Вие сте тук:

Начало Знаете ли че.. ЧЕРНИЯТ БЪЗ Е „НАЙ-СИЛНАТА БЪЛГАРСКА БИЛКА”

ЧЕРНИЯТ БЪЗ Е „НАЙ-СИЛНАТА БЪЛГАРСКА БИЛКА”

Народният лечител Петър Димков смята, че черният бъз е „най-силната българска билка”.

Лечебни свойства имат всички части на растението. Използват се корените под форма на отвара, плодовете (настойка), листата (отвара или външно под форма на лапи), цветовете (запарка-чай).

Плодовете на черния бъз са богати на антицианови съединения, съдействащи за неутрализирането на свободните радикали. Освен това съдържат много пектин и целулоза. Те действат още потогонно, слабително, диуретично и способстват за понижаване на висока температура, което се дължи предимно на гликозидните вещества. Плодовете са богати на ценни минерали и микроелементи, които най-често не достигат в храната през зимата. Ако се изсушат правилно, витамините в тях се запазват в голяма степен. Цялото растение се употребява за регулиране обмяната на веществата, а това от своя страна подпомага поддържането на личното тегло в нормални граници.

Чай от цветовете на черния бъз се използва за инхалация при пресипнал глас и възпаление на горните дихателни пътища.
В българската народна медицина чаят от цветовете се употребява още за лечение на възпаление на пикочните пътища, при импотентност, хемороиди, подагра, при високо кръвно налягане, воднянка, възпаление на бъбреците и пикочния мехур, възпаление на простатата, уриниране на кръв, копривна треска, задух, затлъстяване. Отвара от листата се използват външно за бани при кожни обриви, хемороиди, ревматизъм.

Начин на употреба.
Вътрешно:
От цветовете се приготвя запарка (чай), като 2 чаени лъжички цветове се заливат с 250 см3 вряща вода. Оставя се за 10-15 мин, след което се прецежда и се пие на глътки. (По други указания: 2 супени лъжици цвят (1 супена лъжица от останалата част на билката) се слагат в 500 мл вода. Ври 5 минути (цветът се залива с вряла вода). Пие се по 1 винена чаша преди ядене 4 пъти дневно.

За регулиране на обмяната

Се препоръчва една супена лъжица изсушени бъзови плодове се накисват от вечерта в 200 мл леко топла вода, на сутринта течността се прецежда, затопля се и се изпива на гладно.

Поради високото съдържание на витамин С в плодовете, чай от плодове на бъз е подходящ за пушачи, които се нуждаят от добавки на витамин С.

Външно приложение:
За бани при ревматизъм и подагра, за компреси при възпаление на очите, за налагане на лапи при червен вятър и изгаряния, за бани при хемороиди и кожни възпаления.

Внимание!
Листата, кората и плодът в по-голямо количество действат отровно. Да се приемат по лекарско указание!


Изсушен цвят и плодчетата на черният бъз са лекарство против грип и профилактично за подсилване на имунната система:
Плод­че­та­та трябва да са доб­ре уз­ре­ли, за да има­т ле­чеб­ни свой­ства. След ка­то се на­бе­ре, се из­ми­ва и се сла­га в голям бур­ка­н, ка­то се ре­ду­ва еди­н ред плодчета, еди­н ред за­хар и та­ка до­ка­то се на­пъл­ни до го­ре. След то­ва се покрива с марля и се из­нася на място, къ­де­то има слън­це, за да мо­же да фер­мен­ти­ра. След две сед­ми­ци се прецежда през марля, слага се в по-малки буркани или шишета, зат­варя се с капаче и се сла­га на тъмно и студено място. Взе­ма се по ед­на чае­на лъ­жич­ка сут­рин на глад­но, 10 ми­ну­ти пре­ди хра­не­не всяка сут­рин.

Ако горната рецепта се направи с плодчета от тревистия бъз, наречен Бъ­за­к, лекарството се прилага много успешно против рак, но следва много да се внимава плодчетата да се берат добре узрели, те са с черен цвят и не може да ги сбъркате. Зе­ле­ните на цвят са неуз­ре­ли, съдържат цианкалий и задължително следва да ги от­стра­ни­те. Пло­дът трябва да е ме­ки­чък и тъ­мен, поч­ти че­рен.

Плодова напитка - наричат я елисир на боговете, приготвя се извлек от цветовете на бъз:
15 пресни съцветия се накисват в 3 л вода за един ден, след което течността се прецежда и се добавят 3 кг захар. Сместа се разбърква от време на време, до като се разтопи цялото количество захар, понякога за това са нужни два дни, след което се добавя пакетче лимонена киселина, разбърква се и се налива в шишета, държат се на тъмно и хладно. Използват се през цялата зима, разредени с вода.

От плодовете на бъза може да се приготви мармелад, който се употребява като диуретично и слабително средство, за усилване и при неврози.

Чаят от бъз има вълшебен вкус и аромат, действа тонизиращо и стимулиращо и е за профилактика зиме и лете.

http://www.sibir.bg/

 

Последна промяна ( Четвъртък, 23 Януари 2014 20:26 )