Пълният глад на д-р Емилова е вреден като диета

Истинската диета включва солидно ядене по 5 пъти дневно на здравословни храни. С нея д-р Огнян Симеонов е лекувал диабет, хашимото, та дори и различни видове на рак. Всяка втора жена пък мислела нон-стоп за отслабване.


Д-р Огнян Симеонов е завършил Спортната академия в София, където е изучавал човешката биохимия. Според него спортът неминуемо трябва да се свързва с правилното и регулирано хранене. След академията следва диетология в атински университет, където доразвива познанията си в облстта. Една от основните му цели е да помага на хората да се лекуват от опасната болест „затлъстяване”. Д-р Симеонов има в кариерата си успешно лечение на ракови заболявания, хашимото и диабет. Според него гладът е полезен за лекуване на разични заболявания, но в никакъв начин не го приема като начин за отслабване, тъй като при него се топели не мазнини, а мускули.
Интервю на Васил Василев

-Кои са основните причини за появата на наднорменото тегло в човешкия организъм и може ли да то да се лекува с всички препарати, които в момента се рекламират?
- Основната причина е нередовното хранене. Човек, когато не яде, му се натрупват мазнини, защото стресовият фактор в тялото влияе именно в тази посока. Всичко, което обикновено се хапне вечерта, се „лепи” по тялото, защото то е стресирано цял ден с глад. Затова съм категорично против отслабването с пълно гладуване. Същата е картинката и при употребата на препарати. В листовките им пише какво не трябва да се яде. Именно поради тези указания хората отслабват, а не заради хапчето. Правили сме експеримент с 20 души, които пазят диета от предписанията в препарата и в същото време го пият, а други 20 – с еднакъв режим, но без да гълтат хапчета. Резултатът и при двата типа е еднин и същ, т.е. не се слабее от хапчета, а от регулирано хранене. Освен, че лекарствата не помагат, много от тях са с много странични ефекти. Има едни зелено-жълти китайски капсули, в които се съдържат 11 компонента. 10 от тях са химически, а 2 от съставките могат и да убият човек. Единственият растителен продукт в това лекарство беше хартиената опаковка. Тези лекарства обикновено водят до алергии, за които изпатилите момичета са разказали в много от интернет-форумите. На китайския министър на здравеопазването му дадоха преди 5 месеца смъртна присъда именно заради зачестилите смъртни случаи от подобен вид медикаменти, защото точно той ги е допуснал до аптеките. Те навлязоха и в Европа, където се вдигна страшен шум за тяхната противопоказност.

-Вие споменахте, че сте против
гладуването като начин за отслабване. Означава ли това, че популярният метод на д-р Емилова е безрезултатен?
- Аз не съм противник на гладуването, ако то се използва за лечение на някаква болест. Но не мога да го одобря като метод за физическо отслабване.

Когато топим килограми чрез гладуване, то не сваля телесни мазнини, а мускулна маса.

Нека да отидем в центъра на така известната д-р Емилова с някой, който има нужда от отслабване. Минават 10 дена, правим сравнение с мерките преди и след, стискаме му ръката, че е отслабнал с еди-колко си килограма.

След това обаче той си връща стария начин на хранене и се започва възвръщане не на мускулна маса, а на мазнини. Точно това е йо-йо ефектът, за който се говори.

Целта на моята програма е да задоволя всички хранителни потребности на организма от протеини, въглехидрати и мазнини. Предварително пациентите ми попълват тест с различни храни, след който виждам какво предпочитат. Това, което не желаят, не не го включвам в режима. След това започва един процес на правилно хранене, по 5 пъти дневно, с много обилни порции. И когато им направя крайните изследвания, се вижда, че те са загубили само мазнините.

-Какви са тези храни, които включвате в диетите си?
- Всичко, което не е полуфабрикат, всички храни, които са природни – плодове, заленчуци, с изключение на картофите и ориза.
Те фигурират минимално в моите хранителни режими. Позволява се и хляб, но само пълнозърнест. Има около 3-4 фирми, които предлагат наистина такъв вид хляб, от кълнове, а не боядисан. Наблягам и на протеините – риба, пилешко, пуешко крехко месо, може и свинско, но да не е тлъсто.

Колбасите абсолютно ги отхвърлям, а най-вредният продукт от всичко на пазара, е маргаринът.Той представлява трансмастни киселини, които категорично нямат работа в организма.

Друг основен проблем е прекаляването със захарта, която се съдържа в полуфабрикатите. Една лъжица захар е равна на 300 г шопска салата. Медът действа по същия начин, не казвам, че е вреден, но калорийната му стойност е доста висока. Има една билка, стевия, която препоръчвам на всички, особено на диабетиците. Тя може да замести всички видове подсладители и е безвредна.

- Казахте за хранене по 5 пъти дневно, в какво количество?
- От тези пет, три са основни – закуска, обяд, вечеря (никога не пропускам, което и да е от тях). Една дама, която иска да поддържа идеална фигура, трябва да яде минимум по 500 г на основно хранене. 90% от хората, които идват при мен, не закусват. Това е и една от причините за затлъстяването. Ако нямат достатъчно пари за крехки меса и риба, съветвам хората да си купуват нахут, бакла, сирене, яйца, както и мазнини – зехтин, олио, маслини, бадеми, лешници, кашу пр. С лекарствата е същата ситуация – колкото повече се доближават до природното, толкова са по-ефективни. За жалост 90% от тях обаче не са никак природосъобразни. Много хора се подлъгват от този метод с гладуването и какво се оказва – над 500 хил. момичета в България страдат от хранителни разтройства. Всяка втора жена у нас мисли постоянно за диети. Единственото, което трябва да взима, са витамини. Популярният в нашите среди д-р Уолък е доказал чрез хиляди аутопсии, че хората с естествена смърт умират поради липсата на витамини и минерали в тялото.

- Къде е границата между диетите и риска от анорексия?
- Диета означава хранителен режим, а не гладуване. Сиреч, начин на хранене. Специално при моите диети, няма никакъв риск, а напротив.

- Какво е мнението ви за нашумялото в цял свят разделно хранене?
- По принцип съм противник на разделното хранене. То е ефективно, но човек не се чувства комфортно и пълноценно. На първо място за мен стои въпросът какво е психологическото състояние на човек, а с разделното хранене то се влошава. Дори и да е разделно, когато хранителните пропорции не са направени подходящо, пак се превишават калориите. Единственото хубаво при него е, че се ядат определен тип храни. Ако то се прилага за лекуване на болести, може и да се съглася с него, но при отслабване – не.

- Вие сте лекувал редица болести чрез хомеопатия и спазването на хранителен режим. Кои са те?
- В момента една от най-нашумелите болести е хашимотото, т.е. т.нар. „двойна гуша”. Аз обаче категорично я отхвърлям като епикриза. Като дойдат при мен пациенти с подобна диагноза, дори не я и прочитам, защото знам какъв е принципът при правенето на диагностиката. По същия начин стои въпросът с диабета. Навсякъде се твърди, че инсулинозависим диабет не се лекува. Аз обаче съм помагал в подобни случаи и то на 100%. Моят метод е само с хранителен режим и евентуални добавки. Имам документирани случаи с телефонни разговори, с епикризи и пр., в които съм помогнал инсулинът да се спре. Лекарствата са си лекарсва, но хормоните, които се изсипват чрез храната в тялото са стотици пъти по-силни. Още един пример: при високо кръвно налягане, всички лекари предписват съдоразширяващи медикаменти. Вместо да дадат на пациентите лекарство, което да изчисти тези съдове и те да функционират нормално. В България има един-единствен апарат – метатрон, който прави пълна диагностика на тялото и открива първоизточника на болестта. Това обикновено е някакъв паразит, който след това ние премахваме чрез хомеопатични средства. Като цяло съм привърженик на тибетската медицина и на хомеопатията.

- Къде се вписват кафето и цигарите в хранителния режим?
- Кафе може да се приема, но да не се подслажда със захар или ме­д. Цигари също могат да се пушат, но те естествено си остават вреден навик, който води до редица заболявания. Но специално при хранителния режим не оказват влияние. Има хора, които си мислят, че спирайки храната и карайки само на цигари, отслабват. Може и да е така, но постоянно се увеличават случаите на гастрити, язви и запек.

Именно пък запекът е един от основните причинители на болестите в тялото ни. Бактериите, които се намират в него, не могат по нормален начин да бъдат изхвърлени и те си остават с вредното си действие. Ако човек не ходи редовно до тоалетна два дни, се получава отравяне, близко до чернобилското облъчване.

Започват обриви, акнета, които се лекуват с мазила и т.н. 95% от лекарите обръщат внимание на симптомите, а не на първоизточника на болестта. По същия начин е и с рака. Аз подробно съм описал стъпките за неговото напълно премахване. Ракът от над 100 години е лечимо заболяване, аз конкретно също съм лекувал хора до пълното им оздравяване с хомеопатични билки.

За съжаление лекарите не знаят, че начинът на лечение не е химио- и лъчетерапия. Ако тези два метода се прилагат на болен и на здрав човек в един и същи период, те ще умрат по едно и също време. Това е научно доказано. Трябва да се премахне причината, т.е. паразита в тялото. Това е червеният метил, който живее в червата на всеки човек.

Когато влезе в контакт с пропилов алкохол, който се съдържа в големи количества в козметиката, се получава рак. Пример – повечето препарати против изпотяване, които се слагат под мишниците, имат подобен ефект, оттам и зачестяване на рака на гърдата при жените.

- Как обаче можем да предотвратим развитието на червения метил?
- Ракът в начален стадий може да се излекува с три билки – пелин, карамфил и орехова тинктура. Освен това има водорасли, които са единствени по рода си в света. Само те могат да регенерират тъкани. Никакви други хапчета не са в състояние да го направят.

- Доста важен за българина е въпросът може ли да се употребява алкохол по време на хранителния режим?
- Може, но трябва да ви предупредя, че 50 г твърд алкохол е равен по калории на 500 г шопска салата. Най-чистото питие е виното, една двойка например спокойно може да си раздели бутилка вино на вечеря, т.е. по 350 мл на човек. Като си вземат по една голяма пържола от чисто месо и малко салата, дори е полезно. Същото важи и при бирата, един мъж спокойно може да си пие по една биричка на ден, стига да не замезва с пържени картофи, бирени фъстъци и пр. Ако си пием бирата с филе "Елена", с чисто пилешко месо, ние дори отслабваме. Но пак казвам, по една бира на ден.

