Вие сте тук:

Начало Други Статии Колоидно сребро

Колоидно сребро

Колоидното сребро е едно от най-старите средства, познати на човека, за борба с причинителите на всички видове инфекции. В древността няма прочуто светилище, което да е без щерна с вода, в която са поставяли сребърни съдове и след благословенията от Бога чрез светкавица, водата се раздава на вярващите за лечение.

ЗЛАТО
МЕДТА
ЦИНК
Среброто и действието му в момента се изследва от над 30 института по среброто в света и всяка година се докладва полезното му действие върху повече от 80 заболявания.

Среброто няма токсична доза и е един от деветте елемента, от които е изградено човешкото тяло. Дневната нужда от сребро като хранителна добавка е 0,088 мг. Освен макроелемент, среброто се държи и като микроелемент. То е фактор, регулиращ тъканното дишане и борбата с инфекциите, чрез участието си в продуктите на имунната система. Във възпалените тъкани има до 10 пъти по-високо съдържание на сребро, а в туморите до 15-20 пъти повече, отколкото в нормалните клетки.

Среброто е и силен антиоксидант. То свързва окислителите в организма и през отделителната система ги изхвърля. Регистрирано е пълно очистване на организма от токсини след цикъл от 30-40 дни прием на колоидно сребро в препоръчваните от производителите и специалистите дози.

Микроорганизмите не развиват устойчивост към среброто, което го прави незаменимо в борбата с огромния брой бактерии, развили резистентност (устойчивост) към антибиотиците, както и за хора с алергии към тях и към сулфонамидните препарати. Най достъпната и безвредна форма за прием на сребро е чрез колоидното сребро. На външния пазар 1 тройунция (около 100 m1) колоидно сребро се предлага на цени от 19 до 23 долара в зависимост от производителя.

Колоидното сребро се пие 15-20 минути преди прием на лекарства, билки или храни, за да се избегне реакция с веществата в тях. То усилва действието на билките от 3 до 7 пъти, а при лекарствата - от 5 до 10 пъти. Този ефект позволява да се намали цената на лечението. Например при туберколоза срокът на лечението се намалява наполовина чрез пиенето на колоидно сребро и инхалации с него едновременно с лекарствената терапия.

В световната практика има публикации, че колоидното сребро се прилага чрез всички методи: йонофореза, инжектиране, инхалации, промивки, накапвания и комбинирано. Специалистите и производителите препоръчват комбинация от пиене за очистване на организма от токсини и други методи за директна дезинфекция върху възпаления участък.

Между петия и десетия ден от приема може да се получат кризи, изразяващи се в усилено отделяне на газове, уриниране, запек или разстройство, потене и др. като следствие от претоварване на отделителната система. В този период между петия и десетия ден от приема можеда се получат кризи, изразяващи се в усилено отделяне на газ. Очистването на организма чрез пиене, комбинирано с йонофореза, дава много добри резултати при: андексити, колити, холецистити, тумори, възпаление на простатата и на пикочния мехур, черния дроб, (асцид, цироза), хепатит и др. При хепатит А и В след очистване с колоидно сребро в кръвта липсват антитела, а при хепатит С има рязко подобряване на показателите и състоянието на болния. След очистване с колоидно сребро е регистрирана пълна ремисия на черния дроб (при 60% увреждания като следствие от хроничен хепатит).

Инжекционна форма е прилагана при сепсиси на кръвта, СПИН, тумори, кисти и др. Инхалации - при бронхити, бронхопневмонии, туберколоза, астма и всички възпаления на дихателната система. Промивки - при аднексит, сифилис, трипер, гонорея, бяло течение, катар, хламидии, ранички на шийката на матката и други инфекции в АГ и УНГ система и в офталмологията (възпаления на очите, ринити, синуити, гингивити, пародонтоза, акне, стоматити и др., при екземи, декубитуси, варикозни язви, диабетни рани; изгаряния, ухапване от насекоми и всякакви гнойни процеси).

