Вие сте тук:

Начало Други Статии Пълният глад на д-р Емилова е вреден като диета-2ч.

Пълният глад на д-р Емилова е вреден като диета-2ч.

ПРЕСЕН КОМПОТ СРЕЩУ ЖЕГАТА

/Зеленчукова супа и кисело мляко разхлаждат/

Опасно е да смъквате повече от 4 кг на месец, предупреждава доц. Даниела Попова

Със сигурност през това лято жегите са най-големият враг на всеки човек без значение дали е млад или стар, мъж или жена. Заради високите температури спасение от тях не можем да намерим даже на морето. Надежда обаче не трябва да губите. Лесни и вкусни рецепти срещу адските жеги предлагат в единствената университетска клиника по метаболитни заболявания и диетика в столичната УМБАЛ "Царица Йоанна". Ако смятате, че сте загладили косъма и сте трупнали 5-10 килца отгоре, специалистите там ще ви спретнат перфектния режим. При това - срещу символичните 15 лв.

Сърцебиене, тежест в мускулите, отоци по краката - адските жеги са виновни за тях. Но и срещу горещините има рецепта. Чудеса в жегата прави охладеното кисело мляко с малко плодове. По-добро е от сладоледа, обяснява доц. Даниела Попова от ИСУЛ. Лятото, разбира се, е сезонът на салатите. Затова трябва да ги хапваме на корем.

Зеленчуците на скара също облекчават сърцето и бъбреците в горещините. И без угризения могат да се комбинират с нетлъсто месо или риба. Напук на градусите пък, и супата не бива да е табу. През лятото най-добре върви зеленчуковата супа, обяснява доц. Попова. А за десерт е идеален компотът от пресни плодове и сладките салати.

Враг номер 1 на жегите,

разбира се, са течностите. Водата е задължителна - поне по 8 чаши на ден. Но доц. Попова предупреждава да не прекаляваме с минералната. Не е вредна, но все пак трябва да се редува с трапезна, е съветът на доц. Даниела Попова. Комфортът в жегите обаче е пряко свързан и с фигурата ви. Много често се оказва, че добрата ви форма е въпрос не само на суета, а и на здраве.

СТИЛЪТ НА ЖИВОТ  ВАЕ ФИГУРАТА

Затлъстяване. Диабет. Подагра. Завишен холестерол. Анорексия. Булимия. А дори - и чиста суета - могат да ви отведат в Клиниката по терапия, метаболитно-ендокринни заболявания и диететика на УМБАЛ "Царица Йоанна". Ако ви мъчат сериозни проблеми с обмяната, е достатъчно да вземете направление от личния си лекар или специалист. И ще се лекувате безплатно в отделението по клинична пътека номер 112, обяснява шефът му доц. Даниела Попова. Ако пък ви мъчат сантиметрите около талията и искате консултация с диетолог, удоволствието ще ви излезе доста евтино. Само за 15 лв. специалистите от клиниката ще ви направят точния хранителен режим. Преди да започнете битката с килограмите обаче, трябва да знаете - с кантара трудно стават чудеса, признава доц. Попова. Независимо дали страдате от затлъстяване, имате висок холестерол или пък сте в другата крайност - с поднормено тегло, няма как да вкарате метаболизма си в ред за месец или два. За да постигнете перфектната форма, трябва да промените стила си на живот, обяснява доц. Попова.

КИЛОГРАМИТЕ ОТМЪЩАВАТ

Килцата не ни наказват единствено пред огледалото. Факт - метаболитният синдром е сред главните виновници за епидемията от диабет, сърдечно-съдови заболявания, хипертония, камъни в жлъчката и дори рак - особено на гърдата, дебелото черво и яйчниците, обяснява доц. Попова. Но, за жалост, битката с него може да отнеме и години. И никога не минава през глада, подчертава доц. Попова.

Виновниците за затлъстяване невинаги се крият в хладилника.
Често метаболитният синдром се отключва от стрес, тежки инфекции или хронични алергии, обяснява доц. Попова, и се заражда още в детството. Статистиката сочи - около 10-15% от децата са с наднормено тегло.
Защо?

Малчуганите седят твърде дълго пред компютъра и прекаляват с чипса и лакомствата. Доц. Попова обаче предупреждава - 3 от 5 пухкави деца имат проблем с килограмите като възрастни.

НИТО ДЕН ГЛАД

Гладът е враг на стройната фигура, предупреждава доц. Попова. Диетите "само на Вода" не вършат работа. Гладът е допустим само при тежки възпаления или остър нефрит или панкреатит, когато пациентите се хранят на системи, обяснява доц. Попова.