- Каква е картинката в България спрямо останалия свят? Ние ли сме най-дебелите?
- За съжаление ситуацията у нас е трагична. В момента сме в десятката по процент на наднормено тегло в света. Ако се огледате в някой магазин, кошниците, които хората носят, са пълни с полуфабрикати, колбаси, маргарини и пр. Много малко са онези, които носят плодове и зеленчуци.

По принцип само като видиш човека, вече знаеш какво си е напазарувал. Всички деца пък се тръшкат пред родителите си „мамо, купи ми бейкролс и чокопик” и от малки започват да се тъпчат с боклуци. Защо според вас във Франция е забранено със закон да се продават вредни храни в радиус от 500 м до учебните заведения? А при нас е обратното – банички, пици, пирожки и всякакви тестени вредни храни, както и гумени мечета, вафли, кроасани и пр. Дори децата да искат да си купят полезни хранителни продукти, няма как заради предлагането в магазина.

- Какъв е процентът на хората с наднормено тегло у нас?
- В момента е над 60%, но до 2 години се очаква да достигне 70%, което наистина е много, ако хората не престанат да ядат погрешно. За целта трябва да се промени мисленето им. В моята терапия аз наблягам и над това. Подбрал съм 23 филма, които препоръчвам на пациентите си. След като ги изгледат, мисълта и психиката им в посока „правилно хранене” се променя коренно. Това, което се опитвам да направя, е да накарам хората да използват мозъка и съзнанието си и сами да си помогнат по този начин. Един от най-добрите филми за това е „Тайната” от 2006 г. Т.е., когато човек мисли за хубави неща, те се случват, но когато съзнанието му е заето единствено от диети и мании за отслабване, става обратното – качват се килограми.

- Комплексар ли е българинът на тема „наднормено тегло”?
- За съжаление – да. При мен са идвали жени с тегло от 47 кг и казват „качила съм 2 кг.” Действително компютърът отчита, че примерно това е с 1,5% от нормалното за подобен метаболизъм. Както виждате, нищо не е като процент. Друг случай – идва момиче, високо 1,70 м, 33 кг и казва, че е при мен с цел отслабване. Аз й дадох един лист и й казах да се нарисува. Тя се изобрази като амфора и тогава я попитах къде има мазнини за топене, а тя замълча. Всичко това е плод на въображение и е на психологическа основа. В момента е актуална една нова болест – орторексия. При нея именно хората изпадат в трескаво четене на етикети и пресмятане на калории, пълна вманиаченост е това. По този начин те всъщност се ограничават от редица полезни храни заради пресмятането на калориите.

В заключение искам да обобщя, че тайната на предлагания от мен хранителен режим, е в употребата на малко мазнини. Т.е. успявам да „излъжа” организма с минимално количество и той да започне да ги топи. Не казвам, че пълното гладуване е вредно, но то не може да служи като хранителен режим за отслабване. Свалят се 6 кг, след това веднага се качват 7. Най-хубавата диета е чрез балансираното хранене и по-малко да се мисли за проблема, защото понякога резултатите може да се окажат пагубни.

http://frognews.bg/
Още...

ВСИЧКО ЗА ФАЛШИВИЯ ИМИДЖ НА Д-Р ЕМИЛОВА
/Измамите и задкулисните връзки на „лечителката” с мутри, ДС-ари и полиция/


Д-р Емилова навремето е била доброволно въвлечена в драстично гладуване от известната гладолечителка и самоука художничка, впоследствие завършила НХА – Лидия Ковачева, мир на праха й. Едната, открила за себе си панацеята гладуване за спасение от нелечимо костно заболяване след счупване на тазобедрена става и популяризирала системата за разделното хранене, си отиде от този свят на 84 години бедна и свята. Другата, нейната ученичка, също се е излекувала от нецерими болежки, които никога на е конкретизирала. Д-р Емилова обаче, след благотворното общуване с безкористната Ковачева, също се е обрекла на супер мисия. Да натрупа супер печалби. Нищо лошо, ако теориите и практиката й на, оказва се, самозвана лечителка на затлъстяване и свързани с това болести, не се оказаха за някои дори фатални. Дамата често си е служела с откровени лъжи за ефекта от топенето на мазнини в прехваления й морски санаториум.

Послужилите за реклама на дейността й известни личности на България като Данаилов, Явор Милушев, Александър Божков, Марта Вачкова и с вида си, и със самопризнанията си опровергават ползата от широко прокламираното й гладолечение и принципи за здравословно хранене.

Така Стефан Данаилов първоначално наистина отслабнал, но не с преувеличените от нея 24 килограма, а със 17. но после го връхлетял такъв йо-йо ефект, че надебеляването далеч надхвърлило първоначалното свръхтегло.

Явор Милушев се лечил и той с нейната система на гладуване и по спешност бил откаран в болница, където го спасили.

Александър Божков, понастоящем покойник, е отслабнал драстично наистина при нея, но не с отново преувеличените 50, а с 40 кила. Някои считат, че именно това ударно гладуване е катализирало рака му. Имунната система на политика е била драстично заслабнала. Не е ясно как самозванката се е решила да експериментира в такъв спорен медицински казус.

Марта Вачкова преживя поредното разочарование, понеже не успя по никакъв начин да се втали при прословутата Емилова. Добре поне, че експериментът не й е коствал здравето.

Друго лъжовно и противоречащо на всички научни доказателства и традиционни хранителни навици твърдение е, че млякото и доматите са бич за човечеството. Въпреки че световноизвестното списание HEALTH класира доматите сред 25-те топ полезни храни на планетата, нашенката ги обяви за вредни. Забрани ги на пациентите си, без да си дава сметка, че това е традиционна наша храна и ни нареждаше сред най-здравите нации допреди двадесетина години. Зеленчукът е признат от специалисти диетолози, а не от джипита като нея, за полезен за дебелото черво, стомаха и пикочния мехур и са истински диетични. Нямат никакви мазнини, имат грам въглехидрати, само 26 калории и са изключително полезни за здравословното хранене.

Другият голям бич за доверчивото човечество, което автоматически ще се превърне в такова, ако се върже на Емилова, било млякото и млечните продукти. А всъщност това е основното ядене на българина. Благодарение на киселото и прясното мляко, както и сиренето, той се бори с костни заболявания, с алергии и трудно зарастващи рани.

Наяве в последно време излизат връзките на нашумялата лекарка с Мултигруп, считана за фирма октопод на ДС. Има данни да обвързаност с полицията и не на последно място с някакви спорни личности у нас и от чужбина.

Все повече се надигат гласове, искащи прекратяването на дейността на скандалната докторка.

http://www.razkritia.com/
Още...

Китайската медицина отрича гладуването?

Според китайците човешкото тяло има нужда от определени видове храни според индивидуалното съотношение на ин-ян и годишния сезон.
Будистите никога не постят, нито гладуват - те се хранят 1 -2 пъти на ден с растителни храни, но не приемат повече от 200 -250 куб.см храна на едно хранене.
На Запад хората имат нужда от пост и гладуване, защото се хранят неправилно през цялото останало време, и не само неправилно,но и прекомерно.

Академик Галина Шаталова, която има собствени трудове в областта на лечебното хранене и лекува хора с неизлечими от традиционната медицина болести, също препоръчва хранене ( но не и гладуване) с растителна храна, с пълно изключване на млечни продукти, захар, бяло брашно и дори хляб, също с едно - /двукратен прием на 250 -300 куб. см храна за деня в комбинация с билкови отвари.

http://www.hulite.net/

Още...

Храната е дрога

Диетолозите съветват да се върнем към традиционната балканска диета, която векове е предпазвала българите от болести и затлъстяване

Червено месо: по малко и рядко

Употребата на месо се е увеличила от 12 на 39 кг. Това е твърде много, още повече българите ядат твърде тлъсто месо, а освен това консумират много яйца, сирене и млечни произведения, богати на мазнини.

„Един добър шивач ще е по-подходящ дори и от най-признатия лекар-диетолог", шегува се доц. д-р Светослав Ханджиев с абитуриентките, който от началото на този месец са най-честите му пациенти. Диетите са вредни, забравете за тях. Човек трябва да си хапва от всичко, но в умерени количества и задължително в добра компания, шегува се председателят на Асоциация „Затлъстяване и съпътстващи заболявания" доц. Ханджиев.
В края на май в курорта „Албена" ендокринолози от цялата страна за седми път ще дискутират наднорменото тегло, което застрашава нацията. Редица проучвания показват, че около 56% от българите (около 4.8 млн. души) имат наднормено тегло, а 18% (малко над 1.2 млн. души) вече са затлъстели. За сравнение трябва да се каже, че през 70-те години на миналия век едва 22% от нашенците са имали този проблем, а при подрастващите подобни проблеми не са регистрирани. Днес обаче над 10% от тийнейджърите също са по-пълни от нормалното. Като цяло по-пълни са мъжете (47% от българите са с наднормено тегло) в сравнение с жените (34% са пълничките българки). Когато се заговори за затлъстяване обаче, позициите се разменят - 17% от жените имат сериозен здравословен и естетически проблем, при 15% за мъжете. Най-много са затлъстелите българи във възрастовата група между 45 г. и 55 г.

Съветите на баба

„Изпий си млякото и тогава отивай да играеш, защото съдържа калций - за да растат зъбите и костите" - ни учеха някога нашите баби. „Яж повече месо, защото съдържа желязо" - ни напътстваха по-късно бащите. Сега се оказва, че млякото било дори вредно и затова трябва да се отнасяме внимателно към белтъчините, защото били много мазни. Месото пък било пълно с холестерол.

Правилата за здравословно хранене се сменят всяка година и няма друга област, в която да се чуват толкова много противоречиви гласове. Постоянно сменяме диетите, но така и не успяваме да отслабнем. Дори нещо повече. Световната здравна организация отново бие тревога: в ход е световна епидемия от затлъстяване и диабет. И нещо много важно. Лекарите като че ли вече знаят защо е толкова трудно да намаляваме теглото си. Според най-новите изследвания месото, сирената и захарта съдържат вещества, които ни правят зависими към определени храни... също като цигарите и дрогата.