Прилагането на колоидното сребро очиства от патогенни микроорганизми стомашно-чревния тракт и локалната инфекция и освобождава имунната система за решаване на други проблеми на организма. Затова по правило хората, които употребяват колоидното сребро, съобщават за тонизиране и "подмладяване" на организма.

При работа със сребърни соли е установено явлението "аргирия". То се изразява в сивкав до зеленикав отенък на кожата като следствие отлагането на сребърен сулфид в подкожната тъкан. Спори се дали това е заболяване, или е козметичен дефект, защото хора развили аргирия, не боледуват от инфекциозни заболявания, дори да бъдат вкарани в огнището на инфекцията. При употребата на колоидно сребро достигането на такава доза на насищане се достига при изпиването еднократно на 4200 литра колоидно сребро, което е невъзможно. Препоръчваните от производителите дози са практически безвредни при едногодишна употреба на колоидно сребро, което прави колоидното сребро универсален и безвреден помощник на организма при решаване на проблемите му, разбира се, като се спазват и лекарските предписания за лечение.

Има публикации, че колоидното сребро усилва тъканното дишане до 200% и активира имунната система до 100%, което го прави незаменимо при болести с натрупване на "шлак" в организма, като подагра, диабет и др. Няма известен микроорганизъм, който да издържа повече от 2 часа контакт с колоидно сребро с концентрация 10-20 mg/ l. То има слабо действие върху сапрофитните бактерии и тонизиращо върху високоорганизираните организми.

Установено е, че инфектирана вода с микробно число (МЧ) 10 3 в 1 ml става стерилна при контакт със същото количество колоидно сребро с концентрация 10 7 Mg / l Ag. За някои микроорганизми, като причинителите на холера, дизентерия, салмонела, менингит и др. колоидното сребро ги унищожава и при МЧ 10 7 в 1 m1. Проблемът е как в инфектирания участък да се вкарат достатъчни количества сребро.

Колоидното сребро се произвежда в България от 1999 г. от фирма ГАЛ-София, по настоящем под името Arcol. За сведение на потребителите у нас Arcol е разрешен от Министерство на здравеопазването като безвреден дезинфектант с писмо №47-22-КХ-483 /2003.

Още...

СРЕБРО

Още Авицена, Гален и Аристотел са използвали металите за лечение на най-различни болести; съвременната хомеопатия продължава тази традиция: аргентум нитрикум е прекрасно хомеопатично лекарство, приготвено от сребро, и е много подходящо за успокоение на нервната система, а също и при диария.

Среброто е дефицитен метал, който има най-различни приложения в електрониката, киното, фотографията, медицината...

В миналото в някои страни е имало обичай при освещаване на кладенец да се хвърлят в него сребърни монети. Според астрологията среброто е свързано с планетата Луна и лекува редица болести: унищожава паразитите и вирусите, предпазва от инфекциозни заболявания.

Трябва да имате предвид, че не всеки организъм понася среброто — ако носите сребърни бижута и кожата под тях започне да потъмнява, по-добре се откажете за известно време от този метал.

От дълбока древност са известни свойствата на среброто да пречиства водата. Индийците обеззаразявали водата, като пускали в нея нагорещено сребро. В сравнение с хлора, хлорната вар, сублимата и карболовата киселина, среброто има най-силно изразени дезинфекциращи свойства.

Археолози открили при разкопки сребърни манерки за вода, датиращи от 5 век пр. н. е. — явно още тогава са били известни антибактериалните свойства на среброто.

Водата може да се пречиства в домашни условия със сребърни електроди. За да получите сребърна вода, е достатъчно да имате батерия или акумулатор с постоянно напрежение на тока 3-12 V (може и токоизправител със същото напрежение) и парче чисто сребро. Среброто чрез проводник се съединява с положителния полюс на батерията (респ. акумулатора или токоизправителя) и се потапя в чаша с вода Трябва да внимавате проводникът да бъде над водата. Към отрицателния полюс свързвате друг проводник на разстояние 5-12 мм и го потапяте във водата Сребърна вода с концентрация 20 мг/л се получава за 30 минути: съхранявайте я на тъмно (на светлина тя се разлага) и преди употреба разклащайте. Тя е идеалното средство за дезинфекция на рани, също така и за изплакване на устната кухина при стоматит и гингивит; за промивки на очите при блефарит, конюнктивит, кератит. Помага и при обилна менструация, климакс, изтощение.

