Вие сте тук:

Начало Знаете ли че.. АНТИБИОТИЦИТЕ СТАВАТ ВСЕ ПО-НЕЕФИКАСНИ

АНТИБИОТИЦИТЕ СТАВАТ ВСЕ ПО-НЕЕФИКАСНИ

Безпомощността на антибиотиците срещу болестите нараства с бързи темпове, тревожно предупреждава неотдавнашен анализ на Европейската агенция за заразни болести (ECDC). Ако не се вземат спешни ефикасни мерки, хората ще започнат да умират от пневмония или от гангрена, както преди откриването на пеницилина. Заради резистентността могат да спрат операциите.

Експертите са категорични, че резистентността на бактериите към антибиотиците вече е проблем за цяла Европа. Тя представлява невъзможността на лекарствата да унищожи бактериите, срещу които са създадени. Причината за появата на това явление е неправилната употреба на хапчетата и мутирането на микроорганизмите. Поради това например една обикновена пневмония или гангрена могат да станат фатални. Анализите показват, че нарастващата резистентност към антибиотиците може да спре дори операциите и трансплантациите в болниците. Лекарите няма да има с какво да предотвратят инфекциите от раните след това.
Според ECDC опасното явление има различно разпространение в отделните райони на Европа. Оказва се, че лекарствата действат по-малко в южната и повече в северната част на нашия континент. Най-показателна е резистентността на стафилококовите бактерии към метицилиновите антибиотици. На повечето места тя е в границите между 10 и 25 процента. В тази графа попада и България. В скандинавските страни доскоро тези стойности бяха под един процент. Във Финландия и Дания обаче те са стигнали до 5 процента. В Испания резистентността се е покачила от 10-25 процента до 25-50 процента. Според експертите от тази европейска агенция най-тревожно е положението в Румъния, където вече антибиотиците не действат в над половината от случаите. Слабо понижение на приема на антибиотици, а оттам - и на резистентността, има във Франция, Белгия, Словения, Чехия.
За да не сте един от хората, на които антибиотичните препарати няма да могат да помогнат, специалистите от ECDC препоръчват стриктно да се спазват следните пет особено важни правила:
• Антибиотиците са ефективни само срещу бактериални инфекции.
• Те не могат да ви помогнат срещу вирусните, каквито са настинките и грипът.
• Винаги търсете домашния си лекар, преди да пиете антибиотик.
• Неотменно спазвайте точно предписанията на пиене на антибиотиците.
• Не оставяйте антибиотиците за повторна употреба.
Нарастването на резистентността към антибиотиците става още по-застрашителна заради липсата на нови лекарства. Фармацевтичните компании не желаят да инвестират в подобни изследвания, защото разходите са много, а печалбата е малка. Причината е, че употребата на антибиотици спира с излекуването, а то е след 7 дни. За сметка на това при хроничните болести човек трябва да си пие хапчетата цял живот. Така през следващите 10 години не се очаква нов антибиотик на международния пазар. За да се промени положението ЕС е готов да инвестира милиони евро в подобни изследвания и да подпомогне фирмите. В случая, разбира се, оказва отрицателно въздействие и финансово-икономическата криза.

Но специалистите са категорични, че откриването на нови молекули ще бъде абсолютно безпредметно, ако не се спре неправилната употреба на антибиотиците. Главният проблем тук си остава в пиенето на антибиотици за щяло и не щяло.
Тези хапчета действат само срещу бактерии, а не срещу вируси. Но само 40 процента от европейците знаят тази истина. Затова те си купуват антибиотик дори срещу настинка или грип. Друг проблем е, че самите лекари често изписват медикаментите без нужда само и само да се презастраховат от усложнения. За да прекратят тази практика специалистите от ЕС обмислят да създадат мрежа, в която всеки лекар да вижда какъв антибиотик и кога са изписали колегите му. Така, ако някой злоупотреби, останалите ще го критикуват и той ще спре, са убедени от Европейската агенция по заразни болести.
Друга причина е, че хората пият антибиотичните си препарати не според схемата и така дозите в организма им стават по-ниски, отколкото трябва. Тази концентрация вместо да убие бактерията, я кара да свикне с хапчето и то спира да й действа. Подобен е ефектът с приема на антибиотици, които са останали от някой друг път. Те трябва задължително да се изхвърлят, защото изветряват.

http://www.lechitel.bg/

 

 

Последна промяна ( Четвъртък, 16 Май 2013 18:14 )