Млечни продукти

Богати са на животински мазнини и трябва да се приемат в умерени количества. В миналото били единственият източник на протеини в балканската диета. Сега имаме и други възможности и затова трябва да се внимава. Същото важи и за калция: можем да си набавяме и чрез броколи, портокалов сок, зрял и зелен боб, рибни консерви. Проблемът с богатите на протеини диети е, че отнемат от организма калций и предизвикват остеопороза.

Всички знаем колко е трудно да се откажем от кафето например. Но се оказва, че месото, захарта и сирената изпращат към мозъка вещества, които ни заповядват да продължаваме да ядем. „Не става въпрос за булимия или за проява на слабоволие - твърди доцент Нийл Барнард, шеф на Катедрата по медицина към университета „Джордж Вашингтон". - Биохимията е виновна за това да се усеща липса на всекидневната доза месо, захар или сирене."

Доц. Барнард уточнява, че сиренето например съдържа протеина казеин, който по време на храносмилането отделя вещества, близки до въздействието на морфинаq и който например е отговорен за връзката майка-дете по време на кърмаческия период. Употребата на налоксон, който се използва за неутрализиране на свръхдоза хероин, намалява желанието за поглъщане на допълнителни количества месо, сладко и сирена. Именно казеинът е причина да се провали експериментът на 1244 американци, които си поставили за цел срещу сумата от $1000 да се опитат да откажат месото за една седмица. Всеки четвърти обаче загубил облога и виновник се оказал прословутият протеин.

Балканската диета

Според родните специалисти тайната на стройното тяло се крие в т. нар. балканска диета, която е заимствана в голямата си част от средиземноморската кухня. Тя е „открита" от американеца Ансел Джейс, който през 1945 г. акустира заедно с американските войски в италианския град Салерно и открива, че много болести като атеросклероза, хипертония, диабет, затлъстяване почти не се срещат в района на Чиленто. И открива, че тайната е в т. нар. средиземноморска диета.

„Хората трябва да се научат да използват по-малко мазнини,
захар и сол" - твърди доц. Ханджиев. „Традиционното олио трябва да се замени със зехтин. Трябва да забравим и за сочното и мазно свинско месо. Далеч по-здравословна е консумацията на риба и морски деликатеси, пилешко и телешко месо. Вместо една бира на масата си можем да поставим чаша червено вино, което се оказва силен антиоксидант. Всякакъв вид алкохол може да е полезен в малки количества, защото действа отпускащо, а междувременно разширява кръвоносните ни съдове, категорични са специалистите. Киселото и прясното мляко също са задължителни за трапезата, защото са едни от най-полезните храни и е глупаво да се вярва, че те се консумират само в ранна детска възраст.

Лечебното гладуване не е метод за корекция на теглото. То трябва да става само при ограничен брой случаи и под строг лекарски контрол. „Моята рецепта, която всъщност е известна от много години, е: „Кралска закуска, обяд на заможен човек и вечеря на бедняк".

Това означава, че диети като: „Чай или кафе на гладно сутрин, две яйца на обяд и пилешко месо със салата от марули за вечеря", е, меко казано, шарлатанство и може само да влоши здравословното състояние на човек", споделя впечатленията си доц. Ханджиев от списанията с диети, които е разглеждал.


Омагьосаният кръг
Най-бързо се абсорбират от организма печените зърнени храни. „Кръвната захар навлиза в кръвообращението, панкреасът отговаря, като започва да произвежда инсулин в достатъчно количество. Глюкозата навлиза в клетките, за да се произведе енергия, а една част се складира като резерва в черния дроб. По този начин кръвната захар остава в нормални стойности - обяснява директорът на Департамента по хигиена на храненето към Харвардския университет Уолтър Уилет. - Но 2-3 часа след като сме поели своята порция въглехидрати, в кръвообращението започва да не достига кръвна захар и започваме да изпитваме глад. След като приемем отново своята доза, процесът стартира отначало." При храните с нисък гликемичен индекс (гликемията определя концентрацията на глюкозата в кръвта) въглехидратите се абсорбират по-трудно, те навлизат в кръвообращението доста по-бавно. Така че съществува пряка връзка между гликемичния индекс на храната и количеството на протеина. С-реактивните белтъчини, които циркулират в кръвта, са индикатор за рисковете от инфаркт.

Къде са протеините
Идеалната доза на ден: 1 г протеини на килограм тегло. Ако тежите 60 кг, яжте по 60 г протеини. 200 г месо или риба съдържат 60 г протеини, две порции зеленчуци - 4 г, чаша мляко - 5 г. Прекалената употреба на протеини претоварва бъбреците.

Мултипликация на рибите
„Перфектната диета не е тази, която е бедна на мазнини или въглехидрати, а онази, която поддържа баланс между двете" - твърди д-р Уилет. Това се постига с прибавяне на риба към храната, която е богата на омега-3 полиненаситени мастни киселини, за които се смята, че намаляват общия и „лошия" холестерол.

Ескимосите консумират годишно по 146 кг риба, докато българите се колебаят в границите на 7-8 кг. Американската кардиологична асоциация препоръчва рибата да присъства в менюто поне два пъти седмично. Няма значение как ще се консумира - в консерва, прясна или замразена. „Единственото условие е да не е в олио, защото то унищожава омега-3 ненаситените мастни киселини" - препоръчва доц. Алекзандър Лийв от Медицинската клиника в Харвард. Най-много омега-3 съдържат сардините, скумрията, аншоата, херингата, а така също дивечът, орехите, бадемите, лененото масло.

Чудесата на диетата
Естествено най-чудотворно върху организма въздействат плодовете и зеленчуците. Още Мендел открива, че козината на животните зависи от генетичната информация. Но в средата на миналата година радиотерапевтът онколог доцент Ранди Джъртъл от Университета Дюк забелязал, че диетата на бременната мишка определя цвета на козината на зародиша. Той добавил към храната повече витамин В12 и фолиева киселина (витамин B9), колин и бетаин (екстракт от червено цвекло). В резултат на експеримента мишките, които обикновено се раждали с жълтеникава козина, започнали да сменят цвета си и козината им станала кафява.
Ранди Джъртъл експериментирал върху морски свинчета агути, като прибавял чрез тези субстанции допълнително по четири атома, които забавяли активността на А-гените. Ако този ген се развие прекалено, малките животинки демонстрират склонност към затлъстяване и развивали диабет. При редуциране дейността на гена този ефект се избягва. С това доц. Джъртъл доказал, че начинът на хранене на майката по време на бременността е много важен и включва процеси, чрез които могат да се обяснят разликите между индивидите, включително и между близнаци.

"Месото" на бедните

Бобените продукти намаляват холестерола. Съдържат протеини (в соята 40%, лещата - 25%), минерални соли и витамини. 100 г боб съдържат 4-7 г желязо. Без ограничения за консумация.


Защо хората затлъстяват?
Екипът на доц. Джъртъл поставил животни в оградено пространство, максимално ограничавайки тяхното движение и предоставяйки им прекалено количество храна. Точно в такива условия живее голяма част от т. нар. цивилизовани хора. „Лесният достъп до висококалорични храни стъписва природата - коментира доц. Джъртъл. - И тялото не знае как да реагира." Рецептата тук е елементарна: по-малко храна и повече движение.
Преди 40 години българите не са имали телевизия с дистанционно, асансьорите не са били толкова разпространени, а в домашния бит прахосмукачките, пералните и миялните машини са били лукс на бъдещето. Освен това общественият транспорт не е бил така развит и хората предпочитали да ходят на работа пеша или с велосипед. Повечето от тях работели във фабрики ръчно и изразходвали значително повече физическа сила. Тогава българите са се движели повече и са консумирали значително по-малко от сегашните 2347 калории на ден.
Ако в резултат на обездвижването годишно увеличаваме теглото си с 1 кг, това означава, че би трябвало да намалим дневната си дажба със 100 калории и да увеличим разходките с 1 км. Това означава, че за да поддържаме що-годе добра физическа форма, трябва да извървяваме на ден поне по 2000-2500 крачки.

Обедна диета
Две чаши вино на ден

Подсладените безалкохолни напитки отчасти са виновни за повишената консумация на захар: от 0.5 кг през 1956 г. на 6 кг годишно. Балканската диета изключва захарта в менюто. Препоръчват се до две чаши вино на ден, тъй като съдържат антиоксиданти, подпомагащи процеса на кръвообращението.

Храненето играе изключително важна роля за укрепване на имунната система на човека. Затова учените от Харвардския университет подеха инициативата: превенция на болестите чрез максимално прецизно подбрана обедна диета. Те вече са идентифицирали най-важните субстанции, които въздействат върху имунната система: витамин А, B6, C, E, както приемането на цинк, мед, желязо, селен и вторичните растителни продукти бета-каротин и ликопин.

Особено важно е колко и какви мазнини поема всекидневно нашият организъм. Изследванията показват, че колкото по-малко храна поемаме, толкова повече укрепва имунната система и обратното - повечето мазнини отслабват защитните сили на организма. В борбата срещу вирусите, бактериите и туморните клетки всяка минута организмът произвежда милиони нови имунни клетки, T- и B-лимфоцити, естествени антитела и др.

Менюто за безплатна превенция на болестите на доц. Алекзандър Лийв включва: порция сурови зеленчуци, порция варени зеленчуци, салата и два пъти плодове на ден. За разнообразие едно от тези ястия може да се заменя от чаша плодов сок. Още по-добър ефект се получава, когато в диетата се включат най-различни зеленчуци. Редовната консумация на зеленчуци, плодове и риба и избягването на стресови ситуации значително намалява податливостта на организма към заразни инфекции. Под ръководството на известния имунолог от университета в Нюфаунленд д-р Ранджит Чандра бил проведен експеримент: 23-ма мъже (на възраст 27 - 40 г., непушачи, с нормално тегло) най-напред в продължение на две седмици приемали бедна на каротин храна, след което за четири седмици преминали на доматен сок (330 мл), сок от моркови или десет грама екстракт от спанак. Всяка седмица им премервали кръвното налягане.

