Водата лекува, лекарствата убиват-3-та част

Депресия, алергия
Откакто се помня, винаги съм имал алергичен ринит, от който години наред периодично се опитваха да ме лекуват с антихистаминови препарати. Освен това през последните четири години страдах от депресия, която за известно време отстъпваше, а след това отново се връщаше. От един приятел чух за д-р Батман, който открил невероятната способност на водата да помага срещу много различни болести. Спомних си, че по-рано, когато увеличавах водата и намалявах кофеина, се чувствах много по-добре и реших да изпробвам неговите препоръки.
Само пет дни нов здрав живот — и се почувствах нов човек. Алергичният ринит като че ли изчезна напълно, а депресията ... ще ми се да кажа, че и от нея също съм се спасил. Абсолютно невероятен резултат!!!
Огромна благодарност, доктор Батман, за вашите изследвания и неуморна дейност за привличане на вниманието на обществеността към тях. Това изключително „лечение" може напълно да промени живота на хората — и то съвсем безплатно!
Още веднъж благодаря.
Искрено ваш: Дж. Дж. Дорсет, Англия
* * *
Бронхит, затруднено дишане
Още веднъж искам да ви благодаря, че ми помогнахте да оценя значението на водата за здравето ми. През май тази година получих инфекциозно възпаление на синусите, което през юни се усложни до бронхит. И двете заболявания бяха лекувани медикаментозно и напълно успешно. През следващия месец, когато бях на планинска почивка в Ню Мексико, ми се появиха големи проблеми с дишането, така че бях принудена да прекъсна почивката и да се обърна към моя лекар.
По всяка вероятност проблемът е бил свързан със задух или с недостатъчно постъпване на въздух при вдишване. Като взе под внимание трудностите с дишането, както и предшествалите го проблеми със синусите и бронхита, лекарят веднага ме прати в болницата за серия изследвания. Направиха ми рентген на белите дробове, анализ на кръвта за съдържание на кислород, ЕКГ, тест за стрес, мониторинг на сърцето в продължение на 24 часа и сканиране на белите дробове. Изследванията не откриха абсолютно нищо. На третия ден ме изписаха и ми предписаха ксанакс, който трябваше да вземам „при нарушаване на дишането". Но от него не ми стана по-лесно да дишам.
Съпругът ми разказал на един приятел за влизането ми в болницата и за моя проблем и когато той ни дойде на гости, донесе сборника „Последен шанс да получите здраве". Там намерих статията на Сам Бейзър „Истинската причина и нов начин за лечение на астмата", написана на базата на интервю, взето от вас.
Веднага, щом като прочетох статията, от началото август започнах да се лекувам с вода. Искам специално да отбележа, че по това време се бях отказала от физическа активност и се стараех да говоря колкото може по-малко, тъй като всяко движение и разговори задълбочаваха проблемите ми с дишането. Само една седмица, след като бях започнала да пия най-малко по осем чаши вода на ден, започнах да дишам много по-лесно. Върна се обичайната ми енергичност. Вече повече от три седмици изминавам пеш пет километра сутрин и още толкова вечер. Дори не си купих ксанакс, защото мразя транквилантите и не гълтам никакви други лекарства. Намерих вашата книга „Тялото жадува за вода", прочетох я от кора до кора и сега я давам на роднини и приятели.
Моля Бога другите хора, които имат проблеми с дишането, също да научат за вас и да изпробват лечението с вода, което толкова ми помогна.
С най-добри пожелания! Искрено ваша: М.А.
* * *
Астма
Много съм ви признателен, че ми разрешихте да се обадя, но чувствам, че това писмо по-добре ще предаде моите впечатления, отколкото неразбираемото ми говорене по телефона.
Имам страхотна новина: след 30 години страдания от астма ми се струва, че съм излекуван ... Не се шегувам... ИЗЛЕКУВАН!
Веднъж, сърфирайки в интернет, попаднах на сайтовете www.watercure.com www.watercure2.com. В тях пишеше, че астмата може да се излекува с вода и сол. Отнесох се скептично към това, но положението ми беше безизходно, тъй като страдах от тази мъчителна болест почти цял живот. Хриповете в гърдите бяха толкова силни, че ми оставаше или да изпробвам това лечение, или да викам „бърза помощ" ... за пореден път...
Само след два дни симптомите ми изчезнаха. Днес е осмият ден без астма. За това време нито веднъж не ми потрябва инхалатор и това, което чувствам, НЕ МОЖЕ ДА СЕ НАРЕЧЕ ПО ДРУГ НАЧИН, ОСВЕН КАТО ЧУДО.
Уверен съм, че вашите открития са резултат от най-добри подбуди ... и съм убеден, че те ще ми помогнат... но като астматик с огромен стаж, ВИ МОЛЯ: ако действително ви вълнуват страданията на хората, насочвайте ги към споменатите сайтове и ги убеждавайте да опитват това лечение с вода и сол. То не изисква пари, но пък ДАВА РЕЗУЛТАТ.
Както вече казах, за мен това беше чудо. НИКОГА не съм постигал такива впечатляващи резултати; преднизолон, инхалатори, пулверизатори — какво ли не — никога не са ми носили такова облекчение като водата и солта.
Впрочем, искам да отбележа, че не съм от обикновените астматици. През живота си съм постъпвал в болница с „бърза помощ" най-малко 100 пъти и съм оставал на лечение около 30 пъти. Изпробвал съм всички лекарства, каквито съществуват. Това е първият „естествен" метод за лечение, който опитвам, и той се оказа ефикасен. Чувствам се като новороден. Надявам се, че ще разкажете за моето откритие на пациентите си.
Не очаквам от това никаква изгода за себе си. За лечението с вода не са нужни пари. Моля ви само да разкажете на всеки, който иска да слуша, за чудото на лечението с вода и сол. Искам да дам принос за вашето дело и се надявам, че благодарение на мен в света ще стане поне с един астматик по-малко.
Надявам се, че нашите отношения ще продължат.
С най-добри пожелания: Майк.
* * *
Астма, затруднено дишане
Какво щастие, че ми попадна вашата книга „Тялото жадува за вода"! Работя в библиотека и веднъж съвсем случайно взех един от последните броеве на списание „Publisher Weekly", където видях реклама на тази книга. Тя привлече вниманието ми и дори не разбрах веднага защо. Аз съм на 60 г. и почти цял живот не съм имала особени поводи да се оплаквам от здравето. Преди няколко години се появиха симптоми на астма: затруднено дишане, пристъпи на кашлица и, разбира се, много нощи почти или напълно без сън. Опитах лекарства срещу кашлица, ментови пастили, специални диети, но всичко беше безполезно.
Миналата зима (през февруари 2000 г.) ми откриха лека форма на пневмония, която ми причиняваше значителни болки и неудобства. Силните антибиотици помогнаха накрая да се излекувам от пневмонията, но симптомите на астмата останаха. Когато преди няколко седмици получих екземпляр от вашата книга, най-напред ме заинтересува темата за обезводняването и вашите изводи ми се сториха твърде разумни. В продължение на много години въобще не пиех вода, а само кафе, сокове и чай, като смятах, че това е напълно достатъчно. При четенето на книгата все повече научавах за механизма на развитие на астмата и ми стана ясно, че съм грешала.
Вече четвърта седмица съм на „водна терапия" и трябва да кажа, че се чувствам много по-добре. Кашлицата и отделянето на слуз постепенно преминават, нощем спя по осем часа непробудно, а общото ми състояние стана МНОГО по-добро! Не съм забравила и за увеличеното приемане на сол. Не мога да изразя колко съм ви благодарна за това просто решение на изключително сериозни проблеми, от които страдат много хора. Огромна благодарност за изследванията ви в тази област, а също за смелостта и самоотвержеността, с които продължавате вашето дело в явно неприятелски, дори враждебни условия.
Можете да бъдете сигурни, че ще разпространявам вашите идеи с всички достъпни начини, тъй като вярвам, че вашите препоръки могат реално да променят живота на много хора.
С искрена благодарност: С.К.
Р. S. Ще бъда щастлива, ако поместите писмото ми на вашия уебсайт или да го публикувате във вашите издания.
* * *
Бронхиектазия, кашлица, обрив, задух
Огромна благодарност за вашата книга „Тялото жадува за вода". Научих за нея от работници от компанията на Кен Робъртс. Пиша ви във връзка с моя съпруг Джин. Той е на 58 години, има бронхиектазия. От 1984 г. редовно му правят манипулации и през цялото време проблемите с дихателните функции не са прекратявали. През юни миналата година състоянието му рязко се влоши. Той не можеше да поеме дъх свободно, постоянно чувстваше умора и непрекъснато кашляше. Направиха му рентген, но снимките не показаха нищо. Ходенето при специалисти изисква време и в този хаос от медицински учреждения не е лесно да стигнеш до нужния човек. Все пак през септември съпругът ми най-сетне попадна при специалист, който заяви, че Джин е имал възпаление на белите дробове от юни. Освен това по цялото му тяло се появиха обриви. Никога не съм виждала подобно нещо — целият беше покрит с плътна коричка! Джин живееше на антибиотици много години и сега те вече не му действаха. Специалистът го изпрати в болница за венозно вкарване на антибиотиците.
И тогава се появихте вие, д-р Батманджелидж. Прочетох вашата книга, когато Джин лежеше в болницата и още там започнах да прилагам програмата за лечение с вода. Резултатите започнаха да се проявяват пред очите ми, в течение на 24 часа! Най-забележимото беше намаляването на кашлицата. Внезапно обърнах внимание, че вече не кашля непрекъснато, само понякога се прокашля малко, а и кашлицата му вече не е толкова дълбока. От този момент нещата започнаха да се оправят! Сигурна съм, че антибиотиците също помогнаха, но все пак смятам, че само водата можа да го върне към живота толкова бързо. Той продължава лечението по вашата програма, като освен вода взема и малко сол.
Разказах това на лекаря, който се съгласи, че водата е полезна, но повече не се върна към тази тема. Вие сте напълно прав: човек започва да взема мерки срещу обезводняване, едва след като стигне до края на пропастта. Лекарите никога дори не са се замисляли за необходимостта от насищане на тялото на съпруга ми с вода, но го направихте вие и имате огромната ми благодарност! Сега се надявам, че в един прекрасен ден моят Джин ще може да живее въобще без лекарства и съм абсолютно решена да го постигна.
Още веднъж: благодаря, искрено ваша: М.М.
* * *
Бурсит, алергия, киселини
Моля да смятате следващите редове като потвърждение за ефективността на лечението с вода.
Започнах курс за лечение с вода, за да се спася от тъпата болка в кръста. Благодарение на нея излекувах не само кръста си, но и бурсита (възпаление на околоставната торбичка — бел. прев.) в рамото, преодолях необходимостта да вземам антиациди срещу проблемите със стомаха и антихистамини срещу хроничните алергии. Освен това изчезна пърхутът, понижи се нивото на холестерола и се нормализира кръвното налягане. Ако някой каже, че преувеличавам, трябва да знаете, че това чистата истина!
Благодаря! С уважение: Т. Дж.
* * *
Повишен холестерол
Единствената цел на това писмо е да изразя дълбоката си благодарност, че разказвате на читателя за целебните свойства на най-простия от всички природни елементи — водата. В действителност тя е елексирът на живота! Абсолютно не преувеличавам, като ви наричам благодетел на човечеството. От невероятното ви откритие трябва да се възползват милиони и милиони хора.
На моите 75 г. успях по невероятен начин да подобря здравословното си състояние и да нормализирам холестерола, само като следвах стриктно вашия съвет, още повече, че в селото ни може да се пие една от най-добрите води в Европа — евианска вода направо от извора...
Още веднъж сърдечно ви благодаря за ползата, която ми донесе вашата книга. Бог да ви благослови!
Професор Рене Лежен, Франция
Р. S. Разпространявам тази добра новина посредством публикациите си.
* * *
Повишен холестерол
С това писмо искам да ви благодаря за помощта да се спася от множество проблеми. От 1982 г. имам висок холестерол. Когато ми го откриха, той беше 7,2 ммол/л. Тогава бях в Германия; предписаха ми такава строга диета, от която за по-малко от два месеца отслабнах със 7 кг, а холестеролът ми спадна само до 5,6 ммол/л. Отказах да продължа лекарствата, още повече, че в Египет лекарите не смятат подобен показател за особено опасен.
Постоянно ми се налага да контактувам с пресата, непрекъснато трябва да устройвам приеми и да присъствам на делови обеди толкова често, че дори според дипломатическите мерки е твърде много. В резултат нивото на холестерола постоянно скачаше до 6,7, а след това със строга диета го свалях до 5,6 ммол/л. Тук трябва да отбележа, че ми се налагаше да нарушавам диетата само извън дома; в домашни условия не си позволявах никакви излишества. Всъщност, дори в ресторантите се стараех да избирам ястия с по-малко мазнина.
Миналата година с ужас открих, че холестеролът ми се е качил до 7,2 ммол/л. Точно тогава имах късмет да се запозная с вас. Когато ми „предписахте" вместо лекарството, което вече смятах да вземам, обикновена вода — две пълни чаши преди всяко ядене — приех това много скептично, още повече, че вие не придавахте особено значение на диетата.
Но след два месеца почти пълно отказване от старите „правила", които ме докараха до това жалко състояние, холестеролът ми падна до 5,2 ммол/л за пръв път от повече от девет месеца! Освен това без да забележа отслабнах 4 кг и оттогава напълно контролирам теглото си.
Сега, когато за пръв път от много години мога да се наслаждавам на храната (вярно, в умерени количества) и се освободих от подсъзнателната тревога, която ме терзаеше, ми се струва, че е точно моментът да ви кажа огромно БЛАГОДАРЯ!
