. Ако е необходимо, трябва да се предизвика изпотяване, да се изчистят вътрешните органи и едва тогава е възможно възраждане на жизнената същност на човека и разпространяване на янската енергия по цялото тяло. Това е единственият начин за възраждане на изтощената енергия на органите.

Глава Петнадесета
ВАЖНО УЧЕНИЕ, ГРАВИРАНО ВЪРХУ ЯСПИС
Император Хуанди:
По какъв начин трябва да се преглежда болния?
Цибо:
Преди всичко трябва да се разбере от какъв характер е болестта му - дали е повърхностна или дълбока, нормална или анормална. За тази цел се изследва цвета на лицето и туптенето на пулса.
Цветът на лицето се изследва в следните области -над носа, под носа, отляво и отдясно. Ако цветът не е много ярък (интензивен), болният може да се излекува с фармацевтични препарати.
На втория ден от заболяването оттенъците в цвета на лицето на болния са много ясни и могат с лекота да се тълкуват. Тогава болният се лекува както с фармацевтични препарати, така и с акупунктура. Ако лицето е матово и бледо (без блясък на оцветените повърхности), отслабнало и с кратък и рядък пулс, болестта е неизлечима. Ако с развитието на болестта аномално оцветената област се премества към горната част на лицето - това е лош признак, а ако се премества към долната - това е добър признак.
Конкретно при жените появата на аномално оцветяване в дясната половина на лицето е лош признак, а в лявата - добър. При мъжете е обратното, защото лявото съответства на Ян. Всеки излишък (както на инска, така и на янска енергия) винаги е лош признак.
За да се разбере дали наблюдаваните симптоми са нормални или ненормални, трябва да се изследва пулса, като най-важен е пулсът на стомаха. Трябва също да се определи дали преместването на болестта по органите има нормален или анормален ход на развитие, тъй като в първия случай това означава живот, а във втория -смърт.

Глава Шестнадесета
ЗА ВАЖНОСТТА НА ПРЕГЛЕДА НА БОЛНИЯ
Император Хуанди:
Кое е важно (да се знае) при прегледа на болния?
Цибо:
През първите два месеца (на годината) започва да се проявява небесната енергия, а земната започва да се изтощава. В този момент, същностната енергия на човека е локализирана в черния дроб.
През третия и четвъртия месец небесната енергия преобладава, а земната енергия наближава пълен упадък. Същностната енергия на човека е локализирана в далака.
През петия и шестия месец небесната енергия достига максимума си, а земната енергия започва леко да нараства. Същностната енергия на човека е в главата
През седмия и осмия месец инската енергия придобива прекалено буен характер. Същностната енергия на човека е разположена в белите дробове.
През деветия и десетия месец интензивността на инската енергия се намалява - земната енергия започва Да се "крие или затваря"; същностната енергия на човека e локализирана в сърцето.
През единадесетия и дванадесетия месец небесната и земната енергия се обединяват една с друга. Същностната енергия на човека се локализира в бъбреците.
Затова през пролетта трябва да се бодат различни „разсеяни" точки на съгласие, а също и точките ги и гу, ако те кървят леко, това позволява да се разсее извратената енергия. При сериозно заболяване енергията от засегнатия меридиан трябва да се пренесе в други. Ако болестта не е особено сериозна, достатъчно е да се възобнови протичането на енергията по засегнатия меридиан -в този случай болният ще оздравее.
През лятото трябва да се бодат изключително точките на съгласие на вторичните съдове (Ло). В никакъв случай те не трябва да кървят, иначе ще настъпи прекомерно разсейване на енергията и циркулирането й ще спре. (По същата причина през лятото не трябва да се предизвиква прекомерно изпотяване посредством фармацевтичните препарати, използвани в другите сезони, защото влошават положението). Чрез бодене болестта и болезнените усещания ще се "преместят" в долната половина на тялото.
През есента се бодат точките, разположени върху съединителната тъкан, независимо от мястото, на което се намират - в горната или в долната част на тялото. (По това време на годината енергията съответства на Тай Ин, т.е. на белите дробове и повърхността на тялото.)
През зимата трябва да се бодат точките на съгласие в областта на ставите, а също и точките ги и гу. При тежко заболяване може да се боде в дълбочина. Няма противопоказания и за убождане на множество точки, но убожданията трябва да са леки. Точките на съгласие в кухините са разположени мускулите и костите, но по-близо (в сравнение с "разсеяните" точки на съгласие) от ставните кухини.
Ако през пролетта се бодат точки, които трябва да се бодат през лятото (т. е. точките на съгласие на вторичните съдове), това води до смущение (в енергийния поток) в меридианите и отслабване на енергията. Подобен начин на действие може да подтикне болестта към костите и костния (гръбначния,) мозък. Така болният не може да бъде излекуван, а би могъл да загуби апетита си.
Ако през лятото се бодат точки, които трябва да се бодат през есента, енергията ще се "смути" и болният ще се оплаква, че се чувства "като разбит" (с тъпи болки в тялото), ще кашля и не само че няма да бъде излекуван, но ще стане и неспокоен.
Ако през пролетта се бодат "зимните" точки, извратената енергия може да стигне до органите (Джан) и болният да подпухне.
Ако през лятото се бодат "пролетните" точки, болният ще страда от астения (обща слабост).
Ако лятно време се бодат "есенните" точки, болният става мълчалив (затворен) и страда от пристъпи на тъга.
Ако през лятото се бодат "зимните" точки, болният ще страда от загуба на енергия.
Ако през есента се бодат "пролетните" точки", болният ще се оплаква от загубата на памет.
Ако през есента се бодат "летните" точки, болният ще страда от прекалена сънливост и непрекъснати съновидения, когато спи.
Ако през есента се бодат "зимните" точки, болният ще страда от прекалено зиморничавост и изтръпване.
Ако през зимата се бодат "пролетните" точки, болният ще страда от сънливост, без да е в състояние да лежи.

Ако през зимата се бодат "летни" точки, в болния ще възникне чувство за издигане на енергията към горната част на тялото, което може да бъде съпроводено с развиване на различни прояви на отпадане на силите.
Ако през зимата се бодат "есенните" точки, болният ще страда от полидипсия (патологично усилване на жаждата - бел.прев.)