Ядки:
всеки ден в малки дози
Ядките и сухите плодове съдържат минерални соли, витамини, мастни киселини и протеини (12-13%). Но внимавайте с количеството. 100 г орехи съдържат 660 кал., стафиди - 300 кал., фурми - 253 кал., смокини - 242 кал., сушени сливи - 220 кал.

9 на ден и сбогом на рака
Националният кардиологичен институт на САЩ препоръчва по 9 порции плодове и зеленчуци на ден. Една порция означава 100 г фреш портокалов сок или едни банан, 180 мл доматен сок, половин диня, 100 г броколи или чушки, 1 ябълка или круша, лимон, спанак, кайсии, чесън. Всеки цвят носи различни витамини.

Резултатът бил изненадващ: най-добър ефект върху организма имал доматеният сок, който въздействал върху имунната система много повече от морковите и спанака. Очевидно червеното вещество ликопин действа много по-силно като радикал в сравнение с бета-каротина. При това много важно е да се отбележи, че една чаша доматен сок съдържа до 30 милиграма ликопин, докато в 100 грама домати има само три милиграма! Чандра доказал, че най-добре организмът оползотворява доматите под формата на сок или сос.

Причината е, че разрушените растителни клетки отделят повече ликопин, а добавянето на една лъжичка зехтин спомага ликопинът по-лесно да се приема от червата.

Антираковите способности на доматения сос са доказани и от учени от Харвардския университет. Те установили, че колкото повече домати консумираме и колкото по-голямо е съдържанието на ликопин в кръвта, толкова повече намалява рискът да получим рак на простатата, дебелото черво, панкреаса или гърдата.

Срещу рак на дебелото черво много добри резултати дават каротиноидният лутеин и цеаксантинът, съдържащи се в спанака, броколите, доматите, морковите и портокалите.

Яжте с мозъка
Най-важното е да се знае, че няма универсални диети и че не е достатъчно да свалите няколко килограма, за да бъдете във форма. Възможно е да се формулират общи принципи, но те трябва да се прилагат винаги индивидуално в зависимост от стила на хранене и метаболизма на всеки отделен човек. Съвременната диетология счита, че свалянето на 10 процента от актуалното тегло въздейства благоприятно върху общото здравословно състояние. По този начин диетолозите се опитват да ревизират налагания от десетилетия мит за т. нар. Body mass index - тоест за балансираното съотношение между пропорциите на тялото и теглото. Съвременната наука застъпва становището, че той вече се счита само за относителен критерий. От една страна, защото мускулите тежат повече от мазнините и поради това един атлет тежи доста повече от това, което му препоръчва индексът като пропорция спрямо височината. Поради това учените смятат, че ограничаването в тези пропорции не дава в крайна сметка желаните резултати и твърде често води до негативни странични ефекти.

Някои учени се групират около схващането, че по-важно е не да се търси на всяка цена намаляване на теглото и отслабване, а максимално намаляване на рисковете за сърдечносъдови заболявания.

Изследване на Арканзаския университет формулира една нова теория, според която, ако все пак трябва да се търси някаква универсална формула за общовалидна диета, тя би изглеждала така: яжте храна, богата на протеини и бедна на въглехидрати. Това може и да важи за младите хора, но при възрастните резултатите са обратни. Група 60-годишни доброволци в продължение на три месеца приемали храна, бедна на мазнини и богата на въглехидрати. И успели да отслабнат много повече от контролната група.

Пържени картофи
Много популярно меню, но трябва да внимавате с тях. Освен ако не са приготвени със зехтин. Честата употреба, особено в закусвални „бърза закуска", трупа калории и води до затлъстяване.

Риба: по-малки по-добре
Все още българите консумират малко риба - 7-9 кг годишно. Препоръчват се по-малки риби: копърка, аншоа, скумрия.
Да се избягва месо от акула, риба тон и риба меч, защото може да съдържат повече мазнини.

Поради това други диетолози съветват да се обръща внимание повече на гликемичния индекс, който измерва ефекта от въглехидратите върху нивото на кръвната захар.

Италианският психиатър Джовани Капуто защитава интересна идея за най-добрата диета: „Според мен идеалната диета преминава най-вече през мозъка." Той обобщава резултатите от изследване на ЕС, което обхваща 13 държави и струва 11.7 млн. евро. „Храненето е отговор на една биологична нужда" - обяснява Джовани Капуто. - При този процес участват най-различни фактори: вкус, чувството за удоволствие, подражанието и др. Поради това дори и да притежаваме силни резерви за саморегулация, е възможно да станем жертва на нови модни тенденции в храненето или на точно премерени рекламни стратегии на пазара. Затова е важно да се самонаблюдаваме и да установим кое ни кара да нарушаваме нормалния стил и начин на хранене. Защото всички ние грешим. Но не го правим по един и същ начин."


Британецът Ед Виктор предизвика сензация в началото на годината със своята книга The obvious diet - „Очевидната диета", в която също аргументира необходимостта, преди да се заемем с диета, добре да опознаем и да наблюдаваме себе си. И да не следваме сляпо съветите на списания и лайф-стайл предавания, а сами да си наложим режим и да го следваме.


По същото време в Америка Робърт Кушнер също излезе със своята Personality Diet - „Персонална диета", където казва: „Всички досегашни диети се оказват безполезни, защото не успяват да разкрият истинските причини, по които всеки отделен човек наддава в теглото." Кушнер 20 години се занимава с разработване на диети и той е дефинирал няколко рискови групи с помощта на тест. Чрез него установява дали сте лакомник, който надебелява, защото постоянно пълни чинията догоре с храна, или просто пасивно поглъщате неограничено количество, докато гледате телевизия, четете книга или работите на компютъра. „За мен най-важно е да установя причините за едно или друго поведение, което води до затлъстяване. Затова казвам на пациентите си, че не им предлагам да следват строго една определена диета. А да започнат да реализират една разумна програма за промяна на навиците и начина на живот, която може да продължи до края на дните им."


Първият съвет на Кушнер е: запомнете, че една успешна диета започва още от пазара или супермаркета и се ражда окончателно в кухнята. Вкусовете ни действително до голяма степен са генетично предопределени. Но те могат да се възпитават. И който от малък обича пържени картофки от заведенията за бърза закуска, трудно може да оцени разликата от порция чипс, приготвени в домашни условия. А това е много важно. Точно това означава да се храниш с мозъка. А не със стомаха.

http://www.temanews.com

Още...

Проф. Христо Мермерски: Българите не знаят, че ядат храни, които ги убиват…

Стомасите ни са като циганска торба, хвърляме в тях всичко, което видим на масата, твърди авторът на книга за лечебното хранене
Стомасите ни са като циганска торба, хвърляме в тях всичко, което видим на масата, твърди авторът на книга за лечебното хранене

Проф. Христо Мермерски е роден през 1934 година в село Ботево, Врачанско. Завършва Селскостопанската академия през 1962 г. Първата си докторантура е защитил в Москва. Специализирал е в Илинойския университет, САЩ, през 1980 г. Работил е като зам.-генерален директор на “Агропромкомплект”. Бил е зам.-министър на земеделието и съветник по биологичните науки, технологиите и селското стопанство в българското посолство във Вашингтон. Живял е 10 години в САЩ и е преподавал в американски университети, в Европа, Судан и Етиопия. Има издадени няколко книги, свързани със здравословното хранене, лечебните храни, народната медицина и здравето.

- Проф. Мермерски, защо в книгата си “ Лечение и забавяне на стареенето чрез хранене с лечебни и противоракови храни” отделяте повече внимание на храните, които ни разболяват?
- Природата е най-добрият лечител, казва византийският природоизпитател Клавдий Гален. Тя лекува 66% от всички болести. А Хипократ казва, че храната трябва да бъде нашето лекарство. Миналата година излезе едно изследване на Световната здравна организация, което установило, че 70% от преждевременната смърт на хората е вследствие неправилен или престъпен начин на хранене…То ме предизвика да напиша тази книга. В изследването се посочват и етапите, през които човек преминава при преждевременна смърт. Най-напред той чувства тeжест в стомаха, след това се явяват киселините, после гастритът и язвата, дисбактериозата и накрая рак на стомаха. Не можеш да седнеш на масата и да опиташ всичко, което е сложено на нея, да го вкараш в стомаха си като в циганска торба.

- Как храната ни убива?
- Нека вземем луканка, саздърма или каквито и да са салами, които хората обичат да консумират. В тях има толкова много сол, че съдържанието й надвишава 5-10 пъти количеството, което е необходимо на организма. Солта има интересното качество да задържа натриевия катион, той задържа водата и цялата система заедно със сърцето се натоварват. Освен това, за да запазят свежестта и цвета на луканката и да не се разваля, й слагат нитрати. След известно време те преминават в нетрозамини, които са канцерогенни и опасни за черния дроб, за пикочния мехур и т.н.

- Всички меса ли са опасни?
- Не, не. Тези, които са в прясно състояние, не са опасни. Каквито и преработени продукти да вземете – те са натъпкани със сол. Дори сирената, които иначе трябва да са полезни. Видяли ли сте какво предлагат на децата в училищните лавки – освен солети, които са пресолени, там има толкова вредни храни, направо отрови. Затова се смъкват годините на инфарктно болните. И на инсулта се понижават годините. При неправилно хранене получаваш гастрит и язва. При неправилно хранене получаваш подагра. Не случайно наричат подаграта царска болест, защото е болест на тези, които много ядат. При неправилно хранене получаваш и диабет. На база на него се увреждат бъбреците, черния дроб, сърцето.

- Има ли спасение - каквито храни се предлагат, такива ядем?
- Счупи черупката на един орех. Не може да не ти направи впечатление, че орехът прилича на мозъка на човека. Замисляла ли си се? И това не е случайно, защото след ли­мо­на и меда орехът е уникален с две неща. Първо той възстановява клетките на мозъка и второ - запазва паметта на човека. Затова аз препоръчвам на хората, даже на младите, да смелят 30-50 грама орехи, да прибавят хубав мед и се получава една великолепна питка.
Не се осъзнава, че лечението чрез хранене не е мъчително. Дори може да ни доставя удоволствие. Няма продукт, с изключение на лютия, към който човек да изпитва отвращение както при лекарствата, при които се получават и вредни странични ефекти.

