Вие сте тук:

Начало Други Статии РАКЪТ,НАЙ – ГОЛЕМИЯТ СРАМ ЗА МЕДИЦИНАТА! Ноел Батън-1 ч.

РАКЪТ,НАЙ – ГОЛЕМИЯТ СРАМ ЗА МЕДИЦИНАТА! Ноел Батън-1 ч.

С моите книги пожелавам на всеки здраве, щастие и жизненост!

Прочетете едно невероятно изследване на 42 пациенти, болни от рак, които са постигнали ремисия /намаляване/ на заболяването, продължило повече от 4 години.
Тук можете да научите, че причината за рака е установена и регистрирана в медицинските документи и списания дълги години, и след като веднъж установите причината за рака е достатъчно лесно да откриете лечението.

Истинското здраве идва от освободения ум и съзнание, което спи добре, защото има причина да иска и чака събуждането си сутрин. Б.а.

Указател:

Моето лично виждане за рака. 2
Четири вида типични личности на раково болни. 3
“НАИСТИНА” ли искате да преодолеете рака? 11
Моите девет реални стъпки за ремисия /намаляване на рака и възстановяване/. 13
Глава Първа
Имаме нужда от три часа отмора /отпускане/ и оценяване преди да заспим. 16
Моето бронхитно упражнение. 35
Моят списък с предложения за подпомагане на раково болните да постигнат спокойствие на съзнанието и ума преди заспиване.36
Глава Втора
Пет неща, които трябва да правите, за да подобрите ефективността на кръвта. 38
Как да изпълните 14 – дневната диета за пречистване на кръвта. 41
Как да изпълнявате упражненията за подобряване на кръвния поток и кръвоснабдяването. 42
Упражнения за различните видове рак. от 42 до 46
Как да упражнявате вътрешно душевно освобождаване и отпускане. 50
Глава Трета
Хранителните алергии и проблемите с храносмилането и усвояването на храната от организма се причиняват единствено от свръхвисоко стомашно налягане /напрежение/. 61
Знаците за стрес и напрежение, които тялото ви показва, за да контролирате здравето си. от 63 до 72
Моята карта на езика. 69
Четирите стъпки, за да отпуснете нервите си. 77
Хранителни добавки, които препоръчвам за раково болни. 80
Глава Четвърта
Как мозъкът въздейства на тялото, причинявайки размествания на гръбначния стълб, изтощение на нервите и рак. 81
Как различните емоции се отразяват на различните хормонални жлези. 89
Глава Пета
Победата на майка ми над рак на шията. 92
Исторически данни и доказателства за причините на рака. 93
Резултатите от изследванията на 42 раково болни пациенти, които са постигнали ремисия и намаляване на рака. 94
Моята лична история. 97
Списък на историите на отделните случаи на заболявания. 111


Моето лично виждане за рака
Реших да напиша това въведение, за да се оправдая защо в обясненията си включвам моя собствен опит с рака и защо толкова безкомпромисно и неотстъпчиво отстоявам мнението си, че лечението на рака от професионалните медици е позорно и унизително, и нищо друго, въпреки че причините за рака и начина за преодоляването му са документирани дълги години.
Аз съм убеден, че ако някой има правото да говори открито за рака, то това съм аз, тъй като съм преживял два драстични случая на съприкосновение с медицинската професия и професионалните лекари, в резултат на които не зачитам и чувствам само неуважение към тяхното маниакално съсредоточаване и предпочитание към продажбата на лекарства, и липсата на поглед и реално желание за търсене на разрешения, които пациенти без медицинско образование намират за самите себе си.
Когато страдах от епилепсия и имах симптоми на Множествена Склероза /МС/ на 13 – годишна възраст, един от най – изтъкнатите невролози на Австралия ми обясни, че медицината и професионалните лекари нямат никаква идея каква е причината за моите проблеми и единствената ми възможност да взимам хапчета до края на живота си.
Няколко години по – късно, след като преодолях епилепсията и се превърнах в успешен атлет, аз започнах да изучавам автоимунните болести и открих медицински списания и книги, които подробно обясняваха точната причина за епилепсията и начина за преодоляването й, и тези списания се намираха в медицинската библиотека, само три етажа над кабинета, където моят невролог бе седял и ми бе обяснявал нещо, което можеше да бъде доказано, че е грешно от книгите в собствената му библиотека. Аз установих също, че ако бъдат започнато лечение в ранен стадий, симптомите на МС могат да бъдат преодолени чрез хиропраксис - лекуване на болести чрез манипулации по гръбначния стълб и ставите /хиропрактични намествания на ставите и гръбначния стълб/, масажи и отпускане /релаксация/, и въпреки, че и нашият семеен лекар одобряваше и препоръчваше хиропракторите /хиропрактичните лекари/, моят невролог ги заклеймяваше и наричаше шарлатани. През следващите години открих, че в случаите на рак няма никаква разлика. Работещите в болниците доктори и онколози по целия свят казват на раково болните, че медицината и науката няма истинско обяснение за причините за рака, въпреки че отговорите на този въпрос са подробно описани в медицински трудове и списания, които си стоят скрити, неизползвани и мъртви по лавиците на техните библиотеки. Осъзнавам, че думите ми звучат, сякаш върша черната тежка работа, вместо някой друг, и вероятно е така, но обвиненията ми не са срещу лекарите, а срещу преподавателите по фармацевтичните компании, които учат студентите по медицина, че лекарствата са единствения отговор срещу болестите, както и срещу служителите от здравното министерство, които насърчават лекарите да закупуват акции във фармацевтични компании, за да получават дял от огромните им печалби. Докато лекарите и докторите – медици заслужават похвала и преклонение за напредъка и успехите в сърдечната хирургия, пластичната хирургия на жертви на изгаряния, лечението на очите, ушите, носа и гърлото, педиатричното лечение, и други области на медицината, то по мое мнение те ни разочароват драстично, когато става въпрос за лечението на автоимунните болести и разстройства /болести на автоимунната система/.
А сега, след като изложих моите виждания и помолих за извинение, искам да ви обясня как моето учение се основава на четири вида типични личности на раково болни.


(1) Личноста на човека “да запазим мира” /мир да има/ (Предимно жени)
В резултат на множеството случаи на лечение на раково болни, аз съм считам, че съществуват три основни вида личности и характери на раково болни пациенти. Една група от хора развиват рак, просто защото имат трудности да говорят вкъщи, когато техните чувства са наранени или когато това, което искат да кажат, ще причини разправии, поради което те потискат чувствата си години наред, само и само за да запазят спокойствието и мира. Тези хора често си избират за съпруг човек със заповеднически и командаджийски /потиснически/ характер и често живеят благоразумен и поносим, търпим живот без много външно видими проблеми. Всички проблеми си остават вътрешни в семейството. На околните и външни хора те изглеждат сякаш имат добър живот и обикновено сами си внушават, че е така, за да оправдаят потисната си вътрешна неудовлетвореност и недоволство. И тогава, когато това дълго продължаващо неудовлетворение завърши и излезе наяве с някоя сериозна загуба, като смъртта на любим човек или загубата на благоденствие и преуспяващ живот, тяхната имунна система не е способна да се справи със свръхтовара и напрежението и ракът започва да се развива.
(2) Личността на “наслаждаващия се на трудностите” (Предимно жени)

Типичното за тази група хора е, че те сякаш изглежда вземат погрешните решения в живота си и накрая избират брачен партньор, който на пръв поглед е свестен и е подходящ за тях, но съвместният им живот не върви. Тъй като тези хора са развили в себе си убеждението, че не в действителност не заслужават да бъда щастливи, те сякаш упорито и постоянно пилеят парите си и отхвърлят истинските неща, които могат да ги направят щастливи, и хората около тях могат да видят и открият тяхното нещастие, но самите те не успяват.По същия начин, когато тяхното продължително неудовлетворение завърши със сериозна загуба, като смъртта на любим или поредната пета или шеста раздяла и неуспешна любовна връзка, тяхната имунна система е неспособна да се справи със свръхтовара и ракът се развива.
(3) Личността на човека “провалът в семейството” /Предимно мъже/
Тази група хора обикновено са изградили по- голямата част от живота като са били организирани личности и разчитат на тяхната организираност и такива способности, за да успеят в живота, което означава, че харесват себе си и това, което правят, само когато нещата са организирани и вървят гладко по план. Това означава също, че когато загубят бизнеса си или източника си на доходи преди да се пенсионират, техният първоначален план за развитие и съхранение на брачната им връзка и семейството изчезва и рухва, и те незабавно приемат цялата вина, тъй като човекът с организаторски и лидерски начин на мислене винаги трябва посочи и знае в кого и къде е вината. Тъй като този еднопосочно мислещ човек е пропуснал и огромно количество от спонтанни изживявания, преживявания на богатото въображение в досегашния си живот, и никога не се е отпускал достатъчно, за да се наслади на простите неща, по мое мнение, понякога загубата на пари или на работа може често да се окаже скрита благословия за такъв тип човек. Дългият живот, ръководен от този начин на мислене, е причина тези хора да пропуснат много радост и наслада, и по този начин винаги са в напрежение,  притеснени и разтревожени в по – голямата част на живота си, и когато тази тревожност се съюзи и съедини със сериозна финансова загуба, тяхната имунна система не е способна да се справи, и те развиват рак.

(4) Личността на “преуспелия герой” (Предимно мъже)
Тази група хора сякаш имат мисия да докажат нещо, но не знаят какво е то. Те искат да постигнат знаменити успехи в живота си, но в същото време не отделят необходимото време, за да организират и вкарат живота си в ред, така че да могат да спрат в края на всеки ден и да си дадат малко предвидено време за отпускане. По всяко време, в който и момент да ги хванете, те винаги ще правят нещо в името на някаква кауза, но ако ги попитате за какво точно, те няма да знаят.

Повечето хора от тази група са доста талантливи и способни, но нещата и задачите от живота винаги ги настигат и никога не свършват, като по този начин създават повтарящ се периодичен стрес и дисхармония, които пречат на техния потенциален успех, и когато тази неудовлетвореност, дисхармония завърши със сериозна загуба, като например смъртта на човек, с когото имат любовна връзка, или загубата на благоденстващ живот, имунната им система се оказва неспособна да се бори, и развива рак.