Искрено ваш: М.В., дипломатически посланик, директор на информационно прес-бюро
* * *
Мигрена, болка във врата и раменете, стомашни болки
Аз съм на 37 г., никога не съм чувствала жажда. На 22 г. без каквито и да било „симптоми" ми откриха повишен холестерол (6,6 ммол/л). На шега казвах на приятелките си, че в предишния си живот сигурно съм живяла в пустинята, тъй като никога не ми се пиеше вода. Шегите приключиха преди няколко седмици, когато почувствах такава слабост, че почти не можех да се движа. Боляха ме бедрата, раменете, кръстът и вратът, главата ми се цепеше, а езикът ми се поду! Когато лежах безсилна и се питах „Защо аз?", внезапно се сетих, че повече от три дни въобще не съм пила обикновена вода! В този момент разбрах, че мога да избера живота (водата) или да продължа да умирам с бавна и мъчителна смърт.
С първата чаша получих усещането, че съм като току-що поникнало цвете, което се връща към живота. Замислих се за липсата на жажда, за намалелите запаси от вода в организма и накрая — за хроничното обезводняване. Бях шокирана колко просто се обясняват многобройните проблеми със здравето, от които страдах през годините. Вече имах опит от общуването с медицински специалисти във връзка с мигрената, повишения холестерол, болка в лявото колено, болки в стомаха при язва и т.н. Този път предпочетох да си поръчам и да прочета книгата „Тялото жадува за вода". Благодаря ви за този хуманен и нужен подход към проблема със здравето! Налагам си всеки ден да пия нужното количество вода. Тя все още ми е чужда! През първите дни голямото количество вода ми предизвикваше странен световъртеж, чувствах нещо като леко опиянение. Организмът ми се приспособява към увеличаването на водата доста бавно и понякога не успявам да изпълня нормата, но сега със сигурност зная колко вода ми е необходима. Чувствам се по-добре и като че ли усещам повече енергия, макар да зная, че организмът ми може да бъде наситен напълно с вода най-малко след два месеца.
Аз съм журналистка на свободна практика и сега пиша статия за хроничното обезводняване за едно спортно-здрав-но женско списание. Бих искала да получа някаква информация как да се изчислява оптималната ежедневна норма за приемане на вода. Използвам базовата формула 30 мл вода на 1 кг тегло, но се страхувам, че тя не отчита допълнителните потребности на женския организъм. Имам предвид: а) различните фази на менструалния цикъл; б) интензивните физически упражнения и в) периода на бременността и кърменето.
И още един въпрос (а може би и тема на статия за списанието): как да се пресметне оптималната норма вода за детето или бебето? Искрено вярвам, че ако успеем да приучим децата си да пият необходимото количество вода, те ще могат да избягнат много болезнени състояния, които влошаваха живота на предишните поколения.
Ще ви бъда много благодарна за всяка помощ от ваша страна.
С дълбоко уважение: Р .Б. Л.
Пояснение. Детето има нужда от повече вода от възрастния човек. Причината е очевидна: 75 % от обема на всяка нова клетка на организма на растящото дете трябва да бъдат запълнени с вода. Именно запълването на всяка клетка с вода представлява процесът на растежа. Бременната жена трябва да пие повече висококачествена вода, за да я доставя на плода. Високо качество на водата означава отказ от изкуствени и алкохолни напитки, предизвикващи обезводняване на организма. Обезводняването на организма на бъдещата майка може да предизвика у плода стрес или да бъде причина за „химически неврози" у детето дори след раждането. Затова при децата на алкохолици много често възникват сериозни проблеми със здравето.
От момента на раждането до пълното развитие на детския организъм му е нужна повече вода, отколкото на възрастните хора. Както се вижда от писмата за астмата, водата е необходима, за да се предотвратяват болести, свързани с обезводняването, включително автоимунни заболявания като инсулинозависим диабет, фиброкистозна аденоматоза и вълчанка. Кърмачетата също имат нужда от вода. Майчиното мляко е с доста ниска концентрация, но изкуствените млечни смеси може да не съдържат достатъчно количество вода и да предизвикат редица проблеми като болки в ушите и респираторни заболявания, които в действителност представляват форми на астма в бебешка възраст. Именно тях смятам за причина за СВДС (синдрома на внезапната детска смърт, известен като „смърт в люлката"). При децата чувството на жажда е развито много силно. Главният проблем е в това, че те предпочитат други „течности" пред водата, а детският организъм не може да ги усвоява.
Водата трябва да се включва в храненето на кърмачетата, за да се предотврати обезводняването на организма, което химически и физиологически, пряко и косвено потиска имунната система на равнище на функции на костния мозък. За да се предотврати обезводняване на кърмачето, не е нужна много вода — за деня са напълно достатъчни 50-100 грама, добавени в млечната смес. Майките трябва да създават у децата вкус към обикновената вода — именно това с пълно основание може да се смята за висша проява на грижа за потомството. Водата, която добавяте в изкуственото мляко, става източник на енергия и растеж — да, водата е главният източник на енергия за всички химически реакции в организма. Тя генерира хидроелектрическата енергия в мембраните на клетките, след което организмът получава възможност да използва твърдите компоненти на млякото за изграждането на нови тъкани.
На една медицинска конференция, на която изнасях доклад за връзката между недостатъчното пиене на вода и отлагането на холестерол в сърдечните артерии, един английски терапевт ми разказа за резултатите от аутопсията на кърмачетата, загинали при автомобилни катастрофи. Артериите на онези, които са били хранени с майчино мляко, били съвършено чисти. А у бебетата, хранени с изкуствени млека, било констатирано доста сериозно запушване на някои артерии на сърцето. Това говори достатъчно за необходимостта да се дава на кърмачетата повече вода, отколкото е прието.
* * *
Повишено кръвно налягане, диабет
Благодаря ви за съвета. Благодарение на водата и солта пациентите ми се поправят много по-бързо. Предписвам това лечение при повишено кръвно налягане и получавам отлични резултати, но трябва да призная, че отначало малко се страхувах. Сега, когато вярата ми в тази методика укрепна, започнах да я прилагам при лечението на диабет от I и II тип.
Още веднъж благодаря. Марко Виничио Веласкес Монг
* * *
Диабет, наднормено тегло, безсъние, безпричинно безпокойство
Единственият, на когото трябва да благодаря за това, че се чувствам страхотно, сте вие. Преди няколко месеца прочетох статия за изследванията ви върху водата и тъй като тогава бях здрава, не се вслушах в съвета ви. Но на 1 юни, когато казах на баща ми, че изглежда организмът ми е обезводнен, той ми направи анализ на КРЪВНАТА ЗАХАР — и получи цифрата 25,5 ммол/л. Веднага се втурнах към лекарката, но тя безмилостно каза, че в моя случай таблетките едва ли ще помогнат. Спомних си за вашата статия и реших да се лекувам самостоятелно с помощта на водата. Но колко вода ми беше необходима? Не знаех и затова избрах за начало три литра и половина на ден. С огромна радост съобщавам, че след две седмици и половина хапчетата вече не ми бяха нужни! Разказвам това на всеки, който е готов да ме слуша. Баща ми, който е инсулинозависим диабетик, пие вода вече цял месец и казва, че също се чувства отлично. Сега захарта ми се е закрепила на 6,8 и нито веднъж не е превишила 7,6 ммол/л. Отслабнах, спя по-добре, по-малко се безпокоя и въобще се чувствам великолепно.
Приемете безкрайната ми благодарност за вашия неуморен труд за разпространяване на сведенията за ползата от водата и за новия подход в медицината.
Господ да ви благослови! Л.Л.
* * *
Диабет, наднормено тегло
Не мога да се свържа с лекаря, който пише книги за лечението с вода, но може би вие ще успеете да му предадете моята огромна благодарност!
Разболях се от диабет I тип. За мен ниво на глюкозата около 30 ммол/л стана нещо нормално. Лекуващият ми лекар едва не ме уби с големи дози инсулинови инжекции. Новият лекар ми предписа глюкофаж два пъти дневно. След това на една екскурзия в Англия чух за програмата „Лекуване с вода". Спомних си, че д-р Батманджелидж казва, че лечението с вода продължава два месеца — а то ми отне три месеца. Сега нивото на глюкозата е в границите на нормалното — 4,7 — 6,3 ммол/л на гладно. Просто не мога да повярвам, че диабетът го няма.
Все още имам проблеми със запушването на артериите, които възникнаха още преди диабета, но работя и над това.
Поразен съм колко много хора страдат и умират от диабет, когато той може да бъде излекуван. Пия най-малко от 10 чаши вода на ден. Колко приятно е да чувствам, че мога да живея и да не се страхувам да умра от диабет, сърдечен пристъп или кръвоизлив в мозъка.
Това просто лечение ми спаси живота, за което съм ви дълбоко благодарен. Сега съпругата ми също пие вода. Тя страдаше от затлъстяване, но сега стабилно сваля наднорменото тегло.
Благодаря ви за всичко, което правите за хората.
Бог да ви благослови! Шон
* * *
Свръхтегло, диабет, астма, болка в гърба
Един от нашите специалисти изпълнява програмата за лечение с вода вече около седем седмици. Той тежеше 133 кг, а до момента отслабна 18 кг. Изчезнаха всички симптоми на диабет, астмата започна да му създава значително по-малко проблеми, а кожата му доби нормален тонус.
Сега играе голф без да чувства болка в гърба и за него това е много важно. Той е най-инициативният в нашата компания и поради характера на работата му всеки ден се среща с клиенти от нашия застрахователен фонд, специализиран за наркомания и алкохолизъм. Подробно проучи вашите касети и книги и използва възможността да общува с хората, за да популяризира вашата програма.
Самият аз доста отдавна следвам вашите препоръки и мога да кажа, че се спасих от много проблеми с храносмилането, изостриха се вкусовите ми усещания, а общото ми самочувствие значително се подобри. Също така ефикасна беше вашата програма за Р. Г, един от нашите мениджъри, малко над 30-годишен мъж и доколкото зная, засега той е изключително доволен от резултатите от лечението с вода. И занапред ще ви държим в течение. Още веднъж благодаря за усилията и предаността ви към делото.
С уважение: А. С.
* * *
Диабет
Шест месеца, след като прочетох материалите за лечението с вода, които ми даде Боб Бате, ми откриха диабет. Обадих се на Боб и той ме убеди да използвам тази методика за лечение. Разбира се, като мнозина и аз отначало се съмнявах, че водата ще може да ми помогне. Освен повишаването на нивото на глюкозата в кръвта до 13,2 ммол/л ме безпокоеше и честото уриниране, постоянното чувство на глад и жаждата. Постъпих така, както съветвате и се обърнах към лекар. Той ми препоръча лекарства, но аз го убедих отначало да опитаме вашия метод и ако след два месеца няма резултати, тогава да премина на лекарства.
За 10 седмици такова лечение отслабнах с 18 кг, а нивото на захарта в кръвта се стабилизира до 6-6,8 ммол/л. Правя анализ на захарта най-малко веднъж или два пъти на ден. Досега не съм вземал никакви лекарства, но внимателно подбирам храната.
Моля ви, съобщете моя телефон на всички, които пожелаят да обсъдим моите резултати.
Искрено ваш: Дж. П. Б. Ш
* * *
Диабет
Прилагам към това писмо подробна и пълна таблица на сутрешните показатели на захарта в кръвта на гладно на 40-годишната ми нетрудоспособна дъщеря Сюзън, на която тази година откриха диабет тип I. От 14 май 1998 г. тя започна да пие вода и да поема сол, както препоръчвате вие. Както се вижда от таблицата, за пръв път научихме за проблема с кръвната захар на 5 май 1998 година, когато обикновеното изследване на кръвта показа ниво на захар 16,3 ммол/л. Повторният анализ, направен след два дни сутринта на гладно, даде резултат 10,3 ммол/л, а още
един (също на гладно), направен на 20 май, показа 8,7 ммол/л. Тук трябва да отбележа, че след получаване на първите резултати тя веднага, без да чака вторите, премина на вода и сол. АIС-тестът (анализ за гликозилиран хемоглобин), направен на 7 май 1998 г., даде резултат 9,4 % и не остави у лекаря никакви съмнения, че дъщеря ми има диабет. През първите три месеца на вода и сол анализите на захарта на гладно показваха средно 7,3 ммол/л, което сочи доста стабилно за диабетика регулиране на кръвната захар. В края на тези първи три месеца резултатите от АIС-теста, направен на 3 септември, показаха подобрение до 7,1. След това тя повече не е правила теста А1С, но нивото на захарта в кръвта и до днес продължава да се подобрява и показва средно 6,3 ммол/л, а това е сигурно доказателство, че следващият тест ще покаже значително подобрение.
Важно е да отбележа, че Сюзън постигна такова подобрение без помощта на инсулин или други лекарства и вместо да спазва строга диета, се придържаше към същите нормални хранителни навици, като всички останали членове на семейството. Вярно, с едно изключение. Тя, а с нея и съпругата ми, се стараеха да се хранят навън още по-рядко от нас, макар че и ние го правехме най-много веднъж на 4-6 седмици дори преди да открият диабета на Сюзън. А след това се храним навън още по-рядко.
Преди седмица посетих сбирката на групата за взаимопомощ на болните от диабет, където говори лекар, бивш ендокринолог, който преди пенсионирането си няколко години е оглавявал отдела за диабет в местното управление на здравеопазването. Тема на лекцията му беше дегенерацията на нервната система при диабетиците, начини за нейното минимизиране и т. н. След сбирката му показах анализите на кръвната захар на дъщеря ми. Те изключително го заинтригуваха и той ги нарече феноменални. Разпита ме и му казах, че Сюзън прилага програмата, която сме открили в книгата „Тялото жадува за вода". Когато попита къде може да намери книгата, му дадох моята и той веднага я купи. Надявам се тази подробна информация за хода на болестта на дъщеря ми да се окаже полезна за научните ви изследвания. Сюзън охотно се съгласи да използвате тези сведения във вашите изследвания, както и в публикациите си. Огромна благодарност за помощта.
С уважение: Т.П.
* * *
Повишено кръвно налягане
Вие написахте неголяма статия за „лечението с вода" за сборника „Удивителни лекарства", който излезе в издателство „Medical Researsh Publication". Материалите в сборника ми помогнаха значително да подобря своите анализи на кръвта и да понижа кръвното налягане.
Огромна благодарност за всичките ви добри дела.
С уважение: Б.М.
* * *
Повишено кръвно налягане, повишен холестерол
Пиша ви, за да ви разкажа как увеличението на ежедневната норма на водата ми помогна да укрепя здравето си.