- Лютите чушки не са толкова неприятни. Направиха дори шоколад с люти чушки?
- Знаете ли, че в три чушлета се съдържа толкова витамин С, колкото в килограм ли­мо­ни?

- Чувала съм, че лютите чушки помагат при белодробни заболявания?
- Даже един лекар казва: “Ако не можеш да ядеш люто, вземай го като лекарство.” То помага на хора, които страдат от емфизем на белите дробове, които имат проблеми с много храчки от дробовете, които ги задушават. Сигурно си виждала човек, който яде много люто, той почервенява, поти се. Освен това отделя много сокове.

- Да се върнем към вредните храни, които ни разболяват.
- Не мога да ти изброя тук всичките. Преди време един приятел ми се хвалeше как вземали с жена си парче сланина, посолена хубаво (защото сланината се осолява жестоко), слагали й малко пиперец и я изяждали. Това е ужасно. Сега отива в болница, защото има 90% запушване на артериите.

Вредни са всички храни, които съдържат консерванти. Бозата, например. На времето бозата, която купувахме, сутринта е сладка, привечер става резливо-кисела. Това е защото в бозата има т. нар. дрожди на ферментация. Тя е уникална, защото в нея се образуват витамини В комплекс, образуват се минерални соли, редица вещества, които са изключително полезни. Преди половин година купих боза, която стоя дълго без да се промени, защото са й сложили жестоки консерванти, оцветители, стабилизатори.
На времето проф. Беров реши да произвежда натурални и даде такива в Института по хранително-вкусова промишленост да изследват техния биологичен, витаминен, минерален и всякакъв състав. Нали върху етикета им е написано „мултивитамини”.

- И какво стана?
- Оказа се, че в тях няма нищо. Има само следи от витамини и минерални соли. Аз също бях потресен, защото дотогава пиех тези сокове. Те се правят от полуразвалени и развалени плодове. Взема се месестата им час . След това ги пастьоризират при висока температура, която унищожава всичко. Слагат им много захар, консерванти, оцветители. Слагат стабилизатори, защото иначе месестата им част е по-лека и ще изплува отгоре.

- Какви сокове да дават хората на децата си?
- Ще дават прясно изцедени плодове. Баща ми, селският даскал дедо Мико непрекъснато ми внушаваше правила от ценностната система на старите хора. Казваше ми: “Няма труд, който да не бъде възнаграден рано или късно.” Или “Запомни, сине, всяка крайност е лоша.” Аз не съм против човек да хапне малко тлъстичко. Но в същото време, трябва да балансира с храни с целулоза, която да намали холестерола. Знаеш ли каква е трагедията на българина? Че няма мярка. Сяда на вечеря, на банкет, на сватба и изяжда една салата от туршия (другата не е страшна) и я полива с ракия. После му слагат ордьовър със салами, саздърми, които са ужасни. После супа, второто ядене с вино. Хубаво е да се пие вино от грозде, но не повече от 400 грама дневно, а не 4 литра. Десерт, плодове и ако се сетят още нещо друго. И този стомах се чуди откъде да започне. Едно има алкална реакция, друго кисела, трето неутрална. И се получава тежестта, за която ти говорих, първия етап на преждевременната смърт. Инсултът, инфарктът, атеросклерозата са все болести главно на нерационалното хранене.

- А полезните храни или храните, които лекуват?
- На руския лекар Борис Толкин му направило впечатление, че в Азербайджан, където правят пелмени с мръсни престилки, мръсни ръце и при голяма жега, няма заболявания. Поинтересувал се и разбрал, че чесънът е причината. И за да се убеди, че е така, направил следния експеримент. Счукал чесън в една чаша. В друга сложил 80 болестотворни микроби и бактерии. Похлупил с капак и след 1 час под него не открил нито една бактерия. Каква е причината ли? В чесъна има летливи химически съединения, които са убили микробите.
Той направил още един експеримент. Отново чаша с микроби сложил под орех и след 25 минути вътре нямало нищо. Под елха, под бор, под бряст, под ясен и т.н. - всъщност основното е, че там няма болестотворни микроби и организми. Никой не говори за тези неща.
Вземи например соколечението. Освен, че изцедените плодове трябва веднага да се консумират, ако човек иска да се лекува, трябва да изпива не по-малко от 600 грама дневно сок.

Ти не можеш да изядеш 4 килограма моркови, но можеш да изпиеш два литра сок.

И сокът веднага се усвоява – след 15 минути вече се е усвоил от организма.
Природата е създала храни, които имат лечебно качество. Ти просто трябва да знаеш тези храни. Не може като седнеш на масата, да не знаеш това полезно ли е или не е полезно. Колко да го ядеш, колко да не го ядеш. В какво състояние да го ядеш.
В книгата съм разделил полезните храни – зеленчуците, плодовете, гроздето, виното, бобовите култури, рибата, покълналите семена, натуралния шоколад и други на 11 групи. Описвам химичните и биологични съставки на даден продукт, плод, зеленчук, за да стане ясно защо има определени полезни свойства. А на базата на полезните свойства може да се определи какви болести лекува и да се предложат рецепти за лечение. Имаш някакъв продукт в къщи, отваряш книгата и виждаш как той въздейства на човешкия организъм.

- Ако имам в къщи картофи?
- Много малко хора знаят, че картофът е един от уникалните продукти, които имат алкална реакция. Северните народи не страдат от гастрит на стомаха и не боледуват от рак на дебелото черво.

- Но наскоро прочетох, че измежду зеленчуците картофите поглъщали най-много пестициди…
- Всеки природен продукт, ако го пръскаш срещу вредители, ще поеме пестициди. Уникалното при картофа е, че той съдържа много витамин С. Но полезен е само печеният и вареният картоф. Пържените картофи са отрова, особено тези, които се приготвят в една и съща мазнина. А точно тях купуваме на децата заради играчките, които предлагат веригите за хранене. Много малко хора знаят, че млякото е единственият продукт, който може да осигури 8-те незаменими аминокиселини за организма. Само един от тях да го няма – лизинът например, и се забавят растежът и развитието на човека.

- Прясно или кисело мляко?
- И прясното, и киселото. По-добре е киселото, разбира се. Прясното и киселото мляко са едни от най-добрите лекарства против рак на дебелото черво и на стомаха. Жените след 50-те не знаят, че ако искат да се спасят от остеопорозата - няма по-лесно усвояем калций от калция в млякото. Затова тези жени трябва да изпиват по 1-2 чаши мляко или да ядат поне една кофичка кисело мляко. Даже на стари години по-добре е възрастните хора вместо да вечерят, да изяждат кофичка с кисело мляко. Хората не знаят, че от 24 микроелемента, необходими за човешкото тяло, 22 ги има в меда. Медът, поради това, че събира нектара от различни билки, съдържа най-ценните им качества. Няма по-добро лекарство срещу вирусите от прополиса. Той има антивирусно, атигъбично, антибактериално и антимикробно действие. И освен това не е скъп.

- В продуктите, които изредихте като полезни, споменахте и виното?
- Има няколко неща, които трябва да се знаят за виното. Първо виното трябва да е от грозде.

- От какво друго може да бъде, ако не от грозде?
- В пръщината, която е останала, отпадъка, слагат захар и правят така нареченото втора ръка вино. То не е добро. Качественото вино съдържа танин. При последните си изследвания лекари от Калифорния са установили, че това химическо съединение има интересното свойство да срязва опашките на бактериите и ги прави кръгли и неподвижни. Танин има и в зеления чай, и в много плодове. Другото ценно качество на виното е, че в него се съдържат антиканцерогенни вещества. В моята книга има специален раздел: Можем ли да лекуваме рака и с какво да го лекуваме.

- Можем ли да го лекуваме?
- Последните изследвания за рака доказват, че хора, които консумират храни, които съдържат голямо количество витамини от типа антиоксиданти или витамините А, С, Е , не страдат от рак.

- Например, ако ядат моркови…
- Да, но ако ядат морков, без да сложат мазнина в салатата, най-полезната му съставка не може да се усвои от организма.

- Защо?
- Защото витамин А е мастно разтворим. Хората не знаят, че гроздето е уникален продукт, не само защото съдържа много витамини, микроелементи и други полезни вещества, но и защото има много целулоза… Тук , в България правят празник на боба в Самоков, в Смилян, в Добрич, говорят се какви ли не глупости за боба, а не се знае, че продуктът в света, който най-много смъква холестерола, е бобът и бобовите култури. Проф. Андерсън от САЩ е направил изследвания, че именно зрелият боб най-много понижава вредния холестерол.
Фасулът намалява с 12-14% повече холестерола, отколкото овесените ядки. Американците препоръчват всеки ден човек да изяжда по една кафена чаша фасул. Още повече, че той е лекарство и против рак на стомаха и на дебелото черво.

- Не са ли вредни газовете, които се образуват?
- Вредни са, но могат да се премахнат като се изхвърли първата и втората вода на варивото. Хората не знаят, че бобът съдържа и пектинообразни вещества, които абсорбират отровите от тежките метали, токсините, които се отделят от тях. Той понижава кръвната захар. Пектинът (произвежда се от ябъл­ките и портокалите) също забавя развитието на атеросклерозата.

- В книгата ви има разни рецепти?
- При тези рецепти съм се опитал да комбинирам няколко продукта, които имат синергично действие, тоест те имат още по-успокояващо болестта действие. Ще ти кажа една, която има очистващо действие. Вземи три ли­мо­на, те не са толкова скъпи. Смели ги и към тях прибави същото количество мед. Всяка сутрин на гладен стомах като си вземеш две лъжички – това е такъв благодат за всички органи на човешкото тяло – за сърцето, за мозъка и за всичко. Или за един отслабнал организъм, след болница, операция, за страдащи от анемия, от туберкулоза няма по-добро лекарство от смлени орехи с мед. Медът е уникално лечебно средство. Ако прибавиш кисело мляко, пектин, канела (която намалява кръвната захар и поддържа сърцето) и няколко капки от прополис (който унищожава вирусите) става чудесна закуска.