Съществуват множество медицински изследвания, проведени за да докажат, че ракът на практика може да бъде предвиден и предсказан от медицинските изследователи, като използват личностни анкети и въпросници, установяващи отличителните черти на характера, подобни на изброените от мен четири вида, като се добави и допълнителното развитие на чувството на безнадеждност след претърпяна загуба. Едно медицинско списание, което отразява това виждане, е: “Хроники на Академията на науките на Ню Йорк”, 1966 година, том 125, страници от 807 до 813. Още през 1802 година група водещи английски лекари се обединяват в така нареченото от тях “Общество за предотвратяване и лекуване на рака” и създават списък с 11 въпроса, които все още се използват от някои психолози в днешно време, за да се определи личността на раково болния пациент, и за да установят дали ракът може да се развива в определени групи от хора. Та, дори още тогава, е било известно, че ако на раково болните бъдат зададени правилните въпроси, личността на раково болния може да бъде установена. Откритията на това общество през далечната 1802 година, заедно с още няколко изследвания, могат да бъдат намерени и проучени в “Британското списание за медицинска психология”, 1956 година, том 29, страници от 49 до 56.
The findings of this
Всяка от тези четири типа личността е просто различен вид проява и израз на ниско самочувствие и самоуважение и убеждение, зародено в детството, че те не са способни или, в някои случаи не са “добри” хора, и не заслужават да бъдат щастливи, и това чувство и убеждение може и трябва да бъде преодоляно и победено, за да бъде преодолян ракът.

В следващата страница, ще обсъдя с вас най – силните саморазрушителни характерни черти на тези четири типа личности.

Как саморазрушението действа и работи на подсъзнателно ниво
Най-напред искам да подчертая, формата на рак, която разглеждам в тази книга, е рак, развиващ се в следствие на естествено разстройство на имунната система, и единственият начин за преодоляването му е да се насърчи всяка част на имунната система да се съживи и заживее отново. Аз разглеждам и вторичните фактори за рака, като червеното месо, животинските мазнини и други храни, консервантите, химикалите, цигарите и другите вредни газове, и т.н., но тъй като повечето хора придобиват впечатлението, че това за основните причини за рака, аз ви представям точни и конкретни факти, за да посоча пределно ясно какво причинява рака, така че хората да не се съсредоточават и обръщат прекалено внимание на тези вторични фактори, и недостатъчно внимание на действителните причини за рака /Вижте страница 93/.
Истинската причина за рака е свръхактивното и пренатовареното съзнание и ум, които са резултат на неудовлетвореност.
Най – често срещаната форма на рак се причинява от свръхнатовареното състояние на ума и загубата на способността на съзнанието да се чувства задоволство и удовлетворение, което пречи на съня да завърши с фазата R.E.M., а това от своя страна пречи на тялото да изгради енергията, с която да продължи живота си. Нашето тяло се възпроизвежда само, когато успеем да постигнем състоянието на дълбоко отпускане във фазата на R.E.M. съня, и ако нашето съзнание е постоянно разтревожено и натоварено с високо напрешение, нашето тяло няма да се отпусне достатъчно, за да постигне дълбокия сън, който съхранява енергията и възпроизвежда клетките на тялото. Ние можем да черпим енергия от всичко, което ни се случва в живота, просто като го възприемаме в положителна светлина, тъй като дори един комплимент ни кара да произвеждаме хормон, който ни дава енергия, естествено това ще се случи само ако възприемаме комплимента положително и му се радваме. Дори и лошото, неприятното изживяване може да ни даде енергия, “ако” ние осъзнаем доброто, което би могло да произлезе от това преживяване, тъй като ние освобождаваме хормони, които възбуждат енергията и са изпълнени с енергия, само ако възприемаме всяко преживяване от гледна точка на доброто, което може евентуално да получим от него. Истинското здраве идва от възприемането на нашия свят като потенциално добър и способен да ни даде и изпълни с удовлетворение и задоволство.
Ако следваме този начин на мислене, то ще разберем, че единственият начин, по който използваме енергията е да се движим и  да произвеждаме, или да се концентрираме върху и въвеждаме в ума си информация, като четем или учим. Това е и най – добрият мисловен процес, чрез който се постига добър нощен сън, тъй като само ако възприемаме света в най – лошата му светлина, нашето съзнание и ум ще бъдат разтревожени и обезпокоени толкова много, че да попречат на съня ни. Здравото тяло наистина разчита на нашата способност да останем положително настроени, спокойни и духовно чувствителни във всяко наше преживяване.
Ние “трябва” да си отделяме време, за да спрем на края на деня, и да се насладим на всичко добро и всяка придобивка от изминалия ден.
В края на деня нашето здраве се явява резултат на енергията, която е останала запазена в нашия ум и тяло, след като сме приключили с всичко, което сме искали да свършим през деня.
Ако не сте постигнали нищо за себе си и сте завършили деня си, изпълнени със стрес и “на ръба”, и не можете да прекарате вечерта като се отпуснете и се наслаждавате на придобивките си през деня, вашето чувство на незадоволеност ще попречи на осъществяването и постигането на R.E.M. сън, и вашата система ще страда от недостатъчно енергия и лошо здраве. Това уравнение във финансите се нарича коефициент /съотношение/ на пасивите към активите, и от него зависи всичко.
Ако нашият ум никога не спира да мисли и не си дава почивка вечер, за да се наслади на живота и да почувства доволство и удовлетворение от събитията от деня, независимо колко лоши и неприятни са те, нашето съзнание ще продължи, дори и по време на сън, да изгаря и изяжда енергията на тялото, която е предназначена за лечение и оздравяване.

Това е основополагащата причина за множество здравословни разстройства и не само, че е документирана в медицински трудове и списания, но е изразена и в библията.
Можете да сравните сами:
(Еклесиаст 7:9)
“Не прибързвай в душата си да бъдеш гневен: защото гневът e живее в сърцето на глупците”.
След като е изследвал над 4 000 болни от рак на белия дроб, д-р Дейвид Кисен, световен авторитет в областта на белодробните заболявания, заяви, че ракът на белия дроб се причинява от неспособността да се изразява гнева /яда/ външно. “Британското списание за медицинска психология”, 1964, том 37, страници от 203 до 214. Цитат от страница 213: “Колкото по – лош и неефикасен е отдушникът за емоционално освобождаване /разтоварване/, толкова по – малко е количеството цигарен дим, необходим за причиняването на рак на белия дроб”.---Това обяснява и следното, цитат от страница 203: “защо някои непушачи и непристрастени, слаби пушачи развиват рак на белия дроб, а в същото време много други пристрастени и активни пушачи на цигари не заболяват от рак на белия дроб.”
За болните от рак на гърдата също е установено, че са хора, които задържат своя гняв и недоволство вътре в самите себе си. Едно от списания, които отразява това откритие е: “Списанието за психосоматични изследвания”, 1984 година, том 28, книга 1, страници от 35 до 42.
(Притчи Соломонови 17:22)
“Веселото сърце е като лекарство: но унилият душ и разбитата душа изцеждат и изсушават костите”.
Много специалисти по ракови заболявания са документирали като повечето раковото болни загубват способността си да изпитват радост и удоволствие и тази загуба на емоции и чувства е резултат от невъзможността на ума да произвежда хормона dopamine /допамин/, който причинява състоянието на радост и задоволство. Тези факти са добре описани и документирани в няколко медицински списания, едно от които “The In-Vivo Medical Journal”, 2003, том 17, книга 6, страници от 647 до 650.
Много онкоспециалисти са установили също, че депресията освобождава повишено и свръхколичество от хормона кортизол /cortisol/, който извлича най-хранителните и качествените вещества от костите. Това откритие е подробно документирано в “Списанието на Националната академия на науките на САЩ”, 2000, том 97, книга 16, страници от 9197 до 9202. /“The Journal Of The National Academy Of Sciences Of USA” 2000, volume 97, book 16, pages 9197 to 9202./.
Ето и няколко цитата от библията, които се подкрепят от медицинските изследвания, и потвърждават тезата, че ракът се  причинява от продължителното обсебване от депресивни и отрицателни мисли, особено във вечерните часове преди лягане. Психолозите потвърждават, че мислите, които отнасяме със себе си в съня, стават част от нашия характер, като въздействат, както на нашето здраве, така и на личността ни.
(Послание до Ефесяни 4:26) “Ако изпитваш гняв, не извършвай грях: не допускай слънцето да залезе и в душата си да таиш яд”.
Независимо колко продължителен е стресът в нашия живот, ние трябва да измислим начин да го спрем преди деня да е завършил и да се отпуснем достатъчно, за да оценим добрите неща около нас, което ще ни помогне да спим добре, и да намерим начин да виждаме възможния добър край на всяко лошо нещо.---Изкуството на живота е изкуството на положителното възприемане на света и личностното усъвършенстване с отказ да позволите на отрицателните възприятия да навлизат във вашето съзнание и начин на мислене.