От юли 1994 г., след като прочетох вашата книга „Тялото жадува за вода", пия по 8-10 чаши вода на ден. Благодарение на това за шест месеца налягането ми падна от 140/80 на 110/70. Освен това нивото на холестерола падна от 5,2 на 4,4 ммол/л. Същевременно забелязах, че теглото ми се стабилизира. По-рано през есента винаги изпълнявах 1,5-2,5 кг. Последния път това не се случи. Единственото, което се промени в моята диета, е количеството на водата.
Сега всяка вечер поставям на нощното шкафче чаша вода. Почти всеки път на разсъмване организмът ми се нуждае от вода. Събуждам се от силна сухота в устата и утолявам жаждата.
Бих искал да получа вашата книга с автограф. Струва ми е, че така по-лесно ще мога да убеждавам хората, че водата може реално да промени живота им.
Искрено ваш: Б.П.
* * *
Повишено кръвно налягане
След моето писмо от 24 май 1994 г. и отговора ви по телефона цялото ми време беше запълнено с преместване в новото жилище.
Но грижите около преместването ме вълнуваха много по-малко от наблюденията как обикновената вода ми помагаше реално да понижа артериалното налягане. От началото на април 1994 г. прекратих дългогодишната употреба на диуретици и блокатори на калция и в продължение на около три месеца според препоръките ви пиех най-малко по осем чаши вода на ден, а понякога и повече. Кръвното налягане, което по-рано успявах да държа на нормално равнище само с лекарства, постепенно падаше. Сега вместо предишното 150-160 систолично на 95-98 диастолично то стабилно се установи на средно 130-135 систолично на 75-80 диастолично.
Вкъщи налягането ми измерва съпругата ми и винаги проверява показанията по два-три пъти. През това време то няколко пъти е падало до 120/75 и рядко се е покачвало над 140/90. Но средното равнище си остава такова, каквото вече споменах.
Съчетан с витамини и минерали, този безлекарствен подход, чиято основа са обикновената вода и солта, помага на всички системи на моя организъм и убедително доказва, че вие сте автор на истински революционна концепция в медицината.
Тъй като смятате да издадете книга с достоверни резултати от използването на методиката на хидратацията, за благодарност ви предлагам да използвате в нея разказа за моя личен опит.
С уважение: У.Ф.Б. подполковник от армията на САЩ в оставка
* * *
Повишено кръвно налягане
Научих за значението на водата и солта за човешкия организъм през юни 1997 г., когато не минах на медицинската комисия за продължаване на разрешителното ми за пилот на бизнес линии. В покой налягането ми беше 230/110. Оставиха ме на земята и ме посъветваха да се обърна към личния лекар. Той ми каза, че трябва да мина курс за лечение от хипертензия, но засега реших да не вземам никакви лекарства.
Забраната да летя ми нанесе жесток удар. Цял живот съм имал налягане 120/80. Когато след няколко седмици лекуване с чесън, билки и витамини, физически упражнения и медитация отново отидох на лекар, налягането пак беше високо — 180/100. Лекарят каза, че ако не започна да вземам лекарства, може да се стигне до увеличение на сърцето, а това крие опасността от сърдечен пристъп или инсулт по време на шофиране.
Върнах се вкъщи съвсем отчаян. Не исках да ставам старец на 54 г. Когато обсъждахме положението с един приятел, разговора ни чул пенсионер-мануален терапевт, който ми разказа за вашата книга „Тялото жадува за вода". Той ми даде книгата и ме посъветва за една седмица напълно да се откажа от всички течности с кофеин, да пия на ден по 10 чаши вода и да включа в храната си още половин чаена лъжичка сол.
Гледах го като луд. От няколко години спазвам безсолна диета. Сега благодаря на Бог за вашата книга, д-р Батманджелидж, а на доктор Лий Хобсън — за отделеното време и внимание.
Сега налягането ми е 117/75. Не вземам никакви лекарства и на 58 г. чувствам, че имам неизчерпаем запас от енергия. Забравих главоболието и болките в кръста; повече нямам никакви хреми и запек.
С благодарност: Джим Болън
* * *
Забележка: Не скрих името на Джим зад инициали в знак на благодарност за неизчерпаемия ентусиазъм, с който той вече много години разпространява сведения за целебните свойства на водата сред хората, с които го събира животът. Джим е шофьор и има възможност да обикаля цяла Америка от север на юг и от изток на запад и да завързва контакти по паркингите на камиони, в църкви, на бензиностанции и при разговорите по радиото с колегите, при които споделя знанията си за водата с всеки, който е готов да го изслуша. Той говори толкова аргументирано, че на нашите срещи поразява дори мен.
До днес е разговарял с десетки хиляди хора. Той дава значителна част от заплатата си за купуване на книги, видео- и аудиокасети, които подарява на църкви и на хората, които имат нужда от допълнителна информация. Дава тези учебни материали за временно ползване, но рядко си ги получава обратно. Нагърбил се е с бремето на безкористен мисионер, който помага на напълно невинните хора, без медицинска застраховка, да укрепят здравето си по естествен път и да избегнат ноктите на кръвожадната система за „здравеопазване". Познавам лично много от хората, спасени от Джим. Той доби голяма популярност сред братята си по професия. Бог да му помага в тази благородна дейност.
* * *
Болка в гърба, кръвно налягане
Поздравявам ви, колега, и искам още веднъж да ви благодаря за усилията за спасяване на света от хронично обезводняване. През последните пет седмици можах сам да се убедя колко полезна е тази методика. Сега активно разпространявам вашите идеи сред моя кръг от пенсионери и вече привлякох на наша страна няколко души. Към поръчката ми за две книги приложих писмо, адресирано лично до вас, но не знам дали го получихте. Затова с това писмо ви изпращам копие на предишното.
Ето какви изменения забелязах, откакто започнах да пия около 2,5 л вода на ден.
През първите 48 часа потребността ми от ацетаминофен намаля от 2 г дневно до нула. Приблизително на третия ден усетих лек световъртеж, а когато си премерих кръвното, се оказа, че е паднало до 92/45. Веднага намалих дозата на моноприла от 15 на 10 мг дневно и след това кръвното ми се стабилизира на 110/55. Малко отслабнах (поради намалението на отоците) и затова намалих дозата на диуретика (вземам максзид) от 75/37,5 до 37,5/25. В момента се чувствам отлично и обсъждам с лекуващия лекар да намаля още дозировката на медицинските препарати. Досега почти цял живот налягането ми е било стабилно 120/70.
В момента вземам 0,125 мг ланоксин дневно, 37,5/25 максзид, 10 мг моноприл, 50 мг атенолол, 20 мг правахол и 80 мг аспирин. Надявам се постепенно да намаля дозировката на някои лекарства, а може би и напълно да ги спра.
Откриха ми левокамерна сърдечна недостатъчност, предизвикана от чувствително увеличение на обема на сърцето (резултат от два тежки инфаркта на миокарда през 1980 и 1990 година). През 1990 г. ми сложиха шест байпаса. Нивото на оттичане варира между 1 и 2, въпреки че прекарвам няколко часа на ден с повдигнати крака, а в дните, когато ми се налага да стоя дълго на крака, оттичането се покачва до 3-4. Когато качвам един етаж, се задъхвам, с труд мога да измина 1 км, но нямам стенокардия.
Мисля, че ще ви бъде интересно да научите, че за мен много добър индикатор за обезводняването е болката във врата. Когато някой ден не пия достатъчно количество вода, на следващата сутрин болката се връща, а час или два, след като изпия няколко чаши вода, тя преминава. Откакто започнах лечение с вода, нито веднъж не ми се е налагало да вземам обезболяващи.
Пожелавам ви успех в работата и Бог да благослови усилията ви.
Доналд П. Джексън, доктор по медицина
* * *
Повишено кръвно налягане, алергия, астма
Реших да ви напиша няколко реда, за да ви благодаря за книгата „Тялото жадува за вода". Прочетох я на един дъх и казах на жена ми: „Този човек е просто гений!" Кой би могъл да помисли, че всички на пръв поглед несвързани медицински проблеми могат да бъдат резултат от обезводняване?
Много години кръвното ми налягане беше на опасно високо равнище и през всичкото време пиех твърде много кафе и твърде малко вода. Няколко дни, след като отказах кафето, кръвното налягане значително падна. Увеличаването на ежедневната норма на водата го нормализира още повече. За един месец кръвното падна от 134/93 на 118/78.
Струва ми се, че обезводняването е било причина и за други проблеми като алергията и астмата. С нетърпение очаквам момента, когато ще мога да видя колко ще се подобри здравето ми с помощта на вашия „режим".
Ако не възразявате, един малък въпрос. Неотдавна се поинтересувах дали чесънът и хранителните добавки с чесън са ефикасно средство за защита от сърдечни и други заболявания. Струва ми се, че главното противопоказание са диуретичните им свойства. Мога ли да използвам чесъна за тези цели, ако освен голямо количество вода не пия никакви други течности като кафе, чай, газирана вода и т.н.?
Още веднъж огромна благодарност за вашата книга. Вие ми казахте нещо, което не можах да науча за дълги години ходене по лекари. Искрено вярвам, че ме спасихте от перспективата да доживея живота си под бремето на различни заболявания!
С най-добри пожелания: Д. Б.
* * *
Полицитемия, повишено кръвно налягане
Преди няколко месеца завърших четенето на вашата книга „Тялото жадува за вода". Трябва да призная, че не можах да се откъсна, докато я прочетох от кора до кора. Някои приятели и членовете на семейството също я прочетоха. Брат ми — той е лекар, също я прочете и я намери за много интересна.
Имам болестта на Ослер или истинска полицитемия. Организмът ми произвежда твърде много червени кръвни клетки. Вземам лекарство, което се казва хидроксиурея. Освен това от време на време ми пускат кръв, казано научно флеботомия. Откриха ми тази болест преди 9 г., когато бях на 33 г., но лекарят ми каза, че по всяка вероятност съм се разболял няколко години преди това. Тази рядка болест обикновено се среща при хора, много по-възрастни от мен. На моята възраст рядко боледуват от нея. Никой не знае каква е причината за нея. Казаха ми, че е възможно някак да е свързано със стреса. Освен това няколко години работих като охранител в различни заводи и вероятно съм бил подложен на въздействието на някакви химикали или токсични вещества. С годините състоянието ми постепенно се влошаваше и ми предписаха хидроксиурея. Казват, че продължителното вземане на хидроксиурея може да доведе до левкемия и други болести.
Преди около 8 месеца прочетох вашата книга и започнах да пия повече вода. Изпивах приблизително 2,5 литра на ден. Освен това през последните години имах много високо кръвно и моят лекар се опитваше да ме накара да вземам лекарство срещу хипертония. Отначало кръвното не надхвърляше пределно допустимото равнище, но постепенно ми ставаше все по-зле. Отказвах лекарствата колкото мога, но така не можеше да продължава безкрай. Преди осем месеца започнах да пия по 2,5 литра вода на ден. Сега налягането ми е в границите на нормалното. Впрочем, при последния анализ на кръвта една медицинска сестра се пошегува, че кръвното ми е като на младеж.
Колкото до моята полицитемия, и там има подобрение. Както казах, състоянието ми постепенно се влошаваше. Започнах да пия повече вода преди осем месеца. Сега се чувствам много по-добре. Приблизително през три месеца ходя на преглед и всеки път ми вземат кръв за изследване. Както каза брат ми, освен другото изследват кръвта ми и за някакво КОW (разсейване на еритроцитите в зависимост от обема им — б. пр.) От това, което ми обясни той, разбрах само, че КОW показва колко здрави са моите клетки и дали не са започнали да мутират. Ако мутацията отиде твърде далеч, това може да доведе до левкемия и други болести. И този показател КОW също постепенно се влошаваше. Сега той отговаря на нормата.
Смятам да се посъветвам с моя лекар дали може постепенно да отмени предписаните ми лекарства и да остави само флеботомията. Знам, че вече са говорили за това с брат ми.
Постарах се колкото може по-добре да опиша моите две болести и как благодарение на голямото количество вода те започнаха бързо да отстъпват. Ужасно е, че медицинските авторитети не се отнасят сериозно към лечението с голямо количество вода. Лично аз съжалявам, че не научих за него преди много години. Реших да разкажа за него на всичките си приятели и роднини. Искам да направя всичко, което е по силите ми, за да ви помогна да разпространявате вашите теории.
С най-добри пожелания, дълбоко предан Айвън
* * *
Алергия, главоболие
Нещата вървят чудесно! През целия последен месец съдържанието на цветен прашец в Кънектикът бе много високо. Водата и солта ми оказаха безценна помощ. През миналите години по това време всеки ден щях да гълтам лекарства срещу възпаление на синусите. Но откакто стриктно изпълнявам програмата за лечение с вода, повече не са ми нужни никакви лекарства. Една вечер дори си направих тест. Целия ден въртях волана, тъй като от осем сутринта до шест вечерта доставях на клиентите мляко и други продукти. Върнах се вкъщи толкова изморен, че едва се движех. На всичко отгоре във въздуха имаше твърде много цветен прашец, а на вечеря изпих чаша шардоне. Казано накратко, в четири сутринта се събудих със страшно главоболие. Не знаех какво го е предизвикало и затова изпих пълна чаша вода с щипка сол и отново си легнах. Събудих се след около час и половина; главоболието беше изчезнало напълно, вярно, беше останала известна слабост. По-рано в подобни случаи вземах антихистамини, но в книгата беше казано ясно, че солта е естествен антихистамин и сега се уверих в това.
Една от моите клиентки, възрастна жена, веднъж се оплака от язва и киселини. Разказах й за лечението с вода, а след това изчислихме необходимата за нея норма и й казах: „Опитайте." Когато се срещнахме след една седмица, тя каза, че водата действително й помогнала. Дадох й екземпляр от книгата за водата, а след още няколко месеца тя ми съобщи, че всички симптоми на нейните болести изчезнали.
Благодаря ви за имейла и обещавам да ви пиша за всички, които успея да убедя да опитат вашия метод.
С уважение: Б. Т.
