Какво е Хранене по Аюрведа?

Ако искате да приложите науката за хармония и здраве Аюрведа в живота си, започнете с храненето. Организирането на храненето предполага отработване на някои естествени правила, препоръчвани от Аюрведа:

- Яжте в спокойна обстановка и се наслаждавайте на храната.

Хранете се винаги седнали, редовно и по възможност по едно и също време. По време на хранене не трябва да работите, да гледате телевизия, да четете. При това стремете се да говорите по-малко.

- Яжте винаги тогава, когато сте гладни

и последната храна е напълно смляна – 3-6 часа след последното хранене.
Избягвайте да се хапвате между храненията.

- Обядът трябва да бъде основното ви ядене.

Вечер яжте само лека храна и преди всичко не много късно. След ранната вечеря и преди заспиване по възможност не се хранете, понеже храната трудно се преработва и пречи на съня.

- Яжте на спокойствие – нито бързо, нито бавно. Оставете свободно място в стомаха, за да се осъществи правилно храносмилателния процес.

- След хранене трябва да се чувствате подсилени и доволни, а не тежки и пълни.

- Към яденето пийте топла вода, чай или сок.

- Ако пиете мляко, пийте го отделно или заедно със сладки храни. (Според Аюрведа сладки храни са повечето зърнени храни и плодове.) Кипнато за кратко време и подправено, то се приема най-добре от организма. Млякото е самостоятелна храна

- Вашата храна - поне на обед - трябва да съдържа всички шест вкусови усещания. (Според Аюрведа вкусовите усещания са: сладко, кисело, солено, тръпчиво, лютиво и горчиво.) В избора на храна се насочвайте и от вашите нужди. Тялото ви показва чрез апетита това, от което имате нужда, за да бъдете в равновесие. Желанието за употреба на храни, които вредят на тялото, е резултат от недобри навици или когато сте излезли от равновесие и затова нямате усет към нуждите на тялото си.

- Избягвайте алкохол, кафе, газирани напитки и шоколад.

- По възможност вечер не яжте кисело мляко, извара, сирене, а също и никакви други животински белтъчини – месо и риба.

- Не гответе и не печете ястия с мед, понеже загретият мед произвежда шлаки.

- Избягвайте ледено студени храни и напитки, понеже отслабват храносмилателната сила.

- Веднъж приготвени храни не бива да затопляте втори път. Хранете се с прясно приготвена храна.

- Храната трябва да бъде вкусна, добре подредена и да бъде радост за окото. Трябва да стимулира всичките сетива: основно мирис, вкус и зрение.

- Приготвяйте своята храна с любов в една спокойна и щастлива атмосфера.

- Научете се да различавате какво е добро за вашето тяло. Учете се! Когато имате понякога влечение към нещо, което знаете, че не е добро за тялото ви, спокойно го опитайте. Дъвчете го внимателно и се опитайте да разберете какъв е истинският му вкус.

- Ако сте осъзнали вкусовите качества и съдържащите се в храната вещества, този опит ще ви ръководи и в бъдеще. Често по този начин се премахва желанието за консумация на нездравословни храни. Например: шоколад – какво ви се яде от шоколада – сладко – захар или горчиво – какао?

- Доброто качество на храната, балансираното й количество и правилният ритъм на приемане я превръща в мощно лекарство, което ни подсилва и лекува.

- Храносмилателната сила се нарушава най-много от прекалено много или прекалено често ядене. Такова действие имат и белтъчните храни, когато се приемат вечер.

- Причина за газове и чувство за умора е четенето, а през последните десетилетия – и от гледането на телевизия по време на ядене.

- Равновесието в резултат на правилната обмяна на веществата в телесните тъкани и редовното отделяне на хранителните отпадъци, както и щастливото състояние на духа и сетивата, са предпоставка за здраве.

- Аюрведа предлага да се ръководим от вътрешното си чувство и да се учим какво е добро за всеки един от нас индивидуално.

Тези кратки предписания са съществена част от разбирането за храненето, което Аюрведа ни предлага. Те са и важна първа стъпка в изграждането на здравословен стил на живот. В съчетание с добре балансирани рецепти, индивидуално подбрани според вашия телесен тип, те ще ви помогнат да се научите да се храните така, че да бъдете здрави и щастливи и да водите живот в съгласие със себе си.

В Аюрведа храненето пред деня е съгласувано с ритъма на природата

Според индийската традиция през денонощието на всеки 4 часа се сменят последователно три периода. Тези периоди според Аюрведа са свързани със слънчевата активност.

Първият период е покоят - Капха

започва от изгрева на слънцето до 10 часа. Като правило утрото е спокойно и на физиологично ниво на организма това се отразява със спокойствие и тежест на тялото.

Вторият - енергийната активност-Пита

продължава от 10 до 14 часа и се характеризира с високото разположение на слънцето. През това време хората са особено гладни, т.е. “храносмилателният огън е най-силен”.

Третият е периодът на двигателната активност - Вата

продължава от 14 до 18 часа. Слънцето е нагряло земята и въздуха. Започва движението на въздушните маси, появява се вятър и всичко се движи - люлеят се клоните на дърветата, тревата, водата и т.н. Вата е периодът на най-голямата работоспособност.

След това всичко се повтаря:
от 18 до 22 часа - Капха,
от 22 до 2 часа - Пита,
от 2 до 6 часа - Вата.

Именно в този ритъм според Аюрведа живеят всички растения и животни. Такава активност се наблюдава както при дневните, така и при нощните птици.

Изхождайки от тези предпоставки, Аюрведа дава следните препоръки за хранене през деня:

Ставайте в периода Вата,

т.е. малко по-рано от 6 часа и ще бъдете активни през целия ден. Ако ставате в периода Капха, ще бъдете инертни.

Изпийте чаша гореща вода. Вата засилва работата на червата и способства за “евакуацията” на съдържанието в дебелото черво.

При появата на глад - закусете с плодове.

В периода Пита (особено от 12 до 14 часа) изяжте по-голямата част от ежедневната си храна.

Това трябва да бъдат продукти, богати на скорбяла, в която трябва задължително да присъстват и зеленчуци, за да получите максимално количество енергия. След това се изправете на пети и дишайте през дясната ноздра - така ще се увеличи храносмилателният огън.

В периода края на Вата - началото на Капха (18-20 часа) изяжте своята лека вечеря - преди залез слънце.

Слънцето залязва и храносмилателният огън намалява. През този период се препоръчва храна, богата на белтъчини, която да възстанови изразходените структури на тялото. Необходими са и повече зеленчуци за по-доброто усвояване на продуктите.

Повторете процедурата, която извършихте непосредствено след обяда.

http://www.dieti.info/

Последна промяна ( Сряда, 13 Март 2013 18:53 )