Ако продължаваме да правим това, което винаги сме правили, ние все така ще бъде това, което винаги сме били, така че, за да променим съдбата си, ние трябва просто да променим нашия подход и възприемане, и единственият начин за промяна е да повишаваме постоянно способността си да виждаме нещата в положителна светлина и да правим все повече неща, които ни носят личностно удовлетворение.
Качеството на живота ни е обусловено от качеството на нашите избори, разбирания и усещания, и промяната на нашето светоусещане с цел да подобрим доброто и придобивките от ежедневието ни, е изкуството на живота. Ние сме създадени да забелязваме и виждаме начините да се усъвършенстваме и подобряваме живота си, а не да забелязваме и чувстваме колко лош и празен продължава да бъде животът ни, и не да продължаваме да изпитваме вина, ако сме щастливи и се чувстваме удовлетворени.
Аз вярвам, че ракът е просто начинът на природата да ни каже, че подходът и разбирането ни за живота досега е напълно грешен, че сега е време да опитаме друг подход, който да ни накараме да се чувстваме пълноценни и доволни от самите себе си и да ни приближи до светоусещането да виждаме всяко нещо в добра, положителна светлина, вместо в отрицателна, и така да разберем как действа и живее природата.
Според мен, едно от най – силните писания в библията казва, “Във всяко нещо и за всяко нещо трябва да благодариш.” (Първо послание към Солунчани. 5:18), и въпреки това твърде малко християни наистина следват в живота си това писание, поради което аз мисля, че дори много християнски водачи страдат от болести като диабет, Паркинсон и рак. Като терапевт /лечител/ и християнин, аз съм лекувал много християни, включително пастори и старшини, които няма и най-малка представа как да разберат всяка болка и травма, за да видят доброто, което би могло да произлезе от нея, като по този начин карат ума си да отнесе техните притеснения и тревоги в съня им, и да попречи на техния потенциал и възможност да възстановят енергията и здравето си.
Ключът към доброто здраве е доброто здраве и единственото “семе” на болестта, е липсата на сън, особено на R.E.M. сън, тъй като това е единственото време, през което тялото и съзнанието могат да се възпроизвеждат, като произвеждат и съхраняват хормони, глюкоза и гликоген за физическото, емоционалното и духовното им развитие и напредък. Всъщност, медицинските изследователи действително са документирали, че основополагащата причина за множество автоимунни заболявания е липсата на R.E.M. сън, вследствие на неспокойно и свръхнатоварено съзнание.
Липсата на R.E.M. сън е документирана в следното немско медицинско списание като основната, първичната причина за болестта на Паркинсон: “Wiener-klinische-Wochenschrift" 2001, volume 113, book 7-8, pages 249-253, (достъпно в английски превод в библиотеката на почти всяка болница.)
В тази връзка, искам да ви разкажа за моя опит с ранен стадий на рак на червата, за да могат болни от такъв рак да сравнят тези бележки, тъй като чрез този опит аз мога много лесно да обясня симптомите и съответните лечебни методи, които огромната част от професионалните лекари дори и не се опитват да обяснят и предложат при лечение.
Когато бях на възраст между 46 и 50, аз залових моята годеница в леглото с друг, загубих бизнес за половин милион долара, и майка ми, която беше и най – добрият ми
приятел, почина. Загубих бизнеса си благодарение на двама мулти – милионера, които ми бяха конкуренти, и влагаха всичките си ресурси, за да ме разорят, и този процес продължи всичките тези четири години, през които срещу мен бях заведени многобройни съдебни дела, и често бях заплашван с физическо насилие, ако не си платя дълговете. След като чуете това, не започвайте да ме съжалявате, тъй като, въпреки че това беше ужасно и продължително мъчително изпитание, 15 години по – късно аз съм далеч по – добре оттогава. Това, до което искам да стигна в историята си е, че две години след този четиригодишен период на личен ад и унижение, аз започнах някои сутрини да се събуждам в леглото в локва от кръв. Всяка втора или трета нощ, след като си лягах, просто започваха кръвоизливи от червата ми в леглото по време на нощта, и се събуждах с ужасни стомашни гърчове и издутини, които бяха съответни и свързани с мислите и кошмарите, които са ме тормозели през тези нощи.

Причината за моя разказ е хората, които четат тази книга, да разберат, че тя се основава не само на моите проучвания и обучение по анатомия и физиология, природолечение /природна терапия/, психосоматични науки и опита ми, при който съм помагал да други раково болни да постигнат ремисия и намаляване на рака. Тази книга се базира на моята лична агония и ужаса да умирам в собственото си легло малко по малко, борейки се всяка нощ да се опитам да спра ума ми да изживява безкрайния ад на загубата на всичко, за което съм живял за втори път в живота си. Да, точно така, за втори път в живота си. Аз бях преживял всичко това преди десет години без да получа някакви сериозни здравословни проблеми. Лекарите, които изследваха дебелото ми черво с колоноскоп и ме преглеждаха нямаха и най – малка представа как да лекуват моя рак, така че да ми помогнат дори и минимално. Те дори не знаеха какви са правилните въпроси, които трябва да ми зададат, за да разберат за самите тях причината за моя рак. Те загубиха толкова много време да уверяват себе си и другите, че ракът е нелечим, че не могат да видят очевидното дори, когато е пред самите тях, очаквайки да го съзрат. Не е чудно защо медицинската професия, въпреки целия й напредък и усъвършенстване, не може да намери отговорите. Дори, когато някой се опита да им ги разкрие, лекарите се обръщат и побягват от страв, че ще разкрият пропуските и грешките в тяхната система.
Някои учени са установили, че раковите клетки са клетки, които всъщност са се преобразували и преобърнали и атакуват самото тяло, от което са създадени. Сега аз знам, че тази телесна /физическа/ атака е просто отражение на начина, по който умът използва множеството травматични /болезнени/, с които засилва и зарежда една емоционална атака, чрез която създава душевно саморазрушение. Това, което искам да кажа е, че аз развих раково заболяване, защото в най – самотния ми момент, в тези толкова тихи и самотно прекарани часове, когато лягам в леглото, опитвайки се да заспя, каквото и да правех, не можех да спра ума си да преживява ужасни загуби, които бях преживял. След като развих епилепсия и още няколко заболявания на 13 години, защото бях през нощ бях слушал как баща ми малтретира майка ми в съседната стая, вие бихте си помислили, че съм страдал достатъчно, но не е така, защото когато новите беди се появиха, аз само използвах предишните, за да налея масло в огъня на самосъжалението.

ОК, ето сега това, към което се стремя да ви кажа. Идеята ми е, че когато се събудих в локва от кръв два или три пъти седмично няколко седмици подред, аз започнах да осъзнавам, че това, което преживяваше умът ми всяка нощ, в която безспирно се мятах и обръщах в леглото си, караше тялото ми бавно да умира. Моето съзнание беше изгубило всякакво истинско желание да обича живота или да се въодушеви от каквито и да е цели или от правенето на каквото и да било. Така че, на този етап, преди да мога да променя по какъвто и да начин положението си, аз осъзнах, че аз трябваше да реша дали искам да живея или да умра. Моето тяло просто отговаряше на ума ми, който беше загубил цялото си желание да живее, така че ако исках да възродя тялото си, първо трябваше да оправя ума си, като взема това най-важно значение.

ЗАПОЧНАХ МОЕТО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ, КАТО СЕ СЪСРЕДОТОЧИХ ЕДИНСТВЕНО ВЪРХУ ПОДОБРЯВАНЕТО НА СЪНЯ СИ.

След като реших, че достатъчно изживях умирането си, започнах да мисля и се занимавам само върху живеенето и започнах да влагам всичките си усилия да подобря съня си. Спомням си, че в тази сутрин, в която взех решение да живея или да умра, че разсъждавах над факта, че не съм имал нито една нощ, в която да съм спал добре, откакто намерих годеницата в леглото с друг мъж. Мисля си, че това беше приблизително преди четири години и половина. Всеки ден постоянно изпитвах такава умора, че ми беше трудно дори да се движа из къщата. В тази сутрин, седнах на единия  край на пропитото ми с кръв легло толкова изтощен и потиснат до края на човешките възможности, и започнах да се моля на Бог само да ме дари с една нощ нормален и спокоен сън в следващата нощ, когато си легна, и не спрях да се моля през целия ден. В тази нощ животът ми се преобърна. Аз изпаднах в най – прекрасния сън за много години назад. Събудих се на другата сутрин с усещането, че съм спал години. Знаех, че все още съм далеч от оздравяването, но видях пътя, по който трябва да тръгна.
Сега осъзнавам, че много от хората, които ще четат тази книга, няма да искат да признаят, че вероятно самият Бог ме е накарал да изпадна в този прекрасен сън, но всяка нощ, в която се молех, аз изживявах този невероятен сън отново, и тъй като енергията ми се увеличаваше, аз започнах да забравям моята молитва, и когато я забравих напълно, проблемите ми със съня се върнаха незабавно.
Очевидно има и други неща, с които можете да си помогнете, за да постигнете добър сън, в началото аз не ги правех, а само се молех. Няколко дни, след като жизнената ми енергия се увеличи, започнах да правя тези неща и те също ми помогнаха, но истинското подобрение на съня ми дойде от моленето и вземането на решението, че сега исках да живея.
Добрият сън е ключът не само към здравето, но и към енергичност, емоционалната стабилност и душевната жизненост, и моето главно послание към всички хора сега е винаги да взимат такива решения и да живеят така, че да се разбират добре със своето съзнание, и това ще им позволява да спат добре и да останат здрави.

НАУЧЕТЕ СЕ ДА ПРЕМАХВАТЕ ВСЯКА МИСЪЛ, КОЯТО НЕ ПОВДИГА ДУХА ВИ И НЕ ВИ ВЪЗВИСЯВА
Всеки човек пази в сърцето си мълчаливо контролираща го мисъл, която го кара и преследва, или да взема решения, които да привличат успеха в неговия живото, или решения, които го привличат към саботиране на собствените му цели и мечти за щастие, които създават живот, водещ към постоянно лошо здраве, нещастие, отхвърляне на любовта и романтиката или бедността. самопричиняване на неуспех
Има и хора, които въпреки, че “изпитват” щастие, любов и финансова стабилност, не могат да се справят със загубата или конфликта, и вместо да се изправят срещу мъката и сблъсъка /конфликта/ с глава напред в търсене на разрешения, те предпочитат да избегнат тези проблеми и да си внушават, че няма разрешения на проблемите.
Това също се смята за форма на самовъзпрепятстване и саботиране, основаващо се на липсата на самоуважение и самоувереност, която поражда такова крайно и ужасно безпокойство и тревога, за които е установено, че причиняват заболявания като рака.
В изследванията си психолозите също заявяват, че огромната част от строителните работници, които падат от високостроящите се сгради, някъде в житейския си път са си създали едно “неосъществено” желание да паднат, защото настроеното им към самосаботиране съзнание ги е възпрепятствало да се справят с техните лични чувства или защото животът им постоянно се е обръщал дори и срещу техните усилия да опитат да намерят вътрешно удовлетворение.
Религиозните християнски съветници наричат тези подсъзнателни пориви, импулси, които ни водят към повтарящ се успех или самосаботаж, “вътрешни клетви /обещания/”.
Те са нещо твърде подобно на мълчаливите обещания, които даваме на самите себе си, и си мислим, че са безсмислени, докато не видим, че това, което се случва в живота ни съответства на нашите положителни амбиции и желания, а от друга страна нашата вина, депресия, гняв, неувереност или ниско самочувствие, мълчаливите товари и болки, които изтърпяваме, са резултат от тези разрушителни настроения и състояние на ума ни.
Изследванията, както в психологията, така и в християнството, разкриват, че тези вътрешни обещания са причината хората да се чувстват щастливи да вземат решение, което по – късно има нещастни и разрушителни последици.
Множество изследвания установяват, че многобройни пациенти, които страдат от автоимунни заболявания като рака, в действителност “желаят” да създадат болестта без да го съзнават, в резултат на ниското им самооценка и липсата на вътрешно чувство за достойнство.
С други думи, необходимо е специално отрицателно саморазрушително състояние на ума или самовнушение за живота, за да се породи което и да е автоимунно заболяване, което има способността да причини смърт.
Много психолози са документирали, че ракът не е болест убиец, а е потиснатото или гневнонастроено състояние на ума, което всъщност е убиеца, и ако това състояние на ума се е установило и продължава достатъчно дълго, ще бъде необходимо не само големи усилия да се премахне това състояние и да се създаде положително настроено, а трябва и да се вложат големи усилия в насърчаване на тялото също да започне да функционира отново положително.
Освен химическите, електрически и дихателните фактори, които допринасят за рака, по – голямата част от хората, страдащи от рак, са заболели, защото се самоосъждат и самопреценяват по начин, който променя метаболизма им и го превръща в саморазрушителен, защото самите хора са си изградили мислене, което е саморазрушително. “Истинското здраве идва от освободения ум, който се радва на добър сън, защото има основателна причина да очаква с вълнение събуждането си на сутринта”. Б.а.