При бодене на точки по гърдите и корема трябва да се избягва нараняването на петте органа, защото при нараняване на сърцето болният ще умре след двадесет и четири часа, при нараняване на бъбреците болният ще умре след седем дни, при нараняване на белите дробове -след пет дни, при нараняване на диафрагмата, независимо от това, че болният може да изглежда излекуван, той ще умре след година; при нараняване на далака болният ще умре на петия ден.
Император Хуанди:
Какво разбирате под необходимост да се пазят от нараняване петте органа?
Цибо:
Това означава, че трябва да се знае как да се следва естествения поток на енергията, а не да се "насочва в обратна посока", към източника. Всяка енергия излиза или от точки, локализирани върху гърдите, или от точки по меридианите на далака и бъбреците, разположени под ребрата и по страничните части на тялото.
Невежият не следва естествения поток на енергията, а го "направлява".
При бодене на точките по гърдите и стомаха убожданията трябва да бъдат много леки. По-добре е да се направят няколко сеанса (иглотерапия) отколкото само един с дълбоко забождане на иглите.
След като иглата се въведе, трябва търпеливо да се изчака, докато енергията не дойде (в точката).
За разсейване на енергията, иглата може леко да се раздвижи (в точката на убождане) докато за стимулиране това не трябва да се прави.
Император Хуанди:
Бих искал да науча за симптомите на пресъхване на енергията в даден меридиан.
Цибо:
При спиране на енергията в меридиана Тай Ян очите на болния излизат от орбитите си, наблюдава се опистотонус (тоничен гърч на екстензорите на гръбнака, врата и главата, понякога и на долните крайници, тялото се извива назад дъгообразно - бел.прев.) и конвулсии, лицето пребледнява; ако (при това) започне и силно потене - това е (признак за) смърт.
При прекъсване на енергията в меридиана Шао Ян болният оглушава, забелязва се слабост в ставите, очите стават кривогледи и изразът на болния е изплашен. Той ще умре след ден и половина. Пред самата му смърт кожата на лицето придобива зеленикаво-бял цвят.
При пресъхване на енергията в меридиана Ян Мин се наблюдава потръпване на устните и очите у болния, той става неспокоен и разговорлив, кожата му пожълтява. Ако се развие нечувствителност, дори енергията по меридианите в горната и долната част на тялото да е много силна, това означава смърт.
При пресъхване на енергията в меридиана Шао Ян кожата почернява, създава се впечатление, че зъбите на болния стават удължени и замърсени, стомахът му се издува и втвърдява. Налице е прекъсване на връзката между енергиите на горната и долната част на тялото, а това е смърт.
При пресъхване на меридиана Тай Ял стомахът също се подува и става твърд, болният диша трудно, мъчи го гадене и повръщане, лицето му почервенява, а кожата се отпуска - това е смърт.
При пресъхване на енергията в меридиана Дзюе Ин се развива вътрешна температура, гърлото пресъхва, болният се оплаква, че не се чувства добре в сърдечната област; понякога не може да сдържа уринирането си, езикът му се схваща, скротумът се прибира, което означава (близка) смърт.

Глава Седемнадесета
ТАЙНИТЕ НА ПУЛСОВАТА АИАГНОСТИКА
Утрото е най-подходящото време за наблюдаване на пулса, тъй като инската енергия задремва, а янската още не се е надигнала. Ако болният е дошъл за преглед без да е закусвал, тогава лекарят може да долови и най-малките нарушения в пулса.
Като се изследва пулса и цвета на лицето (окраската на кожата), може да се прецени дали петте "органа" и шестте "вътрешности" са силни или слаби и да се направи заключение за (възможността за) живот или смърт на болния.
Земята съответства на кръвта.
Дългият пулс показва, че енергията е в равновесие, а късият пулс - че е "смутена" (нарушена). Усилването на честотата на пулса говори за заболяване на сърцето. Обилният (разлят) пулс е признак за влошаване на положението. Ако пулсът на лъчевата артерия в областта на палеца (цун) е силен, тора показва, че има издигане на енергия към горната част на тялото. Ако е силен пулсът в основата на дланта (чи) това е признак за нейното разширяване (разпространяване).
Неравномерен и прекъсващ (накъсан) пулс показва изтощаване на енергията.
Като цяло, неравномерността на пулса (сякаш пръстът се плъзга по шкурка) е признак за заболяване на сърцето; завихреният, избликващ пулс говори за влошаване на болестта; такъв пулс обикновено е съпроводен с нездрав външен вид. Ако пулсът е като струна и се характеризира с прекъсвания (лек, вълнообразен и прекъснат) - това означава смърт.
Пулсовите характеристики (описани по-горе) и петте типа окраски на лицето са огледало, отразяващо състоянието на енергиите.
Ако лицето е с червеникав цвят, (по-добре е) ако той е смесен с белезникав, (т.е. сумарният цвят е близък до розовия) а не е интензивно червен (цвета на винения камък).
Ако лицето е с бял цвят, (по-добре е) ако оттенъкът му е по-близък до цвета на пачите пера, а не на солта (т.е. белезникав).
При общ зелен цвят на лицето, (по-добре е) ако напомня зелен нефрит, а не е със синьо-зеленикав оттенък.
Ако лицето е с жълт цвят, (по-добре е) ако цветът му е по-близък до жълтите листенца на цветята, а не е землисто-жълт.
Ако лицето е с общ черен оттенък, (по-добре е) ако е по-близък до черния лак, а не до черната коприна.
Ако болният е поразен от извратената енергия на влажността, той говори така, сякаш се намира в (тясна планинска) долина (за гласа му е характерен такъв оттенък, сякаш му отвръща ехото). Ако болният въобще не говори или през цялото време повтаря едни и същи неща, това показва липса на енергия. Бълнуването означава, че е поразен неговия разум.
Незадържането на урината или изпражненията означава смърт.
Главата е мястото, където е "квинтесенцията" на живото същество. Наличието на признаци като увисване на главата на болния напред или назад и дълбоко хлътване на очите показва загуба на жизнения принцип. Прегърбване и увиснали рамене показват атония на вътрешните органи. Поясната област е мястото, където са разположени бъбреците. Ако болният не е в състояние да се движи, това означава, че бъбреците му изцяло са загубили енергията си. Коленете са място, където се свързват мускулите - ако коленете са заболели, това показва умора на мускулите. Костите са мястото, в което се намира костния мозък. Неспособността на болния да стои дълго време изправен, както и неустойчивата му походка (например залита при ходене), е признак за поражения върху костите.
Енергиите съответстват (на етапите) на еволюцията на природата - същото може да се каже и за туптенето на пулса.