* * *
Главоболие, болки в ставите
Неотдавна прочетох книгата ви „Тялото жадува за вода". Откакто последвах вашия съвет и започнах да пия необходимото количество вода, напълно забравих острото главоболие, което ме мъчеше всеки ден през последните 15 г. Години наред ежедневно вземах максимални дози солпадеин (смес от кодеин и парацетамол), а сега той въобще не ми е нужен. Освен това спрях да пия чай, дори се отказах от шоколада.
Сред другите промени, които забелязах не само аз, но и околните, ще посоча на първо място подобреното състояние на кожата и косите ми, а също и приливът на енергия. Освен това по-рано много ме боляха ставите на ходилата, а сега тези болки много намаляха. Всичко това стана доста бързо, след като започнах да пия само вода в такова количество, каквото препоръчвате.
С благодарност и топли пожелания: А. Мак Г, Шотландия
* * *
Мигрена
Много години съм страдала от главоболие. Ходих при невропатолози и мануални терапевти, дадох стотици долари за скенер на главата и за рентгенови снимки, но всичко беше напразно. Често пъти само вярата в Бог ме възпираше от желанието да умра, когато по цели дни лежах със страхотна болка. Нито едно лекарство нито веднъж не спря болката; струваше ми се, че тя просто ме мъчи определеното време и след това минава. Не можех да видя някаква връзка между приемането на конкретни продукти и главоболието; единствената закономерност, която успях да установя беше, че главоболието започва два часа след хранене.
Един прекрасен ден един познат ми каза, че главоболието ми може да е свързано с това, че никога не съм пила достатъчно количество вода. Разбира се, знаех, че водата в храненето ми беше малко, но мислех, че зеленият чай и плодовите сокове заедно с голямото количество пресни плодове напълно задоволяват потребността ми от течности. Три дни по-късно, когато прелиствах едно здравно списание, погледът ми попадна върху реклама на вашата книга „Тялото жадува за вода" и си я поръчах.
Когато книгата пристигна, аз я прочетох с огромен интерес, след това я препрочетох още веднъж, за да разбера по-добре тази нова концепция за водата. Разбрах грешките си в приемането на вода и бързо започнах да ги поправям. Може ли някой, изпитал такива мъки, да оцени състоянието на човек, чиито дни са били изпълнени с болка, а сега са заменени с невероятни дни без болка, когато можеш да се занимаваш с това, което искаш, вместо да лежиш с главоболие? Това е такова щастие, за което никога няма да спра да благодаря на Господ.
Оптималното насищане на моя организъм с вода продължи няколко месеца, но сега болката от обичайно състояние се превърна в рядка гостенка. Благодаря на Господ, който с любов и грижа ме водеше стъпка по стъпка към постигането на тази удивителна истина. Безспорно той се е опитвал да го направи много по-рано, но съм била сляпа. Благодаря ви, докторе, за титаничния труд и за упоритостта да доведете тази истина до хората.
Водя вечерни курсове за възрастни по програмата „Здрави продукти и хранителни пристрастия", на които веднага посветих една от моите лекции за нуждата на организма от вода. Благодарение на това знание можах да посоча на много хора пътя към подобряване на здравето и намаляване на болката в живота им.
Веднъж един мой познат каза, че смята да влезе за няколко дни в болница, за да премине курс на лечение; имаше проблеми със стомаха и язва. Убедих го да се откаже и да опита лечение с вода, което препоръчвате вие. С явно нежелание той склони на увещанията ми. Да бяхте видели колко изумен и благодарен беше, когато отначало болките му изчезнаха, а след още известно време научи, че язвата му е зараснала — без никакви лекарства!
Моля ви, позволете ми още веднъж да изразя дълбока благодарност и да се помоля Бог да благослови вас и вашите сътрудници и да ви помогне в усилията за оздравяване на човечеството.
Искрено ваша: М. В.
* * *
Главоболие
Една моя приятелка ме посъветва да прочета вашата книга „Тялото жадува за вода", което направих през последните месеци. През последните 15 г. страдам от главоболие и нещата стигнаха дотам, че започнах да обвинявам за него лекарствата, които вземах, и престанах да се надявам, че мога да се измъкна от този омагьосан кръг. През септември миналата година прочетох книгата „Естествени алтернативи на хормонозаместителната терапия", в която се препоръчва болните да се откажат от чая и кафето. Тъй като от няколко години спрях да пия кафе и го замених с чай, помислих, че това ще бъде трудно. Все пак се оказа много по-просто и сега вместо чай пия гореща вода. Същевременно изключих рафинираната захар от храната. Докато не започнах внимателно да чета информацията на етикетите, никога не бях подозирала колко много продукти съдържат захар.
През първите два месеца на това „оздравяване" главата постоянно ме болеше. Но продължавах упорито и постепенно главоболието изчезна. Сега то се появява съвсем рядко и вече знам каква е причината — чаша вино на обяд. Но ако изпия повече вода, обикновено главоболието ми минава без лекарства. Тъй като сега нямам никакви резки колебания на кръвната захар, не изпитвам предишното влечение към сладкото (макар че по-рано ми се струваше, че захарта в менюто ми не е много).
От септември отслабнах още с 6 кг. Винаги съм била активна и енергична и сега чувствам още повече сили. По-добре контролирам емоциите си и излязох от състоянието, подобно на напрегната пружина, готова да се развие всеки момент. Отначало приятелките ми казваха: „Ти си отслабнала. Как успя?" Разказах им за главоболието и как се освободих от него. Сега те ми говорят: „Изглеждаш страхотно, каква е тайната ти?"
Накратко казано, благодарение на вас и на Мерилин Гранвил, автор на книгата, за която споменах по-горе, се чувствам съвсем друг човек, по-щастлив, отколкото през предишните 15 години. За това казвам огромно благодаря на вас двамата. Сега постепенно привличам членовете на моето семейство и всички познати към вярата в безкрайните целебни възможности на питейната вода.
С най-дълбоко уважение: Л. С.
* * *
Несмилане в стомаха, мигрена
Аз съм хирург-офталмолог, живея в град Калъмбъс, щата Джорджия. Искам лично да ви благодаря за серията аудиолекции за потребността на организма от вода.
Преди много години забелязах, че щом като изпия две чаши вода и храносмилателното разстройство, с което вероятно съм се родил, веднага преминава. Но не направих нищо, за да предам това знание на хората. Освен това в продължение на 10 г. ме мъчеше мигрена и то толкова често, че понякога главата ме болеше всеки ден. Забелязах, че ако не пия вода толкова, че да ми се наложи да тичам до тоалетната, главоболието не минава. Изглежда, че в моята диета е имало нещо, което е провокирало главоболието, а водата е измивала това вещество от организма и това е действало заедно с обезводняването — главната причина за моя проблем.
Искам да кажа, че моите наблюдения до голяма степен съвпадат с вашите. Затова фактите, изложени във вашите лекции, ме накараха веднага да възприема новата гледна точка без обичайните предубеждения. Благодаря на вас и дори на затворническата система на Иран, която ви е позволила да оцелеете, да пристигнете в Америка и да споделите тази информация с нас.
С уважение: Д.Стивън Холис, доктор по медицина
* * *
Мигрена
Най-сетне се наканих да ви пиша няколко реда, за да ви разкажа как увеличението на водата ми помогна да се справя със зависимостта от препарата екседрин. След като прочетох вашата книга, реших да опитам да заменя обезболяващото с вода. Откакто преди 30 г. завърших колежа, ежедневно вземах по две до осем таблетки от това лекарство и много пъти съм се опитвала да се откажа от него. Издържала съм най-много два-три дни, след което започваше мигрената и тогава се налагаше няколко дни да вземам по 5-6 таблетки, за да се оправя от последиците от този опит.
Преди два месеца започнах да пия по 10 или повече чашки вода на ден, като постепенно увеличавах нормата и за две седмици стигнаха до 16 и повече чашки на ден. През първата седмица на рехидратацията все още ми се налагаше да вземам по две таблетки на ден,.за да избегна острите пристъпи на главоболие. Втората седмица успях да изкарам само с по една таблетка на ден. Обикновено болката се появяваше към обяд, но една таблетка беше достатъчна, за да я потисне. През третата седмица ми беше достатъчна само половин таблетка. Просто не вярвах на успеха си и вече започнах да мечтая как ще се откажа напълно от лекарствата.
Изкарах четвъртата седмица без нито една таблетка, а също без кафе и без газирана вода. Всеки път, щом се появяваха първите признаци на главоболието (обикновено по няколко пъти на ден), изпивах по 2-3 чаши вода и неприятните симптоми изчезваха. Най-невероятното е, че през този период водех също толкова интензивен и изпълнен със стрес живот, колкото обикновено. Със съпруга ми сме скулптори, работим с бронз и живеем в ранчо, имаме пет деца. Първо правим макети от глина, след това подготвяме формите за изливане, правим бронзови отливки, дообработваме ги и ги продаваме. През тези седмици трябваше да свърша необичайно много работа — да подготвя формите за изливане и да ги покрия с восък. По-рано тази работа ми предизвикваше силно напрежение на очите, болки в тила и задължително тридневно непоносимо главоболие.
Изкарах без екседрин и кофеин 12 дни, когато се предадох и взех една таблетка след особено измерителен ден. Следващата седмица взех три таблетки (по една на ден за три дни). Сега вече е десетата седмица и почти успявам да предотвратявам главоболието само с вода. Отначало напълнях няколко килограма, но сега теглото ми се върна на равнището от преди месец и половина.
Какво щастие, че баща ми А.Н, който е на 83 г, ми разказа за вашата книга „Тялото жадува за вода". И до днес не спирам да се учудвам, че водата спря главоболието ми. Пожелах да научите колко ми помогна лечението с вода да се освободя от зависимостта от екседрина. Много съм чела за главоболието, което е следствие от силна възбуда, но никъде не съм срещала да се споменава за водата като за обезболяващо лекарство. През годините пиех по няколко чаши на ден и смятах, че е достатъчно. Но сега разбирам, че моят организъм е бил обезводнен. Огромна благодарност за вашите изследвания и за това, че сте написал тази книга.
С уважение: Р. Х., скулптор
* * *
Мигрена
Аз пия вода в 1/2 литрови бутилки. Тежа 61 кг и страдам от мигрена, а когато неотдавна влязох във вашия сайт, разбрах, че организмът ми не получава достатъчно сол. Благодаря ви за помощта. Вие просто ме спасихте.
Благодаря на Господ за вашия сайт. Вече 49 г. страдам от хронични мигрени. На 4 г. паднах на главата и гърба си от балкона, който е на 10 метра от земята. Живеех в ад. Учителите, лекарите и родителите ми смятаха, че се преструвам, понеже петгодишни деца не могат да имат мигрена. Помня първия пристъп на мигрена: струваше ми се, че умирам.
Хроничните болки, подобни на болки след преливане, ме мъчеха по 6-7 дни. Ходила съм при лекари, след това при натуропати и при хиропрактици (хиропрактик — едно от названията на лекар, който практикува мануална терапия — б. пр.). Но облекчение нямаше. Една приятелка ми изпрати по електронната поща адреса на вашия сайт и ми каза: „Защо не опиташ?" Бях отчаяна. Вашият сайт даде отговор на молитвите ми. Пиех вода, но без сол. Когато изпих първата бутилка вода със сол, веднага почувствах разликата и казах: „Слава тебе, Господи!" Разказах на съпруга ми, че се чувствам като нов човек.
Сега живея в рая. Чувствам се прекрасно. Когато пиша тези редове, ми текат сълзи. След 2. 08. 2001 г. животът ми стана прекрасен. Можете ли да си представите какво щастие е да живееш без болка? Мислех, че тя ще ме вкара в гроба. Бог да ви благослови за вашия сайт. Сега наистина живея. Животът е прекрасен!
С огромна благодарност: Н. Р.
* * *
Мигрена, гадене, повръщане, ринит, подути очи
Неотдавна прочетох книгата ви „Тялото жадува за вода" и реших да ви съобщя, че много неща от това, което казвате, има пряко отношение към мен. Много години страдах от подути очи, постоянна хрема и пристъпи на мигрена. Най-много страдания ми причиняваше мигрената, която се отрази сериозно на личния ми живот и на кариерата ми като учителка.
Болката, обикновено придружена с гадене, повръщане и непоносимост към светлина, често ме принуждаваше да лежа по два до четири дни, след което най-малко още един ден се чувствах много зле. Лекарят ми предписваше „Парма", ерготамин, сандомигран, метоклопрамид, имигран и прозак, но те само притъпяваха болката, а пристъпите на мигрена продължаваха. Моят лекар-кинезилог ме посъветва да пия повече вода и да прочета вашата книга.
Започнах да пия по около два литра на ден, макар да не вярвах, че това може да ми помогне. Почти веднага започнах да се чувствам по-различно, очите започнаха да сълзят по-малко, клепачите ми не бяха толкова подпухнали. Сега нямам алергия към нищо, съответно и никакви хрипове в белите дробове, хрема, болки в очите и т.н. Но най-поразителна се оказа промяната в характера на мигренозните пристъпи. Бих искала да кажа, че са изчезнали напълно, но няма да е истина. Неотдавна имах пристъп, но той продължи не два дни, както обикновено, а осем часа, след което можех нормално да ям, да пия и да се върна към ежедневните си задължения — все едно, че нищо не се е случило.
Това направо ме поразява! Пристъпите на мигрена винаги са били свързани със стрес и обикновено започваха тогава, когато се отпусках след силен стрес или вълнение. Последният пристъп настъпи, когато няколко седмици поред трябваше да решавам множество сериозни проблеми и по-рано можех да очаквам, че заради мигрената ще трябва да лежа най-малко четири дни. Смятам да продължавам да изпълнявам вашата програма и естествено при следващия преглед да я обсъдя с моя лекар. Освен това вече започнах да убеждавам мъжа ми и четиримата синове да последват моя пример и да пият повече вода.
Убедих се, че благодарение на водата — на обикновената вода! — здравето ми значително се подобри и съм благодарна на съдбата, която сложи в ръцете ми вашата книга. Приемете пожеланията ми за любов и мир заедно с благодарността ми за вашите трудове.
С уважение: Л. К. М.
