Вие сте тук:

Начало Други Статии Предпазване от качване на „ОГЪНЯ" в организма през лятото

Предпазване от качване на „ОГЪНЯ" в организма през лятото

Ще обърнем внимание на покачването на вътрешния „огън", което не означава прегряване на организма. Това покачване може да е както свързано, така и да се разграничава изцяло от горещото време и не трябва да се приема за задължително следствие от високите температури навън. Горещините могат само да се явят като катализатор на процеса на качване на огъня.

Най-честите симптоми
Тук трябва да кажа и за фалшивите сиптоми
Между естествените храни за смъкване

Всъщност, нека да напомним, какво значи върешен огън за китайците.

Качването на огъня според традиционната китайска медицина означава излишък на телесна топлина. Тази топлина по принцип е нужна за поддържането на плавното циркулиране на жизнената енергия ци, която осигурява здравето на различни органи, включително черния дроб, бъбреците, сърцето, белите дробове и далака.

Но излишъкът на телесна топлина може да окаже влияние на енергията ци, по принцип с положително въздействие, да навреди на тези органи.

Причина за покачването на вътрешния огън може да е както горещото, така и студеното време, също силния вятър и сухия въздух. Други причини са психическото напрежение и натоварване, както и прекаляване с кафето, морските храни и силно лютивите ястия. Различните причини водят до покачване на два вида огън – сух и влажен, които имат сходни прояви, но трябва да се лекуват по различен начин.

Най-честите симптоми на покачване на огъня са червени сърбящи пъпчици, заобиколени от зачервена кожа. Обикновено те излизат на лицето, но също и на други места на тялото, които обикновено са покрити с дрехи като гърба, гърдите, врата, вътрешната страна на краката или подмишниците. Тези пъпки и кожното раздразнение често отшумяват от само себе си след няколко дена.

Другите симптоми включват ранички в устата, сърбеж по цялото тяло, особено на кръста или по гръбначния стълб, безсъние и лесно раздразнение и склонност към избухване.

При по-сериозни случаи, излишъкът от вътрешен огън може да повлияе на механизма за регулиране на телесната температура и съответно човек да получи висока температура и отпадналост, подобни на грипозни състояния.

Като цяло, тъй като качването на огъня води до свръхактивен метаболизъм, то той може да доведе и до вдигане на кръвното налягане, увеличаване на щитовидната жлеза, стомашни колити, възпаление на ставите и др.

Тук трябва да кажа и за фалшивите сиптоми на покачване на вътрешния огън, които в никакъв случай не трябва да се лекуват със средствата и храните за понижаване на огън, защото това може да доведе до увреждане на органите и отслабване на здравето. Става дума за сигналите, които тялото ни дава при невъзможност само да се справи с елминиране на токсините. В такива случаи, болният е с румено и изглеждащо здраво лице, но в същото време той се чувства отпаднал.

Съвременните хора страдат и от истинското, и от фалшивото покачване на огън.

Общо взето, повишаването на вътрешния огън не е заболяване само по себе си и симптомите му могат да протекат за някои хора незабелязанно, както и да не оставят никакви последствия. Но не ни пречи, щом вече знаем, че в даден момент ни се е качил вътрешния огън да приемем контрамерки като наблягане на храни с „изстудяващ" ефект и намаляване на храните, качващи огъня. В Китай се продават билкови подсладени напитки, които хората често пият на богати трапези като средство за неутрализиране на „огъня" от ястията. Също така се продават и китайски препарати в аптеките със същото действие.

Между естествените храни за смъкване на вътрешния огън са повечето зелени зеленчуци, чаят от хризантеми и някои плодове като круша и банани, но пък ананасите, някои цитрусови и други плодове имат противоположен ефект. Също така има различни лечебни растения, които се предлагат като готови препарати в аптеките. Отделно се предлагат средства за засилване на увредените от излишния огън органи като мекокорубеста костенурка, женшен, сушена рехмания, китайско вълче грозде и др.

И накрая няколко съвета от традиционната китайска медицина за топлото време: поддържане на ясен и хармоничен дух и ум, както и на спокойствие, без да се изпада в крайни настроения; по-кратък нощен сън и по възможност, поспиване за малко следобяд; използване на лесносмилаеми храни с по-малко подправки, повече зеленчуци и плодове. Добре е да има повече студени и кисели ястия и да не се преяжда. Подходяща храна е зеленият боб.

http://bulgarian.cri.cn/1/2005/

Последна промяна ( Понеделник, 17 Юни 2013 16:24 )