Затова през пролетта пулсът е плъзгащ се, лек и леко отслабен; през лятото е пълен и разлят, през есента -малко повърхностен и спокоен, а през зимата - дълбок и твърд.
(В течение на) четиридесет и пет дни след края на зимата янската енергия тихо се повдига в радиалния пулс като започва от палеца (цун), влиза в основата на китката (чи) докато инската енергия бавно се спуска надолу.
(В течение на) четиридесет и пет дни след края на лятото инската енергия бавно се издига в радиалния пулс, започвайки от пулса в палеца към пулса в основата на китката, докато янската енергия бавно се спуска надолу.
Забележка: С други думи, в течение на четиридесет и пет дни след края на зимата янската енергия се движи от палеца към основата на китката. Ако в този момент пулсът на палеца не се издигне до "бариерата", това е краят на янската енергия. Ако енергия на пулса в основата на китката не се спусне до "бариерата", това е краят на инската енергия.
Звукът на (човешкия) глас съответства на петте ноти (в китайската музика). Цветът (на лицето) съответства на петте царства (дърво - огън - земя - метал – вода). Пулсът съответства на Ян и Ин.
(Ето как се проявява) в съня:
При излишък на Ин в съня се виждат наводнения.
При излишък на Ян в съня се виждат пожари.
При (едновременен) излишък на Ин и Ян се сънуват кланета и бедствия.
При излишък на енергия в горните части на тялото човек сънува, че лети като птица.
При излишък на енергия в черния дроб се сънуват гневни сцени, а при излишък на енергия в белите дробове - сцени на плач. Наличието на дребни чревни паразити (като остриците,) води до сънища, в които участват тълпи хора. При наличие на дълги глисти (като аскаридите) човек сънува битки (сражения).
При "вихрообразен", избликващ пулс на сърцето, твърд и дълъг, езикът на болния се схваща и той не може да говори. Ако пулсът стане мек, разсеян и "несъсредоточен", болният започва да изпитва жажда, което е признак за нарастващо подобрение на симптомите.
При "вихрообразен", избликващ пулс на белите дробове, у болният се наблюдава храчене на кръв. Ако пулсът стане мек и разсеян, болният скоро ще се изпоти и състоянието му ще се подобри.
При "вихрообразен", избликващ пулс на черния дроб, твърд и дълъг, (но при отсъствие на зеленикав цвят на лицето) наблюдаван обикновено при контузии, болният страда от задух. Ако пулсът стане мек и разсеян, а лицето придобие добра окраска и болният започне да изпитва жажда -това е свидетелство за прогресиращо подобрение.
При "вихрообразен" пулс на стомаха, твърд и дълъг, съпроводен с червеникав цвят на лицето, налице са поражения по бедрата, по пътя на съответния меридиан. Ако пулсът стане мек и разсеян, у болния се наблюдава разстройство на храносмилането, но това е признак за благоприятно развитие на болестта.
При "вихрообразен", твърд и дълъг пулс на далака, съпроводен с жълтеникав цвят (на лицето) болният страда от недостиг на енергия. Ако пулсът стане мек и разсеян, а цветът на лицето стане матов, у болния се наблюдава подуване на глезените.
При "вихрообразен", твърд и дълъг пулс на бъбреците, съпроводен с червено-жълтеникав оттенък (на лицето) налице е поражение в съответната област. Преходът към мек и разсеян пулс съответства на анемия.
При наличие на "вихрообразен", твърд и дълъг (напрегнат като при спазъм) пулс на сърцето, налице е "гръдна жаба", спазъм на сърдечните съдове. Всичко това, несъмнено, се съпровожда (от определени) симптоми в долните области на корема, доколкото съществува (функционална) връзка между сърцето и тънките черва.
Император Хуанди:
На какво заболяване съответства ситуацията, когато в пулса откриваме единствено характеристиките на стомаха?
Цибо:
Ако пулсът на стомаха е пълен, болният подпухва, ако пулсът е празен, това съответства на разстройство.
Император Хуанди:
Може ли като се изследва пулса, да се определи, дали заболяването е остро или хронично?
Цибо:
Ако заболяването е остро и е възникнало неотдавна, наблюдаваме малък пулс и неизменен цвят на лицето. При старо и хронично заболяване пулсът не се променя, но същото не може да се каже за цвета на лицето. Ако няма изменения нито в пулса, нито по лицето, болестта се е развила съвсем скоро. Различните видове лъчев пулс съответстват на следната локализация (по тялото):
Лява китка:
Област "Основата на китката"
В самия край - последните ребра
Отвън - бъбреци
Отвътре – корем

Област "бариера"
Отвън - черен дроб
Отвътре – диафрагма

Областта на "палеца"
Отвън: сърце
Отвътре - гръден кош, 17 точка на Съда на зачатието (отпред в средата)

Дясна китка
Отвън -стомах
Отвътре – далак

Областта на "палеца"
Отвън - бели дробове
Отвътре – гърди

Пулсът пред "бариерата" съответства на предната част на тялото, а пулсът зад "бариерата" - на задната му част.
Горната (бук. "много горната") част, разположена пред основата на китката, съответства на гърлото и гърдите. "Най-долната" част съответства на долните части на корема, поясната област и долните крайници на тялото.
Пълен (разлят) и силен пулс е показател за пуста Ин и излишък на Ян. Налице е температура в тялото.
При бърз "прилив" и бавен "отлив" на пулсовите вълни е налице пълнота в горната част на тялото и пустота в долната - долните крайници изстиват, мозъкът е поразен от безумие. При бавен "прилив" и бърз "отлив" на пулсовите вълни е налице пустота в горните части на тялото и пълнота в долните - болният е поразен от извратен вятър.
Дълбок - малък и чест пулс показва поражения на Шао Ин.
При дълбок, малък, чест, но разсеян пулс са налице тръпки или треска, хлад или горещина.
Повърхностен или разсеян пулс има при световъртеж.
Като цяло - всички повърхностни пулсове, които не са "вихрообразни" (избликващи), по същността си са янски, това е признак за топлина. Ако към изброените характеристики добавим "вихрообразност", това свидетелства за поражение на янските меридиани на ръката (Шоу Тай Ян, Шоу Шао Ян, Шоу Ян Мин). Всички симптоми на дълбок и малък пулс по същността си са ински -ако в допълнение се характеризират и със "спокойствие" това свидетелства за трите Ин на краката (Дзу Тай Ин Дзу Шао Ин, Дзу Дзюе Ин).