* * *
Отпадналост, алергия
Миналата седмица чух по радиото интервюто, в което говорихте за книгата „Тялото жадува за вода". Исках да я купя, но не я намерих в нито една книжарница. Тогава я поръчах по пощата и днес най-сетне я получих. Книгата се оказа страхотна.
Докато чаках да пристигне, започнах да пия най-малко по два литра вода на ден. Порази ме колко бързо се проявиха промените в общото ми състояние. По-енергичен съм и в края на деня вече не се чувствам като смазан. По-рано много се изморявах и постоянно ми се спеше. За да не задремя, трябваше непрекъснато да пия кафе. Осемте часа сън през нощта не даваха никакъв ефект; чувствах се така, сякаш съм спал само пет часа. Дори когато успявах да спя девет или десет часа, умората пак ме натискаше. Нещата стигнаха дотам, че жена ми започна да ме кара да отида на лекар. Освен това понякога просто се люлеех от слабост и ми се струваше, че ще падна в безсъзнание. Тогава обикновено хапвах шоколад и всичко минаваше. Но през последната седмица това чувство не се е появявало. Дори спрях да пия кафе и не получих никакво главоболие, свързано с отказа от него. Забелязах, че и алергията вече не ме безпокои. Промените, които станаха през тази седмица, направо ме поразяват.
Никога не съм разбирал политиката на системата за здравеопазване. Защо тя толкова се грижи за печалбите на компаниите? Мога само да се надявам да успеете да промените системата. Вие сте истински лекар!
С уважение: Т. Е. А.
* * *
Главоболие, депресия
През последния месец значително увеличих пиенето на вода. По-рано никога не чувствах жажда или силно желание да пия вода. Пиех много малко не само вода, но и други течности. Почти всеки ден ме мъчеше главоболие, понякога по-силно, понякога по-слабо. Често заспивах през деня и никога не се чувствах отпочинал. Въпреки, че не се чувствах добре, не вземах никакви лекарства срещу главоболието и срещу онова, което повечето лекари наричат депресия (и слава Богу!).
С радост съобщавам, че откакто прочетох вашата фантастична книга „Тялото жадува за вода" и увеличих водата, нямам никакво главоболие, а депресията практически премина. От седмици живея без главоболие. Забелязвам, че съм по-енергичен, отново правя упражнения и въобще се чувствам отлично. Сега знам какво е жажда и постоянно имам желание да пия вода.
Високо ценя стремежа ви да убедите хората в ползата от водата. Разказвам за това на всички познати, но разбрах, че не всеки иска да чуе. Дори и при мен трябваше да мине известно време, за да се вслушам в гласа на разума.
Пожелавам ви успехи в работата и ако желаете, можете да публикувате писмото ми навсякъде, където сметнете за нужно.
Искрено ваш: С. Р.
* * *
Мигрена, алергия към храни, оток на глезенната става
В деня, когато попаднах на вашата книга „Тялото жадува за вода", имах невероятен късмет. Повече от 20 г. страдах от мигрена. Както и другите хора с подобен проблем, опитвах се да намеря облекчение със средствата на традиционната медицина, чрез акупунктура, акупресура, йога, тайдзи, медитация и специализирани диети. Не е чудно, че нищо не ми помагаше — през всичкото време организмът ми е бил обезводнен.
Последвах препоръките ви и след няколко дни мигрената през нощта започна да се притъпява, а след това напълно премина. Освен това водата ми помогна да се справя с много други проблеми:
— Коляното, на което 30 г. имаше оток, се върна в нормално положение.
— Възобнови се отделянето на вагинален секрет. (Аз съм на 61 години, около 40 от тях сухотата беше причина за постоянен дискомфорт и дори болки.)
Хранителните алергии (особено към пшеницата) отслабнаха. Докато не започнах да пия толкова вода, колкото препоръчвате, не можех да преглътна нито една хапка хляб; сега с удоволствие изяждам две парченца бял хляб — за пръв път от повече от 15 г.!
Както можете да се сетите, започнах с горещ ентусиазъм да разпространявам добрите новини, получени от вас. Разказах за изключителната ви книга на моите приятелки, на роднините и на личния си лекар. Сега разбирам колко разочаровани са онези, които се сблъскват с липсата на интерес от страна на признати медицински авторитети. Затова ви моля винаги да помните за „малките хора", които живеят до вас и ще ви бъдат вечно благодарни, че не падате духом и продължавате изследванията за нашето благо.
Благодаря, благодаря и още веднъж благодаря.
Искрено ваша: С.К.
* * *
Множествена склероза, изтръпване
Казвам се Ф.Т. и имам множествена склероза. Поставиха ми тази страшна диагноза през април 2000 г. Магнитният резонанс установи разрушаване на миелиновата обвивка и плаки в главния мозък. Невропатологът прегледа историята на болестта и каза, че първият симптом са били пълното изтръпване и бодежите в дясната част на тялото, станали преди 18 г. След първото обостряне лекарят ми беше назначил пълно изследване. Той дори ми направи пункция за гръбначномозъчна течност, но в болницата загубиха резултатите от анализите. Изтръпването и бодежите не преминаха напълно; наложи се да се науча да живея с тях. Тогава трябваше да напусна работа за шест месеца. След 12 г. обострянето се повтори. Този път изтръпването обхвана горната половина на тялото. Лекарят отново ми назначи изследване с магнитен резонанс, но не откри нищо нито във врата, нито в главния мозък. През следващите две години ми бяха направени серия тестове за проводимост на нервите.
Поредното обостряне стана през 2000 г. и магнитният резонанс веднага откри признаци на множествена склероза във врата и главния мозък. Сред симптомите бяха изтръпване, бодежи, болки, завален говор, частична загуба на контрол над дясната ръка, проблеми с равновесието, разстройство на функциите на организма и постоянна отпадналост.
Лекарят ми предписа препарата авонекс. Вземах го веднъж седмично, а той действаше само три дни. Но когато започнах да пия вода с морска сол, действието му стана по-продължително. Освен това вземах студено пресовано ленено масло, В-комплекс, лецитин, поливитамини и калий. Два месеца и половина след започване на лечението с вода изтръпването и пробождането изчезнаха; през следващите месеци започнах да ходя по-добре и да пазя равновесие, а функциите на организма се нормализираха. През м. 12. 2001 г. отидох на преглед при невропатолога. Казах му, че смятам да прекратя вземането на авонекс и да се лекувам само с вода. Той ми отговори, че е чувал нещо за това. Разказах му, че трябва да пия само вода със сол и напълно да изключа алкохола и кофеина. Лекарят се съгласи, че отказването от кофеина е добра идея, тъй като той потиска някои неврологични функции на мозъка. Изпрати ме за пълно изследване за болни с множествена склероза, което показа, че съм напълно здрав. През юни тази година моят семеен лекар смята отново да ме изпрати за изследване с магнитен резонанс, за да се убеди, че окончателно съм се излекувал от множествена склероза.
Освен нея през последните седем години имах увеличена простата. При последния преглед лекарят проверява и нея и каза, че тя е нормална. За всеки случай ми направи анализ на кръвта и резултатите потвърдиха това.
За да даде резултати борбата с множествената склероза, са необходими оптимизъм и смелост. От 20 години не съм се чувствал толкова добре, колкото сега.
Благодаря ви! Ф. Т.
* * *
Множествена склероза
Страдах от множествена склероза 5 г. Заради болестта месеци наред бях прикована към леглото, а поради задържането на течности практически не можех да се движа. Напълнях до 79 кг, което при ниския ми ръст се отрази силно на състоянието ми. Освен всичко друго говорех и трудно. Тогава още не знаех какво ми е. Съпругът ми се безпокоеше много, но не знаеше какво да направи за мен или с мен. Друг проблем беше хроничното нарушаване на функциите на пикочния мехур. Мъкнеха ме по лекари и болници в Канада, Ню Йорк и Пенсилвания. Предписваха ми всевъзможни анализи и изследвания, за да разберат какво става с червата и пикочния мехур. Казаха ми, че това е болест, с която трябва да се науча да живея и накрая ще се наложи колостомия. Имам диплома за медицинска сестра и дълго време съм работила по специалността.
Вземах всичко, което ми предписваха, като се надявах, че лекарствата ще ми помогнат. Окончателната диагноза „множествена склероза" ми поставиха лекарите от института „Хайзингър" в Данвил миналия март. Казаха ми, че съм била болна от множествена склероза от 5 г. и че следващата година ще бъде много тежка.
Започнах лечение с вода, едва когато се почувствах много зле. Съпругът ми го изпробва по-рано и за един месец отслабна с 18 кг. Дори характерът му стана по-спокоен и вече не е толкова нервен. Аз спрях всички лекарства, които вземах. При мен водата оказа положително въздействие върху интелекта и паметта; подобри се координацията, задухът изчезна. Проблемите с горните дихателни пътища също изчезнаха. Застойните явления в червата и пикочния мехур още продължаваха, но постепенно тези органи започнаха да функционират както трябва.
Няколко месеца не съм ходила при лекуващия лекар. Когато влязох в кабинета му на собствените си крака, той не повярва на очите си и можа да каже само две думи: „Изглеждате невероятно." Попита ме с какво съм се лекувала. Раз-. казах му, че използвам разработения от д-р Батманджелидж курс за лечение с вода и че моите лекарства са водата и солта! Това го заинтригува. Обясних му, че всеки човек трябва да пие ежедневно 2,5 литра и да приема с храната 1/2 чаена лъжичка сол. Той каза, че очевидно в тази програма има нещо, тъй като при мен резултатът е налице, и добави: „Мерилин, никога досега не сте била толкова здрава." Твърди, че никога не е виждал нещо по-невероятно.
Този лекар се казва Джон Кери. Има клиника в Кингстън и още една в Далас. Дори изпробва програмата за лечение с вода върху себе си и благодарение на нея отслабна доста. Каза, че този начин за лечение е толкова прост и уникален, че за него задължително трябва да научат колкото може повече хора. Той винаги е бил от тази категория лекари, които се стремят да помогнат на всеки пациент и са готови да използват всяко средство, което може да бъде от полза за пациента, независимо от произхода му. Ако лекарството помага, той го използва. За да се появи това откритие, е трябвало да стане нещо трагично като хвърлянето на доктор Батмангхелидж в затвора с перспективата да бъде разстрелян. Аз трябваше да се разболея от множествена склероза, за да получа възможност да правя това, с което се занимавам сега — да разказвам за това лечение на всички, които познавам. В Библията често се повтарят думите „вода" и „сол". Ние винаги трябва да ядем, да пием и да правим така, както е правил Исус при пребиваването си на тази земя, а всички знаем, че той е пил вода и по всяка вероятност е трябвало да соли храната си. Ние сме солта на земята и ако солта е била добра за Него, трябва да бъде достатъчно добра и за нас. Сигурна съм в това, тъй като то МИ СПАСИ ЖИВОТА!
Разрешавам ви да използвате това писмо така, както пожелаете.
Искрено ваша: М. Ф.
Обяснение: Понякога спешната необходимост да се достави съдържащата се в кръвта вода до жизнено важен орган, който е в състояние на прогресиращо обезводняване, може да доведе до микроскопично кръвотечение в околните кръвоносни съдове на тъканта. Такъв начин на получаване на прясна вода, която представлява 94 % от обема на кръвта и нейните червени клетки, се нарича васкулит. Когато този процес става в стомаха, лекарите го наричат гастрит. Това става често и в бъбреците, които в резултат започват да губят белтък и други важни вещества, като ги отделят в урината (това заболяване се нарича нефроза). Аналогичен процес може да протича в белите дробове и в мускулите. Когато той става в кожата, го наричат пурпура. Твърдите частици, които остават в тъканите след такива микроскопични кръвотечения от кръвоносните съдове, не причиняват на повечето органи никаква вреда. Постепенно тази „утайка" се включва в обмяната на веществата. Но когато това става в мозъка, чиято кръвоносна система е затворена, „утайката" се втвърдява и започват да се образуват плаки. Образуването на такива плаки се наблюдава при болестта на Алцхай-мер, болестта на Паркинсон и при множествената склероза. Първите изследвания със скенер на мозъка на медицинската сестра М. Ф. са показали голямо количество такива плаки, което е потвърдило диагнозата „множествена склероза".
Приблизително след 1 г. лечение с вода скенерът е показал пълно изчезване на плаките и е констатирано пълно излекуване от множествената склероза. През последните няколко години изследванията не са открили никакви признаци на болестта.
* * *
Множествена склероза
От 1989 г. страдах от множествена склероза. Периодите на обостряния се характеризираха с частична парализа или неприятно треперене на мускулите. Докато не легнах на легло, никога не пиех вода, а живеех само на кафе. Сега въобще не пия кафе, а основната ми напитка стана водата. За лечението с вода ми разказа приятелката ми през 1995 г. Сметнах го за пълна глупост. През април 1996 г. от множествената склероза ослепях с едното око. Чувствах се абсолютно безсилен и непрекъснато ми се спеше. След седмица и половина лечение с вода започнах да забелязвам промени в състоянието ми. Към края на третата седмица се върна зрението ми и усетих такъв невероятен прилив на сили, какъвто не бях изпитвал никога дотогава. Моят лекар не можеше да повярва, че съм върнал зрението си толкова бързо. Никога не беше срещал нещо подобно. Дори не ме разпита какво ми е помогнало. Пожеланието ми към всички, които страдат от множествена склероза: опитайте лечението с вода и не се предавайте.
С уважение: Б. В. Л.
* * *
Свръхтегло, киселинен рефлукс
През по-голямата част от живота си съм страдал от наднормено тегло. Всяко семейство си има „дебелото дете" и в нашето това бях аз. Казваха ми, че просто имам широка кост и трябва да се радвам, че съм се родил така. След това чух за програмата „Лечение с вода" от Боб Бате и Кони Гиблин. Отначало бях скептично настроен, защото не си представях как чаят с лед и кока колата могат да предизвикват такива проблеми. Но все пак реших, че освен килограмите няма какво да губя. За 1 г. и 6 месеца свалих около 45 кг и вече не съм „дебелака", когото всички знаеха.