“НАИСТИНА” ЛИ ИСКАТЕ ДА ПРЕОДОЛЕЕТЕ РАКА?
АКО ИСКАТЕ НАИСТИНА, ТОГАВА “ТРЯБВА” ДА НАУЧИТЕ ТЯЛОТО СИ ДА ФУНКЦИОНИРА ЕФЕКТИВНО, ДА РАЗВИВАТЕ ОСВОБОДЕНО СЪЗНАНИЕ И ДА “НАМЕРИТЕ” ПРИЧИНА ДА ЖЕЛАЕТЕ И ОЧАКВАТЕ С ВЪОДУШЕВЛЕНИЕ СЪБУЖДАНЕТО СИ ВСЯКА СУТРИН.

Ако се опитвате да преодолеете рака сами, трябва веднага да спрете и “най – напред” да решите дали имате волята и желанието да вложите някакво истинско усилие.
С други думи, запитайте се колко сте жадни и изпълнени с воля да възстановите здравето си? Вгледайте се продължително и упорито в себе си и осъзнайте колко много искате да се радвате на живота и да изживявате завладяващи неща, които още не сте изпитали. Защо ли? Защото ако страдате от рак, има нещо погрешно във вас и в начина ви на живот и трябва да го промените, за да промените и премахнете физиологически рака от вас.
Може би, трябва да промените отношенията си с другите, или начина, по който мислите за себе си, или изискванията, които имате спрямо себе си, които никога не водят до положителния резултат, очакван от вас. Ако се потрудите достатъчно, за да промените тези неща, можете да намерите неизпитвано досега от вас щастие, и ракът във вас няма да има вече причина и храна. Точно сега, захванете се и грабнете определена от вас цел и желание, които наистина ще ви въодушевят и вълнуват, и отказвайте категорично да допускате умът да ви кара да мислите, че не заслужавате да се радвате на такова опияняващо щастие, защото в момента, в който започнете да си мислите по този начин, умът ви ще ви изтощи. Това е една от причините за заболяването ви от рак.

Това е мисловният процес, върху който трябваше да работя, за да преодолея рака, и това процесът на мислене, върху който трябва да положите труд и вие, и ако го направите, накрая можете да намерите вашата самоличност и да почувствате това въображаемо задоволство и удовлетворение, което сте търсили толкова дълго.
Освен тези саморазрушителни мисли и личностни характеристики, върху които трябва да поработите, вие трябва също да насърчавате и окуражавате функциите на вашето тяло да работят ефективно, за да може клетките на вашето тяло да се развият отново и възстановят по време на R.E.M. съня.

След като съм разкрил всички задачи, които трябва изпълните, отговорете дали сте възприели всичко, което ви представих и предложих от положителна гледна точка, или само сте преценявали и осъждали от отрицателна гледна точка и не сте видели нищо друго, освен труден и мъчителен път на борба пред вас?

Само в случай, че сте погледнали на всичко отрицателно, ще започна с вашето първото упражнение за възприемане на всичко положително усещане.

Мнозина не осъзнават, че преодоляването на рака всъщност е невероятен урок по разбиране и научаване на природата и начина на взаимодействието на вашия ум и вашето тяло със слънчевата светлина и тъмнина, за да освобождават различните видове хормони, и няма по – велик начин да навлезете и разберете душевността и анатомията и физиологията, и по – добър начин да изживеете едно лично откритие. Преодоляването на рака ще ви превърне в невероятно мъдър човек, който има способността да води другите към страхотно здраве и самосъзнаване /саморазбиране/.

Така че, ако “наистина” искате да преодолеете рака, искам от вас още сега да започнете, като сключите със себе си споразумение “никога повече” да не избягвате мъката или
приемането на загубата, и да ги изживявате като време за движение напред, вместо назад, и че никога няма да позволявате на себе си или на някой друг да ви възпира и изтощава “по какъвто и да е начин”. От сега нататък, вие ще правите дълги и трудни преходи, за да възпирате всяка негативна мисъл да навлезе в съзнанието ви, и за да намирате причина и основание да се чувствате въодушевени и развълнувани от живота и живеенето всеки ден след ден.

Освен това, вие няма никога повече да се въздържате и да избягвате да изразявате вашите чувства, само защото не искате да станете уязвими, или да обидите други хора. Започнете веднага, като излезете и се абстрахирате от вашия начин да обичате и да бъдете романтични, или начина ви да отстранявате хората, когато ви обиждат или правят нещо, с което не сте съгласни, особено във вашия дом и семейство. Винаги проявявайте желание и воля да бъдете романтични и чувствителни, или да се защитавате и отстоявате, когато е подходящият момент. Ако трябва да отстоявате правата си, правете го с уважение към другите, но го направете.
Никога повече не оставяйте нещата да тръгнат в погрешна посока! Постоянно променяйте това, което е необходимо, за да бъде в хармония и разбирателство с вас, вървейки напред в живота си. Това е единственият начин да развиете и поддържате удовлетворение във вашето собствено сърце и да продължите да развивате добро здраве. Всеки раково болен пациент, който някога съм лекувал е изпитвал трудности, или да изразява мъката си, или да общува и изразява мнение, или да освобождава потиснатост, депресия, вина или неудовлетвореност и безсилие, или е изпитвал трудности да бъде чувствителен и да изпитва и изразява любовните си чувства и сексуалността си по начина, който е едновременно задоволяващ и любящ, нежен.
Усъвършенстването и развитието на живота зависи от намирането на правилното решение и отношение за всяко нещо по пътя ни, и полагането на всички усилия да се учим от изпитанията на живота, за да развиваме мъдростта в нас постоянно.
Дори, когато сме получили своя справедлив дял от живота и всичко, което мислим, че заслужаваме, можем да се натъкнем и да яхнем нова вълна на предизвикателство и удовлетворение, като помагаме на по – младите и ги окуражаваме, и им предаваме нашата мъдрост, за да я споделят и ползват в своят път на усъвършенстване.
Много жени развиват депресия, след като техните деца пораснат и напуснат дома, за да изградят свой собствен живот, и причината за това е, че те “предполагат” и се чувстват сякаш са изгубили целта или смисъла на живота си, и така не могат да осъзнаят, че това е само затишие пред бурята, която ще се разрази, когато ще нахлуят и внесат радост в дома им внуците.
Това е начинът на природата да ви каже, отдайте се на заслужена почивка и се порадвайте на себе си, преди новата вълна на внуците, когато мъдростта и опита, натрупан от вас при отглеждането на децата ви, ще бъде проверен, за да разберете дали можете да опитате нов подход.
С други думи, ще имате възможността да разберете, дали ще допуснете едни и съши грешки два пъти, или ще използвате втория шанс, за да промените своето отношение, възприемане, подход.
Животът ни зависи изцяло от подобряването и промяната на нашия начин на подход, отношение, постъпки, и когато го променяме, ние “винаги” откриваме и създаваме ново начало, дори когато новият подход не работи, защото ако е така, ние вече знаем със сигурност, че този подход не е правилен.
Усъвършенстването на живота изисква желание и готовност за промяна, за да се подобрява и развива мъдростта, и ако не сме изпълнени с желание да се променяме и да ставаме по – добри, ние вероятно ще отблъснем приятелите си, ще предизвикаме и заслужим неуважение в обществото и ще загубим здравето си, в резултат чувството на неудовлетвореност, което съпътства такова лично и обществено отхвърляне и отчуждаване.

АКО “ВИЕ” СТЕ РЕШИЛИ ДА ПОБЕДИТЕ РАКА, ТРЯБВА ДА СЛЕДВАТЕ ДЕВЕТ ИСТИНСКИ /РЕАЛНИ, ФАКТИЧЕСКИ/ СТЪПКИ ЗА РЕМИСИЯ И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ.

ФАКТИЧЕСКА СТЪПКА №1
Изучете вашето раково заболяване и разберете причината му.

Ракът се причинява от сподавянето /потискането/ и задържането на депресията, чувството на безнадеждност и неудовлетвореност или на гняв. С други думи, това е чувството на потиснатост, неудовлетвореност и гняв, за което хората, или не могат или не говорят, за да намерят изход и разрешение, да разберат и да преодолеят, и по този начин да намерят и съхранят удовлетворение. Болестта се ражда, когато позволите и допуснете на тревогата, безпокойството и болката в живота, да загнои и бере вътре в сърцето ви и да го трови дълги години наред, без да направите нещо, за да промените или за да се махнете от това положение. Тези факти официално документирани още дълбоко в началото на медицинската история, поради което е абсолютен позор и срам, че лекарите не съобщават тази информация на раково болните си пациенти. (Ако желаете да преодолеете рака, вие “трябва” да преодолеете всяко чувство на потиснатост, безнадеждност или гняв, което сте оставили неразрешено и непреодоляно в себе си.)