Ако в допълнение пулсовете са "възбудени" "вихрообразни" и сякаш прекъсващи се, това е признак за поражение на янските меридиани - у болния се появява гной или кръв в изпражненията или има кръвоизлив.
"Грапавият" характер на пулса е признак за излишък от инска енергия, а "плъзгащият" се характер на пулса - за излишък на янска енергия. Излишъкът на янска енергия се характеризира с треска без изпотяване. Обратно, излишъкът от инска енергия се проявява чрез обилно потене и треперене. При едновременен излишък на Ин и Ян е налице треперене без потене.
Ако при проверка на пулса (с движение) навън възникне усещането, че той се стреми да се "върне" навътре - имаме натрупвания в областта на сърцето и стомаха. Обратно, ако усещането, което възниква при опипване на пулса е, че иска да "излезе", т.е. да се "измъкне" навън - има треска.
Ако при повърхностно опипване на пулса възниква усещане, че той не иска да се потопи надълбоко, това е признак за силно охлаждане в областта на бъбреците и долните части на тялото. Обратно, ако при силно натискане усещаме дълбок пулс, който сякаш не иска да се издигне на повърхността (да изплува) - това е симптом за заболяване и болки в областта на шията и главата. Ако при много силен натиск (почти до костта) усещаме в биенето на пулса много малко енергия - това е признак на заболяване на бъбреците и гръбначния стълб, както и атония в някои части на тялото.
Глава Осемнадесета
НОРМАЛНИТЕ ПУЛСОВЕ У ЧОВЕКА
Император Хуанди:
Какви разновидности на пулса и цвета на лицето са присъщи за човек, имащ добро здравословно състояние?
Цибо:
Пулсът на човек, имащ добро здравословно състояние, се характеризира с пет туптения за един цикъл пълно дишане (има се предвид цикъла вдишване-издишване). Знаейки добре, какво е нормалния пулс, много лесно може да се определи, кога пулсът е аномален. Едно-единствено биене на пулса при издишване показва недостиг на енергия. Ако имаме три удара на пулса на издишване и три при вдишване, като янският пулс в основата на китката е "вихрообразен" - това е признак за наличието на коремен тиф. Наличието на "плъзгащ " се пулс в основата на китката означава, че болният е поразен от фън. Неравномерният характер на пулса в основата на китката говори за атония в някоя част на тялото. Ако се регистрират четири биения на пулса на издишване и четири на вдишване - това означава смърт. Енергията, която обикновено се усеща в пулса на здравия човек, е енергията на стомаха. Липсата на този вид енергия на стомаха в пулса означава сериозно заболяване, което да завърши със смърт.
ПРЕЗ ПРОЛЕТТА: усещане за леко напрегнат пулс (като меко вибрираща струна на цигулка) съответства на нормата. Понижаване на степента на мекост и интензивността на колебанията му означава, че има поражение в енергията на стомаха и черният дроб е болен. Ако пулсът е напрегнат и неподвижен (т.е. не е нито мек, нито вибрира) това е равнозначно на пълната липса на енергията на стомаха или смърт.
Ако през пролетта пулсът е лек като перце (което съответства на пулса на белите дробове) преглежданият болен ще заболее през есента. Ако пулсът му е още по лек от перце, този човек ще боледува и по-нататък (през следващите сезони).
ПРЕЗ ЛЯТОТО пулсът напомня кукичка, т.е. когато го изследваме с трите си пръста, интензивността на туптенето му постепенно намалява при прехода от палеца към основата на китката. Ако прекалено много прилича на ченгелче, като същевременно не е много мек и вибриращ, това говори за поражения в сърцето. Ако прилича в чист вид на "кукичка", т.е. при него въобще липсват характеристиките мекост и вибрации, това означава пълна липса на енергията на стомаха, т.е. смърт.
Ако летният пулс е "дълбок и твърд като камък" (т.е. при силно натискане усещаме нещо като камъче на дъното, което съответства на пулса на бъбреците), изследваното лице ще бъде болно през зимата; ако подобен пулс се характеризира с прекалена твърдост, болният ще боледува и по-нататък.
В КРАЯ НА ЛЯТОТО, нормално енергията на стомаха е леко слаба и мека. Обща слабост на пулса, при наличието на слаба енергия на стомаха, показва заболяване на далака. Ако пулсът се характеризира с прекъсвания на всеки три-четири удара, при липса на енергия на стомаха - това е смърт.
Ако в края на лятото пулсът е напрегнат като струна на цигулка (пулсът на черния дроб) изследваният пациент ще бъде болен през пролетта, ако напрегнатостта на такъв вид пулс е прекалено голяма, заболяването му ще продължи и по-нататък.
ПРЕЗ ЕСЕНТА: нормалният пулс е лек като перце. Прекалената му олекотеност, при наличието на слаба енергия на стомаха (т.е. ако мекостта и вибрациите на пулса са изразени слабо) говори за заболяване на белите дробове. Ако е лек като "птиче перо", но въобще не е мек и не вибрира и ако е налице пълна липса на енергията на стомаха, това означава смърт.
Ако есенният пулс наподобява "кукичка", изследваното лице ще бъде болно през лятото. При рязко изразена "кукичковидна" характеристика лицето ще продължи да боледува и по-нататък.
ПРЕЗ ЗИМАТА нормалният пулс е не много дълбок и леко твърд като камък. Ако обаче е прекалено твърд и съдържа малко енергия на стомаха, т.е. характеризира се с незначителна мекота и липса на вибрация, това означава, че има заболяване на бъбреците. Ако пулсът има една единствена характеристика - твърд е като камък и това е всичко, т.е. пълна липса на енергия на стомаха, това означава смърт.
Ако "зимният" пулс е слаб и мек, изследваният пациент ще заболее в края на лятото, а ако пулсът му е прекалено слаб и мек, болестта му ще продължи и по-нататък.
А сега ще поговорим за прекалено силния и прекалено слабия пулс.
1. В точката "при палеца" (цун) - Ако при изследване на пулса се създаде впечатление, че той е къс и “отривист", това е признак за болки в главата; ако е дълъг, това говори за болки в ходилата. Ако при прослушване на пулса се създава впечатление, сякаш "удря" по пръста на лекаря - това е признак за заболяване в раменете и гърба. Дълбокият и твърд пулс показва, че болестта е локализирана в средната част на тялото. Обратното, ако пулсът е повърхностен и пълен, това е признак за локализиране на болестта във външните участъци на тялото Характерен за жените е дълбок и слаб пулс, съпроводен с температура или треперене, херния и (наличието на) черна кръв (съсирена) в долната част на корема придружено от определена болезненост. Ако пулсът е дълбок и "напречен", това говори за болки в бедрата или в корема.