- Откъде имате рецептите? Събирали сте ги през годините или сам сте ги съставил и проверил? Лекарите се объркват с какво лекарство да ни лекуват…
- При мен идват лекари, които ми казват, че не могат да напишат тази книга. Ще ти кажа защо. Аз съм завършил агрономство. Учил съм ботаника 3 семестъра. Последният – систематика. Бях длъжен да знам 1200 растения с латинските им имена и съответните български названия. Да мога, като ми покаже професорът полски букет и ме накара да изтегля стрък, веднага да му кажа латинското и българското название на растението. Този професор беше Михаил Христов, завършил в Америка, много добър генетик. Ние сме учили и ливаделство (от ливада). Като отидеш на полето, над 50% от растенията са билки. Учил съм микробиология с микробиология на млякото. Учил съм 5 химии – органична, неорганична, агрохимия, физиология на растенията или биологична химия. Учил съм лозарство, овощарство, зеленчукопроизводство, пчеларство, етимология и фитопатология. Учил съм хранене, анатомия и физиология на домашните животни. Преди да се явя на изпита по хранене, трябваше да съставя дажбата на едно 3 до 6 месечно прасенце или теленце. В нея съм длъжен да му осигуря белтъчини, мазнини, въглехидрати, витамини, минерални соли, груб фураж, за да може да се развива нормално. Да ми каже някой такива ли са грижите за едно дете? Освен това фуражите, които се дават на животните, се изследваха за алфа токсини.

- Преди година в България внесоха фъстъци с афла-токсини от Судан и Гвинея. И може да сме изяли част от тях с вафлите?
- Това е престъпление по отношение на хората. Афла-токсините са по-опасни от най-опасните химични съединения.

Световната здравна организация казва така: ако не искаш да заболееш от рак и преждевременно да умреш, трябва да консумираш по 400 грама плодове и зеленчуци всеки ден. А Асоциацията на раково болните казва: трябва да консумираш по 800 грама. Добре, представи си, че на един болен с язва или бактериоза му дадеш най-противораковия зеленчук (според китайците това е зелето). Настъргваш към него моркови, които също се препоръчват срещу рак, прибавиш червено цвекло и чесън, които имат уникални качества… И дадеш салатата на този човечец. Какво ще стане с него? Ами ти ще го разболееш повече.

- Защо ще го разболееш?
- Защото той не може да понася целулоза, има болен стомах. Има рани в него. Затова за всяка рецепта съм дал и противопоказания. Не може да се говори по принцип като Световната здравна организация, която съветва – яжте по 400 грама салата на ден, за да сте здрави. Още повече, че всеки организъм има непоносимост към определени продукти.

- Какво е това сдружение, което ще правите?
- Наскоро ме каниха в Плевен. Там има едно сдружение за здраве, участват интелектуалци – лекари, учители, всякакви специалисти. Каниха ме във Враца. Имам покана от Добрич, Варна, от цялата страна. Не мога да ги обходя. Идеята ми е да направим в училищата да има поне 5 часа фитобиология. Децата да знаят поне елементарно кои храни са полезни, кое какво е. Аз съм израснал в учителско семейство. Дядо ми е имал 250 кошера, баща ми е имал 50 кошера. Баща ми е лекувал майка ми от слабо сърце, нервно сърце както го наричаха на времето, с ужилване на една пчела на ден. И майка се оправи. В книгата си съм описал и за пчелната отрова – как лекува, какво лекува… описал съм и за пчелния прашец, за пчелното млечице. Всичко, което е полезно съм дал в най-лесен за възприемане вид. Затова сигурно книгата се търси, защото хората имат нужда от тези знания. Много по-добре е да се предпазиш отколкото да лекуваш едно заболяване.

Още...


Д-р Атанас Гълъбов: Здравословното хранене подобрява умствените способности до 55%


Възможно е да запазваме здравето си до дълбока старост

Д-р Атанас Гълъбов е роден през 1962 г., завършва медицина през 1991 г., учи хомеопатия в Белгия и в други страни. От 1995 г. до 1999 г. е председател на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, която от 1996 г. е асоцииран член на Европейския комитет по хомеопатия. Автор е на книгите: „Първа помощ с хомеопатия за всички”, „Терапевтичен наръчник по хомеопатия”, „Световната конспирация срещу здравето” и „Окована свобода: технология на глобалния контрол”.

- От какво значение е храната за здравето на хората?
- Храната и начинът на хранене са може би от най-съществено значение за физическото и дори за психическото здраве на индивида. Преди години в щата Ню Йорк е направен много интересен експеримент с около 1 милион студенти и ученици, на които, доколкото е било възможно, е давана храна, от която са били премахнати изкуствените консерванти, оцветители, подсладители, намалено е било количеството рафинирана захар и брашно. След 1 година хранене по този начин се установило, че на тестовете в училищата и в университетите, успеваемостта и възможностите на тези млади хора да решават различни задачи са се повишили с 40 до 55%. Подобни експерименти са проведени и в някои изправителни заведения и затвори, където значително са спаднали броят на самоубийствата, агресивните и хиперактивните прояви у младежите. Всичко това показва, че храната е много важен фактор както за физическото благополучие на човек, така и за неговото психическо здраве.

Сещам се за думите на един хирург, работил преди време в Африка, че за всичките години, които е прекарал там, не е оперирал нито един чернокож от местното население от рак на стомаха или на дебелото черво. Тоест, начинът, по който са се хранили хората там, е предотвратявал възможността за образуване на ракови заболявания, които понастоящем са толкова чести в т. нар. цивилизован свят.

През 30-те години на ХХ век американският стоматолог Уестън Прайс, прави интересно и показателно обширно проучване в целия свят и установява, че племената и народностите, които все още са запазили своя оригинален начин на хранене и не са се повлияли от „благините” на цивилизацията, тоест от консумацията на рафинирани продукти – брашно, захар и силно обработени храни, имат зъби в перфектно здраве и правилни зъбни дъги. Когато обаче тези общности започвали да се хранят като в развитите държави, веднага се появявали кариеси и се наблюдавали деформации в челюстите още в първото поколение след тях и същите проблеми със зъбите, както в т.нар. развити общества.

Известен е и примерът с народността хунза в Непал, която допреди няколко десетилетия изобщо не е познавала заболявания като туберкулоза, рак, астма, диабет и др. Те също живеели в сравнително изолирана област и не са имали досег с храните, които предлага цивилизацията. Когато започват да внасят рафинирана захар и брашно, да се хранят по известния ни начин, и там се проявяват същите болести, както в развитите държави. И така примерите за това как начинът, по който се храним, влияе за запазване на доброто ни здравословно състояние или за развитието на заболявания, са изключително много.

- Кои храни и хранителни добавки в съвременна храна увреждат здравето на хората, а не са забранени?

- Много са – аз съм потресен от огромното количество синтетика и вредни вещества, които съвременният човек приема чрез храната. Това са остатъци от различни пестициди в плодовете и зеленчуците, генно изменени култури, които с основание ни карат да се страхуваме за възможните последствия върху нашето здраве, различни подсладители, оцветители, овкусители, консерванти, масово срещани във всички храни. Някои от тях са с установен нездравословен ефект, като например подсладителят аспартам. На Запад има дори понятие „аспартамна болест”. Установено е, че при опитни животни разпадните продукти от този подсладител може да предизвикат сериозни нарушения в нервната система, вкл. епилетпични припадъци, а при хората могат да доведат до трайни поражения на очния нерв. В същото време това е масово препоръчан подсладител за диабетици и го има в какви ли не храни, витамини и медикаменти.
Друга добавка е мононатриевият глутамат, който, както и аспартамът, също има неблагоприятен ефект върху нервната тъкан. И двете вещества спадат към т.нар. екситоксини, които могат да увреждат трайно нервните клетки в мозъка и по този начин да доведат до развитието на различни болестни прояви. Отделно могат да предизвикат и алергични реакции.
Наблюденията, които имам през последните 7-8 години са, че алергиите и при децата, и при възрастните зачестяват все повече. Естествено, цялата тази химия, която влиза в храните и чрез тях в човешкия организъм, спомага за развитието на алергични състояния.

- Според вас българинът има ли навици да се храни здравословно? Какво бихте го посъветвали?

- Според мен много от българите не обръщат внимание как се хранят. Разбира се, имам и пациенти, които са много внимателни в това отношение, а някои дори прекаляват и отиват в другата крайност. Съветвам хората да четат повече и да консумират по-малко храни, които са рафинирани и прекалено обработени. Много от хранителните продукти по щандовете на супермаркетите, всъщност не съдържат нужните за организма витамини и микроелементи. Човек трябва да приема щадящо обработена храна, която е произведена по възможност екологично. Да консумира повече плодове и зеленчуци, да изхвърли, доколкото му е възможно, от менюто си свинското месо и изобщо тежките меса, да избягва да яде маргарин, соя, рафинирани въглехидрати и рафинираните захари. И естествено, всичко, което е пълно с подсладители, консерванти, оцветители, особено ако пък на етикетите не е описан пълният състав на това, което се предлага.

- Има ли вредни съставки в храната, която ни предлагат в ресторантите?

- Известен е „синдромът на китайския ресторант”. Наречен е така, защото е описан за пръв път именно при човек, хранил се в подобно заведение. В тези ресторанти, както и в други, често се използва за овкусител добавката мононатриевият глутамат. В естествен вид глутаматът се среща в свързано състояние в доматите, гъбите и др., и човек няма проблем да яде тези продукти. При синтетичната добавка обаче, глутаматът е в свободно състояние и при някои хора това води до проблеми. Ако в храната е имало повече от този овкусител, някои хора могат да получат задушаване, стягане в гърдите, сърбеж. Това се случва, ако човек е по-чувствителен към мононатриевия глутамат. Но по принцип, самият овкусител си има своите неблагоприятни ефекти върху човешкия организъм. Въпреки това тази добавка се използва широко – в който и супермаркет да влезете, на много от продаваните продукти ще видите, че е написано „натриев глутамат” или „монотатриев глутамат”, „моносодиум глутамат”, а има и различни съкращения, с които се отбелязва. Използва се масово, защото придава по-особен вкус и кара човек да яде повече, дори храни, които нямат сами по себе си особена вкусови качества и които не са полезни за здравето.