Монодиетите - като на Пиер Дюкан, също са опасни. Доц. Попова признава, че през клиниката минават доста пациенти, които са объркали обмяната си с прехвалените диети. Нискокалорийните режими също са излишни. Най-добре действат балансираните режими с два разтоварващи дни, издава доц. Попова. При тях два пъти седмично се приемат до около 800 ккал и ефектът е забележителен.

Доц. Попова подчертава и друго - на месец трябва да се свалят само между 2 и 4 кг. По-рязкото отслабване просто гарантира неприятния "йо-йо" ефект, защото метаболизмът няма време да се адаптира.

Хапчетата за отслабване също не са панацея.
Някои добавки дори са опасни - например тези с кофеин. Безвредни и ефективни са единствено таблетките с пробиотици и фибри, обяснява специалистът.

СУПА ЗА ОБЯД

Доц. Попова напомня и друго - организмът е гладен 5 пъти на ден. Какво иска стройната фигура? Да закусва, обяснява доц. Попова. Един сандвич за "Добро утро" е чудесен старт на деня.

Обядът трябва да е запазен за супа или топло ястие. А на вечеря най-върви прясната салата с малко риба или месо.

Междинните закуски също не са за пренебрегване. Преди и след обяда най-добрият избор са плодовете или ядките, обяснява доц. Попова. И подчертава - има няколко типично български деликатеса, които трябва да присъстват във всяко меню.
Киселото мляко, чесънът, пресните зеленчуци и бобът и лещата за нашенеца са като зехтина и спагетите за италианците, смята доц. Попова. Но напомня - от средиземноморските нации трябва да вземем друг "жокер" - рибата. За да сме здрави, свежи и слаби, трябва да хапваме морска храна поне два пъти седмично.

Килограмите не се топят само с глад. А и с пот. За да отслабнете, трябва и да се размърдате, предупреждават лекарите.

Но къде?
Най-добрите резултати идват на "зелено" - сред природата. Но е факт - всеки втори хотел по морето е закачил табела "дебелариум".

А истината е, че единственият медицински център за отслабване е в Балкана - в град Лъки.
Там килцата се топят по програма на Института по хранене и диетология в София. А с пациентите работят лекари и кинезитерапевти, обяснява доц. Даниела Попова. За 2 седмици в Лъки може да свалите около 7% от теглото си - с гимнастика, разходки, фитнес, танци, сауна и масаж. 14-дневната програма не само топи сантиметрите. Помага и за нормализирането на кръвното и захарта и даже за изчистването на целулита.

Лора Симеонова
http://new.standartnews.com/bg/

Още...

Д-Р ЕМИЛОВА ЛИ Е ВИНОВНА ЗА СМЪРТТА НА БОЖКОВ?

Култовата гладолечителка д-р Людмила Емилова бе обявена за лъжкиня и шарлатанка от известния столичен журналист Борис Ангелов. Изданието му твърди, че диетоложката на елита послъгва яко за резултатите, които са постигнали ВИП пациентите й. Нещо повече гладолечението съсипало здравето на покойния вече вицепремиер Александър Божков!

Д-р Емилова обяснява, че в дебелариума й Александър Божков бил отслабнал с 50 килограма, а Стефан Данаилов с почти 25.

Екстремното отслабване обаче крие рискове.

Това е и причината бившият вицепремиер да има сериозни здравословни проблеми. Според учените именно стресът за организма, появил се от гладуването три пъти за период на един месец, е отключило скоротечния рак на Александър Божков.

ДОРИ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕТО СА ПОЗВОЛИЛИ САМО ЕДНА СЕДМИЦА ГЛАДУВАНЕ С ИЗРИЧНА  НАРЕДБА.
Лишаването на тялото от храна отслабва до крайност имунната система. Лекуващите се, които не са предразположени към рак, след подобно гладуване започват да се оплакват от различни проблеми – от тежки пневмонии до спиране на цикъла при жените.

Скандален е и случаят с драстичното отслабване на Стефан Данаилов. Той се „стопи“ при Емилова, но по-късно рязко качи килограмите.
Минават  се около 10 дни и се прави оглед на постигнатото – на мерките, стиска се ръката  и се отбелязва колко е отслабнал. След това обаче резултатите са ужасяващи – възвръща се не мускулната маса, а мазнини, коментират познати на Данаилов.

2010 г.
http://www.chudesa.net/

Още...