Като цяло, когато пулсът е пълен, плъзгащ се твърд (т. е. оказва съпротива при натиск) - болестта е локализирана във външната част на тялото, а когато пулсът е малък, твърд и пълен - болестта е локализирана вътре в тялото. Наличието на малък, слаб и неравномерен пулс е признак за хронични заболявания. Плъзгащият се, повърхностен и бистър пулс говори за скорошно заболяване. Ако пулсът се чувства притеснен, принуден (сякаш нещо му пречи да бие), това е признак за изсипване, наличието на кръвни съсиреци и болки в долната част на корема. "Плъзгащият" се характер на пулса показва поражения на тялото от "ветрове". Неравномерният пулс говори за наличието на атония в някоя част на тялото. Бавният и "плъзгащ" се пулс е признак за наличието на температура (Ян) вътре в тялото. Ако пулсът е силен и напрегнат като голяма струна, това е признак за наличието на обриви и отоци (подпухвания). Ако характерът на пулса съответства на инските и янските симптоми, това предвещава благоприятно развитие на болестта, ако не им съответства - тогава предвещава неблагоприятно развитие. Най-общо казано, ако пулсовата характеристика съответства на съответния сезон (на един от четирите) няма основания за никакви лоши опасения. Ако характерът на пулса не съответства на съответния сезон и болестта не се премества към "вътрешностите" (фу), това предвещава усложнение на болестта.
2. В точката "основа на китката" (чи) - Бавният и неравномерен характер на пулса говори за отслабен организъм на пациента. Ако е налице много силно биене на пулса (наричано "препълнено с кръв"), това говори за изпълненост на цялата венозна система, така че изпъкналостта на вените е ясно изразена (очевидна). Неравномерният и "плъзгащ" се пулс говори за силно изпотяване. Ако пулсът е малък, това говори за загубата на (органични) течности под формата на кръвоизливи, диарии и др. Големият пулс говори за наличието на енергия на горещината "Ян" в тялото. Характерът на пулса съответства на следните симптоми:
(Силна) пулсация на сънната артерия се съпровожда с развитието на кашлица или астма, като същевременно малко подпухват ъгълчетата на очите, точката цинмин налице е нарушение в равновесието на органичните течности. Подпухването на лицето показва наличието на фън (вятър) подпухването в областта на глезените, ходилата или прасците на краката говори също за нарушение на водния обмен (в бъбреците); жълтият оттенък в роговицата на очите говори за нарушения във функцията на черния дроб.
Прекалено "възбуденият" пулс в областта на основата на китката е признак за бременност.
Като цяло - слабият, "тънкият" и недостатъчният пролетен и летен пулс, а също и "повърхностният" и "обширен" ("разлят") есенен и зимен пулс говорят за несъответствие на пулса с характерните за четирите сезона пулсови характеристики - не съответстват на "сезонните пулсове".
Следните комбинации са примери за аномални пулсове, които не съответстват на симптомите (проявени) от заболяванията:
а. спокоен пулс при поражение от фън или при излишък от Ян,
б. пълен пулс, при загуба на органични течности (кръвоизливи, диарии),
в. празен пулс, при наличието на болести във вътрешността на тялото;
г. неравномерен и "съпротивляващ" се пулс при наличието на болести, локализирани във външните части на тялото.
Във всички посочени случаи болестите са трудноизлечими, тъй като нормалният пулс трябва да съответства на (проявените) симптомите на заболяването.
Император Хуанди:
Получава се така, че както човек не може да живее без храна, така и пулсът (нормалният) се нуждае от енергията на стомаха. Не бихте ли уточнили, какво имате предвид под енергия на стомаха?
Цибо:
Това означава, че ако възприемате чрез пулса характеристиките, присъщи само на един орган (и нищо повече), тогава в него отсъства енергията на стомаха Например: пулсът на черния дроб е напрегнат като струна на цигулка - и това е; пулсът на бъбреците е твърд като камък и това е всичко и т.н., и т. н.
Появата на пулса Тай Ян се характеризира с обширност ("разлятост"), сила и дължина. Пулсът на Шао Ян ще бъде ту учестен, ту рядък, ту дълъг, ту къс. Пулсът Ян Мин ще бъде повърхностен, обширен и къс. Всички тези примери са за добър пулс на стомаха.
Когато се появи пулсът на сърцето, той изглежда вълнообразен, като бисерна огърлица или гривна от нефритени мъниста (което е свидетелство за това, че) енергията циркулира (свободно). Именно енергията на стомаха придава на пулса на сърцето неговите специфични характеристики (букв. "допълнителните му"). При заболяване на сърцето пулсът става неправилен ("несъгласуван"), "кукичкообразен"; ако в този случай острието на "кукичката" е разположено в основата на палеца, а той е спокоен в основата на китката (въпреки, че ако е нормален, трябва да бъде обратното) т.е. ако вече не регистрираме в туптенето му вълнообразното движение на "прехвърляни бисерни мъниста", това означава смърт или край на сърцето.
При поява на пулса на белите дробове вълната на неговите пулсации се характеризира с по-спокоен характер (той е по-спокоен), ако същевременно усещаме енергията на стомаха, пулсът трябва да се приеме за нормален. Ако усетим в този пулс някаква прекалена лекота, (когато прилича повече не на перото на кокошка, а на пухено перце) т.е. когато в него липсва еластичната му характеристика, редуват се "издигания и спускания", казано по друг начин - вълнообразният характер на пулса е на поражения в белите дробове. Ако усещането прекомерна лекота, т.е., ако ни напомня за нещо "носещо се из въздуха и отнасяно от вятъра", това е смъртта, това е краят на белите дробове.
При поява на пулса на черния дроб, усещането е сякаш той леко се клати, както ако държим в ръка разклатено стъбло бамбук - това са признаците на един нормален пулс, в който се съдържа и енергията на стомаха. Ако обаче се появят такива характеристики като пълнота и "плъзгане", тогава имаме поражение в черния дроб. Ако пулсът е само напрегнат, подобно на тетивата на лък - това е смъртта, това е краят на черния дроб.