Гаргарите със сребърна вода са много ефикасни при фарингит, ларингит, синузит, тонзилит, ринит, ангина, грип. Сребърна вода с концентрация 20 мг/л се препоръчва при язва на стомаха и дванадесетопръстника, хроничен хиперациден гастрит, колит, ентерит с повишено отделяне на стомашен сок, невроза, захарен диабет — пие се по 2 с. л. З пъти дневно 15-20 минути преди хранене. Лечението продължава от 1 до 3 месеца.

Естествено, прекалената употреба на такава вода може да доведе до неприятни последици: главоболие, световъртеж, конвулсии, болки в дясното подребрие, лицето може да придобие сиво-зеленикав оттенък.

Тези симптоми сигнализират, че в кожата и лигавицата се е натрупало по-голямо количество сребро. При появата на подобни оплаквания спрете да носите сребро и да пиете сребърна вода за известно време.

В миналото богатите семейства са използвали сребърни съдове и прибори за хранене — те подобряват вкусовите качества на храната, освен това влияят благоприятно при възпаление на червата и регулират киселинно-алкалния баланс на организма.

Ако поставите плодове в сребърна фруктиера, те ще запазят свежестта си много дълго време. Ако страдате от сърдечна недостатъчност, носете сребърна гривна на лявата ръка.

Сребърните украшения потъмняват много бързо, ако се носят от егоистични, безчувствени, духовно бедни хора.

Още...

Сребро

Среброто притежава изразено бактерицидно, антисептично, противовъзпалително, стягащо действие.

Среброто е естествен бактерициден метал, ефективен при 650 вида бактерии, които нямат устойчивост към него, за разлика от всички антибиотици. Среброто действа антибиотично при много вируси.

Предполага се, че среброто потиска ензими, контролиращи енергетичната обмяна на инфектантите.

http://visionbulgaria.com/Още...

 

От преди 6 000 години среброто се е използвало за медицински цели в Китай

От преди 6 000 години среброто се е използвало за медицински цели в Китай, древния Египет, Индия (в частност най- широко в аюрведческата медицина). В древна Гърция и Рим са използвани посребрени контейнери за вода. За удължаване срока на съхранение на млякото, американските заселници са поставяли в него сребърен долар.

Среброто има способността да унищожава патогенни микроорганизми в много ниски концентрации и този ефект е описан като “олигодинамично действие” (Greek, Naegeli 1893). Всъщност модерната ера за употреба на среброто започва през 1893 г., когато C. Von Nageli съобщава за първото системно изследване за смъртоносното въздействие на металите (в частност на среброто) върху бактерии и други низши форми на живот... “ Токсичността му за низшите микроорганизми, сравнима с тази на мощни химически дезинфекциращи препарати и безопасността за макроорганизма му дава голям потенциал като дезинфекциращо средство”. За по- ясно ще добавим, че при равни концентрации ефектът му е 1750 пъти по- силен от този на карболовата киселина и 3,5 пъти по- силен от този на сублимата.

С напредването на технологиите стана възможно директно от сребърен електрод да се отделят сребърни йони във вода с контролирана концентрация. Полученият сребърен колоид е устойчив, не се утаява, не се деактивира от слънцето и въздуха и не се свързва в продължение на години.

Начин на действие

Бактерицидното и дезинфекционно действие на среброто се дължи на силния афинитет на сребърния заряд към различни жизнено важни ензими на едноклетъчните микроорганизми. Благодарение на това колоидните сребърни йони се свързват стабилно главно със сулфидрилните групи в тези ензими и блокират трайно тяхната работа, което води до "задушаването" и бързата смърт на микроорганизмите. В среда на колоидни сребърни йони, всички неспорообразуващи микроорганизми (бактерии, вируси, гъбички и плесени) загиват в рамките на не повече от 6 минути!

