Вие сте тук:

Начало Нежелани лекарствени реакции Свръхдоза от обезболяващото пропофол е убило Майкъл Джексън

Свръхдоза от обезболяващото пропофол е убило Майкъл Джексън

Майкъл Джексън ползвал анестетика пропофол като приспивателно през последните 2 г. Майкъл Джексън ползвал анестетика пропофол като приспивателно през последните 2 г.

При извършената аутопсията на тялото на Майкъл Джексън е установено, че причината за смъртта му наистина е била предозиране с мощното обезболяващо пропофол, съобщават световните агенции.

Главен заподозрян по случая е личният лекар на певеца - Конрад Мъри, който бе до Краля на попа в последните му минути.

Джексън почина на 25 юни 2009 г. на 51-годишна възраст, след като бе открит в дома си, изпаднал в безсъзнание. При постъпването му в болницата в Лос Анджелис дишането на Майкъл вече бе спряло и той така и не дойде в съзнание.

Д-р Мъри е заявил в полицията, че лекувал безсънието на Майкъл Джексън с пропофол шест седмици преди смъртта му. Той му давал интравенозно всяка вечер по 50 милиграма от мощния анестетик. Два дни преди смъртта на Джако Мъри му назначил два медикамента, лоразепам и мидазолам, без да прибягва към пропофол.

На 25 юни към 1:30 след полунощ, лекарят му дал валиум, след това, в 2:00 часа му инжектирал лоразепам. Час по-късно певецът не успявал да заспи и лекарят му дал мидазолам. В 10:40 часа, по настоятелно искане на Майкъл докторът му дал интравенозно 25 милиграма пропофол.

Полицията не намерила доказателства за придобиването на пропофол от Конрад Мъри по законен начин, а в дома на Джексън след смъртта му бяха намерени няколко флакона от медикамента.

Пропофол е изключително силен анестетик, предназначен да се използва от опитни анестезиолози в болнични условия.

Д-р Мъри твърди, че не е бил единственият лекар, който е предписвал пропофол на Краля и посочи конкретно доктор Дейвид Адамс от Лас Вегас. Мъри заяви също, че много пъти е искал от Джексън списък с имената на лекарите му, но той отказвал да му го даде.

https://www.24chasa.bg

В Р.България  пропофол се продава под имената -

Инжекционна/инфузионна емулсия
Diprivan (Диприван)

Plofed 1% (Плофед 1%)

Propofol 1% Baxter (Пропофол 1% Бакстер)

Propofol 1% Fresenius (Пропофол 1% Фрезениус)

Propofol-Lipuro 1% (Пропофол-Липуро 1%)


Recofol (Рекофол)


Емулсия за инфузия
Dormofol (Дормофол)

Profol 1% (Профол 1%)


Последна промяна ( Вторник, 01 Август 2017 20:01 )