При поява на пулса на далака имаме характерни меки и спокойни биения (туптенето му наподобява спокойно разхождаща се из двора кокошка, която бавно повдига и спуска краката си по земята). Това е нормалният пулс, в който присъства енергията на стомаха. Но ако той е ускорен и пълен (повече от пет биения за един цикъл дишане), което е сходно с походката на кокошка, която не спуска плавно краката си като стъпва, сякаш ги задържа ("'увисват") във въздуха, това говори за поражение на далака.
Ако пулсът на далака е остър и твърд, подобно на клюн или нокти на врана, или прилича на стичащи се от покрива капки или леещи се (от там) струйки вода, това е смърт, край на далака.
Нормалният пулс, в който присъства енергията на стомаха, е твърд като камък и при напипване се съпротивлява на пръста. Ако пулсът е опънат (напрегнат) като тръстика (колкото повече натискаш с пръст, толкова по-силно се съпротивлява) има поражения на бъбреците. Ако пулсът е твърд като истински камък, това е смъртта, край на бъбреците.

Глава Деветнадесета
ИЗСЛЕДВАНЕ НА ПУЛСОВИТЕ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА РАЗЛИЧНИТЕ СЕЗОНИ НА ГОДИНАТА
Император Хуанди:
Казвате, че през пролетта пулсът е "напрегнат" като струна на цигулка. Какво означава това?
Цибо:
Пролетният пулс съответства на черния дроб, на Изтока, на Дървото. Това е времето, когато се образуват соковете и всички "живи" (органични) вещества. Затова енергията на "пролетния" пулс е все още слаба, лека, пуста, изплъзваща се, също така - сякаш е права и дълга, което я прави подобна на струна. Ако "пролетният" пулс не съдържа в себе си подобни характеристики, това е признак за заболяване.
Император Хуанди:
Какво имате предвид, когато казвате, че "пулсът не съответства на сезона"?
Цибо:
Ако енергията на пулса се характеризира с пълнота (обилност) и сила, това е свидетелство за излишък на енергия - болестта е локализирана по външната част на тялото. Обратно, твърде малката и слаба енергия на пулса е белег за недостиг на енергия - болестта е локализирана в тялото. При излишък на енергия се появяват симптоми като световъртеж и дори умопобъркване. При недостиг на енергия симптомите са болки в гърдите, радииращи в гърба и страничните части на тялото.
Император Хуанди:
Казахте, че през лятото пулсът има формата на "кукичка". Какво означава това?
Цибо:
Летният пулс съответства на сърцето, Юга и Огъня. Това е сезонът на всеобщ растеж в природата, затова и енергията на пулсовата вълна е голяма (букв."силна”) при "прилива" и значително по-слаба в другия край на пулса (т. е. при "отлива" й), което напомня "кукичка". Ако през лятото липсват такива пулсови характеристики, налице е някакво заболяване.
Император Хуанди:
Какво имате предвид, когато казвате, че летният пулс не съответства на сезона?
Цибо:
Ако енергията на пулсовата вълна е еднакво силна в зоната на "прилива", и в зоната на "отлива", има излишък от енергия - болестта е локализирана във външната част на тялото. Ако енергията в точката на "прилива" е по-слаба от тази в точката на "отлива", има недостиг на енергия и това означава, че болестта е локализирана във вътрешността на тялото. При излишък на енергия болестта се изявява в трескави състояния, болезненост по кожата или обилно потене. За недостиг на енергия свидетелстват симптоми като болки в сърцето, кашлица (в горната част на тялото,) и загуба на органични течности в Долната част на тялото.
Император Хуанди:
Казахте, че пулсът през есента е повърхностен. Какво означава това?
Цибо:
Есенният пулс съответства на белите дробове, Запада и Метала. Това е сезонът на жътвата и прибирането на реколтата, моментът на поява на съответната енергия се характеризира с лекота и повърхностност (на пулсовите характеристики). Пулсът е напрегнат в точката на "прилива" и разсеян в точката на "отлива" - затова го наричат повърхностен. Отсъствието на подобни характеристики (в есенния пулс,) е признак за заболяване.
Император Хуанди:
Какво имате предвид, когато казвате, че (характеристиката на есенния) пулс не съответства на сезона?
Цибо:
Ако енергията на пулса е лека като "перце" в зоната на "прилива", твърда в средата (т.е. при "бариерата") и същевременно "пуста в двата си края", това е признак за излишък на енергия - болестта е локализирана във външната част на тялото. Ако есенният пулс е повърхностен, малък и слаб - това е показател за недостиг на енергия -болестта е локализирана във вътрешността на тялото. При излишък от енергия болният усеща болки в гърба, при недостиг са характерни кашлица и задух.
Император Хуанди:
Какво имате предвид когато казвате, че зимният пулс е спокоен и тих?
Цибо:
Зимният пулс съответства на бъбреците, Севера и Водата. Това е период, в който реколтата вече е прибрана в складовете и затова тогава енергията се характеризира с дълбочина и постоянство. Ако липсват такива характеристики в зимния пулс, това е показател за заболяване.
Император Хуанди:
Какво имате предвид, когато казвате, че "пулсът не съответства ("на характеристиката на този сезон)?
Цибо:
Ако в точката на" прилива" пулсовата вълна е по-"твърда и устойчива от камък", това свидетелства за излишък на енергия - болестта е локализирана във външната част на тялото. Голямата честота на пулса в неговия край (т.е. в точката "основа на китката",) показва недостиг на енергия - болестта е локализирана вътре в тялото. При излишък на енергия пациентът усеща болки в гръбначния стълб и въобще не му се иска да разговаря. Недостигът на енергия се характеризира с такива симптоми като "увисване" на сърцето, чувство на глад, болки в гьрба, а също чувство за изпълненост в долната част на корема.
Император Хуанди:
Какво бихте казали за пулса на далака?
Цибо:
Пулсът на далака съответства на Земята. Това е един особен орган, тъй като той "оросява" със своята енергия всички останали органи.
Император Хуанди:
Може ли някак си да се определи дали функционира добре или зле?
Цибо:
Когато далакът функционира добре, тогава просто се забравя за съществуването му. Лошата работа на далака и появата в характеристиката на неговия пулс на усещане за "течаща вода" е признак за излишък от енергия -болестта е локализирана във външната част на тялото. Ако пулсът на далака заприлича на "клюн на врана", това е признак за недостиг на енергия - болестта е локализирана във вътрешността на тялото. При излишък от енергия в далака възникват усещания за "неудобство в крайниците". При недостиг на енергия се затварят външните отвори на тялото.