ФАКТИЧЕСКА СТЪПКА №2
Разберете, че вашето тяло се нуждае от насърчаване, за да възроди и развие отново живота
За да преодолеете рака и да постигнете дългосрочен успех в борбата с рака, е необходимо да “научите и тренирате повторно” по нов начин тялото си да стане отново ефективно и полезно, тъй като тялото ви няма да постигне тази ефективност автоматично след като подобрите диетата си и проведете няколко беседи с консултант за преодоляване на депресията, безсилието и гнева. (Ако искате да преодолеете рака, вие “трябва” да подобрите своето дишане, хранителна диета, храносмилане и приемане на храната от тялото, отпускане и релаксация, физическото си състояние, кръвоснабдяването и потока на кръвта.)

ФАКТИЧЕСКА СТЪПКА №3

Не позволявайте и най – малката загуба на любов и желание за живот, която ще унищожи силата и желанието ви за борба и оцеляване
Много пациенти са болни от рак, защото самият им живот е бил твърде труден и те са загубили твърде много битки, за да могат в настоящия момент да съберат достатъчно сила и желание за борба и победа на рака. Ако, това е вашият случай, не позволявайте тази битка да ви свали на пода още преди да е започнала, защото тя не е трудна толкова много, колкото ви се струва. Започнете още сега, като си представите и видите успеха си във вашето съзнание и запазете това видение там всяка минута от деня. След това, осъзнайте, че може би, причината за загубените битки в миналото е защото сте преследвали погрешни неща и цели в живота си. Сега е времето да се борите и преследвате това, което желаете в сърцето си, и което вярвате, че заслужавате, за да бъдете щастливи и обичани и въодушевени от живота, като се стремите към нещата, които “наистина” искате.

ФАКТИЧЕСКА СТЪПКА №4
Клизмите /промивките/ са изключително важно и необходимо средство, за да помогнете на тялото ви да възстанови ефективността и полезността на функциите си
Има само една причина, поради която фармацевтичните продукти и лекарства не могат да победят и преодолеят определени бактерии, като кандида, хламидия, хепатит и ХИВ, и т.н., и това е, защото тези бактерии могат да избегнат ефекта и действието на лекарствата, като се установят и задомят в червата, където кислородът е твърде малко, и има огромни количества от телесни отпадъци /изпражнения/ и многобройни токсини, от които те могат да избират, за да се проявят – нещо като шведска /блок/ маса за паразити. За разлика и алтернативно на традиционната медицина, голям брой автоимунни терапевти – специалисти в природолечението /терапията/ сега са осъзнали, че при използването на кофеин, който е отрова за човешкия и животинския организъм, и вещества като озон, като промивки /клизми/ и при клизми, в съчетание с упражнения за отпускане /релаксация/, дълбоко дишане и подобряване на потока на кръвта, е възможно да се унищожат болести като ХИВ, хламидия, хепатит, вирусът Ross River, и много други болести. (Вие “трябва” да победите паразитите, които са свързани и причиняват рака, като използвате кофеинови или пелинови /горчивки/ промивки /клизми/.

ФАКТИЧЕСКА СТЪПКА №5
Хиропраксиса /лекуване на болести чрез манипулации по гръбначния стълб и ставите - хиропрактични намествания на ставите и гръбначния стълб/ и масажите са задължително условие за излекуването ви.
Всеки орган на тялото “трябва” да получава зравословни сигнали и послания от нервите, за да могат клетките на този орган да се възпроизвеждат по време на R.E.M. съня. Ако нашите органи не получават здравословни сигнали от нервите или ако ние не постигаме редовно R.E.M. сън, който е единственото време, през което нашите клетки се лекуват и нашият черен дроб и хормонални жлези изграждат и съхраняват гликоген и хормони, нашето тяло не може да избегне или преодолее болестните състояния като рака. Това означава, че всеки раково болен пациент трябва да провежда редовни прегледи и срещи с лекар – хиропрактор, за да бъде сигурен, не само че гръбначните му прешлени и стълб са на мястото си, но и, че не са налице разстройства в състоянието им, И, да се увери, че те се отпускат и си почиват всяка вечер достатъчно дълбоко, за да създадат оптималната възможност за постигане на R.E.M. сън. (Вие “трябва” да посещавате лекар – хиропрактор редовно и да се подлагате на редовен отпускащ масаж, както и да правите упражнения за гръбните мускули, за да поддържате правилното и доброто състояние на гръбнака и гръбначния ви стълб).

ФАКТИЧЕСКА СТЪПКА №6
Кръвта на всеки  раково болен е замърсена и отровена с токсини и трябва да бъде пречистена.

Доказан и документиран е фактът, че всички раково болни пациенти са със замърсена кръв, поради което тя вече не е полезна и ефективна в снабдяването с обилно количество кислород и здравословни хранителни вещества, за да предотврати зараждането на рака. В резултат на това, всеки болен от рак трябва да консумира само плодове и зеленчуци, и нищо друго, за период не по – дълъг от 14 дни, за да пречисти кръвта си. Освен това, всеки болен от рак трябва всекидневно да следи и установява нивото на кръвното си налягане и на възстановяването на сърцето си по време на тази кръвопречистваща диета, за да наблюдава и контролира реакциите на тялото и да установява подобренията. Вие “трябва” да се подложите на определен вид кръвопречистваща диета, за да пречистите кръвта си.) (Подробно съм обсъдил кръвопречистващите диети на страница 39.).

ФАКТИЧЕСКА СТЪПКА №7
Всеки раково болен трябва да свери и промени часа на физиологичния си часовник /биологичния часовник/.
Всеки болен от рак пациент има проблем с навиците си за сън и спане, което означава, че биологичният часовник в мозъка не отговаря и не реагира на светлината на деня и тъмнината на ноща, по начина, който природата е създала, за да се освобождават и произвеждат ензими от панкреаса и други вещества, необходими за възстановяването и възпроизвеждането на ефективността на имунната система. (Всеки болен от рак “трябва” да пренастрои часовника в съзнанието си да се променя в зависимост от работното състояние на произвеждането и отделянето на хормоните и
почивното /отпускащо/ състояние на произвеждането и отделянето на хормоните след залез слънце, и да научи /обучи/ панкреаса да се отпуска и отпочива между отделните хранения, като избягва приемането на храна между тях.)

ФАКТИЧЕСКА СТЪПКА №8
Всеки болен от рак пациент трябва да практикува “Вътрешно Душевно Освобождаване и Отпускане” през целия ден.

Едно от нещата, които всеки раково болен трябва да прави, е да провежда половин часова сесия на Вътрешно Душевно Освобождаване и Отпускане всяка вечер преди лягане и да продължи да упражнява този мето през целия ден, докато се движи и докато изпълнява различни задачи. Когато някой страда от продължителен емоционален стрес няколко години или по – дълъг период, вътрешната му нервна система, или автономните нерви, които контролират нашите гладки /спокойни/ мускули, вероятно остават под свръхвисоко напрежение през цялата нощ и изгарят лекуващата енергия, като възпрепятстват R.E.M. съня. Това е основната причина, поради която някои хора имат трудности да запазят съня си и да спят, след като първоначално заспят. Способността да заспиваш зависи от напрежението в соматичните нерви, кито управляват нашите главни мускули, а способността да спиш и да продължаваш съня си зависи от от напрежението в автономните нерви, които управляват нашите органи, и тъй като соматичните нерви и основните мускули могат да бъдат отпуснати и освободени от напрежение лесно, а напрежението на автономните гладки мускули не може да се освобождава лесно, повечето хора, страдащи от емоционален стрес мога лесно да заспят, но не и да останат заспали и да не се събуждат.

ФАКТИЧЕСКА СТЪПКА №9
Ракът не може да се разпространи, ако тялото се зарежда изобилно с кислород, калий, калций и фенилаланин
Една от главните причини ракът да започне да се заражда е, на първо място липсата на кислород в тялото, след това липсата на способност да смила и приема калций и фенилаланин, и ниското ниво на калий в тялото. Това означава, че за да спрем незабавно разпространението на рака, всичко, което трябва да направите, са упражнения за дълбоко дишане, подобряване на храносмилането и поемането на храна от организма, и да увеличите калия, калция и фенилаланина в хранителната си диета. За да ви помогна да преодолеете тези проблеми, съм обяснил подробно моите бронхитни упражнения на страница 35, а ако са твърде изморителни за вас, можете да използвате подпомагащите упражнения за разширяване на белия дроб, на страница 77. Освен това, съм разгледал осем стъпки за подобряване на храносмилането и поемането на калций и фенилаланин на страница 61, и за да увеличите калция и фенилаланина във вашата диета е нужно само да изпивате малко количество пълномаслено мляко на всеки част, и да изяждате голямо количество плодове, зеленчуци и фъстъци, и едно яйце на едни на всеки два дни.

Всеки болен от рак пациент трябва да започне да прави следните десет неща възможно най – скоро:
•    Упражнение за дишане. Или упражнението за бронхитите (страница 35) или упражнението за разширяването на белите дробове (страница 77), или и двете едновременно.
•    Осемте стъпки за здрав и освободен /отпуснат/ стомах (61).
•    Да увеличи храните с високо съдържание на калций и фенилаланин.


ГЛАВА ПЪРВА

Имаме нужда от три часа отмора /отпускане/ и оценяване преди да заспим
Нашият ум е създаден да се отпуска /освобождава/, бъдете щастливи и се наслаждавайте на спокойствието на ума и емоционалното изразяване след залеза на слънцето
Нашата хормонална система има два различни модела за произвеждане и освобождаване на хормони, които подпомагат поддържането на баланс между две групи хормони, от които се нуждае имунна система, за да ни пази здрави, щастливи и емоционално стабилни. За да останем енергични, здрави, щастливи и освободени от раздразнителността, тревогата, честата промяна на настроения и безсънието, ние трябва през деня да се стремим и полагаме усилия за постигане на такива цели в живота си, които ни вълнуват и въодушевяват, а след залез слънце да се отпускаме, изразяваме чувствата си, развиваме и постигаме спокойствие на ума и да оценяваме благословиите, които сме получили от съдбата, така че да успокоим и отморим ума и нервите си достатъчно, за да постигнем дълбок лечебен сън, след като си легнем. За средно статистическия човек, който има тежък ден, това ще отнеме около три часа или повече. Законите на природата управляват нашия живот и най – важният закон за здравето и благополучието е, че трябва да спрем да работим след залез слънце и да отделим време, за да оценим какво имаме и ни се е случило в живота и да споделим преживяванията и емоциите си с любимите си хора по положителен начин. Това е и времето да оправим нередните неща, за да продължим да живеем в истина и да окуражаваме положителните и добрите чувства в другите, за да заредим собствения си дух и душа (Първо послание към Коринтяни. 10:24) “Никой да не търси своята полза, а всякой – ползата на другиго.”