Колоидното сребро се абсорбира в организма през лигавицата на устата, кожата, носната кухина, влагалището и ануса, както и през стомашно-чревния тракт. Приет през устата, разтвора попада в стомаха, където част от сребърните йони се неутрализират от солната киселина в стомаха образувайки сребърен хлорид - безвредно но и ненужно съединение за човешкия организъм. Останалите сребърни йони преминават в кръвообращението и чрез него достига до всяка една част на тялото и действа на мястото на инфекцията.

Попаднали в кръвообращението, сребрните йони се свързва с плазмените протеини и около 98% от него се елиминира за около 24 часа чрез черния дроб и жлъчката. Основната част от приетото сребро се отделя в изпражненията и известна част в урината.

Обичайното делене на клетките на нашите тъкани се нарича митоза. При нормални условия, по време на митоза от една клетка се образуват две нови еднакви дъщерни клетки. Когато това делене обаче стане в среда от сребърни йони, механизмът се променя и вместо две еднакви дъщерни клетки, се образуват една идентична дъщерна клетка и една недиференцирана (необособена) дъщерна клетка.

Необособената дъщерна клетка е една незавършена клетка, която може да се превърне в какъвто и да било вид специализирана тъканна клетка (съобразно моментната нужда на организма). Така, при увреждане на тъканта в даден участък на тялото, тези недиференцирани клетки се придвижват до засегнатото място и се превръща в същия тип клетки, като тези на засегнатия участък. Така организмът реагира на нуждата да се възстановят загиналите тъканни клетки и подпомага заздравяването, като намалява размера на образуващия се белег. Белегът се получава следствие използването на бързо образуващите се клетки от неспецифичната съединителна тъкан на мястото на увреждането. Използването на специфични клетки намалява размера и образуването на белег.

Под действието на сребърните йони, се образуват множество недиференцирани клетки, които участват пряко в процеса на възстановяване на увредените тъкани на млекопитаещите. Сребърните йони могат да ускорят до 50% процеса на заздравяване и зарастване на увредените тъкани по начин и механизми непознати при другите средства.

Освен за дезинфектиране на вода, колоидното сребро е ефикасно при изключително голям брой инфекциозни и възпалителни състояния, предизвикани от болестотворни микроорганизми: бактерии, вируси, гъбички и плесени. То има силно бактерицидно действие спрямо повече от 650 вида патогени. Освен това притежава и добро имуно-супресорно и регененеративно действие, което позволява по-бързото възстановяване на изгорени, увредени или засегнати участъци от кожата или тъканите.

В древността са използвали ефективно среброто при следните случаи :

Вътрешен прием през устата при инфекции и възпаления от различен произход:

- При инфекции на горните и долни дихателни пътища

- При инфекции на стомашно-чревния тракт

- При инфекции на пикочо- половата система

- При инфекции на меките тъкани и кости

Локално приложение върху засегнатия от различни причинители участък при:

- Инфекции и възпаления на носната лигавица и синуси

- Инфекции и възпаления на очите

- Инфекции и възпаления на ушите

- Инфекции и възпаления на устната кухина, гърлото и венците

- Инфекции и възпаления на влагалището и ануса

- Инфекции и възпаления на кожата, ноктите и меките тъкани

В днешно време колоидното сребро се използва успешно при състояния, неподатливи на различни антиинфекциозни средства: Възпаления на жлъчката, конюнктивит, дерматит, дизентерия, гастрит, гонорея, херпес, кандидоза, Лаймска болест, менингит, вирусна, гъбична или бактериална пневмония, гнойна офталмия, септични състояния на очите, ушите, устата и гърлото, грип, сифилис, туберкулоза, тонзилит, папилома вирус , множествена склероза и др.

Има благоприятно, успокояващо действие при различни имуно-зависими състояния като: алергии, екземи, сенна хрема, импетиго, лупус еритематодес, пруритус, псориазис, ринит, себорея.