Нормално и анормално движение на енергията:
Когато енергиите следват своя естествен път, те преминават в свойствените им (букв. "благоприятните им”) органи. Това е нормалната еволюция (на енергията). Преходът на енергията в неблагоприятен за нея орган е равносилен на смърт.
Черният дроб получава своята извратена енергия от сърцето. Черният дроб е "майка" на сърцето. Нормално енергията преминава в далака, но ако тя стигне до бъбреците, болният ще умре при прехода й (на енергията) в белите дробове. (Белите дробове надделяват над черния дроб или съгласно даоистката терминология: Металът надделява над Дървото).
Сърцето получава своята извратена енергия от далака. Сърцето е "майка" на далака. Нормално, енергията преминава по-нататък в белите дробове, но ако тя достигне до черния дроб, болният ще умре при прехода на тази енергия в бъбреците. (Бъбреците надделяват над сърцето или съгласно даоистката терминология: Водата надделява над Огъня).
Далакът получава своята извратена енергия от белите дробове. Далакът е "майка" на белите дробове. Нормално, след него енергията преминава в бъбреците, но ако тя стигне до сърцето, болният ще умре, когато тя премине в черния дроб. (Черният дроб надделява над далака или съгласно даоистката терминология: Дървото надделява над Земята).
Белите дробове получават своята извратена енергия от бъбреците. Белите дробове са "майка" на бъбреците. Нормално, след това енергията преминава в черния дроб, но ако достигне до далака, болният ще умре при прехода на енергията в сърцето. (Сърцето надделява над белите дробове или съгласно даоистката терминология. Огънят надделява пад Метала).
Бъбреците получават своята извратена енергия от черния дроб. Бъбреците са "майка" на черния дроб. Нормално, енергията след тях преминава в сърцето, но ако достигне до белите дробове, болният ще умре при преминаването и в далака. (Далакът надделява над бъбреците или съгласно даоистката терминология: Земята надделява над Водата).
Всички тези съображения трябва да се отчитат при лекуването на органите следователно, трябва да се лекува органа, който следва след (първоначалното място на) поражението.
Фънът е първоначалната причина за всички заболявания. В момента, когато фънът атакува човека, порите на кожата му са отворени, но след въздействието на Жъна те се затварят. Това предизвиква покачване на температурата (поява на треска). За да се излекува болния на този етап, трябва да се предизвика изпотяване.
Ако в някои части на тялото се развие атония, те стават нечувствителни, болезнени или подпухват. Болният да се лекува с бани (вани) и да се предизвика разсейване на енергията или чрез иглоубождане, или чрез силно обгаряне (мокса).
Ако не се прилага лечение, болестта ще достигне до белите дробове - появява се кашлица и болният усеща, сякаш енергията се издига към горната част на тялото му. Ако и тогава не се предприемат никакви мерки, болестта ще достигне до черния дроб - болният ще започне да усеща болки в областта на ребрата и в страничните части на гърдите, понякога ще му призлява. В този етап той трябва да се лекува с масажи и иглоубождане. Ако и тогава не се предприемат никакви мерки за лечение, болестта преминава в далака. Характерни за болния са следните симптоми - горещина в стомаха и неприятни усещания в сърцето, урината му става тъмножълта на цвят. На този етап болният може да се лекува чрез масажи, фармацевтични препарати и бани (вани). Ако и сега болният избягва лечение, болестта преминава в бъбреците. Характерно за болният е, че чувства болки и усещане за парене в долната част на коремната област, урината му помътнява и изсветлява (букв. "избелва се"). Може да се лекува чрез масажи и фармацевтични препарати. Но ако той продължава да не се лекува, болестта преминава в сърцето. Наблюдават се мускулни контракции и нарушения в кръвообращението. Може да се лекува чрез обгаряне или чрез фармацевтични препарати. Ако за следващите десет дни не бъде излекуван, очаква го смърт. Ако болестта е преминала от бъбреците в сърцето, а от сърцето - в белите дробове, в болния ще се развие температура и треска и той ще умре в период до три години.
В началния стадий на заболяването е безполезно да се прави опит за спиране на преминаването й (в следващия орган) като се въздейства на "по-следващия" орган
Ако болестта се характеризира с аномална последователност на преходите от един орган към друг, това говори, че изменението на нормалния й ход е за сметка на психични въздействия (нарушения). Към подобни психични нарушения могат да се причислят прекомерната радост, гняв, униние, страх и мъка (тревога). Наистина, прекомерната радост води до това, че бъбреците "опустошават" другите органи. Прекомерният гняв води до това, че енергията на черния дроб "опустошава" другите органи. Унинието води до това, че енергията на белите дробове "опустошава" останалите органи. Страхът води до това, че енергията на далака "опустошава" другите органи. Мъката (тревогата) води до това, че енергията на сърцето "опустошава" останалите органи. По тази причина съществуват пет разновидности на болестите (по една за всеки орган). За всеки от тях може да съществуват пет различни усложнения, което обуславя наличието на двадесет и пет възможни нарушения (на здравето) на органите.
Ако за болния е характерно отслабване на горните и долните крайници (на ръцете и краката) пълнота в гърдите и задух, той ще умре в течение на шест месеца. Ако в различните пулсове се усеща само пулса на съответния орган, без да се регистрира енергията на стомаха, това също означава смърт, и е равнозначно на "край на сърцето".
Ако за болния е характерно отслабване на крайниците, пълнота в гърдите, задух и болки, ирадииращи в раменете и шията, смъртта може да се очаква в срок до един месец.
Ако при измерване на пулса се регистрират само пулсовете на отделните органи, без наличието на енергията на стомаха, това означава смърт на същия ден, тъй като, това е равнозначно на "край на черния дроб".
Ако за болния е характерно отслабване на ръцете и краката, пълнота в гърдите, задух, болки в раменете и шията, и треска, и същевременно се усещат само “пулсовете на органите", без енергията на стомаха, това означава смърт в период от десет дни, тъй като това е равнозначно на "край на белите дробове".
Ако при болния се наблюдава отслабване на ръцете и краката, главата му клюмва и вече не е в състояние да я държи изправена, той ще почине в срок до една година. Но ако към тези симптоми се добави и усещане само за “пулсовете на органите", без наличие на енергията на стомаха, болният ще умре същия ден, тъй като това означава "край на далака".