- Поради тези добавки ли хората затлъстяват масово?
- Не, не е само заради това. Важно е първо, каква храна се консумира като цяло – дали се ядат много рафинирани въглехидрати, защото излишъкът се превръща в мазнини, второ – дали се приема много мазна и тежка храна по принцип, и трето – дали човек се занимава с някакъв спорт. Разбира се, значение има и факторът наследственост, който при някои хора просто определя склонността към напълняване и е доста по-трудно да се контролира този процес.

- Затлъстяването засяга все повече деца. Какво ще посъветвате родителите им?
- Не е само затлъстяването. Наскоро четох за проучване у нас, което показва колко са нараснали хипертонията и диабетът сред децата и според мен това изобщо не е нормално. От една страна е ужасното хранене от най-ранна детска възраст – с шоколади и захарни изделия и в заведения за бързо хранене, от друга страна – стресът, на който са подложени по-късно децата в училище и постоянното им стоене пред компютрите. При такъв начин на живот неизбежно е и затлъстяването, и развитието на споменатите проблеми като хипертония, диабет и други, и то още в ранна детска възраст.
За едно дете е много важен примерът на родителите. Ако те се хранят здравословно, не пушат, не злоупотребяват с алкохол и с наркотици,ако не гледат на храненето и на живота само консуматорски, мисля, че и децата ще се развиват и мислят по друг начин. Аз лично имам приятели вегетарианци, чиито деца също са вегетарианци. Не твърдя, че е задължително човек да е вегетарианец, за да е здрав, но при всички положения всеки може да консумира по-качествена и по-здравословна храна, стига да има желание.

- Има ли директна връзка между злоупотребата с определени храни и дадени заболявания?
- Затлъстяването само по себе си е заболяване, тъй като се натоварват допълнително ставите, това предразполага към увреждане на ставния хрущял, към развитието на диабет, на повишено кръвно налягане. Не са един и два случаите, при които отслабването води до нормализиране на кръвното налягане. Ако човек успее да свали килограмите, които са му излишни, дори само с това може да допринесе за ликвидирането на определени здравословни проблеми, стига да продължи да се храни по подходящ начин и за в бъдеще. Аз бих посъветвал хората да спортуват повече, да се занимават с йога, с ци гун, с тай чи – изобщо с физическа активност, която пречиства организма и която естествено го кара той да се храни по един по-здравословен начин. Особено що се отнася до йога, ци гун и тай чи, това са практики, които хармонизират тялото и психиката, и по естествен начин на човек му се отщява да яде месо, да консумира алкохол, да пие, да пуши цигари – без никакво насилие. Те го пречистват, вкарват в едно по-различно състояние организма и той сам определя какво е полезно и какво не за самия него.

- Какво е нивото на здравеопазването в България според вас?
- Искам да обърна внимание на един много важен факт, на един пропуск на съвременната медицина и здравеопазване. Те като цяло са се насочили изключително да въздействат върху следствията, а не върху причините, които водят до определени заболявания. А една от основните причини, както споменах, е начинът на хранене и храните, които човек консумира. Здравеопазването трябва повече да наблегне върху превантивните мерки и профилактиката. Когато човек се разболее, т.нар. официална медицина се включва направо със синтетичните медикаменти и хирургията, които често още повече да увреждат човешкия организъм.
Много пъти съм се сблъсквал с подобни случаи в практиката, когато само една промяна в начина на хранене може да излекува човек или да го направи по-здрав, а всъщност именно със средствата на медицината, е станало точно обратното. Никой през това време не казал на пациента, че трябва да промени начина си на хранене и двигателния си режим и дори мисленето си, за да се освободи от страданията си. При това – без да има нужда да се прилага някаква специална, тежка, интоксикираща за организма терапия, каквато често са синтетичните медикаменти. Те са често изкуствени химически съединения, които натоварват бъбреците, черния дроб. Всичко това допълнително може да затормози организма и да го увреди и по този начин се развиват т.нар. ятрогенни заболявания.

- Вие лично какво пазарувате, с какво се храните, какво е вашето меню?

- Универсални рецепти не давам на никого. Аз лично съм вегетарианец от много години, но не съм пропагандатор на вегетарианството. Смятам, че има хора, които без месо не могат да живеят пълноценно. Познавам такива, които са се опитвали да спрат месото трайно и след няколко месеца или след 1-2 години, при тях започват да се проявяват различни болестни признаци – не са толкова енергични, боледуват по-често, така че очевидно има индивиди, при които е желателно месото да присъства в храненето отвреме-навреме. Очевидно то снабдява организма им с определени вещества, които не могат да си набавят по друг начин. При много други хора вегетарианството е напълно поносимо, а трети веднага се чувстват по-здрави и спират да боледуват, след като станат вегетарианци. Лично аз, освен че съм вегетарианец, доколкото мога, избягвам да консумирам сладки неща и шоколадови изделия, но понякога правя прегрешения. Стремя се да не консумирам нищо, което съдържа рафинирани въглехидрати или поне това да става рядко и избягвам, доколкото е възможно, храните, които съдържат оцветители, консерванти, подсладители. Предпочитам плодове, зеленчуци, някои млечни продукти, ориз, картофи, сурови ядки и др.

- Щом не консумирате захар, нито аспартам, как тогава си подслаждате храната и чая?
- В редките случаи, когато пия чай, ако понякога се разболея, използвам мед. Иначе може да се слага и кафява захар. На запад може да се намери една билка, която е много добра като заместител на захарта – нарича се стевия, но за съжаление в България не се внася. Тя е много по-сладка от захарта, но няма нейните неблагоприятни ефекти върху организма.

- Вегетарианците много наблягат на соевите продукти в менюто си, защо вие отричате соята?
- В книгата си „Световната конспирация срещу здравето” съм отделил специална глава на соята. Това си е една манипулация на хранителната индустрия, мит, който се поддържа – че човек има нужда от много белтъчини и че соята е подходящ източник, който може да му ги достави. Но това не е точно така. От белтъчини повече се нуждаят децата, когато организмът им нараства или спортистите, на които им трябват резултати и мускулна маса, но на един средностатистически човек аминокиселините от вегетарианската храна са му напълно достатъчни, и то без да прибягва до соята.
Установено е, че соята, приемана в определени количества, потиска дейността на щитовидната жлеза и освен това съдържа фактори, които потискат растежа. В нея има вещества, които по никакъв начин не допринасят за доброто храносмилане и при някои хора се образуват повече газове.
Много показателен неволен експеримент е описан от едно семейство, което гледало папагали. Хората започнали да хранят птиците с храна, специално предназначени за птици, на основата на соев протеин. В резултат на това, още сред първото поколение, започнали да се забелязват проблеми с оплодителната способност и да се проявява стерилитет у папагалите. Появили се и различни деформации на скелетната система, имунен дефицит и агресивни промени в поведението им. Така че, има достатъчно данни за неблагоприятните ефекти от консумацията на соя, особено ако се яде в по-големи количества. Може би единственото сравнително безвредно нещо, което се прави от соя, са соевите сосове и донякъде тофуто, което е ферментирал продукт. Соята съдържа и вещества, които са подобни на женските полови хормони – фито-естрогени, от които един мъж няма нужда. Някои монаси на Изток например консумират соя, защото тя намалява сексуалното желание.

- Преди години хората са се хранели здравословно, но са умирали по-млади. Ако здравето и дълголетието са свързани с храненето, излиза, че сега се храним по-правилно?
- Въпросът не опира само до храненето, но и до хигиената. Не забравяйте, че хигиенните условия днес са значително по-добри, отколкото са били някога. Много болести, които са спомагали за съкращаване на човешкия живот, сега са почти изчезнали, и то, благодарение на подобряване на хигиената като цяло, както и на здравословните грижи. Но за мен лично е важно човек дори до дълбока старост да живее в максимално здраве и знам, че е възможно да бъде постигнато. Качеството на живота е напълно пренебрегнато от съвременната медицина. Не е важно само да стигнеш до 70-80 години, но от 40-50 нагоре да пиеш различни медикаменти, едва да креташ, да не довиждаш и да се оплакваш непрекъснато. Мнозина, които се занимават с йога и с източни бойни изкуства, остават в прекрасно здраве до много напреднала възраст и просто в един момент решават да си отидат от този свят, понякога дори без някакво определено заболяване. Добре известен е Пол Брег – голям привърженик на гладолечението и здравословното хранене, който до 80 годишна възраст си караше сърфа и ските и почина след инцидент. Направете си сметка какви са възможностите на нашия организъм и какви способности притежава човек да запази здравето си до дълбока старост.

http://e-vestnik.bg/

Още...

Проф. Христо Мермерски: Здравето и младостта са в... чинията ни!

Проф. Хрис­то Мер­мер­с­ки се за­ни­ма­ва с въп­ро­си­те на хра­не­не­то и ста­ре­е­не­то от 50 го­ди­ни. Той изу­ча­ва над 30 пред­ме­та по те­зи проб­ле­ми, съб­рал е над 17 000 ре­цеп­ти и то­мо­ве
ли­те­ра­ту­ра, ко­и­то са свър­за­ни пря­ко със ста­ре­е­не­то. Ав­тор е на мно­го кни­ги, свър­за­ни с
жи­во­та и здра­ве­то на хората.

- Защо проф. Мермерски препоръчва лук?
- За ук­реп­ва­не на иму­ни­те­та и про­фи­лак­ти­ка на мно­го за­бо­ля­ва­ния проф. Мер­мер­с­ки
пре­по­ръч­ва да се изяж­дат не по-мал­ко от 10 кг лук го­диш­но. Лукът е осо­бе­но по­ле­зен по
вре­ме на епиде­мии, а съ­що и нап­ро­лет, ко­га­то ор­га­низ­мът е от­с­ла­бен след дъл­га­та зи­ма.