БАЛАНСЪТ, КОЙТО ПОДДЪРЖАМЕ МЕЖДУ РАБОТАТА И ОТМОРАТА /ОТПУСКАНЕТО/, УПРАВЛЯВА И КОНТРОЛИРА БАЛАНСА МЕЖДУ ИМУННАТА СИЛА И ЕМОЦИОНАЛНАТА СТАБИЛНОСТ.

Невроните на нервната ни система се възбуждат и раздразват много по – бързо, когато работим, отколкото когато почиваме и се отпускаме, и нашият организъм е създаден така, че да остане във фазата и модела на бързовъзбуждащото отделяне на хормони, само докато слънцето грее. Ако страдаме от някакъв вид вътрешен емоционален конфликт, това е причина нервната система да остане постоянно в бързо възбуждащата активността фаза на отделяне на хормони, което води до постоянно състояние на активност на ума през цялата нощ, както и през целия ден, и енергията, която е трябвало да оставим и заделим за лекуване на клетките на тялото по време на R.E.M. съня, е пропиляна и изгубена.

Ако това състояние продължи определено време, то вероятно ще доведе до загуба на способността на нервната система и невроните да се отпускат и забавят активността си след залез слънце, и то до такава степен, че ние ще загубим нашата способност да изпадаме и да постигаме подмладяваща, обновяваща и възраждащата R.E.M. фаза и стадий на нашия сън, всяка вечер.
По този начин нервното изтощаване и изхабяване поражда и създава рак и болестта на Паркинсон, както и огромен брой други болести, като астма, епилепсия, диабет, артрит, хронична умора, разстройства на отделителната система, множествена склероза, и много други болестни състояния, основани на умората.

Именно заради това болните от рак трябва да “тренират” и научат отново ума си да бъде спокоен и изпълнен с любов към живота, и тяхната нервна система да се отпуска и почива правилно след залез, да възбуждат втората обновяваща възраждаща фаза на хормонално отделяне да се задейства преди да си легнат, за да може излекуването на тялото да се осъществи по време на съня им. Това е единственият начин да се постигне качествения сън, който води до дългосрочна ремисия и възстановяване от рака. Ако не превключим напълно към разтоварващия модел и фаза на хормонално отделяне след като слънцето залезе, ние просто няма да спим по начина, по който природата е предвидила и създала организма ни да спи. Нашата хормонална система, която има два еднакви цикъла /близнаци/, изисква от нас да бъдем толкова и така отдадени на разтоварването, изразяването на чувства и положителното окуражаване на другите във времето след залез слънце, както сме посветени и отдадени на труда и усилията да постигаме собствените и личните си цели, когато слънцето грее. Този баланс в начина на живот кара нервната ни система да работи по времето, през което е създадена да работи, и да си почива по времето, през което е създадена да се разтоварва. Този баланс позволява също на хормоните, които поддържат работното ни състояние, да се заредят и запасят отново, докато хормоните за отмора и разтоварване се използват от организма, и обратно. Този процес е крайно необходим за нащето съществуване и устройство и не може да бъде избегнат, ако желаем да живеем живота си, изпълнени с жизненост и енергия, до зряла възраст и старост.

СИЛАТА НА СМЕХА И “ВЪТРЕШНОТО” ЩАСТИЕ
След любовта, смехът е нашето най – мощно лечебно чувство, и според природните закони времето между залез слънце и лягане за сън е нашето време за смях със семейството и приятелите. През 1964 година журналистът Норман Казънс е помогнал да се документира и остане в историята случай, при който смехът може да победи застрашаваща живота /смъртоносна/ болест. Неговият лекар /по негово настояване/ му е провеждал редовни тестове преди и след като се е смял на комедийни филми, за да му помогне да се справи с болката, причинявана му от смъртоносна болест. След като предписаните болкоуспокояващи се оказали безполезни, той изпитвал такава болка, че му било трудно да се обръща в леглото, но когато се смеел петнадесет минути, открил, че се е освободил от болката за около час. Той не се подчинил и отправил предизвикателство към лекарите, които заявили и определили състоянието му като крайно и нелечимо, като постигнал ремисия и отслабване на болестта за няколко месеца чрез смях и витамин С, и като резултат на документираната информация за случая му, той е бил публикуван в медицинските списания. (Подробности можете да видите на страница 99.)

НОРМАН КАЗЪНС Е ИЗВЕСТЕН СЪС СЛЕДНАТА МИСЪЛ:
“Смъртта не е най – голямата загуба, която преживяваме в живота си. Най – голямата загуба е това, което умира вътре в нас, докато живеем.”

Нашето възприемане и разбиране за живота е най – важното и влияещо върху нас чувство

ИСТОРИЯ НА МЕДИЦИНСКИ СЛУЧАЙ (Тина, 14 годишна. Рак на лимфите, излекуван за 2 седмици.)
В продължение на няколко години в основното училище Тина беше един от онези нещастни ученици, които другите ученици тормозят. Тъй като тя имаше труден живот и в дома, тя стигна до заключението и убеждението, че в нея няма нищо, за което тя да заслужава да бъде обичана. На 14 години и беше поставена диагноза рак и беше приета в болница за постоянно наблюдение и грижи. Скоро, след като тази новина беше съобщена в училището, в болничното отделение на Тина получи стотици картички и писма за здраве от ученици и тези, които тя смяташе за свои врагове, започнаха да я посещават в болницата, за да изразят техните пожелания за оздравяването й. Тина беше толкова развълнувана от тази абсолютна изненада, че започна да прави планове да се завърне  у дома, за да отговори на писмата. Тя постоянно досаждаше на лекаря си да я информира кога ще бъде достатъчно добре, за да бъде изписана, и постоянно говореше на сестрите за картичките и писмата, които е получила. Само няколко седмици, след като Тина започна да получава картички и писма, нейното раково заболяване изненадващо премина в ремисия /намаляване/, и тя беше изписана от болницата. Тина беше само едно чувствително младо момиче, което просто искаше обич и приятелство.

Липсата на обич толкова дълбоко безпокоеше Тина, че й пречеше да постигне R.E.M. съня, от който нейните клетки имаха нужда за възпроизвеждане. Любовта, благодарната признателност, самоизразяването и развиването на самоуважението създават удовлетворението и доволството, което насърчава и възбужда лечебните хормони да се отделят и струят в тялото по време на лечебната R.E.M. фаза на нашия сън.

ДЕЦАТА РАЗВИВАТ БОЛЕСТИ, ЗАЩОТО ТЕ “СЕ ЗАТВАРЯТ В СЕБЕ СИ” С ТЕХНИЯ СТРЕС
За да преобърнете някое естествено автоимунно или централно нервно заболяване, от което страдат деца, е необходимо да ги окуражите, да излязат навън от вътрешния затвор в себе си, и след това да ги насърчавате да изговорят своя стрес и товар, за да им помогнете да се почувстват удовлетворени.

НАШЕТО СЪЗНАНИЕ Е ВИНАГИ ГОТОВО ДА НИ ПОЗВОЛИ ДА СЕ САМОУБЕДИМ, ЧЕ СМЕ НЕУДОВЛЕТВОРЕНИ И НЕПЪЛНОЦЕННИ

Много от нас всъщност се самонавиват и самоубеждават, че са недоволни и неудовлетворени, като позволяват на ума си да допусне да изпаднем в състоянието на неудовлетвореност. Всички ние притежаваме автомеханизъм, който ни поощрява да помним всички неща от миналото, които са ни направили нещастни, “ако” направим първата отрицателна и погрешна стъпка и “позволим” на ума си да започне да се чувства нещастно или да се съсредоточи върху лошото и отрицателното. Но освен това, ние имаме избора и възможността да се самоубеждаваме и си самовнушаваме чувството на щастие, дори и когато сме заобиколение от огромно нещастие и не съществува абсолютно никаква видима причина да се чувстваме щастливи.

ЛЕЧЕБНАТА СИЛА НА ВНУШЕНИЕТО /КЛЕТВАТА/ “АЗ СЪМ ТОЛКОВА ЩАСТЛИВ”.
Повтарянето на всяко твърдение и убеждение, което ви помага да се съсредоточите върху добрата и положителната гледна точка на обстоятелствата, през които преминавате, е полезно. Дори, когато не се чувствате  щастливи от това, което ви се случва сега и в този момент, ако започнете да си мисъл и твърдение, което открива нещо полезно и добро, и я в началото й поставите думите “Аз съм толкова щастлива /или щастлив/”, ще усетите, че вашето физическо състояние ще се подобри почти незабавно и вашата способност да се борите ще се засили. Убеждението “сега се чувствам много по – добре” може също да изиграе и накара вашия ум да вярва, че вие току – що сте направили нещо, което подобрява настроението ви, дори когато не сте направили нищо.

НИКОГА НЕ СИ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ ДА ПОВЯРВАТЕ, ЧЕ ЩЕ БЪДЕТЕ ЩАСТЛИВИ САМО, КАТО ПОЛУЧИТЕ НЕЩАТА, КОИТО ИСКАТЕ, ЗАЩОТО ПРИРОДАТА ВИ КАРА ВИНАГИ ДА ИСКАТЕ НЕЩО

Една от тайните на живота е да обърнем внимание и да оценим това, което имаме, дори това да е единствено добър домашен любимец, добър съсед или добро здраве, вместо да се тревожим и безпокоим за това, което нямаме. Този поглед върху нещата поощрява чувството на щастие “сега”, вместо да насърчава подсъзнателните ни мисли да вярва, че можем да бъдем щастливи само в момента, когато постигнем желаните от нас неща. Ако не сте щастливи с това, което имате сега, когато постигнете нещо ново, вие пак няма да намерите щастие, защото природно във вас е заложено да продължавате да искате, за да продължите да вървите напред. Може да усетим чувството на задоволство и удовлетворение само, като забележим както вече сме научили и постигнали, и можем да изпитаме вдъхновение и вълнение само като се опитваме да стигнем целите, към които се стремим. Ние никога не трябва да се опитваме да намерим въодушевление в нещата, които вече притежаваме, и никога не трябва да търсим удовлетворение от нещата, които се опитваме да получим. Това само ще наруши баланса на нашето същество - такова, каквото е природно устроено. Трябва винаги да обръщаме внимание и поглед на нещата, които имаме, за да развиваме чувството си на удовлетворение, и винаги да се съсредоточаваме над това, което искаме, за да изпитваме вълнение, тръпка, вдъхновение.