Освен това забелязах, че киселинният рефлукс, който ме мъчеше през по-голямата част от живота ми, вече изчезна. Сега мога да се наслаждавам на такава храна, от която по-рано ми се повръщаше. Забелязах също, че повече не ме безпокоят ушните инфекции, които по-рано ми се струваха неизбежни спътници на моя живот.
Вече не се изморявам толкова бързо, имам повече енергия и се чувствам като чисто нов човек. Имам сили за такива неща, които по-рано бързо ме изморяваха.
Благодаря ви, д-р Батман, че ми помогнахте!
С уважение: М.С.
* * *
Свръхтегло, болка в гърба
Вече от около година и половина със съпругата ми изпълняваме вашите препоръки за пиене на вода. Въпреки че и по-рано нямахме особени причини да се оплакваме от здравето, чувстваме, че вашето откритие удължава живота ни и подобрява неговото качество. Освен това забелязахме два явни положителни резултата, които постигнахме практически без никакви усилия. Жена ми отслабна с повече от 14 кг и казва, че това не й струвало нищо, особено след като беше изпробвала много други начини за отслабване, които могат да бъдат окачествени само като издевателство над организма. Аз също отслабнах със 7 кг и също без никакъв труд. Уникалното качество на тази програма е, че можеш да ядеш всичко, което искаш, без да изпитваш силен глад, особено ако всеки път преди хранене изпиваш една или две чаши вода. Можем да заявим, без да кривим душата си, че благодарение на вас отслабването стана нещо съвсем лесно.
Другият резултат е свързан с болния ми гръб, с който се мъчих почти 30 г. Всеки път, когато помагах на работниците в склада да мъкнат тежести, няколко дни куцах и изпитвах сериозни болки, особено същата вечер и на следващия ден. Макар да не постигнах вълшебно изцеление за няколко седмици или за един-два месеца като някои мои приятели, след 15 месеца гърбът ми оздравя почти напълно и сега мога без болка да изпълнявам всички работи, които вършех преди травмата. Смятам това за невероятен успех!
Разказвам за достойнствата на вашата програма на огромен брой хора и с очите си видях как мнозина само за няколко дни се избавиха от сериозни здравословни проблеми. Вашето откритие ме порази до такава степен, че моята компания започна да разказва за него на десетки хиляди хора, да включва тази информация в хиляди рекламни обяви във вестниците (някои от тях върху цяла страница), в телевизията и по радиото. Само обявите по радиото са повече от 400 на месец. Много от нашите клиенти, които след 60 г. се пенсионираха или напуснаха работа поради здравословни проблеми, само след няколко седмици лечение по вашата програма се върнаха на работа, а някои дори разшириха бизнеса си.
Бих могъл да напиша цяла книга за това, което съм видял със собствените си очи. На всички, на които тази програма е помогнала по някакъв начин, казвах, че е техен морален дълг да предадат тази информация най-малко на 10 души, за да могат и те да получат възможност значително да подобрят здравето си.
Резултатът .от тези усилия станаха многобройните съобщения в печата и ние дори основахме фондация „Кръгът на светлината", за да помагаме на жителите от североизточната част на Пенсилвания да подобрят живота си в сферата на здравето, човешките отношения и образованието. Разговарях с много лекари, които искаха да получат от мен допълнителна информация по телефона, дори по местното радио проведох интервю с двама лекари, които обещаха да включат в практиката си програмата за лечение с вода.
Вашето откритие предизвика в мен невероятен ентусиазъм, който няма да отслабне, докато повечето жители на нашата страна не започнат да смятат идеите ви за плод на здравия разум. Искрено съм ви благодарен за възможността да посветя живота си на тази изключително полезна обществена дейност. Благодарение на вас, д-р Батманджелидж, десетки хиляди души в североизточна Пенсилвания можаха значително да подобрят живота си.
Искам да знаете колко високо ценя вашето „Лечение с вода". Моят опит от използването на тази програма трябва да помогне и на другите хора да променят начина си на живот и да го направят по-здравословен. Вашата книга завинаги промени живота ми! Благодаря ви!
Искрено ваш: Боб Бате
Забележка: Боб вярва в чудото на изцелението, скрито в чаша вода, толкова силно, че през последните години неговата компания е вложила повече от 400 000 долара, за да убеждава жителите на североизточна Пенсилвания в целебните свойства на обикновената вода. Той дори обяви награда от 50 000 долара на онези млади хора, страдащи от астма, които приложат програмата за лечение с вода и не се излекуват от болестта. Тази акция беше широко отразена в много вестници и радиопрограми. Поразително е, че никой не се яви да иска тези пари, затова пък безброй много хора не си спестиха труда да му се обадят и да съобщят, че са се излекували от астма благодарение на неговата инициатива. Той се нагърби с благородна и безкористна мисия — да доведе до хората в своя регион факта, че повечето здравословни проблеми не са болести, а последица от жаждата. Сега той има цяла армия от последователи. Неговото слово стига до хиляди хора и ги спасява от страдания, предизвикани от проблеми със здравето. Нека има благословията на Господ!
Свръхтегло
През август 1995 г., когато навърших 50 г., тежах почти 180 кг. Заклех се, че никога няма да мина тази граница. Животът ми се превърна в изключително болезнен процес. Борех се да живея, когато всяко движение ми причиняваше болка. Появиха ми се болки в ставите, и то толкова силни, че дори обикновено ръкостискане предизвикваше невероятно болезнено усещане. На всичко отгоре ми се измести диск в гръбначния стълб, така че можете да си представите какви усилия ми струваше просто да стана от леглото.
Лесно изпадах в депресия и бях раздразнителен. Сравнявайки себе си с хората, виждах много повече отрицателни моменти, отколкото положителни. Когато болката стигна прага на търпимост, чух предаване по радиото, в което разказвахте за оздравяване с помощта на водата. Хвала на Бога, който ми изпрати това откровение. Вече бях слушал малко за тази програма и поисках да науча по-подробно за нея. Прочетох вашата книга и пожелах да променя решително живота си. Тежах 179,5 кг, а след това теглото ми започна да намалява. Колкото повече вода пиех и поемах сол, толкова по-добре се чувствах и изглеждах по-добре. В резултат отслабнах 70 кг и започнах да нося панталони с 14 размера по-малки. Постигнах всичко само благодарение на това, че пиех толкова вода, колкото препоръчвате, поемах сол и правех разходки.
Заедно с отслабването намаля и натоварването върху ставите и изчезнаха болките в гърба. Ако преди година ми бяхте казали, че мога да се чувствам толкова добре, щях да ви помисля за луд. Но вашето лечение даде ефект, а аз станах живо и нагледно доказателство колко сте прав. Сега често разказвам на всички за вашата книга и за най-великото откритие в историята! Надявам се това писмо да накара и други да опитат вашата теория за лечението с вода и сол. Този начин е изключително прост и се базира на здравия разум. Надявам се хората да разберат, че е по-добре да се опитат да подобрят здравето си така, отколкото да стават доброволни опитни зайчета на производителите на лекарства.
Огромна благодарност за вашето откритие.
С уважение: Л. Д.
* * *
Пристъпи на паническо разстройство, астма
Нямате представа какво мъчение е цяла година да спите във вертикално положение, борейки се за всяко поемане на дъх, и всяка нощ да преживявате пристъпи на астма и паника! Така живеех до преди пет месеца! На 27. 03. 1993 г. ме приеха в болница с тежък пристъп на астма, усложнен от бронхиална пневмония. Съдържанието на газове в кръвта се повиши до 40 единици и аз се оказах на границата между живота и смъртта!
След като излязох от болницата ми предписаха големи дози теофилин и преднизон. Започнах бързо да пълнея, а от лекарствата станах раздразнителна и губех чувство за ориентация. Стигнах дотам, че вече не ми се живееше! След това един приятел ми даде рекламната анотация на книгата на доктор Батмангхелидж „Тялото жадува за вода". Веднага изпратих чек и писмо на доктора с молба да ми прати книгата с бърза поща. Бях изумена, че той ми се обади лично и започна да ми дава съвети по телефона. Препоръча ми да спра лекарствата, които можеха само да влошат състоянието ми, каза ми да пия най-малко по три литра вода на ден и да приемам малко количество сол. Освен това ме посъветва всеки ден да се разхождам по 15 минути в покрит търговски пасаж. Сега мога да се разхождам по 30 минути на ден, а дишането ми напълно се подобри!
В момента, 31. 10. 1994 г., не вземам никакви лекарства срещу астма. Не съм използвала инхалатора вече 5 месеца! Когато ми се появяват леки хрипове, просто пия чаша вода, слагам на езика си малко сол и се чувствам великолепно!
И знаете ли какво още? Тази чудодейна вода и разходките ми помогнаха да отслабна 16 кг. Отново се върнах към оптималното си тегло и отново изглеждам млада, свежа и здрава!
Тази информация е нужна като въздух на милиони американци. Те страдат от СПИН, астма, артрит, синдром на хроничната умора и много други болести. Книгите на доктор Батмангхелидж могат да бъдат полезни за всеки човек в Америка!
С искрена благодарност: П. П.
* * *
Кръвно налягане, свръхтегло, алергия, болка в гърба
Още веднъж искам да ви благодаря за добротата и за това, че помогнахте на мен и на жена ми да оценим правилно значението на водата за нашето здраве.
Чувстваме, че съзнателното увеличаване на водата изигра изключително важна роля за свалянето на излишните килограми, за което лекуващите лекари ни караха години наред. След като отслабнах 20 кг, значително се понижи и кръвното ми налягане. А жена ми освен от килограмите се освободи и от болките в гърба, които я мъчеха много години. Освен това тя е сигурна, че намаляването на теглото е притъпило нейните неразположения и алергични реакции.
С най-добри пожелания и уважение: Е. М. П.
* * *
Свръхтегло, диабет
На 12. 02 ми се обади лекарят, за да ми съобщи резултатите от моя анализ на кръвта. Каза ми, че имам диабет II тип, тъй като нивото на гликозилирания хемоглобин А1С е 7,3 %, а по онова време вече бях напълняла до 157 кг. На следващия ден започнах лечението с вода. Пиех по 5 л вода на ден и с храната поемах една чаена лъжичка сол. Днес, 2 юли, предадох последния анализ на кръвта и сега можете да сравните резултатите.
Дата12. 02. 2002 г02.07.2002 г
Тегло кг.157133
Триглицериди, ммол/л3,251,55
Холестерол, ммол/л6,44,8
Глюкоза, ммол/л10,55,9
Гликозилиранхемоглобин АIС, %7.35,4

През това време поради проблеми с гърба не можех да правя упражнения. Така че тези резултати бяха постигнати изключително благодарение на програмата за приемане на вода и сол. Аз ям всички обичайни продукти. Сега започвам да включвам в програмата физически упражнения, като използвам препоръките от книгата на доктор Батмангхелидж за болките в гърба и с нетърпение чакам резултатите. Никога не бих могъл да постигна такъв успех без водата и солта и съм ви безкрайно благодарен, доктор Батмангхелидж. Сега разказвам за лечението с вода на всички, които познавам. Огромно благодаря.
Още веднъж благодаря: Дж. К.
* * *
Свръхтегло, кръвно налягане
Колко приятно е да седнеш зад бюрото и да дадеш обективна и субективна оценка на резултатите от променения начин на живот. Като професионалист се сблъсках с програмата за лечение с вода, когато изпълнителният директор на А\УАМЕ (Асоциация на търговците на автомобили на едро в Ню Ингланд) ме помоли да прослушам касета със запис на книгата „Тялото жадува за вода".
Касетата ме подтикна веднага да последвам съветите на автора. Пристъпих към промяна на начина на живот на 10 юни и започнах всеки ден да пия много повече вода. От този знаменателен ден постигнах следните резултати:
— отслабнах с 20 кг;
— кръвното налягане се нормализира — вече не се налага да вземам лекарства;
— кожата ми стана отново еластична;
- изчезнаха гъбичките по ноктите;
— намаля необходимостта от противоастматични препарати;
— спря болката в кръста;
— изчезна болката в ходилата.
Изключих от храната си посочените в книгата продукти, които имат диуретични свойства, и напълно загубих вкус към тях.
С уважение: Дж. Р.
* * *
Безсъние, главоболие, болки в ставите, раздразнителност и нетърпимост към околните
Искам да ви благодаря за вашата самоотверженост за разпространение на информацията за водата сред широката общественост. Само за някакви си две седмици постигнах наистина поразителни резултати. По-рано всеки ден пиех по 4 бутилки кока кола и само 1/2 или 1 литър вода, ядях много шоколад. Всички край мен ме молеха да се откажа от колата, но аз не обръщах внимание на думите им, докато чух вашето интервю по програмата Арта Бела.
На следващия ден започнах с 10 чаши вода и 1/4 чаена лъжичка сол. Намалих количеството кока кола само до две бутилки на ден, но засега не мога напълно да се откажа от нея, толкова съм се пристрастила. По-рано бях много нервна и се дразнех по най-малък повод. Изглеждаше, че стресовете в моя живот може да завършат с нервно разстройство. Нощем болките в ставите не ме оставяха да спя. Освен това забелязвах, че всеки път, когато трябваше да изкачвам стълби или да правя голямо усилие, сърцето ми започваше да бие страшно и се задъхвах. Възпалението на синусите предизвикваше главоболие и всеки ден вземах по две капсули „Sine-Aid", които явно не ми помагаха. Когато дъщеря ми завърши колежа и се върна вкъщи, открих, че не мога да търпя присъствието на друг човек.
Роднините и приятелите ми бяха много разтревожени, че все повече губех контрол над себе си. Но още първите дни на лечение с вода и сол дадоха просто невероятни резултати. Нервното напрежение спадна и отново станах спокойна. Оправиха се отношенията ми с роднините и приятелите, които веднага забелязаха тази промяна и, представете си, също започнаха да пият вода! Без каквато и да било диета отслабнах 3 кг и чувствам огромен прилив на енергия. Той не се изразява в избухване на отрицателни емоции, както по-рано, повече не чувствам огромна умора, когато се връщам от работа през нощта. Винаги са ми останали още малко сили. Освен това сега, когато се изморя много, заспивам дълбоко, вместо да ме мъчи безсъние и да не мога да успокоя бушуващите мисли в главата. По-рано не знаех що е жажда; сега открих вкуса на водата и я пия, защото искам, докато по-рано я пиех насила. Смятам да продължа в същия дух и да се откажа от двете бутилки кока кола и от капсулите „Sine-Aid", за да се почувствам още по-добре. Поръчах вашата касета за лечение на множествената склероза за три приятелки, които страдат от това тежко заболяване. Щом като получа от тях някакви новини, веднага ще ви съобщя.