Д-Р ЕМИЛОВА ИЗКАРАЛА СПЕЦИАЛЕН КУРС, СВЪРЗАН С ОТСЛАБВАНЕТО

Прочутата варненска диетоложка и церителка д-р Емилова  се прибра от Германия, където изкара специален курс. В немската държава специалистката се запозна с най-новите методики в отслабването и лечението на различни болести.
Наученото в чужбина тя ще прилага занапред в своята клиника.

Емилова е любимка  на много от родните звезди, припомнят запознати. При нея с глад и чайове са прочиствали организмите си Глория, Стефан Данаилов, Рангел Вълчанов и още ред други знаменитости.
/Рангел Вълчанов също умря от рак/

В последните години методът на Емилова загуби част от популярността си, но сега варненката е решила да го осъвремени с наученото в Германия.

Именно някои известни личности „изгониха“ бъдещите клиенти на Емилова преди време, твърдейки, че методите й са неефективни. Много наши звезди, които са успели да смъкнат килограми в дебелариума на популярната дама, след това са възвърнали теглото си, а някои от тях дори са качили и отгоре.

Самата диетоложка смята, че това се дължи на безразборното тъпчене с всякакви висококалорични храни. Отлабналият човек не бива да атакува веднага хладилника, защото така се обезсмислят всички лишения по време на спазването на съответната диета.

3 юни 2011
http://www.chudesa.net

Още...

ЛЪЖИТЕ НА ДОКТОР ЕМИЛОВА

На всекиго се е случвало да ПОСЛЪГВА.
Известната пропагандаторка на “лечебното” гладуване доктор Емилова например беше обяснявала, че в нейния дебелариум Александър Божков бил отслабнал с 50 килограма, а Стефан Данаилов – с 25.

Те самите бяха признали други стойности – сътветно 40 и 17! Лъжа в рамките на 20-30% като тази на Емилова в случая може и да звучи приемливо, макар че тя с тези работи прави бизнес.

По-страшното е, че екстремното отслабване, което е причинила на бившия вицепремиер и на сегашния червен депутат е довело до сериозни здравословни проблеми.
Може ли да се вярва на много експерти, че точно стресът за организма, причинен от гладуването три пъти в продължение на по един месец е отключило скоротечния рак на Александър Божков?

Вероятно, тъй като само седмица гладуване е позволена от министерството на здравето с нарочна наредба.

Неспазването й при Емилова тя обяснява с наблюдението си, че ефектът на гладуването проличавал точно на осмия ден. Ударното лишаване на организма от храна отслабва до крайност имунната система. Пациенти, които не са предразположени към рак, след подобно гладуване страдат от различни проблеми – от тежки пневмонии до спиране на цикъла при жените.

Скандален е и случаят с легендарния кино- и театрален актьор Стефан Данаилов.

Той ударно отслабва при Емилова, но после ускорено качва повече килограми.
“Минават 10 дена, правим сравнение с мерките преди и след, стискаме му ръката, че е отслабнал с еди-колко си килограма. След това обаче той си връща стария начин на хранене и се започва възвръщане не на мускулна маса, а на мазнини.

Точно това е йо-йо ефектът, за който се говори”, обяснява пред фрогнюз медицинския проблем специалистът по хранене д-р Огнян Симеонов.

Йо-йо ефектът е класическо доказателство за лоша и вредна диета не само според него.

И понеже точно звездите са основната реклама на дебелариума ще цитираме примера с още един знаменит актьор – Явор Милушев. Изказано преди време негово мнение грижливо е изтрито от сайтовете в интернет и вече може да се намери цитирано само в GoMovieTv:
„Ходих да отслабвам при нея и тя започна да ме тъпче с някакви уж лечебни чайове. Вярно, първите пет дни свалих три килограма, но после започнах да вдигам такова кръвно, че чак се наложи да ме транспортират до варненската болница", възропта именитият актьор.
Милушев е толкова омерзен, че е готов да даде под съд Емилова,
Той щял да препоръча на всичките си приятели да не стъпват в лечебното заведение на варненката, която напоследък се прочу покрай сеансите си с бг. звезди”.

Според китайците човешкото тяло има нужда от определени видове храни според индивидуалното съотношение на ин-ян и годишния сезон.
Будистите никога не постят, нито гладуват - те се хранят 1 -2 пъти на ден с растителни храни, но не приемат повече от 200 -250 куб.см храна на едно хранене.

В Западния свят хората имат нужда от пост и гладуване, много дами го правят до 1 ден според цикъла на Луната, защото се хранят неправилно през цялото останало време, и не само неправилно, но и прекомерно.

