Вие сте тук:

Начало Знаете ли че.. МЕДИКАМЕНТИ ПРЕДИЗВИКВАТ АСТМА - ОСОБЕНО ПРИ ДЕЦАТА

МЕДИКАМЕНТИ ПРЕДИЗВИКВАТ АСТМА - ОСОБЕНО ПРИ ДЕЦАТА

Последни доказателства показват, че често използвани лекарства може да увеличават риска от развитие на астма.
Според най-актуални данни процентът на разпространение на астмата - особено при децата, се е увеличил драматично през последните три десетилетия, като много учени се опитват да разберат каква е причината.

Изследователи от Нова Зеландия са открили обезпокоителна връзка между детската астма и употребата на парацетамол (ацетаминофен), което може да помогне да се хвърли повече светлина на т.нар. епидемия от астма.
Изследването, водено от професор Джулиан Кран от университета Отаго в Уелингтън, проследява 1500 деца, включени към национално изследване на астмата и алергиите. Използвайки събраните данни, проучването цели да се разбере дали е имало или не някаква връзка между употребата на парацетамол в ранна детска възраст и развитието на астма и алергична чувствителност.
Основният извод от изследването е, че децата, използвали парацетамол, открит в продукти като Калпол и Бенилин, преди навършване на 15-месечна възраст, които представляват 90% от случаите, имат два пъти по-голяма вероятност да развият симптоми на астма до 6-годишна възраст, отколкото тези, които не са приемали медикамента. Тези, на които е давано това лекарство, имат и тройно по-висок риск от развитие на алергии, например към мляко, животински косми, прах и други.
Авторите отбелязват, че връзката между парацетамола и астмата зависи от дозата: по-висок прием на парацетамол – по-висок риск от астма.
Нещо повече, резултатите, добавени към нарастващия брой изследвания, свързващи употребата на парацетамол с астма, особено при децата, доказват, че това не е еднократна констатация.

Всъщност две години по-рано професор Крайн и неговите колеги от Медицинския изследователски институт в Нова Зеландия публикуват резултатите от третата фаза от Интернационалното изследване за астма и алергии при децата. То включва повече от 200 000 деца от 31 страни на възраст 6 и 7 години. Техните родители са попълнили въпросници относно честотата и количеството на приемания парацетамол (през последните и първите години от живота на детето) и описание на симптомите и заболяванията, включително астма, риноконюнктивит (комбинация от хрема, възпаление и подуване на клепачите), екземи.

Резултатите показват, че децата е по-вероятно да имат астма, ако им е даван парацетамол по време на първите няколко години от живота им. Също така настоящата употреба на този медикамент е свързана с повишен риск от астма по дозо-зависим начин, т.е. умерената употреба на парацетамол увеличава риска от астма с 61%, докато високата му употреба е свързана с увеличаване на риска с около 300%.

Изследователите заключават, че употребата на парацетамол може да бъде рисков фактор за развитие на астма при децата. Той също така увеличава и риска от риноконюнктивит и екземи.

Други изследвания също са показали връзка между честата употреба на лекарства и детската астма. Тревожен е и фактът, че съществуват доказателства, че използването на парацетамол по време на бременност може да повлияе значително на плода.

Едно подобно изследване, включващо повече от 66 000 жени, е установило, че тези, които са използвали парацетамол по време на бременността, имат много по-голяма вероятност да имат дете, което да страда от астма или хрипове. Най-висок риск се наблюдава при жени, които са използвали парацетамол по време на първите три месеца от бременността, което води до 45% по-висок риск да имат дете с постоянни хрипове.

Тези резултати са подкрепени от изследване на афроамерикански деца и деца от Доминиканската република, живеещи в Ню Йорк, което е установило, че излагането им на парацетамол пренатално увеличава вероятността от развитие на астматични симптоми до пет годишна възраст.

Има доказателства за връзка между астмата и парацетамола и при други възрастови групи. Резултатите от широкомащабно изследване са показали, че тийнейджъри (повече от 300 000 от 50 страни), които са използвали парацетамол, е по-вероятно да проявят симптоми на астма. Честата употреба увеличава повече от два пъти възможността за поява на симптоми, но дори умереното му използване засилва значително риска.
Друго изследване е установило, че честото приемане на парацетамол е свързано с астма при възрастни между 16-49 години.

Отново връзката е ясна: по-честа употреба на парацетамол, по-висок риск от астма.

Разбира се, тук става нещо, което е много повече от просто съвпадение. Дори някои изследователи вече предполагат, че международната тенденция към повишаване на употребата на парацетамол може да стои зад повишения процент на болните от астма през последните десетилетия.
Но какъв е механизмът, по който това широко разпространено обезболяващо средство причинява астма при деца и възрастни?

Една от теориите е, че парацетамолът може да намали нивата на антиоксиданта глутатион в белите дробове, който е необходим за защита на дихателните пътища срещу различните замърсители.

Учените са на мнение, че ограничаването употребата на парацетамол може да бъде важна стъпка към предотвратяването на астмата и астматичните симптоми.

ДРУГИ ВЪЗМОЖНИ ПРИЧИНИ

През последните години, заедно с парацетамола, редица други лекарства и химикали са свързани с увеличаване на риска от астма.

• Антибиотици.
Според данните, получени от Интернационалното изследване за астма и алергии децата, които са приемали антибиотици по време на първите пет години от живота си имат почти два пъти по-голяма вероятност да развият астма до шест или седем годишна възраст. Антибиотиците са свързани и с повишен риск от риноконюнктивит и екземи.

