Вие сте тук:

Начало Нежелани лекарствени реакции БЕЗПЛАТНА ВАКСИНА СРЕЩУ РАК НА МАТКАТА ЗА 12-ГОДИШНИТЕ МОМИЧЕТА

БЕЗПЛАТНА ВАКСИНА СРЕЩУ РАК НА МАТКАТА ЗА 12-ГОДИШНИТЕ МОМИЧЕТА

От 1 октомври започва безплатното ваксиниране на 12-годишни момичета срещу вируса, който причинява рак на маточната шийка. Здравната каса е предвидила около 2 милиона лева до края на годината. Ползата и вредата от ваксината обаче предизвиква широк обществен дебат по света.

Ракът на маточната шийка се причинява от т. нар. човешки папиломен вирус. Почти всички полово активни жени го срещат поне веднъж в живота си, но малък процент от тях се разболяват.


Откакто съществуват ваксините обаче се води и полемиката за вредата и ползата от тях. През 2008 г. студентката Кристина Тарсъл си слага ваксината в САЩ. Дни след това умира. 16-годишната Ашли Рибърн вярва, че ваксината й е причинила трайни увреждания - гърчове, спазми, припадъци и загуба на съзнание.

„Става въпрос за съвпадение по време. Т.е. смъртта е причинена от други причини, но съвпада по време с ваксинацията”, смята доц. Никола Василев, началник на Клиниката по обща и онкологична гинекология, ВМА.

Онкогинекологът д-р Красимир Недялков пък е на мнение, че повечето анализи на ваксините досега са поръчвани от производителите, което хвърля сянка върху тяхната обективност.

„В началото беше препоръчано за момичета, които не са започнали да водят полов живот, в момента се препоръчва да се прави от всички. Което означава, че се стига до една безкритичност с цел да се повишават продажбите”, казва д-р Недялков, началник на Първа гинекология в "Св. София".

В момента ваксината в България струва 1000 лева. От октомври ще бъде безплатна за 12-годишните и ще се слага по желание.

http://btvnews.bg/

 

Последна промяна ( Неделя, 30 Септември 2012 22:55 )