ХАЙДЕ ДА ГЛАДУВАМЕ ЗА ЗДРАВЕ!

В организма на здравия човек на всички нива съществува равновесие, баланс.
Всяка втора жена, независимо на каква възраст е, поне веднъж в живота си е прегръщала идеята за лечебен глад.

Много родни звезди също твърдят, че са се вталили и излекували по този начин - Глория, Тони Димитрова, Стефан Данаилов...

Толкова много се говори за лечебното гладуване, а когато влезем в болница, лекарите започват да ни тъпчат с лекарства и с храна, разбира се. Защо след като е толкова здравословно лечебното гладуване, не се въведе в болниците като задължителна лечебна практика, задават въпроса десетки наши читатели.

Болестта е физиологичен механизъм за саморегулация на нарушените функции на организма, обясняват специалистите. Той е една съвършена система и се стреми към равновесие. В този смисъл болестта е естественият стремеж на организма да поправи увредата, да приведе в ред своята вътрешна среда, своята хомеостаза, да се върне в състоянието на равновесие.

ВНИМАНИЕ!
Всичките функции в организма се изпълняват от клетките. Тяхното състояние определя ресурса на всичките живи организми, включително и на човека. Изразходвайки своя ресурс, клетката е тази, която възстановява междуклетъчната течност. Точно това е нужно на човешкия организъм също като храната, водата и кислорода. Организмът може да се храни само с тях, без да приема храна, а по други много по-прости начини. Единият от тях е отказването от храна, лечебното гладуване.

Храната, която поглъщаме, започва да се смила в стомаха. Червата усвоят полезните вещества, а излишното се отделя и се изхвърля от организма. Но за да се включи и заработи този механизъм, е необходимо огромно количество енергия. Енергия, която се освобождава за други дейности в организма при гладуване - за прочистване на кръвта и лимфата.

Гладуването изменя алкалното равновесие на киселата среда на кръвта. Клетките започват усилено усвояване на въглеродния газ и азота, което при нормални условия би трябвало да нормализира дейността на клетките. При по-продължително гладуване обаче в организма настъпва хаос и той трудно може да се справи с това.

Какво се случва в организма при по-продължителен глад?

Включва се механизмът на ендогенното (вътрешното) хранене, което в повечето случаи е полезно за здравето. В енергийните запаси, необходими за храна на лишения от нея организъм, започват да постъпват собствени въглехидрати, стари клетки, мазнини, болезнено изменена тъкан, а също така и тумори, отоци, сраствания, токсини - всичко онова, което не е нужно на организма. При пълното изключване на храната в тялото ни започва интензивно разпадане на мастните натрупвания на определени съставни части. Най-напред се образуват високомолекулни ненаситени мастни киселини, които се явяват като основни витамини, хормони и ензими. В крайна сметка натрупаните в организма мазнини се преобразуват в редица органични киселини, които са необходими за построяването на важни белтъчни и небелтъчни структури. Тялото ни използва тези структури, за да може да нормализира работата на клетките, които са лишени от храна.

С годините в организма на възрастния човек се натрупва огромно количество (понякога и до 2-3 кг.!!!) токсини, соли и др. Когато те се отлагат върху костната тъкан, парализират процеса за нормалното обновяване на кръвта.

Как да освободим организма от тези токсини?

Днес все още не съществуват лекарства, които могат да очистят организма ни. Единственият начин до се освободим от отровите, които се образуват като следствие от неправилното хранене или поради преяждане - това са дните на периодично гладуване. При предприемане на този начин за очистване на организма, се задействат всичките негови защитни сили. Клетките се освобождават от токсините и започват да се възстановяват - задържа се процесът на стареене, организмът става по-млад. Гладуването е период на физиологична почивка. Почивка, която осигурява на организма възможност за минимално натоварване на всеки орган и система, което е абсолютно невъзможно в условията на постоянно преяждане. Както и на обратното - продължително, безпринципно гладуване.

ВНИМАНИЕ!
При по-продължително гладуване (от 2 до 3 дни) в организма настъпва биологично изцеление, тоест необходим природен процес. Процесите на естественото изцеление в живия организъм не се прекъсват, когато човек започне да приема по-малко храна, а продължават спонтанно.