- Проф. Мер­мер­с­ки, как­во да нап­ра­вим, за да за­ба­вим про­це­са на ста­ре­е­не­то?
- Мо­ят шес­т­го­ди­шен внук Мак­сим чес­то ми каз­ва: “Дяд­ко, аз ис­кам ти ни­ко­га да не уми­раш”. Той не знае, че не са­мо аз, но и хо­ра­та от ця­ло­то зем­но къл­бо съ­що не ис­кат да уми­рат. Все­ки се на­дя­ва да жи­вее на то­зи свят кол­ко­то е въз­мож­но по­ве­че. Ос­нов­ни­ят въп­рос, кой­то
въл­ну­ва хо­ра­та, е да­ли не мо­же да се за­ба­ви ста­ре­е­не­то и то та­ка, че чо­век да за­па­зи
мла­деж­ка­та си си­ла и бод­рост до 100 и по­ве­че го­ди­ни. От ед­но из­с­лед­ва­не на Све­тов­на­та
здрав­на ор­га­ни­за­ция, прик­лю­чи­ло ми­на­ла­та го­ди­на, се виж­да, че над 70 на сто от
на­се­ле­ни­е­то в све­та уми­ра преж­дев­ре­мен­но след прес­тъ­пен на­чин на хра­не­не.

- По­съ­вет­вай­те то­га­ва на­ши­те чи­та­те­ли как да се хра­нят!

- Ка­то сед­нем на ма­са­та за обяд или за ве­че­ря, тряб­ва да зна­ем да­ли хра­на­та, ко­я­то ще
кон­су­ми­ра­ме, е по­лез­на или вред­на за здра­ве­то ни.

Вре­ме е да спрем да гле­да­ме на сто­ма­ха си ка­то на ци­ган­с­ка тор­ба, в ко­я­то мо­же да се хвър­ля всич­ко, как­во­то на­ме­рим на ма­са­та.

Ед­но та­ко­ва прес­тъп­но­ хра­не­не ще ни до­ка­ра опас­ни за­бо­ля­ва­ния ка­то: по­даг­ра, ди­а­бет,
гас­т­рит, яз­ва, рак, ин­фаркт, ин­султ, ате­рос­к­ле­ро­за и т.н. Всъщ­ност то­ва е и при­чи­на­та за
бър­зо­то ос­та­ря­ва­не на ор­га­низ­ма и за преж­дев­ре­мен­на­та смърт на мно­го хо­ра по све­та. Ако
за­поч­нем да се хра­ним здра­вос­лов­но, ние ще оси­гу­рим на ор­га­низ­ма си жиз­не­новаж­ни­те
бел­тъ­чи­ни, маз­ни­ни, въг­ле­хид­ра­ти, ви­та­ми­ни, ми­не­рал­ни со­ли, би­о­ак­тив­ни ве­щес­т­ва,
ан­ти­ок­си­дан­ти...

- Ще ка­же­те ли не­що по-под­роб­но за при­чи­ни­те, ко­и­то ус­ко­ря­ват ста­ре­е­не­то?
- Те са свър­за­ни с та­ка на­ре­че­ни­те сво­бод­ни ра­ди­ка­ли. То­ва са хи­мич­ни съ­е­ди­не­ния, ко­и­то се нат­руп­ват в ор­га­низ­ма от вред­на­та хра­на, от ле­кар­с­т­ва­та, от за­мър­се­ния въз­дух, от
хи­мич­ни­те съ­е­ди­не­ния, от тю­тю­но­пу­ше­не­то и т.н. Те­зи сво­бод­ни ра­ди­ка­ли раз­ру­ша­ват
клет­ки­те, а по-къс­но из­важ­дат от строя и це­ли ор­га­ни и сис­те­ми от чо­веш­кия ор­га­ни­зъм,
по­ра­ди ко­е­то в не­го се нат­руп­ват кан­це­ро­ге­ни, ко­и­то по-къс­но пре­рас­т­ват в рак.

- Ще по­со­чи­те ли при­ме­ри?

- Мал­ко хо­ра нап­ри­мер зна­ят, че мля­ко­то съ­дър­жа 8-те не­за­ме­ни­ми ами­но­ки­се­ли­ни,
ви­та­ми­ни, ми­не­рал­ни со­ли. Ако са­мо ед­на от тях лип­с­ва в ор­га­низ­ма, той за­ба­вя раз­ви­ти­е­то си. Много хо­ра не зна­ят, че ме­дът съ­дър­жа 22 от 24-те мик­ро­е­ле­мен­ти, жиз­не­новаж­ни за нормална­та ра­бо­та на всич­ки сис­те­ми в ор­га­низ­ма. Про­по­ли­сът е един­с­т­ве­ни­ят ес­тес­т­вен про­дукт на пче­ла­та, ко­йто има ан­ти­ви­рус­но, ан­ти­мик­роб­но, ан­ти­бак­те­ри­ал­но и ан­ти­гъ­бич­но дей­с­т­вие. Дъв­че­не­то му пре­дот­в­ра­тя­ва раз­ви­ти­е­то на па­ро­дон­то­за, кър­ве­не­то на вен­ци­те, аф­ти­те на ус­т­на­та ку­хи­на, за­бо­ля­ва­ни­я­та на гър­ло­то и т.н. Мно­го мал­ко са и хо­ра­та, ко­и­то зна­ят, че най-лес­ни­ят на­чин за из­чис­т­ва­не на вред­ния хо­лес­те­ро­л в ор­га­низ­ма е
кон­су­ми­ране­то на бо­бо­ви хра­ни. Ос­вен то­ва те пре­дот­в­ра­тя­ват раз­ви­ти­е­то на рак на сто­ма­ха и на де­бе­ло­то чер­во. По­ра­ди ви­со­ко­то си съ­дър­жа­ние на це­лу­ло­за те­зи хра­ни пре­дот­в­ра­тя­ват и запека.

- Мно­го се го­во­ри за чесъна ка­то уни­кал­но ле­чеб­но сред­с­т­во. В как­во се със­тои
не­го­ва­та уни­кал­ност?
- Ще ви ка­жа ка­къв ек­с­пе­ри­мент е нап­ра­вил рус­ки­ят учен Бо­рис То­кин. Той счу­кал в ед­на
ча­ша две гла­ви чесън, а в дру­га­та пос­та­вил 80 бо­лес­тот­вор­ни мик­ро­би и ба­те­рии. Пох­лу­пил ги с ка­пак и са­мо след 60 ми­ну­ти, без те­зи ча­ши да се смес­ват, от бак­те­ри­и­те ня­ма­ло и сле­да. Уни­що­жа­ва­не­то се дъл­жи на фи­тон­ци­ди­те - лет­ли­ви­те хи­ми­чес­ки съ­е­ди­не­ния. По-къс­но то­зи ек­с­пе­ри­мент бил про­дъл­жен, ка­то ча­ша­та с бак­те­ри­и­те би­ла пос­та­вя­на пос­ле­до­ва­тел­но под бор, ела, орех, дъб и т.н. Ус­та­но­ве­но би­ло, че всич­ки­те те­зи рас­те­ния от­де­лят лет­ли­ви
хи­ми­чес­ки съ­е­ди­не­ния - (фи­тон­ци­ди), ко­и­то уни­що­жа­ват мик­ро­би­те и бак­те­ри­и­те.
Сле­до­ва­тел­но не са­мо чис­ти­ят въз­дух в пла­ни­на­та е при­чи­на за доб­ро­то здра­ве и дъл­го­ле­тие.

- Ще ка­же­те ли не­що и за ан­ти­ок­си­дан­ти­те?
- Ан­ти­ок­си­дан­ти са ви­та­ми­ни­те и пре­ди всич­ко ви­та­ми­ни­те А, С и Е. Пло­до­ве­те и зе­лен­чу­ци­те съ­дър­жат те­зи ок­си­дан­ти: ви­та­ми­ни, ми­не­рал­ни со­ли, би­о­ак­тив­ни ве­щес­т­ва. Те са те­зи, ко­и­то уни­що­жа­ват сво­бод­ни­те ра­ди­ка­ли и под­дър­жат ор­га­низ­ма в от­лич­на кон­ди­ция, за­ба­вят
ста­ре­е­не­то.

Ус­та­но­ве­но е, че хо­ра, ко­и­то кон­су­ми­рат мно­го пло­до­ве и зе­лен­чу­ци, ряд­ко стра­дат от рако­ви за­бо­ля­ва­ния

За­то­ва Све­тов­на­та здрав­на ор­га­ни­за­ция пре­по­ръч­ва все­ки ден да се кон­су­ми­рат не по-мал­ко от 400 гра­ма пло­до­ве и зе­лен­чу­ци, а спе­ци­а­лис­ти­те от Асо­ци­а­ци­я­та за бор­ба с рака
пре­по­ръч­ват по 800 гра­ма. Ос­вен чесънът, уни­кал­ни здра­вос­лов­ни хра­ни са още: лукът,
пра­зът, моркови­те, ли­мо­ни­те, ябъл­ки­те, прас­ко­ви­те, до­ма­ти­те и още 200 ви­да, ко­и­то
при­ро­да­та та­ка щед­ро ни е да­ри­ла, а ние не зна­ем как да ги из­пол­з­ва­ме. Ако раз­чу­пим един орех нап­ри­мер, не мо­же да не ни нап­ра­ви впе­чат­ле­ние, че не­го­ва­та фор­ма по ни­що не се раз­ли­ча­ва от та­зи на чо­веш­кия мо­зък. И то­ва ни­как не е слу­чай­но, тъй ка­то ня­ма друг
про­дукт или ле­кар­с­т­во, ко­и­то да са тол­ко­ва ле­чеб­ни за въз­с­та­но­вя­ва­не на клет­ки­те на мо­зъ­ка и за по­доб­ря­ва­не­то на паметта.

- Ка­же­те по­не ед­на уни­кал­на за здра­ве­то ре­цеп­та за на­ши­те чи­та­те­ли!
- Взе­ма се ед­на ко­фич­ка ки­се­ло мля­ко, ед­на го­ля­ма лъ­жи­ца ме­д, ед­на сред­но го­ля­ма лъ­жи­ца пек­тин, 30-40 гра­ма смле­ни орехи, 40 кап­ки про­по­лис и ед­на ча­е­на лъ­жич­ка ка­не­ла. Всич­ко то­ва се смес­ва и с не­го се за­кус­ва.

Ако пос­то­ян­с­т­ва­те, вяр­вай­те ми, ста­рост­та ще се за­ба­ви.

https://www.bulpress.net/

Последна промяна ( Понеделник, 21 Юли 2014 23:32 )