Б.А.
ВНУШЕНИЯ И КЛЕТВИ, КОИТО КОНТРОЛИРАТ ВАШЕТО ЧУВСТВО НА УДОВЛЕТВОРЕНИЕ И УСПЕХ В ЖИВОТА
Нашият ум работи върху това, което възприемаме и считаме като възможно, и това, което продължително си повтаряме и убеждаваме, че ще се случи, и причината за това е заложеният в нас автомеханизъм. Анорексията се е зародила от постоянно продължаващото съсредоточаване върху нещо, което опозорява и очерня  живота и постоянно повтаряне на някакъв вид убеждение, което унищожава ентусиазма и желанието за живот, което от своя страна кара подсъзнателното да отхвърля храната, която поддържа живота. По този начин нашият вътрешен автомеханизъм действа така, че изразява това, върху което постоянно се съсредоточаваме.


Ако преживявате травма, просто повтаряйте клетвата “Аз съм толкова щастлива /щастлив/ с живота си, защото това, което преживявам точно сега, изважда наяве истинските ми възможности и ме прави по - силна /силен/ да направя това, което е най – доброто за моето бъдеще.”. Независимо през каква криза преминавате, ако повтаряте тази клетва всеки ден, нещо някъде дълбоко във вас автоматично ще извика и извади вашия потенциал и ще ви подскаже да направите нещата, които са най – добри за вас. Освен това, дълбоко вътре във вас ще започнете да чувствате положителното и доброто в нещата, на които обръщате внимание.

ЖИВОТЪТ Е ПРЕКРАСЕН, ВИЖТЕ КРАСОТАТА МУ, ХОРАТА СА ЧУДЕСНИ, ВИЖТЕ ТЯХНАТА КРАСОТА, ЗАЩОТО ТОВА, КОЕТО СМЕ, ЗАВИСИ ОТ ТОВА, КАКВО ВИЖДАМЕ.
Б.а.
Хората, които никога не създават вътрешно усещане за щастие чрез поддържането на баланс в начина си на живот и чрез подходящо разтоварване след работа, рискуват да загубят цялото си желание да се разтоварват, докато постепенно развият някаква форма на отпадналост и нервно изтощение. Дори тогава, те изпитват затруднение да се разтоварят и да спят, защото тяхната нервна система е забравила да превключи в разтоварващата фаза на хормонално отделяне след залез, което в края на краищата е основната причина за автоимунни болести. Ето защо, прочути знаменитости и директори на големи компании, които имат всичките пари и обществена значимост, необходими им да постигнат щастие, все пак страдат от тези заболявания, които са само начин да ги призоват да забавят темпото и да се насладят на простите неща в живота всяка вечер, както има нужда тяхната собствена природа. Само, когато си отделим специално време за разтоварване, ние спонтанно изпитваме желание да излезем навън и да погледаме небето, да подишаме чист въздух, да наблюдаваме как птиците летят и облаците променят формата си. Когато следваме тези пориви и навици, простите неща, като гледането на рибите, които плуват в рибарниците, или заслушването в детския смях и игри, могат да породят най – удивителното чувство на спокойствие и мир, защото това са нещата от природата, които са предназначени да ни дарят с най – удивителния покой. Простите неща като гледането на залеза или присядането край камината, прегръщайки любим човек, може да разтовари вашите нерва далеч повече, отколкото ефекта на витамините, лекарствата или упражненията за релаксация. Само когато, отделяме време, за да се наслаждаваме редовно на нещата, които Бог е създал за нас, за да се разтоварваме, и ги оценим, ще можем да се радваме постоянно на здравето и жизнеността, която Господ ни е дал, за да ни направи способни да се трудим над нашите ежедневни задачи и цели. И тъй като способността да се разтоварваш допълва способността да изразяваш чувства, да прегръщаш, да обичаш и да поощряваш другите да бъдат положително настроени, много хора, които поддържат ума си  толкова активен, че губят способността да се разтоварват, загубват и способността да изразяват чувствата си и да оценяват простите неща, които ни помагат да се радваме на живота.

ОТДЕЛЯНЕТО НА ВРЕМЕ ЗА ГЛЕДАНЕ НА ЗАЛЕЗ НИ ПООЩРЯВАМЕ ДА ПРЕГРЪЩАМЕ И СГУШВАМЕ
Наблюдаването как слънцето залязва може наистина да накара хората да се прегърнат и да почувстват любов и романтиката, тъй като тези специфични цветове, възприемани от очите ни, водят до отделянето на окситоцин – хормон, който ни помага да се отпуснем и поражда пориви да се прегръщаме и да изразяваме любовни чувства. Тази естествена реакция потвърждава факта, че ние сме природно устроени да се прегръщаме и милваме, да изпитваме любов, да се отпуснем и наслаждаваме на семейните си взаимоотношения след залез, което ни помага да постигнем ефективен сън и лечение, да се подготвим за още ден труд, самооценка и излекуване по време на съня, а утре да продължим жизнения си цикъл. Седенето пред камина и наблюдаването на огъня също поражда тези усещания, тъй като цветовете на огъня са подобни на цветовете на залеза. Ето защо, ние смятаме, че камината е романтично място и винаги имаме естествен порив да споделим тази наслада с любимия. Психолозите предполагат, че подпалвачите /другото значение на думата е светулка/ са хора, които в детството си са били лишени от тази любов, разтоварване и семейни вечери след залез, и тяхното откритие, че наблюдаването на огъня удовлетворява тяхното безпокойство и тревога, развива манията им да палят огньове и пожари. Колкото по – голям е огънят, толкова по – голямо количество отделят те и толкова се чувстват по – добре.
ВЕЧЕРТА Е ВРЕМЕТО ЗА ОЦЕНКА НА РЕЗУЛТАТ ОТ НАШИТЕ УСИЛИЯ ПРЕЗ ДЕНЯ
Тази автореакция потвърждава извода, че сме устроени от природата да не се трудим физически или психически след залез, тъй като това е душевното време да се обновяваме и възстановяваме. Хората, които не зачитат залеза и се тревожат постоянно или продължават да работят през нощта, или тези, които са постоянно ядосани и гневни, обикновено имат проблеми с отпускането, привързването и размяната на любов, тъй като те не отделят, за да се наслаждават на нещата в живота, които раждат порива ни да оценяваме положително, да се отпуснем и да изразявам обичта си чрез ласки. Хората, които работят по цял ден в климатизирани помещения, далеч от слънчевата светлина, и се прибират вкъщи след като се стъмни, свеждат до минимум сигналите и знаците на природата, които казват на кожата и очите, кога да спрат фазата на отделянето на работните хормони и да стартират фазата на отделянето на хормоните за разтоварване и любов. Тези хора често биват обсебени от работа и вероятно страдат от честа промяна на настроението и лошо настроение, дихателни проблеми по време на сън и проблеми със съня, изпитват трудности да бъдат чувствителни и да изразяват търпение, любов и съчувствие, тъй като тези черти от характера и тези чувства се развиват само, когато състоянието на отделяне на хормони за разтоварване редовно е активно.

ЗАГУБАТА НА ИНТЕРЕС КЪМ ЦЕЛИТЕ В ЖИВОТА МОЖЕ ДА УНИЩОЖИ ЦЕЛИЯ ЕНТУСИАЗЪМ ЗА РАБОТА
Някои хора вървят в друга посока и се мързелуват през цялото време и избягват преследването на целите си и пренебрегват нуждата си да постигнат нещо, което може да бъде също толкова вредно, тъй като вероятно може да унищожи целия ентусиазъм за работа, а това поражда ниското самочувствие и самоуважение и разстройства на здравето, причинени от депресия. Да си поставяме цели и да ги постигаме също е едно от най – важните средства за личностно развитие, особено на нашите умения да общуваме и уважаваме, както в обществото, така и в семейството.

СПОСОБНОСТТА ДА ОБЩУВАМЕ И ДА УВАЖАВАМЕ Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖЕН КЛЮЧ КЪМ УСПЕХА В ЖИВОТА
Устройството на нашите вътрешни функции е много просто. Ние, или се трудим за нашите цели с общителност и уважение и без горчивина и отрицателно отношение, или нашата хормонална система няма да ни позволи да се радваме на най – голямото блаженство и щастието на вътрешния покой и емоционална удовлетвореност и пълноценност.

Аз вярвам, че хората, които задържат горчивина /или които се отнасят неуважително/ и не могат да уважават и да общуват с другите, и хората, които винаги се вторачват в отрицателните страни на живота, са обречени да загубят тяхната способност да се разтоварват и да споделят обич с другите, защото Бог няма да ни позволи да се наслаждаваме на истинската благодат на живота, като нарушаваме Неговите закони за обществена хармония.

След като лекувах множество раково болни пациенти, открих, че те са развили нервното изтощение, причинило рака им, в резултат на потискането на подсъзнателно ниво на някакъв вид емоционален конфликт, който им е попречил да превключват в състоянието на отделяне на хормони за разтоварване през нощта, за да намалят активността на нервната си система. Открих също, че техният товар на потиснатост в действителност е натоварило тяхното тяло по същия начин, като че носеха на раменете си тежък товар.
Представете си как пренасянето на тежък това на раменете ви за определено време ще причини отпускането и снижаването им и ще свие гръдния ви кош, с което ще задържи и затрудни дишането, и ще ви накара да се чувствате толкова изтощен, че мускулите ви ще се вдървят и ще започнете да треперите. Този ефект е не по – различен от понасянето на някакъв вид потиснат страх, мъка или горчивина, или всяка друга емоционална потиснатост, които също са товар за системата, но вместо да пренатоварват тялото отвън, те го претоварват отвътре.
За да могат раково болните пациенти да преодолеят напълно състоянието си, е изключително важно да се освободят от всеки вътрешен конфликт, който носят, по такъв начин, че да си помогнат да се върнат към радостта от целите и задачите, които им дават усещането за смисъл, вдъхновение и удовлетворение, за да помогнат на системата си да превключва на разтоварващия режим на функциониране след залеза.