Изцелението на болните органи се извършва под действието на създадената нова материя (хистогенезис) - процес, който връща към живот първичната жива тъкан от оплождането на яйцеклетката до формирането й като човек.

Как се провежда гладуването

По време на лечебното гладуване не се приема нищо друго, освен дестилирана, протеинова или изворна вода. С нищо друго не бива да се пречи на организма да си върши полезната работа.

Оставете той сам да определи своите приоритети - с лекуването на кой орган да започне най-напред.

Прилагайки този метод за очистване на организма всеки човек може да реши част от сериозните си проблеми, а нерядко и всичките. Нелепо звучат твърденията на някои медици, че гладуването е приоритет само за абсолютно здравите хора. Та нали гладуването е призвано от природата да даде железни сили на човека, за да се бори организмът му успешно с болестите. Никак не е случайно, че бащата на медицината Хипократ и Авицена са препоръчвали на тежко болните да гладуват от 3 до 5 седмици.

Целта на профилактичното гладуване е възстановяването на нормалните функции на организма и отстраняване на причините за някои болести, свързани с преяждането и неправилния начин на живот. Гладуването гарантира на човека качествено нов вид хранене и енергоснабдяване на организма, които се изразяват в уникален лечебно-профилактичен ефект, който се достига много трудно при медикаментозното лечение.

Апропо!
Гладуването е единственият път за очистване на организма, но, разбира се, не най-приятният, особено за начинаещи. Процесът на лечебно гладуване носи нови усещания, а свободата и покоят, които изпитваме, когато не приемаме никаква храна, дават възможност на човека да познае какъв е истинският смисъл на живота. Точно в това е силата и мъдростта на Твореца, който казва, че всяко благо трябва да се заслужи и за неговото постижение е необходимо само едно - желание.

От какво можем да се отървем по този начин
- Изцеление на болните органи (за тежките заболявания е необходимо по-продължително гладуване - до 25 денонощия).

- Профилактика на различните заболявания.

- Повишаване на имунитета и потентността.

- Подмладяване на организма.

- Преодоляване на проблема с женското безплодие.

- Борба със сърдечносъдовите заболявания.

- Подобряване на умствените способности.

- Намаляване на телесното тегло.

- Освобождаване от вредните навици.

- Прогонване на хроничната умора.

Продължителното гладуване трябва да е под наблюдение на специалисти

Много често четем и слушаме реклами, които гарантиран безпогрешно очистване на организма. И това, че са особено полезни за хората, които страдат от нарушена обмяна на веществата. Нека този човек се погледне в огледалото - ще види само едно - трябва да отслабне. Но да се откаже от храната също му се вижда абсурдно. Тогава? Къде е изходът? И човек го открива в гълтането на всевъзможни хапчета и капсули, които би трябвало да изгорят тлъстините и да очистят организма от токсините. На едва ли някой се замисля над факта, че всичките таблетки за отслабване са на един принцип: да потиснат апетита на човека, който обича да си похапва и да стопят тлъстините му.

Парадоксът е в това, че сваляйки набързо пет или шест килограма, след около месец-два човекът си ги връща двойно. Малко хора знаят, че дебелият може да се освободи от излишните килограми по един стар и изпитан метод - като си почиства известно време червата. Наистина, при почистване на червата се повишава микроциркулацията на храносмилателния тракт, но това не може да навреди.

И най-важното!
Отслабването трябва да се прави и с цел оздравяване - един продължителен и трудоемък процес, който изисква от човека най-главното: да промени начина си на живот: да открие подходящата диета, да увеличи физическото си натоварване, да се откаже от вредните навици. За съжаление с такава продължителна жертва не всеки е готов да се заеме. И още по-важното - лечебното гладуване се прави по специален режим и под наблюдението на специалисти. Иначе може да се получи точно обратното на това, което целим.

http://www.blitz.bg/

Още...

ГЛАДУВАНЕ - УНИВЕРСАЛНОТО ЛЕКАРСТВО ЗА ВСИЧКИ БОЛЕСТИ

Ефективността на гладуването при профилактика и лечение на всички видове болести е била много добре позната на древните хора. Бащата на медицината - Хипократ, който е доживял до 90 години, пише:

„Всеки човек има един лекар вътре в себе си, ние просто трябва да му помогнем да си върши работата. Да ядете, когато сте болни, значи да храните болестта”.