Академик Галина Шаталова, която има собствени трудове в областта на лечебното хранене и лекува хора с неизлечими от традиционната медицина болести, също препоръчва хранене (но не и гладуване) с растителна храна, с пълно изключване на млечни продукти, захар, бяло брашно и дори хляб, също с едно - двукратен прием на 250 -300 куб. см храна за деня в комбинация с билкови отвари.

Известният и доказан наш специалист проф. Енчо Калчев също споделя пред Тема:

“Повечето програми звучат непрофесионално. Такава е например идеята за лечебно гладуване. Освен това ние не внушаваме на хората, че за 10 дни ще ги излекуваме от всичките им здравословни проблеми, както правят някои колеги. Вярно е, че когато човек промени начина си на живот, кръвното му налягане, кръвната захар и холестеролът влизат в рамките на нормалните стойности или се подобряват. Така той се чувства по-бодър и работоспособен, но универсална панацея няма. Гладуването не е нормално състояние за организма и по-скоро е вредно за здравето на човека. Затова ние учим хората как да изчисляват калориите в дневното си меню, за да се справят сами с проблемите. Не обещаваме чудеса, каквито предлагат някои центрове”.

Така той съвсем леко опровергава цитираното неведнъж от Емилова твърдение, че гладът лекува всичко.

Или почти всичко. Още една лъжа!

В сайта бг.мама пациентка на докторката разказва: “Аз след такова "пречистване" лежах една седмица в болница с висока температура и остър пиелонефрит. На косъм бях да ме отворят за коремна операция и чистене на гнойта около бъбрека. А след това дълго и продължително пих антибиотици, отделно тези дето ми насвяткаха в болницата. Твърдо съм против такива радикални методи!”.

Лъжите на д-р Емилова 2

Сега, във втората част на нашия епос за лъжите на д-р Емилова, ще ви разкажем за нейните заблуждаващи твърдения относно някои хранителни продукти.
Тя неведнъж е казвала, че доматите са бич за организма. Те го тровели, разяждали го и т.н.

Доматите вече няколко века са основна храна за българите. Допреди двадесетина години бяхме сред най-здравите народи
на света именно благодарение на неповторимите родни зеленчуци и правените от тях салати. Здравето на нацията се крепеше на това, тъй като болничната ни система никога не е била на някакво величествено равнище.

Световното списание HEALTH постави доматите в топ 25 на най-полезните храни на планетата. Изследването е проведено от стотици международно признати и истински учени, които доказаха, че доматите намаляват риска от заболявания на стомаха. Най-точно това се усеща при риска от рак на дебело черво. Хората, които обичат и хапват редовно домати са изложени на него с 50% по-малко от останалите. Това сочат изследванията на всепризнатите международно капацитети.

Е, те не са били цял живот доктори в полицейски санаториум като Емилова и едва ли ги разбират колкото нея нещата. Нито пък, като нея, са GP-та. Те просто са си истински и диетолози.

Но да продължим за доматите. Те помагат и за избягване на риска от заболявания на пикочния мехур, което е доста съществено за мъжете.
Не на последно място червеният зеленчук е изключително диетичен. Той съдържа 0% мазнини и само 26 калории. Въглехидратите са само грам.

МОЖЕ БИ Е ВРЕМЕ ЕМЛОВА ДА СПРЕ ДЕЙНОСТТА СИ!

Особено, след като изясним, че и млечните продукти като мразеното от нея сирене никак не са вредни.
Дори напротив.

Млякото и продуктите от него помагат на зрението. За младите хора, които вследствие на индустриалното влияние върху атмосферата страдат от много алергии, то е полезно заради спестения риск от тях. Млечните продукти също така намаляват неприятните рани. В България където населението масово страда от костни проблеми, традицията ни, налагаща киселото и прясното мляко и сиренето способства за спестяване и на тази мъка поне в някакъв процент.
Неслучайно лично министър Анна Мария Борисова – да не забравяме, че тя все пак е уважаван професор по медицина, е инициатор за създаването на детска песен за възраждането на интереса към оригиналните български млечни продукти. Нали помните стиховете, които тя изрецитира при първата си пресконференция:“Който сутрин пие мляко, той дете ще стане яко!”

Лъжите на д-р Емилова 3

НАШАТА ПОЛИЦИЯ НИ ПАЗИ Е МОТОТО В ЖИВОТА НА Д-Р ЕМИЛОВА.
Преди да бъде озарена от идеята за лечебния глад, тя работи в санаториума на МВР в тогавашния комплекс Дружба, днес Св. Св. Константин и Елена, край Варна. Сиреч е офицер в полицията, каквито се водят всички служители на “органите”, особено пък в онези времена.