• Хормонозаместваща терапия (ХЗТ).
Установено е, че жени в менопауза, приемащи само естрогенова ХЗТ, имат повишен риск за поява на астматични симптоми.

• Вещества в домакинството.
Голям брой изследвания са показали връзка между различните химикали, използвани в домакинството, и поява на астма при възрастни и деца. Различните аерозолни продукти, като например ароматизаторите, изглежда, носят най-висок риск.

• Хлор.
Излагането на хлорирани плувни басейни също е свързано с развитието на астма. Едно изследване е показало значителна връзка между броя на годините, които даден човек е посещавал плувни басейни, и вероятността от развитие на хрипове и астма.

• Замърсяване на въздуха.
Според едно германско проучване, включващо около 3000 деца на възраст от 4 до 6 години, малчуганите, живеещи в близост до натоварени улици, имат висок риск от астма и други алергични състояния.

• Тютюнопушене.
Излагането на цигарен дим е добре познат рисков фактор за възникване на детската астма. Едно изследване е установило, че деца, които са изложени на тютюнев дим преди и след раждането, имат изключително висок риск да бъдат диагностирани с астма и да страдат от хрипове и други респираторни проблеми.

ВРЪЗКА НА АСТМАТА С ХРАНЕНЕТО

Увеличеното разпространение на астмата може да бъде свързано и с хранителния режим - особено в развитите страни. Изследване на повече от 50 000 деца в училищна възраст в периода 1995-2005 г. е установило, че яденето на повече от три бургера седмично увеличава значително риска от астма. За сравнение - т.нар. средиземноморска диета, богата на плодове, зеленчуци и риба, изглежда, има защитен ефект.

Авторите отбелязват, че плодовете и зеленчуците са богати на антиоксиданти, витамини и биологично активни вещества, а омега-3 мастните киселини, намерени в рибата, имат противовъзпалителни свойства.
Въпреки това връзката с бургерите не може да бъде обяснена напълно. Може би честата консумация на бургери е маркер за нездравословния начин на живот, които увеличава риска от астма.

Какъвто и да е механизмът, чрез който изследването свърза астмата с парацетамола и другите лекарства и химикали, резултатите от тези изследвания доказват, че рискът от астма, особено при децата, може да бъде предотвратен.

ЗАМЕСТИТЕЛНО И АЛТЕРНАТИВНО ЛЕЧЕНИЕ
• Техники за дишане по Бутейко.
Този метод, който включва серия от специфични техники за дишане, днес е добре установена заместителна терапия при астма. Редица изследвания са показали, че тези техники могат да намалят необходимостта от използване на предписаните медикаменти при страдащите от астма.

Акупунктура.
Скорошен анализ на 22 изследвания, включващи 3000 случаи с астма, докладва, че има значително подобрение на симптомите при пациентите с астма.

]• Йога.
Включва техники за дишане и релаксация и, изглежда, са ефективни при болните с астма. Едно изследване на пациенти със бронхиална астма е установило, че упражненията за дишане, използвани успоредно със стандартното медикаментозно лечение, значително подобрява функцията на белите дробове в сравнение с плацебо групата.

• Биофидбек техники.
Те използват специални устройства за подаване на обратна информация за физиологичното състояние на някои вътрешни системи и отдавна се препоръчват като допълнителна терапия за лечение на астма. Едно изследване е установило, че биофидбек вариабилността в сърдечната честота, използвана заедно със стероиди, подобрява функцията на белите дробове.

• Хранителни добавки:
ВИТАМИН С. Едно изследване е показало, че добавянето на витамин С (1 г дневно в продължение на 14 седмици) намалява тежестта и честотата на атаките сред нигерийци с астма. Учени от САЩ са установили, че 1500 мг дневно могат да бъдат полезни при хора с астма.

МАГНЕЗИЙ.
Ниският прием на този минерал е свързан с астма. При скорошно изследване при мъже и жени с лека до умерена астма, приемането на 170 мг магнезий два пъти дневно в продължение на 6 месеца е довело до намаляване на бронхиалната реактивност и подобряване контрола на астмата и качеството на живот.

СЕЛЕН.
Астмата включва увреждане на свободните радикали, което селенът - силен антиоксидант, е способен да намали. Малко изследване е показало, че добавянето на 100 микрограма дневно на разтворим селенит (форма на селена) в продължение на 14 седмици води до клинично подобряване на пациентите с астма в сравнение с плацебо групата.
Рибено масло. Има доказателства, че то е полезно за астматиците. В едно изследване деца, които са приемали по 300 мг дневно рибено масло (съдържащо 84 мг ЕРА и 36 мг DHA), показват значително подобрение на техните симптоми. Тези заключения са направени в болнични условия, което изключва влиянието на външни фактори на околната среда и храненето.
В допълнение е установено, че комбинирането на омега-3 мастни киселини, витамин С и цинк подобрява функцията на белия дроб и помага за контрола на астмата при децата. В изследването трите добавки са тествани поотделно, като всяка една показва значителна полза, но комбинацията им има най-голямо въздействие.

БИЛКИ.
Така например Амрита Бинду - аюрведическа смес от билки и соли с подчертано антиоксидантно действие, е ефективна при лечение на астма. На деца с астма са давани 250-500 мг (дозата варира в зависимост от възрастта им) от този билков препарат два пъти дневно. След три месеца повечето от децата не са се нуждаели от предписаните им медикаменти и се наблюдава значително намаляване на астматичните пристъпи.

Сп. "Това, което докторите не ви казват"

http://www.lechitel.bg/

Последна промяна ( Петък, 06 Септември 2013 00:41 )