Ето какво е писал великият гръцки философ Парацелз: „Тези, които гладуват, са в ръцете на вътрешния лекар".

И съвременните лекари също отбелязват, че хората които гладуват са в добро общо състояние и препоръчват периодичното отказване от храна с цел мобилизиране на естествените защитни механизми на организма срещу заболявания. Ето някои от предимствата на профилактичното лечебно гладуване, които изброяват лекарите:

* Когато се гладува, всички органи и системи (черен дроб, сърце, панкреас, стомах, черва, бъбреци, бели дробове и др.) имат възможност да почиват и да съберат сили, за да действат по-ефективно след гладуване. Специално кръвоносните съдове и сърцето имат най-много нужда от почивка, защото по това време количеството кръв, необходимо за асимилиране на храната, което трябва да изпомпват към храносмилателната система не е толкова голямо. Отровните отпадъци, отложени във всички органи и тъкани, се отделят и разлагат в резултат на гладуване. Това води до прочистването на целият организъм и му се дава възможност да работи с най-голяма ефективност.
* Гладуването възстановява свежестта на всички тъкани, клетки и кръвоносни съдове и подмладява цялото тяло. То удължава продължителността на живота и забавя стареенето.
* Гладуването подпомага балансирането и възстановяването на секрецията на всички жлези и органи.
* Гладуването не само съхранява енергия, но и дава възможност тя да бъде използвана за по-висши умствени и духовни цели като например дълбока медитация.
* Гладуването прояснява мозъка, подобрява паметта и изостря сетивата. Когато стомаха е празен, той няма нужда да изтегля кръв за храносмилането от мозъка, и на мозъка му остава повече кръв и енергия. Когато отровните отпадъчни продукти, които задръстват мозъка, се прочистват и отстраняват, значително се подобрява мисълта и способността за концентрация. Много от известните личности, които често изнасят публични речи, спазват правилото: „Гладувай преди важна реч и яж по-късно".
* Гладуването дава на кожата по-млад и блестящ вид, тъй като се прочистват кожните пори от продуктите на токсините, които са резултат от приемане на мазни и сладки храни. Пъпките, акнета и кожните инфекции изчезват и кожата става розова и чиста. Очите стават блестящи и се избистрят. Цялото лице излъчва чиста красота.
* По време на гладуване е по лесно отказването на алкохол и цигари. Приемането на по-голямо количество храна опъва нервите и те от своя страна търсят релаксация посредством алкохол и цигари. Гладуването отпуска нервите и така тези зависимости изчезват.
* При гладуване изгарят излишните тлъстини и наднорменото тегло намалява. Като изчиства храносмилателната система, гладуването създава нормален и здрав апетит и склонността към преяждане изчезва. При редовно преяждане, стомаха се разширява неестествено и впоследствие идва нужда от повече храна, за да се запълни. При гладуване нормалният обем на стомаха се възстъновява и изчезва неестествената и така вредна за здравето лакомия. По време на гладуване се изгарят и отделят ненужните вещества. По този начин се отстраняват ненормални разраствания в тялото. Има много случаи на излекуване на тумори, възпаления, камъни, увредени тъкани, отоци и други анормални разраствания.
* Периодичното гладуване е много добра профилактика срещу заболявания, защото организма се подържа чист и функционира с максимална сила и ефективност. Лекарите установяват, че по време на гладуване резистентността към инфекции се повишава.
* Гладуването е природен транквилизатор (приспивателно). По време на гладуване нервната система се отпуска и напрегнатостта се премахва. Това води до отстраняване на безсънието. Яденето на неподходяща храна и наличието на киселини и недобро храносмилане от преяждане е честа причина за безсъние. Много хора страдащи от безсъние след гладуване за първи път от години започват да спят добре. И поради по-добрата функционалност на организма по време и след гладуването, намалява необходимостта от сън.
* Когато чрез гладуване на тялото се дава така необходимата почивка и всички негови клетки, тъкани и органи са почистени, то се обновява и всички негови функции, особено храносмилането, се подобряват. Хората, които редовно гладуват, изпитват по-голям прилив на сили и енергия, умствена яснота и спокойствие. Много хора откриват невероятната полза от гладуването и намират живота си напълно преобразен.

http://www.health-bg.com

 

 

Последна промяна ( Петък, 08 Март 2013 01:49 )