Докато дежури, една от меверистките, отдъхващи край морето, й носи стар брой на вестник. В него е публикувана част от книгата на Лидия Ковачева, озаглавена Целебният глад.

Цели три дни титанично четене на елементарната булевардна литература трябват на д-р Емилова, за да се потопи в тайните на “лечебното гладуване”.

“От първата секунда аз повярвах, че написаното е истина и нещата стоят точно така", казва пред Капитал лекарката, която към онзи момент има 23 години стаж. Тя успява скоро след това и лично да се срещне със 78-годишната тогава проповедничка. Признава, че е използвала “връзките си в МВР” за целта.

ЛИДИЯ КОВАЧЕВА НЕ Е ЛЕКАРКА.
Дори не е ясно има ли изобщо някакво образование, защото такова не й е необходимо като художничка.

ТОВА ОБАЧЕ НЕ ПРЕЧИ НА ЛЕКАРКАТА ЕМИЛОВА, НАТРУПАЛА АВТОРИТЕТ ЗАРАДИ МВР-ТО ЗАД ГЪРБА СИ, ДА ПРИЛАГА НЕПРОВЕРЕНИТЕ В НАУКАТА МЕТОДИ.
Очевидно, че докторката е наясно – напипала е златна жила и як бизнес за години напред. Защото в отчаяна страна като България няма по-добра търговия от тази с мъката на хората.

Не е случайно, че едно от разклоненията на МВР приютява в хотелите си спорната програма на д-р Емилова. Това е Мултигруп, закупила в зората на демокрацията Шведския хотел в Св.Св. Константин и Елена и няколко сателитни около него. Именно в най-близкия до Гранда – Лебед, настаняват “дебелариума” на Емилова.

Очевидно, че лично шефката на мултаджийската фирма Балкантурист – Недялка Сандалска, има личен интерес от завъждането на център за отслабване. Дамата, която последно нашумя, след като най-накрая бе разкрита принадлежността й към Държавна сигурност, отдавна се бори с излишните килограми.

Между другото, тя не е единственият кадър на ДС в ръководството на Мулти. Там всички са такива. А в службите, както е известно, няма бивши.
Дейността на Емилова по-късно се разпростира и в планинския хотел на групировката на убития милиардер Илия Павлов – зет на генерал от ДС. Това е Рила в Боровец, където също се прави дебелариум.

ИСТИНСКИЯТ ОТКРИВАТЕЛ НА ПРОГРАМАТА ЗА ЛЕЧЕБНО ГЛАДУВАНЕ СЪВСЕМ НЕ Е ЛИДИЯ КОВАЧЕВА, КОЯТО Д-Р ЕМИЛОВА РЕДОВНО СПОМЕНАВА.
Тя е взела наготово концепцията от Стойко Христов Илиев. Забравеният днес първопроходец е бил известен юрист. Бил е прокурор на Пловдив, а после и на Видин.

ЗА РАЗЛИКА ОТ ЛИДИЯ КОВАЧЕВА, КОЯТО РАЗПРОДАДЕ ТРУДА МУ В КНИГИ – БЕСТСЕЛЪРИ, И ОТ Д-Р ЕМИЛОВА, КОЯТО ГО ПРЕВЪРНА В ЧАСТЕН БИЗНЕС, ОТКРИВАТЕЛЯТ НИКОГА НЕ Е ИЗПОЛЗВАЛ ПЛОДА НА СВОЯ УМ И ВОЛЯ С КОМЕРСИАЛНА ЦЕЛ!

КОВАЧЕВА Е СРЕД НЕГОВИТЕ УЧЕНИЧКИ.
Тя хитро се възползва от лошо за него стечение на обстоятелствата. Във времената на соца той не успява да убеди докторите в приложимостта на идеите си как гладът мое да бъде впрегнат в полза на организма. Той иска да проповядва учението си, но на това се противопоставя тогавашното светило проф. Шипковенски, разказват близки на Илиев. Предполага се, че лекарят желае да се пише съавтор на теорията. А той, за разлика от правника, знае как да се възползва от това, допълват познавалите пионира на гладуването.

Веднага след пламването на демокрацията обаче табутата падат и хитрушата Лидия Ковачева бърза да се възползва от пресметливостта си и отчаянието на своя учител.

Той е възмутен от начина, по който разбрала – недоразбрала неговата идея за лечебен глад, тя бърза да я издаде в книга, която подписва.

http://www.19min.bg/
0.07.2010

Последна промяна ( Събота, 23 Януари 2016 12:29 )