С уважение: М. Л.
* * *
Затлъстяване
През м. 11. 2000 г. тежах 236 кг. Сега е януари 2003 г. и тежа 101 кг. Ето как го постигнах.
Моята история е обикновена. 32 години от живота си съм поглъщал всички вредни продукти и напитки, които ми попадаха. 32 г. се чувствах щастлив човек. Имах много приятели, хубава работа и забележителна, но със слабо здраве майка. За човек с моите размери се чувствах прекрасно. Водех активен живот, занимавах се с различни видове спорт, постигнах доста добри резултати в карате — накратко казано, стараех се да живея здравословно и да отслабна. Но същевременно ядях всичко, което е вредно за здравето, ядях твърде много и в неподходящо време и всичко това заедно с литри газирани напитки или бира.
Поглеждайки назад, мога честно да призная, че понякога цял месец не изпивах и капка вода. Водата винаги ми се е струвала безвкусна и доколкото си спомням, от нея винаги ме болеше стомах. Може би причината за тези болки наистина да е била водата. Възможно е да е било психологически проблем, тъй като никога не съм изпитвал нужда и желание да пия вода. Харесвах газираните напитки и можех наведнъж да пресуша двулитрова бутилка с лека вечеря. За мен лека вечеря означава една голяма пица с различни плънки и пилешки крилца в 10,30 вечерта. Помня, че имах навика два-три пъти в седмицата да поръчвам от съседната пицария огромен сандвич с бифтек, запечен в двойна порция кашкавал, сандвич от половин френско хлебче с две парчета кашкавал и между тях голямо кюфте и да ги изяждам с два литра газирана напитка, пак късно вечерта. Но най-много ядях, когато вечер оставах сам или просто се връщах късно от работа и имах още сили да похапна. Ядях, дори да не бях гладен. Яденето преди сън ми стана навик.
Сутрин също не пренебрегвах яденето. На път към работата всеки ден си купувах от „МсDonald’s" два-три сандвича и естествено, любимата ми сода. Неотдавна се замислих как съм живял; придържах се към такъв режим на хранене години наред и дори не мога да си спомня кога точно съм започнал активно да разрушавам организма си. Не ми помагаха дори верните приятели, хора със същото телосложение и също такива любители на храната. С тях редовно правехме набези из закусвалните в града. Стигна се дотам, че вече започнаха да ни познават на улицата, а имената ни станаха нарицателни, нещо като дебелака Норм, героя от сериала „Бар „Наздраве".
Едва ли трябва да се гордея с това. Току-що казах, че бях щастлив човек и имах много страхотни приятели. Но въпреки това се чувствах самотен. Нямаше с кого да споделя радостите от живота.
Почти всичките ми приятели имаха съпруги или приятелки, които ги очакваха вкъщи. Аз също исках да имам семейство, но заради габаритите ми не можех дори да мечтая за това. Не вярвах, че мога да отслабна. Майка ми имаше много болни бели дробове и постоянно влизаше в болницата. Няколко пъти нещата едва не свършиха трагично. Много се страхувах за нейния живот и този страх стана още едно оправдание за моята лакомия. Постепенно състоянието на майка ми малко се подобри и вече не се налагаше да бъда постоянно край нея.
През ноември 2 000 г., когато навърших 30 г., се запитах как ще живея по-нататък. Трябваше да отслабна и започнах сериозно да се замислям да се подложа на операция за намаляване на стомаха. Разбирах, че с това тегло няма да живея дълго. Огромната тежест върху ставите все по-често ми причиняваше сериозни проблеми и много пъти влизах в болницата с тромбоза на дълбоките вени. Бях много уплашен и много самотен. Знаех, че или трябва да се заловя сериозно с отслабването, или ще умра. Мисля, че ви е интересно колко все пак тежах. Тежах 236 кг. Носех ризи размер ХХХХХХL, а талията ми беше 180 см.
На 21. 01. 2001 г. направих първата крачка към дългия път към новия живот. Имах един много добър приятел, който в продължение на три месеца всяка вечер насила ме замъкваше във фитнес залата, освен това следеше да ям здравословна храна в подходящо време. Но главното е — трябваше да пия много вода. „Много" — това не е литър или два. Мразех водата, но знаех, че ако наистина искам да отслабна, трябва да изпълня всичко, което се изисква от мен, и да не си търся никакви оправдания. Точно тогава за пръв път в живота си повярвах в себе си и почувствах, че ще мога да сваля толкова килограми, колкото трябва. Приблизително тогава, в самото начало на пътя към здравето и към относително стройно тяло, имах късмет да се запозная с една забележителна жена. Моят приятел внимателно ме наблюдаваше и ме подкрепяше всеки път, когато бях готов да се предам. Реших да се откажа напълно от всички течности с изключение на водата и една популярна диетична напитка. Това много ми помогна. Всяка сутрин започвах С малка бутилка диетична напитка и 700-грамова чаша вода. До обяд изпивах още три такива чаши и една малка бутилка диетична напитка, а между обяда и вечерята изпивах още толкова.
Непосредствено преди вечеря изпивах още една 700-грамова чаша вода, за да запълня стомаха и да ям по-малко.
Коренно промених режима на хранене и количеството храна. Престанах да ям след шест вечерта и пиех само вода, за да запълня стомаха. Трябва ли да казвам, че непрекъснато тичах до тоалетната? Напълно се отказах от хляба, макароните, картофите и всичко, което съдържа въглехидрати. Но главното е, че спрях да пия газирани напитки, дори диетичната без кофеин. Дневната ми норма на въглехидратите беше около 20 грама, а на наситените мазнини — 2-3 грама. Знам, че ще кажете, че на организма са му необходими мазнини. Абсолютно сте прави. Преди да започна диетата подробно се информирах какво може да доведе до намаляване на теглото и какво — не. Прехвърлих планини от книги за витамините и хранителните добавки и се погрижих да осигуря на организма всичко, което му е необходимо. Освен това ходех редовно на преглед. Започнах всеки ден да вземам незаменимите мастни киселини в капсули, мултивитамини, В-комплекс 150, калций, витамин С, а също витамин В12 под езика. Знанията, които получих, ми помогнаха да поддържам енергийната обмяна на необходимото равнище и ускоряваха разграждането на мастните запаси, въглехидратите и захарта.
Един забележителен човек, който сега е най-добрият ми приятел, собственик на магазин за уреди за фитнес, бракува някои и ми ги подари. Когато тръгнах бързо да слабея, започнах по-лесно да изпълнявам упражненията за укрепване на сърдечно-съдовата система и на мускулите. Отслабвах почти по половин килограм на ден. Тези темпове предизвикваха безпокойство у познатите ми, но аз упорито продължавах да се храня с полезни продукти и да пия огромни количества вода. Лекарят ми внимателно следеше състоянието ми и не се тревожеше много от бързото сваляне на теглото. Кръвното ми налягане се подобри, същевременно се понижи сърдечният ритъм в състояние на покой и, слава Богу, успях да избегна захарния диабет.
Сигурно ви е интересно какво ядях. Отговарям: хранех се главно с консерви риба тон и пиле. Белтъчини, белтъчини и още веднъж белтъчини — колкото повече, толкова по-добре, планини от салата без подправки, пуешка пържола, задушени зеленчуци и още веднъж колкото може повече риба тон и пиле. Да, признавам, че ми прилошаваше от необходимостта да ям всеки ден едно и също. Но непрекъснато си напомнях, че от тази храна и упражненията явно има полза, тъй като теглото ми намалява. Опитвах се да си внуша, че макароните, пицата, газираните напитки, чийзбургерите и другата непълноценна храна ми струват живота.
Впрочем, позволете ми да кажа няколко думи за забележителната жена, за която споменах по-горе. Продължавах да се виждам с нея и двамата й чудесни малчугани. Желанието да поддържам това познанство толкова ме мотивираше, че направо не можете да си представите. Влюбих се, но много по-важно е, че се намери човек, който да обикне и мен. Да, тя обикна такъв дебелак като мен и затова ми стана още по-скъпа.
Месец след месец продължавах с неуморно упорство да правя упражнения и да спазвам водната дажба. През това време нито веднъж не се разболях и повече не възникнаха никакви проблеми с вените на краката. Околните започнаха да забелязват промените, които ставаха с мен. Те не можеха да не се забележат. Талията ми намаля, както и размерът на ризите. Ако сте забравили, по-рано тежах 236 кг. В края на първата година на моята диета, на 21. 01. 2002 г., вече тежах 112 кг. Отслабнах 124 кг благодарение на напрегнати тренировки заедно с приятели и сам. Днес, в навечерието на новата 2003 п, тежа 101,5 кг. Убедих се, че това тегло напълно ми подхожда. Направих добри мускули, свободно обличам ризи 54-и размер, а талията ми намаля до 95 см. Имам много излишна кожа, но се надявам да я премахна чрез хирургическа операция. Струва ми се, че сделката излишна дебелина срещу излишна кожа е изгодна.
Мисля, че няма да ми е трудно да запазя това тегло, тъй като сега съм пълен с енергия, много се движа, а тичането по 5 км по бягащата пътечка още повече улеснява тази задача. Сега ям всичко, което ядях по-рано — чийзбургери, пица, картофи и понякога бонбони. Но всичко се свежда до една дума — умереност. Никога в живота си повече няма да пия газирани напитки. Вода... Вода... Вода (Е, може и диетичен зелен чай и диетични напитки.)
Нима успях толкова да отслабна? И до днес не мога да повярвам. Когато се гледам в огледалото, понякога не вярвам, че съм аз.
За пръв път се почувствах наистина отслабнал, когато веднъж вървях пред група деца, които отиваха на училище. Нито едно не започна да ме зяпа, да се смее и да ми вика дебелак. Разбрах, че току-що съм издържал най-трудния изпит и децата ми поставиха оценката. Когато бях дебел, много пъти се убеждавах, че децата са най-строгите и най-честните съдии.
Сега в живота ми има всичко, за което съм мечтал. Това вече не е мечта. Ожених се за жената, за която разказах, и станах баща на двамата й прекрасни сина. Живеем в прекрасен свят, в красив дом, ние сме щастливи и здрави. Ако поискате да дам съвет на онези, които четат тази история, бих ги посъветвал само едно: никога не се предавайте. Мечтите могат да станат реалност. Изпълнявайте добрите съвети и сами си помогнете. Когато бях на диета, в бележника ми беше записано едно забележително изречение, то е там и сега. Това са думите на Мартин Лутър Кинг: „Трябва да признаваме съществуването на ограничени трудности, но никога не трябва да губим безгранична надежда." АЗ НЕ Я ЗАГУБИХ И НИКОГА НЯМА ДА Я ЗАГУБЯ!
Д. К.
Забележка: Д. К. живее в североизточната част на Пенсилвания — той е земляк на Боб Бате, а там хората знаят много за целебните свойства на водата, включително за невероятните резултати при нейната употреба в програмите за отслабване.
* * *
Ужилване от пчела
Аз съм на 66 г., бивш учител и бивш морски пехотинец (участник във Втората световна война и във войната в Корея). В нашето градче има плувен басейн и горещ извор. Ползваме ги почти всеки ден.
Преди година, излизайки от басейна, се хванах за перилата, за да се кача по стъпалата. Почувствах остра болка в дланта и веднага видях как оттам падна една пчела. (Като дете имах алергия към ужилване от пчела, но много години не бях се сблъсквал с този проблем.) Скоро ръката започна да се подува и ме заболя много силно. Спомних си съвета на един лекар, който разказваше в телевизионно предаване за необходимостта да се пие много вода, за да се насищат с нея всички системи на организма и да се отмиват токсичните вещества. Веднага реших да приложа този метод и бързо се върнах вкъщи.
Там изпих наведнъж 350-грамова чаша вода и продължих да пия на всеки 15 минути. След шестата чаша болката внезапно спря, а отокът спадна. До края на живота си няма да забравя този урок.
Сега пия по 6 чаши вода на ден, независимо дали имам проблем. Интересно, а мога ли да получа патент за водата?!
С най-добри пожелания: Дж. Б.
* * *
Алергия, главоболие
Благодаря ви за участието в телевизионната програма „Под прицел" в началото на тази година. Оттогава увеличих пиенето на вода и се чувствам много по-добре. Усещам повече енергия и макар че веднъж хванах настинка, болестта продължи кратко и не прерасна, както обикновено, в бронхит. Освен това през цялото време се простудих само веднъж. Моят лекар ме съветва да отслабна и установих, че това е много по-лесно, когато цял ден пиеш вода.
Живея в долината на река Охайо и там често ми се проявяват алергии; но това лято нямах никакви проблеми с тях. Главата ми напълно се проясни, а главоболието премина. Както ми се струва, най-добрият отговор е най-очевидният. Благодаря ви и да ви благослови Бог.
Е.О.
* * *
Пъпки, кожни проблеми
Вече две седмици изпълнявам съветите от вашата книга „Тялото жадува за вода" и бих искала да споделя наблюденията си. Почти веднага забелязах, че кожата ми, дори грубата кожа на петите, стана по-мека. Погледнах се в огледалото и първото, което веднага ми направи впечатление е, че бръчките, които бяха започнали да се появяват на шията — скоро ще стана на 40 г. — са се изгладили; същото стана с бръчките в ъгълчетата на устата, между веждите и „браздите" на челото. Не мога да ви предам колко бях щастлива! Но още по-важно е, че пъпките, с които се борех през по-голямата част от живота, от около 12-годишна, намаляха със 70 % и се надявам това да продължи. Ходила съм при много дерматолози и съм вземала твърде много антибиотици, което не можеше да не се отрази на здравето ми. Ретин-А и акутан, които ми предписваха, „изсушиха" мастните ми жлези и това наистина помогна да се премахнат пъпките, но кожата се покри с ужасни обриви. Кожата ми стана като крокодилска, да не говорим, че едва не си съсипах черния дроб. Много се изплаших и веднага спрях лекарствата, а след шест месеца пъпките отново покриха лицето ми. Накрая реших, че е по-добре да живея с пъпки, отколкото да се подлагам на такива мъчения. Сигурна съм, че знаете как влияят пъпките на самочувствието. Ако вашата книга ми беше попаднала преди 12 г.! Животът ми можеше да се развие по съвсем друг начин. Но по-добре късно, отколкото никога! Нямам думи да изразя цялата си благодарност.