Ако за болния са характерни отслабване на ръцете и краката, пълнота в областта на гърдите, болки в стомаха, оплаквания от сърдечна недостатъчност, температура (треска) болки в раменете и шията, ако очите му са хлътнали и всички пулсове са без наличието на енергията на стомаха, ако не разпознава околните (не възприема „околната среда”) това означава настъпваща смърт. Ако болният все пак възприема обкръжаващата го среда, той ще почине в деня, в който бъде окончателно изтощен от болестта, тъй като това е "края на бъбреците".
Ако болният е в много тежко състояние, като са засегнати едновременно и петте органа, енергията не може повече да циркулира, тогава е трудно да се предскаже точното кога ще почине човекът, но общият му вид е като на удавник.
Ако пулсът въобще не се усеща или честотата на пулсирането му е повече от шест удара за един цикъл на дишане (дори и при липса на отслабване) и ако при изследване на пулса на отделните органи се усеща и енергията на стомаха, все едно - болният ще умре.
Ако при появата си пулсът на черния дроб изглежда възбуден в точката на "бариерата" и "в края", напомня за острие на нож или струна на цигулка, ако болният е с бледозелен цвят (цвета на белите дробове и черния дроб) и лицето му е без блясък, ако пулсът постепенно замира това означава смърт.
Ако възникващият пулс на сърцето е твърд и неподатлив като житни зърна, а същевременно цветът на лицето е без блясък и е черно-червен (това са цветовете на сърцето и бъбреците) и пулсът непрекъснато "угасва" това е настъпващата смърт.
Ако възникващият пулс на бъбреците е "мятащ се" сякаш се бори с някого, ако е твърд като камък, а лицето е без блясък, с жълтеникаво-черен оттенък - цветовете на бъбреците и далака - и ако пулсациите постепенно затихват, това показва настъпваща смърт.
Ако възникващият пулс на далака е ту слаб, ту учестен, ту рядък, и е съпроводен със зеленикаво-жълт цвят (на лицето) цветовете на черния дроб и далака, и ако пулсът постепенно отслабва, това е признак за настъпваща смърт.
Като цяло, когато се усещат само пулсовете на отделните органи, без да е налична енергията на стомаха -болестта е неизлечима.
Император Хуанди:
Защо наличието само на пулсовете на отделните органи (енергията на стомаха) е признак на настъпваща смърт?
Цибо:
Петте органа (Джан) получават енергията си от стомаха. Той е същността, коренът на тези пет органа. Енергията на петте органа не може самостоятелно да достигне до белите дробове (Шоу Тай Ин) - довежда я енергията на стомаха. Енергията на петте органа последователно достига до белите дробове, следвайки (хода на) сезоните. Когато организмът бъде нападнат от извратена енергия, свойствената нему енергия отслабва. Ако организмът на болния е тежко засегнат, енергията на стомаха не може да достигне до Шоу Тай Ин, и затова (в пулса) можем да регистрираме само енергията на самия орган - това е верен признак за надмощието на извратената енергия над същностната енергия.
По този начин, започвайки да лекуваме болният, най-напред трябва да изследваме физическото му състояние, енергията му, цвета на лицето, наличието или отсъствието на блясък на кожата. Освен това трябва да се види дали пулсът му е силен или слаб, за да се определи типа заболяване - дали е скорошно (остро) или хронично. Завършвайки тези изследвания вече можем да пристъпим към лечението, но същевременно трябва да знаем, кога времето е най-благоприятно за това. Ако енергията на болния не е "смутена", веднага може да се говори за излечимост на заболяването. А ако пациентът не е променил много и цвета на лицето си, излекуването му ще бъде много лесно. Същото може да се каже и когато пулсът на болния е в съответствие със сезона. Ако пулсът на болния не е много слаб и същевременно е "плъзгащ се" и еластичен - това говори за наличие на енергия на стомаха. Но ако енергията на болния е "смутена", болестта е трудно излечима. За такъв тип заболяване говори и липсата на блясък (присъщ на цвета на лицето).
Пълният и твърд пулс е признак за влошаване (на хода на болестта).
Ако пулсът не съответства на годишния сезон, в такъв случай може да се говори за неизлечимост на заболяването.
По-долу са описани пулсовите характеристики, не-съответстващи на "четирите сезона" на годината.
Възприемането на "пулса на белите дробове" през пролетта, "пулса на бъбреците" -през лятото, "пулса на сърцето" - през есента и "пулса на далака" -през зимата; повърхностния характер на пулса през пролетта, твърдостта (като камък) и дълбочината му - през лятото и неравномерността му - през зимата - всичко това противоречи на (правилата на) "четирите сезона". За несъответствието на пулса с "четирите сезона" говори още и следното - дълбокият и неравномерен пулс през лятото и повърхностният и голям пулс - през зимата.
Признаци за труднолечими заболявания са следните – спокоен пулс при наличието на треска; голям и обилен (разлят) пулс при диарии или загуба на органични течности; пълен пулс при кръвоизливи; пълен и неподатлив пулс при вътрешни заболявания; непълен и неподатлив пулс при външни заболявания (локализирани във външните слоеве на тялото).
Император Хуанди:
Чувал съм, че след като се изследва болния, може да се предскаже, дали ще бъде излекуван или ще умре. Какво бихте казали по този повод?
Цибо:
Има пет признака на пълнота, които предсказват смъртта на болния:
1 Прекомерно силен пулс;
2. Много висока температура (Ян) на кожата;
3. Подут корем;
4. Анурия и непроходимост;
5. Болният или въобще вече не вижда или има (временно) помрачение.

Има и пет признака на пустота, които също предсказват смърт:
1 . Прекалено слаб пулс;
2. Прекалено студена кожа;
3. Незадържане на отделянето - урина и екскременти;
4. Недостиг на енергия и
5. Пълна загуба на апетит (анорексия/
Император Хуанди:
Но понякога, дори при наличието на подобни симптоми, болният все пак не умира. Как да се обясни това.
Цибо:
Ако при наличието на всички описани белези на пълнота болният успее да се изпоти и признаците на анурия и непроходимост изчезнат - той ще оздравее.
Ако при наличието на описаните признаци на пустота болният все още може да поглъща поне малки количества храна и изчезнат признаците за незадържане -той може-да оживее.

Глава Двадесета

Последна промяна ( Вторник, 24 Ноември 2009 09:09 )