КАК ДА ОБУЗДАЕМ И ИЗВЛЕЧЕМ ПОЛЗА ОТ СВРЪХАКТИВНИЯ УМ
Раково болните трябва отново да “обучават” ума си как да се разтоварва, и да “обучават” техните бели дробове как отново да дишат добре, за да постигат подмладяващия и обновяващ R.E.M. сън всяка нощ
Повечето хора не са наясно, че да притежаваш свръхактивен ум в действителност е невероятен дар, дори и когато свръхактивността му се дължи на травма, която продължително време ги потиска и пречи. Все пак, трябва да запомните, че това може да бъде дар, “ако” се научите как да го управлявате в съгласие с природата.


Можете да уподобите свръхактивния ум на буен жизнен жребец, който води стадо от диви коне в пустошта. Ако можете да обуздаете този, който е най – буен, ще овладеете коня с най – силна интуиция, сила, мъдрост и жизненост, и като допълнителна награда ще овладеете водачеството на стадото.
Винаги, когато провеждам семинар за мотивиране на тийнейджъри - хулигани, които употребяват наркотици, винаги търся най – стеснителния и вглъбен в себе си и най – непокорния и буйния, защото това са хората, които ще имат най – големи беди и тревоги в живота си и в същото време са тези с най – голям потенциал. Когато посочвам най – буйния, той или тя са непокорни, защото имат възможността да се превърнат в истински лидер като бизнесмен, атлет, актьор, и т.н., и те обикновено винаги подхождат към мен със скромно любознателно съзнание и отношение след семинара.
Причината за такава промяна е, че казаното от мен, в крайна сметка, им помага да разберат как да прилагат и използват техния пробивен свръхактивен ум. За мен няма съмнение, че истинската тайна за преодоляването на проблемите с наркотиците в нашата младост, е да помогнем на всеки човек да намери неговата или нейната посока и цел в живота и да ги окуражим и да им помогнем да я постигнат.
ХОРАТА СЪС СВРЪХАКТИВЕН УМ МОГАТ ДА БЪДАТ БЛАГОСЛОВЕНИ С ДАРОВЕТЕ НА РАЯ
Колкото повече е свръхактивен вашият ум, толкова повече можете да развивате интуицията и мъдростта, необходима за разбирането на тайните на живота, и толкова повече можете да натрупвате духовното разбиране и знание, което ще ви позволи да разрешавате множество проблеми. Колкото е по-надарен с активни способности умът ви, толкова повече можете да увеличавате патетта си, по – бързо да се учите и приспособявате към предизвикателствата, повече да развивате водаческите си способности, за да развиете свой собствен бизнес или да успеете като директор на компания, и толкова по – вълнуващ ще бъде животът ви.
Но обратната, отрицателната страна е, че хората със свръхактивен ум, които не се научат как да забавят скоростта и се отпускат между залеза и времето за сън, често развиват нервно изтощение и страдат от нервни заболявания, като рак, Паркинсон, епилепсия, lupus /лупус/, множествена склероза, polymyalgia и променливо настроение, и т.н. За да се научите как да отпуснете и забавите свръхактивния ум, първо трябва да разберете кои страни на природата ви влияят на активността на ума и как да използвате тези страни на природата, за да поемете контрол.
Всеки аспект на нашата имунна система и на нашия потенциал да поддържаме добро психическо и физическо състояние, гъвкавост и сила, и най – важното колко добре дишам по време на сън, зависи от това колко ефективно преминаваме между тези две състояния, когато слънцето започва да залязва, за да поддържаме баланс в използването и на двете състояния.


“НАСЛАДАТА” ОТ РАБОТАТА И РАЗТОВАРВАНЕТО Е СЪЩО ТОЛКОВА ВАЖНА, КОЛКОТО САМАТА РАБОТА И РАЗТОВАРВАНЕ
За да запазим здравето си, трябва да се радваме на труда, който полагаме, за да постигнем целите си, когато слънцето грее, и да се наслаждаваме на разтоварването и обичта към живота, когато слънцето залезе.

Ако работим, когато слънцето грее и е светло, ние очевидно отделяме адреналин, но има и друг много важен хормон, който ние предизвикваме да се отделя, когато работим физически и умствен труд през деня. Този хормон ни помага да изпълняваме много физически и умствени функции, но той е също и сигнализиращ хормон, който е важен при включването на нашето състояние на отделяне на хормони за разтоварване, когато слънцето залезе.

Този хормон се нарича acetylcholine (a-cetyl-choline) – ацетилхолин, и подпомага и възбужда свиването, скъсяването на мускулите и гъвкавостта, както и нервните сигнали, които ни помагат да вършим физически труд и да мислим ефективно, за да открием най – ефикасния начин да свършим тази работа. С други думи, ацетилхолинът е хормонът на умствената и физическата активност, чието отделяне и използване в нашето тяло се подпомага и засилва, когато се вълнуваме от целите, които искаме да постигнем в живота.

КОЛКОТО ПО – МАЛКО ОБИЧАМЕ РАБОТАТА СИ, ТОЛКОВА ПО – МАЛКО ДИШАМЕ И ЕНЕРГИЯ ИМАМЕ
Когато се наслаждаваме на работата, която вършим, като начин за постигане на личните ни цели, по този начин също казваме на тялото си да произвежда и отделя хормон, наречен допамин /dopamine/, необходим за разширяването на белия ни дроб, гъвкавостта на мускулите и апетита, който да ни мотивира да поемаме храните, които поддържат активността на мускулите и ефикасността на нашата памет и концентрация. Този допамин, отделян чрез наслаждаването на дневната работа, помага също за смилането и поемането на храните, които изяждаме на закуска и обяд, за да ни помогне да произведем енергията, необходима за тази работа.

Ако си спомните доклада от медицинското списание, който посочих на страница 6, в който се казва, че болните от рак загубват способността си да изпитват радост и удоволствие поради загубата на способността да произвеждат и отделят допамин, то това е причината за тази загуба. Ако не се наслаждаваме на нашите всекидневни усилия и действия, и се вторачим в лошото и отрицателното, и никога не виждаме доброто, което може да произлезе от травмата, нашият стомах остава напрегнат и през цялата нощ, и ние загубваме способността си да смиламе и поемаме аминокиселините фенилаланин и тирозин /tyrosine/, от които нашият мозък се нуждае, за да произвежда допамин. С други думи, ако спрем да се съсредоточаваме върху мислите, които ни карат да се чувстваме добре и удовлетворени, нашата система ще спре да произвежда хормоните, които пораждат и ни дават чувствата на удовлетворение и удоволствие. Както казва поговорката, ако не го използваш, ще го загубиш.

НАШАТА ЛЮБОВ КЪМ ЖИВОТА ВСЪЩНОСТ Е ИСТИНСКАТА ЕНЕРГИЯ НА НАШИЯ ЖИВОТ
Тъй като кислородът, също контролира отделянето на допамин, както и апетита и приемането на храната, ако ние не обичаме работата, която вършим, дишаме по – малко и приемаме по – малко хранителни вещества, и като последица от това ще произвеждаме и имаме по – малко енергия. В същността си, нашата любов към живота е истинската енергия на нашия живот. Това означава, че дори и да ядем хубави храни, колкото си пожелаем, ако не запазим обичта си към живота при преживяванията си по пътя към нашите цели и радостта си от почивката и разтоварването след залез, нашият ум и тяло няма да приемат и оползотворяват храната в пълна степен.


ЛЮБОВТА НИ КЪМ ЖИВОТА РЕГУЛИРА ЕФИКАСНОСТТА НА ПРИЕМАНЕТО НА ХРАНА ОТ НАШИЯ ОРГАНИЗЪМ

В края на 1770 година /края на седемдесетте години на епохата на 1700 /, когато са построени първите болници в Австралия, за лечение са постъпили много аборигени, страдащи от недохранване, след като са били прокълнати на племенен ритуал, наречен “прокълнаване на костите”. Те били осъдени на тази участ заради за тежко престъпление, което са извършили, и умирали просто от “страха” от проклятието.
Изненадващо за лекарите било откритието, което направили по време на лечението. Първоначално, пациентите били хранени със сокове и супи чрез насогастрия /през носоглътката/ или стомашно, но те продължавали да умират. Когато променили лечението и храненето им на интравенозно, те продължавали да живеят.
Единствената разлика била, че интравенозното хранене заобикаля “приемането” /всмукването/ на храната след храносмилането, което зависи от хормоналните реакции и от взаимодействие между протеиновите носители, енергията на АТР клетките, натриевите йони и други. Този процес представлява едно съвместно начинание и функция между тънките черва и жлъчния мехур. Лекарите стигнали  до заключението, че напълно обсебилият ги страх от очакващата ги смърт пречи на тънките черва и жлъчният мехур да всмукват и абсорбират соковете и супите. Техните мисли имали пълен контрол върху това дали ще живеят или ще умрат. Силата на нашето наслаждение да участваме в живота влияе на множество стомашни функции, включително и хранителните алергии. Това е още една причина, поради която е толкова важно да помогнем на раково болните да възвърнат обичта си и любящата гледна точка към живота и да ги окуражим да се въодушевяват от нови и вълнуващи ги цели в живота. Дихателните упражнения са също важни, тъй като загубата на любов към живота води до намаленото дишане на белите дробове, което е основният фактор за лошото абсорбиране на храните.

ОБИЧТА КЪМ ЖИВОТА НАСЪРЧАВА НАШИЯ ОРГАНИЗЪМ ДА ПРИЕМА ХРАНИТЕ, КОИТО ПОДДЪРЖАТ ЖИВОТА (ПРИТЧИ СОЛОМОНОВИ 15:17) “ПО – ДОБРЕ ЯСТИЕ ОТ ЗЕЛЕНЧУК, И С НЕГО ЛЮБОВ, НЕЖЕЛИ УГОЕН ВОЛ, И С НЕГО ОМРАЗА”.
Този отговор на обичта към живота е природно устроеният в нас закон, че колкото повече се въодушевяваме от живота, толкова по – силни физически и умствено ставаме, тъй като ние се стремим да се радваме на живота, който сме изградили в съзнанието си, за можем да обичаме. Нашето въодушевление, което всъщност е просто друга форма на любов, е най – съществения фактор за размножаване и разпространение на ефекта на ацетилхолина и допина, за да се постигнем най – високата си степен на физическа и умствена ефикасност.

Последна промяна ( Четвъртък, 21 Януари 2016 23:00 )