Вие сте тук:

Начало Нежелани лекарствени реакции Суспендиране на лекарствения продукт OCTAGAM

Суспендиране на лекарствения продукт OCTAGAM

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) препоръча временно прекратяване на разрешението за употреба (суспендиране) на лекарствения продукт Octagam
В прес съобщение от 24.09.2010 Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) обяви, че препоръчва временно прекратяване на разрешението за употреба (суспендиране) на лекарствения продукт Octagam във връзка с повишен риск от тробмо-емболични реакции.

Octagam
представлява разтвор за интравенозно приложение, съдържащ човешки имуноглобулини, който се прилага за засилване на имунната система при някои тежки заболявания като: първичен имунодефицит, идиопатична тромбоцитопенична пурпура, след трансплантация на костен мозък и др. Octagam е разрешен за употреба, но все още не е маркетиран в България.

ЕМА провежда преразглеждане на разрешението за употреба на продукта по повод временно прекратяване на употребата му в Германия и Швеция. Последната е наложена от зачестяване на съобщенията за тромбо-емболични реакции като инсулт, миокарден инфаркт и белодробна емболия при пациенти, лекувани с Octagam. Предполага се, че проблемът е свързан с производствения процес.

Препоръката на СНМР ще се предостави на Европейската Комисия за приемане на законодателното решение за суспендирането.

Пълното съобщение на ЕМА заедно с друга информация за работата на Европейската агенция по лекарствата можете да намерите на следния интернет адрес: www.ema.europa.eu

http://www.bda.bg

Още...

Нечто подобное случилось в сентябре. Когда выяснилось, что европейская компания Octapharma сняла с производства препарат Octagam , употребление которого увеличивало риск инфарктов и инсультов у пациентов. Прекращение выпуска израильского препарата может привести к дефициту лекарств, необходимых многим категориям пациентов. Поэтому сейчас идет активный поиск препаратов, которые могут использоваься для замены этого лекарства.

Минздрав решил отказаться от использования этого препарата. Всем больным, принимавшим его, рекомендуется проконсультироваться с лечащим врачом. Подчеркивается, что у препарата есть аналоги, которые будут использоваться для лечения в самое ближайшее время.

http://news.israelinfo.ru/health/

Последна промяна ( Понеделник, 30 Март 2015 11:04 )