И зползва се още с успех при лечението на различни заболявания по домашните любимци като кучешки про-вируси и други инфекции по животните.
Колоидното сребро има същата ефективност и към бактериини, вирусни и гъбични инфекции по растенията, почвата и водите.

Днешните производители на електроколоидно сребро препоръчват неговото използване при следните случаи:
Вътрешен прием през устата:

При поява на инфекция, обичайната доза за пеленачета, деца и възрастни е 10 микрограма / кг тегло на ден. Тази дневна доза е желателно да се раздели на 5-6 приема през равни интервали. Приемането трябва да продължи до изчезването на симптомите на инфекцията плюс още 2-4 дни след това. При особено тежки състояния дозата може да се увеличи, но е желателно общата дневна доза да не надвишава 2 милиграма. Използването на тези по-високи дози не трябва да трае повече от 30 дни, като едновременно с това е необ­ходимо приемането на допълнителни количества течности (вода) в обем 1-2 литра на ден, след което да се премине към обичайно препоръчваната доза. За по-добрата резорбция на сребърните частици се препоръчва сребърния колоид да се приема по време на хранене. При употреба на по-високите дози и евентуална поява на стомашно-чревен дискомфорт може да се използва кисело мляко за стабилизиране на нормалната чревна микро-флора.

"Профилактични дози":

3 микрограма / кг тегло колоидното сребро дневно, особено през есенно-зимния и зимно-пролетния сезон./

Външно приложение върху даден участък с лечебна доза:

- При синузит: 3-4 капки (или 2-3 напръсквания с шпрей) в носа, 3-4 пъти на ден до изчезване на симптомите плюс още 3-4 дни след изчезване на симптомите.

- При болки в ухото: 2-3 капки 3-4 пъти дневно до изчезване на симптомите, плюс още 3-4 дни след изчезване на симптомите.

- При възпалени или инфектирани очи: 1-2 капки 2-3 пъти на ден в засегнатото око плюс още 3-4 дни след изчезване на симптомите.

- При гърлобол: 3-4 пъти на ден гаргарене с в продължение на 5-6 минути, до изчезване на симптомите плюс още 3-4 дни след изчезване на симптомите.

- При инфекции и възпаления на устната кухина и венците: 3-4 пъти на ден жабурене в продължение на 5-6 минути, до изчезване на симптомите, плюс 3-4 дни след изчезване на симптомите.

- При рани, порязвания, изгаряния от различен произход и други наранявания: Засегнатия участък се покрива с напоена марля или памук и се оставя докато изсъхне. Това трябва да се повтаря няколко пъти на ден, докато симптомите започнат да отшумяват, плюс още 3-4 дни след облекчаване или изчезване на симптомите. Добре е в тези случаи да се приема и витамин Е за ускоряване и улесняване зарастването и възстановяването на кожата и засегнатия участък.

- При бебешко или тийнейджърско акне: 2-3 пъти дневно, засегнатите участъци се почистват, след това се овлажняват с напоен памук (или просто се напръскват) и се оставят да изсъхнат сами.

- При пърхот: 1-2 пъти на ден скалпа се напръсква или намокря и се оставя да изсъхне сам. За подпомагане възстановяването на повърхностния слой е добре да се приема витамин Е и 1-2 пъти седмично в корените на косата да се втрива някакъв вид подходящо масло или балсам, които да се оставят да действат поне 30 минути.

- При различни алергични прояви и обриви по кожата: засегнатите участъци се напръскват или поливат през няколко часа и се оставят да изсъхнат сами. Тази операция трябва да се повтаря до изчезването на остротата на симптомите, след което периодично да се повтаря но с намалена честота до окончателното изчезване на симптомите.