Д-р Батманджелидж, още веднъж ви благодаря за невероятната книга. Тя напълно промени живота ми. Бог да ви благослови!
С уважение: Т. К. Х.
* * *
Киселини, камъни в бъбреците
Благодаря ви за упоритостта, с която защитавате концепцията за простота в медицината. Вашата книга ми доставя огромно удоволствие (непрекъснато я препрочитам) и ето, че дойде време да ви разкажа за моя опит в прилагането на вашата теория.
Аз съм на 37 г. Още преди да чуя за вашата книга лекарят ме посъветва да увелича пиенето на вода. Имах всички симптоми на инфекция на пикочните пътища, но анализите не показваха нищо друго, освен повишена концентрация на урината.
Докато чаках деня, определен за повторни изследвания, започнах да пия почти по четири литра вода на ден. Скоро заедно със семейството ми предприехме двуседмично пътуване; болката при уриниране стана направо непоносима. Освен това започнах да усещам леки пробождания в бъбреците. След като се върнахме вкъщи изкарах много голям, по думите на лекаря, камък от бъбреците и се почувствах нов човек! Освен това през последните 15 г. ми се налагаше всеки ден да вземам антиациди срещу киселините; след като увеличих количеството на водата вече нямам нужда от тях.
За още един свой успех смятам това, че се освободих от 12-годишното пристрастие към цигарите. По-рано неведнъж се опитвах да ги откажа, но с помощта на водата това се оказа много по-лесно.
Благодаря. Д. Л.
* * *
Отичане на краката, наднормено тегло
Благодаря ви за статията от „Science in Medicine Simplified Journal”, която ми изпратихте, според която СПИН е една от формите на нарушената обмяна на веществата. През последната година в живота ми имаше много стресови ситуации и сметнах, че вече е време да се отнеса най-сериозно към здравето си. Освен това реших да получа диплома за магистър по уелнес, за да разширя собствените си познания за здравия начин на живот и да ги споделям с другите хора. Един от най-интересните и важни курсове в тази школа и един от любимите ми е програмата за използване на водата в съчетание с физически упражнения и с приемане на необходимото количество белтъчини.
Постепенно научавам все повече за водата и тя става неделима част от моя живот, като заедно с това общото ми здравословно състояние стабилно се подобрява. Чувствам в себе си повече енергия, станах по-издръжлива, престанах да нервнича, свалих излишните килограми и забелязвам, че краката ми започнаха да отичат по-малко.
Не се съмнявам в огромната стойност на вашите идеи и ежедневно се стремя да разяснявам на хората значението на водата и да им предавам информацията, която вие така достъпно излагате в книгите си.
Изразявам ви сърдечната си благодарност и ви уверявам, че с всички сили ще се стремя да информирам хората за ползата от водата.
С най-топли пожелания: Дж. П.
* * *
Свръхтегло, главоболие, киселини, болка в гърба, повишено налягане, мускулни спазми, нарушена функция на бъбреците
Искам да ви благодаря за толкова нужните книги като „Тялото жадува за вода" и „Вие не сте болен, Вие сте жаден". Благодарение на тях станах живо доказателство за ползата от водата и солта.
Преди 5 г. ми присадиха бъбрек, но състоянието ми постепенно се влошаваше до онзи щастлив 22. 08. 2002 г., когато един мой клиент, мистър Джеймс Болън, ме погледна и каза, че организмът ми страда от обезводняване. Посъветва ме да изпия две чаши вода и да сложа на езика си щипка сол.
Отначало не исках да го правя, но той успя да ме убеди. След пет минути прималяването ми премина. Главоболието изчезна, усетих значителен прилив на сили. Почувствах се нов човек.
Мистър Болън каза, че трябва да се откажа от всичко, което съдържа кофеин — чай, кафе, тонизиращи газирани напитки и шоколад. Попитах го защо. Той обеща да ми изпрати вашите книги и да ми предаде по факса списък на полезните продукти и програма за лечение с вода и сол. Ала моят лекар винаги ме е убеждавал, че солта е вредна за мен и постоянно ми предписваше диуретици. Мистър Болън каза, че макар той да е само шофьор на камион, много пъти е препрочитал вашите книги. Посъветва ме да спра да вземам диуретика и постепенно да премина към лечение с вода и сол, като обърна особено внимание на пропускателната способност на бъбрека ми. Количеството вода, изхвърляна от организма, трябвало да отговаря на количеството изпита вода; в противен случай трябвало веднага да прекратя лечението с вода.
Благодарих на мистър Болън за съвета и за времето, което беше изгубил за мен, но не побързах да изпълня съветите му, тъй като противоречаха на предписанията на лекаря. Когато се върнах вкъщи, видях, че мистър Болън е успял да ми предаде по факса допълнителна информация за програмата „Лечение с вода", дори ми изпрати и вашите книги. Започнах да ги чета и все пак реших да опитам тази програма.
Откакто започнах да я изпълнявам, вече нямам киселини, главоболие, а кръвното налягане се върна в нормата. Чувствам много повече енергия, спя много по-добре, ям по-малко и отслабнах цели 18 кг! Болката в гърба мина, а мускулните спазми изчезнаха безследно! Резултатите от последния преглед бяха направо отлични. Подобряването на моето състояние и отслабването ми направиха огромно впечатление на моя лекар, който каза, че изглежда бъбреците ми започват да работят както трябва.
Изходът е толкова прост, но ние не го виждаме, защото сме заслепени от тоталната комерсиализация. Безкрайно съм благодарен на Бог, че онзи ден Той изпрати при мен на работа Джим Болън, а с него и книгите и материалите от изследванията на д-р Батманджелидж. Господ да ви благослови двамата и да ви помага в начинанията!
С уважение: А. К. Б.
* * *
Повишено налягане, повишен холестерол, дивертикулит, запек
Вече съм на 69 г. От много години повишеното кръвно налягане, високото ниво на холестерола и дивертикулитът ме принуждават внимателно да следя какво ям, какви упражнения правя и за какво мисля. От 10 г. вече щях да съм на лекарства, ако не бях решил да изкарам живота без таблетки. През тези години няколко пъти се опитвах да започна да пия повече вода, но не можех да стигна дневната норма от осем чаши, докато през февруари тази година един мой познат не ми даде да прочета вашата книга.
Въпреки че продължавам да приемам растителни храни, съдържащи повече целулоза, които за мен се оказаха истински дар божи, след две седмици пиене на 6-8 чаши вода на ден забелязах, че изпражненията ми никога не са били толкова добри. Откакто започнах да пия по осем чаши вода на ден болките в стомаха, които периодично ми предизвикваха припадъци, съвсем прекратиха.
Знам, че приписвате на нашия Творец всичките си успехи в работата и това умножава вярата ми, че всеки ще получи онова, което заслужава. Разпространяването на безплатни екземпляри от вашата книга „Тялото жадува за вода" ми доставя огромно удоволствие. Обикновено ги пращам по пощата или раздавам лично на хората рецензия за вашата книга и ги моля да ми съобщят дали искат да получат безплатен екземпляр. Този метод се оказа доста ефикасен. В около 20 % от случаите хората молят да им изпратя книгата и ми е особено приятно да съобщя, че един от тях се оказа лекуващият ми лекар. Надявам се, че не нарушавам закона за авторските права, като преснимам копие от рецензия за вашата книга. Ако все пак нарушавам нещо, моля да ми съобщите. Убеден съм, че вашият нов подход към здравето открива пред човечеството истински неограничени възможности и ви моля да приемете най-добрите ми пожелания и сърдечна благодарност.
Искрено ваш: Б. Д.
* * *
Алергия, киселини
Благодаря ви, че отговорихте на писмото ми. Аз съм дипломирана медицинска сестра. Дълго време ме убеждаваха, че лекарствата са неделима част от живота. Сред ръководителите и преподавателите в системата за преподготовка на медицинските кадри има много представители на фармацевтичните компания. Самата аз повече от 10 г. вземах ежедневно такива препарати като зантак, прилосек, превасид, маалокс и гавискон. Прочетох книгата „Вие не сте болен, Вие сте жаден" и трябва да призная, че първата ми реакция беше крайно скептична. Единственото, което ми хареса, беше липсата на користни интереси в опита да бъдат убедени хората да следват предложения режим на пиене на вода.
Програмата за лечение с вода не изисква никакви финансови разходи. Аз постепенно се отчайвах, тъй като лекарствата вече не даваха никакъв ефект. Моят лекар започна да ми предлага да ми прекъснат по хирургически път нервите в стомаха, отговарящи за производството на стомашен сок. Перспективата за необратима намеса в моя организъм категорично не ме привличаше. Затова реших отначало да опитам с вода. Минаха почти две седмици, откакто изпълнявам вашата програма, и оттогава не съм вземала никакви лекарства. Допълнителна награда за мен стана изчезването на обичайните есенни алергии. Резултатите изключително ме впечатлиха. Разказвам за тях на пациентите си. Освен това винаги ми е било много трудно да спазвам диета и да се боря с килограмите. Но не и сега. За 10 дни отслабнах с 2,5 кг и вече много по-лесно потискам желанието да хапна нещо. Искам само за това да научат колкото може повече хора.
С уважение: Д. Б.
* * *
Алкохолизъм, свръхтегло
Моят баща ме запозна с откритията ви, отнасящи се за водата, в най-критичния период за мен и малкия ми син. На 35 г. съм и почти 15 от тях страдам от алкохолизъм. Както и при повечето хора, подложени на тази болест, отношенията ми с мъжете бяха кратки, а зад гърба ми остана един разпаднал се брак. Освен това неотдавна последната ми връзка завърши с провал и бях напълно отчаяна, тъй като нямах повече сили да живея в непознат град. Записах се в Дружеството на анонимните алкохолици, за да избегна възможни повторения на моите запои.
Точно тогава моят баща ми даде вашата книга и ме посъветва да се отнеса напълно сериозно към нея. Послушах го и се залових за това, което ми се стори една възможност за неочаквано спасение — нещо като спасителната ръка на Господ. Имах късмета да открия силата на водата, способна да потисне влечението към алкохола. Скоро разбрах, че всъщност алкохолизмът е СИГНАЛ ЗА ЖАЖДА, която аз съм свикнала да утолявам с алкохол, без да зная нищо за неговите обезводняващи свойства. Алкохоликът може да бъде сравнен с куче, което гони опашката си. Обезводняването с алкохол е процес, който може да продължава безкрайно, ако не започнеш да утоляваш жаждата с вода.
Като спазвах строго необходимата норма на потребление на водата и се отказах от тонизиращите напитки, успях успешно да се справя с житейската си криза. Намерих сили да събера вещите и мебелите си, да наема камион, да натоваря всичко и да замина със сина ми от Лае Вегас в родната Калифорния. Отново се заселих там, върнах се към старата' си работа на козметичка и се посветих изцяло на възпитанието на сина си.
Естествено, като всички, все още имам обичайните житейски проблеми, но алкохолът вече не е сред тях. Водата свали от мен това проклятие. Сега, когато пиша това писмо, минаха вече 10 месеца, откакто не слагам в устата си нито капка алкохол и преустройвам живота си. Ежедневното приемане на достатъчно количество вода е здрава основа, върху която мога да изградя отново разрушения от алкохола живот и да помогна и на другите да направят същото.
Освен това водата има и други качества, които са изключително привлекателни, особено за жените, страдащи от алкохолизъм. Заради алкохолизма бях започнала да губя младежката си красота. От постоянното тровене и обезводняване на организма с алкохол кожата ми започна да посивява и да се състарява. През последните години непрестанно пълнеех по причини, които вие много ясно излагате в книгата си. Станах дебела и нездраво бледа. Толкова по-голяма беше радостта ми — дори възторгът ми, когато благодарение на рехидратацията излишните килограми направо се стопиха. Не само аз, но и приятелките ми не можеха да повярват на очите си, когато отново си върнах идеалната фигура, с която се гордеех на младини. За целта дори не ми се наложи да се потя във фитнес залата, всичко стана от само себе си! Кожата ми започна да добива предишния страхотен младежки блясък, от който се възхищават моите познати и който се харесва на баща ми. Именно този възвърнал се блясък до голяма степен помогна за успеха на моя козметичен кабинет. Отслабването и достатъчното ежедневно потребление на вода в буквалния смисъл вдъхнаха нов живот в тялото ми. Моят организъм се превключи на нов източник на енергия, която вие в книгата си наричате хидроелектрическа.
Всичко това промени и възгледите ми за света. Продължавам да помагам на другите и активно работя в Дружеството на анонимните алкохолици. Започнаха да ми обръщат внимание стабилни и състоятелни мъже, а не онези нищожества, които могат да търпят до себе си алкохоличка. Като дете много ми харесваше да помагам в църквата и сега реших отново да се заловя с това. Надявам се по-нататък животът ми да стане още по-добър и правя всичко, за да се оправдае тази надежда. Направих равносметка на миналото си от гледна точка на сегашния нормален живот и се извиних на баща ми за всичките лоши постъпки през годините и за страданията, които му причинявах, използвайки безрезервната му любов към мен. Баща ми вече почти не се надяваше да види, че се връщам в правия път. но вашата книга, която получих от неговите ръце, изигра ключова роля за моето поправяне.
Баща ми разказва на всички, че вие сте един от най-големите лекари в историята на света. Мисля, че е прав. Благодаря ви, д-р Батманджелидж, за всичко, което сте направил не само за мен, но и за цялото човечество.
С най-дълбоко уважение: Д. Р. Е.
* * *

http://www.spiralata.net/