Вие сте тук:

Начало Знаете ли че.. ПРИ КРЪВОИЗЛИВ ОТ НОСА - ВАРОВА ВОДА + ХРЯН /КОРЕН/ + МЕД

ПРИ КРЪВОИЗЛИВ ОТ НОСА - ВАРОВА ВОДА + ХРЯН /КОРЕН/ + МЕД

Първа помощ.
При по-силен кръвоизлив веднага да се търси бърза лекарска помощ. До идването на лекаря пострадалият трябва:

1. Да запази спокойствие и неподвижност.

2. Дрехите около шията му да се разхлабят съвършено.

3. Около шията му да се увие кърпа, за да не се зацапат дрехите.

4. Пострадалият да седне и наклони главата си малко назад.

5. Да диша през устата си, а двете ноздри да се притискат отвън за 5—10 минути.

6. Ръцете му да се повдигнат и поставят зад главата и там да се задържат за по-дълго време.

7. На челото, плещите (между лопатните кости), върху носа и половите органи да се поставят студени компреси и същевременно гърдите му да се разтрият с оцет. Или пък вратът да се обвие с 2—3 шепи овчарска торбичка (ако няма такава, взема се обикновена трева).

8. Краката да се държат в гореща вода (40°С).

9. Да му се дава да смърка студена солена вода или вода със стипца, или още по-добре да се приготви разтвор от винен оцет (1 чашка) с една супена лъжица сол, който се налива бавно в ноздрите, като се изплюва из устата.

10. Да му се даде да смръкне малко кафе, приготвено от черна бакла.

11. Да се сложи под горната устна на пострадалия чиста марля (платно или памук), увита във вид на цигара, така че да легне върху жлебината над венците на предните му зъби (резци) и с палеца отвън (под носа) да се натиска силно и продължително това място.

12. В ноздрите да се втикне памук, натопен в чист лимонов сок или в кислородна вода.

13. Ако всичко това не помогне, да се вземе парче марля, дълга около 50 см и широка 2 см (предварително напоена в разтвор от готварска сол) и внимателно и плътно да се натъпче в носната кухина, като се остави краят малко навън, за да може лесно да се извади.

14. Никога да не се позволява на лицето да се навежда над леген или друг съд, нито да се секне.

При загуба на кръв всяка вечер да се прави и гореща клизма (42°С) със сол (на един литър вода се слага една супена лъжица ситна сол). Самият иригатор се държи високо, а накрайникът му да бъде от мек каучук. Дълбокото дишане в случая е много полезно, обаче да се прави бавно и без напрежение (вж. том I, „Дихателна гимнастика“).

Външно.
Много е полезно вечер преди лягане да се капват в носа на страдащия по 1—2 капки чист маслинен зехтин. За целта болният да легне на здравата си страна, за да може зехтинът да се капне при външния край на носа, а не при вътрешния — до устата.

Вътрешно.
В продължение на 6 седмици болният да взема варова вода 3 пъти дневно по 1 супена лъжица .

(Приготовление.
Взема се около 1 кг негасена вар и се гаси в 5 л вода, след което се разбърква добре и се оставя да се утаи в продължение на 3 дни. След това с лъжица се обира внимателно корицата, която при гасеното се е образувала на повърхността на водата, без да се разклаща самата смес. Подир това чистата и бистра вода над изгасената вар внимателно се налива с кафена чашка в чисти бутилки и се запушва добре.)

През деня да вземат с вода черупките на 2—3 яйца, предварително опечени и смлени във воденица за кафе (вж. том III, книга първа, „Воден плеврит“).

Полезно е още да изяжда дневно 50—100 г хрян (корен), настърган и размесен с чист мед. Да се яде, докато престане кръвотечението.

Полезно е и да изпива дневно по един лист желатин, разтворен в чаша вряла вода, и към него да се прибави (за вкус и отнемане на миризмата на туткал) 1 чаена лъжичка плодов сироп.
Също са полезни и всички отварки, дадени при кръвоизлив от белите дробове

(Вътрешно:

а) Болният през деня да изпие 1-2 чаши студена вода, в която има разтворена и 1 супена лъжица готварска сол. Освен това да взема или:

б) 2-3 пъти на ден прах от полски хвощ (вземат се 5-10 изсушени стръка полски хвощ и се стриват на прах; от него се взема по 1 чаена лъжичка, разбъркан в малко мед и вода). С прекратяването на кръвотечението спира и вземането на праха, а се пие отварка от полски хвощ (2 супени лъжици от билката в 500 г вода ври 10-15 минути), и то на всеки 10-15 минути по 2 лъжици. Пиенето на отварката да продължи 2 седмици след спиране на кръвта или пък:

в) отварка от корени от къпина , дъбови кори, дебела мара, полски хвощ, овчарска торбичка, бял равнец и листа от малина .

Приготовление.

От общата смес, приготвена от всички билки по равно, се взема 1 супена лъжица и в 500 г вода ври, докато остане наполовина.

Употреба.
Пие се студена и често (на всеки четвърт-половин час) на глътки, докато кръвта спре. Тази отварка помага също за спиране кръвта от носа, матката и други.

г) Полезни в случая са и вземането сутрин, обед и вечер по 1 сурово яйце, разбъркано с половин чаена лъжичка печени и счукани на прах черупки на яйца; или пък по 2-3 зърна (колкото царевично) смола от стволовете на сливата, черешите, вишната и зарзалите. Вземат се след ядене.


Вместо вода болният да пие или отварка от полски хвощ, овчарска торбичка и пача трева.

От общата смес, приготвена от по равни части от всяка билка, се взема 1 супена лъжица, запарва се с 500 г вряща вода, след което се оставя още 10 минути да ври; или
сок от дюля, или студена вода с повече лимон.).

Диета.
Един ден — пълен глад, а след това лека природосъобразна, млечно-растителна храна.
Крушите са много полезни.

ОТ ЗЛАТНАТА СЪКРОВИЩНИЦА НА БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА МЕДИЦИНА

Последна промяна ( Неделя, 20 Септември 2015 12:52 )