С транични явления и протипоказания:
Колоидното сребро се понася много добре и досега няма данни за проява на някакви странични или нежелателни явления при употребата му в препоръчваните дози. То не взаимодейства, не влияе и не пречи на едновременното приемане и действие на различни медикаменти. Препоръчва се повече внимание при съвместната употреба единствено на хелаторните агенти на ЕДТА прилагани венозно, защото имат антагонистично действие. Тъй като теоретично е възможна проява на свръхчувствителност към колоидното сребро при съмнение, малко колоидно сребро се накапва върху горната част на ръката и се изчаква 2-3 минути. Ако не се появи сивкаво петно, което не изчезва при разтриване, значи може свободно и безпроблемно да се използва.

Допълнителна полезна информация:
Колоидното сребро няма мирис, няма вкус, не цапа, не оцветява и не оставя следи, не щипе, не дразни, не предизвиква неприятни усещания, не алергизира, не води до привикване или зависимост, не замърсява и не влияе неблагоприятно върху околната среда.

- При допир с колоидно сребро дори и най-устойчивите микроорганизми загиват за не повече от 6 минути. Колоидното сребро унищожава пряко наличните микроорганизми, докато повечето антибиотици увреждат само новообразуващите се микробиални клетки, без да засягат развилите се вече такива. Ето защо колоидното сребро действа много по-бързо от повечето антибиотици.

- Досега няма данни някой болестотворен микроорганизъм да е развил устойчивост към сребърната част, за разлика от антибиотиците, които периодично трябва да се сменят поради развитието на устойчивост на редица микроорганизми към тях.

- Антибиотиците действат на някои от бактериите и гъбичките, но нямат никакъв ефект върху вирусите. За разлика от тях колоидното сребро действа еднакво добре и едновременно върху огромен брой бактерии, гъбички и вируси!

- Антибиотиците причиняват множество алергични реакции и имат редица странични явления колоидното сребро не причинява такива реакции и досега няма нито едно съобщение за такава реакция или странично явление.

- Антибиотиците се приемат само по показания и приемането им се ограничава до времетраенете на инфекцията. Приемано редовно в профилактични дози колоидното сребро обаче става "втората имунна систе­ма на човека" и го предпазва от появата и развитието на различни инфекций.

Колоидното сребро е едно от най-старите средства, познати на човека, за борба с причинителите на всички видове инфекции. В древността няма прочуто светилище, което да е без щерна с вода, в която са поставяли сребърни съдове и след благословенията от Бога чрез светкавица, водата се раздава на вярващите за лечение.
Среброто и действието му в момента се изследва от над 30 института по среброто в света и всяка година се докладва полезното му действие върху повече от 80 заболявания.
Среброто няма токсична доза и е един от деветте елемента, от които е изградено човешкото тяло. Дневната нужда от сребро като хранителна добавка е 0,088 мг. Освен макроелемент, среброто се държи и като микроелемент. То е фактор, регулиращ тъканнот дишане и борбата с инфекциите, чрез участието си в продуктите на имунната система. Във възпалените тъкани има до 10 пъти по-високо съдържание на сребро, а в туморите до 15-20 пъти повече, отколкото в нормалните клетки.
Среброто е и силен антиоксидант. То свързва окислителите в организма и през отделителната система ги и зхвърля. Регистрирано е пълно очистване на организма от токсини след цикъл от 30-40 дни прием на колоидно сребро в препоръчваните от производителите и с пециалистите дози.
Микроорганизмите не развиват устойчивост към среброто, което го прави незаменимо в борбата с огромния брой бактерии, развили резистентност (устойчивост) към антибиотиците, както и за хора с алергии към тях и към сулфонамидните препарати. Най достъпната и безвредна форма за прием на сребро е чрез колоидното сребро. На външния пазар 1 тройунция (около 100 ml) колоидно сребро се предлага на цени от 23 до 38 долара в зависимост от производителя.
Колоидното сребро се пие 15 - 2 0 минути преди прием на лекарства, билки или храни, за да се избегне реакция с веществата в тях. То усилва действието на билките от 3 до7 пъти, а при лекарствата – от 5 до 10 пъти.
Този ефект позволява да се намали цената на лечението. Например при туберколоза срокът на лечението се намалява наполовина чрез пиенето на колоидно сребро и инхалации с него едновременно с лекарствената терапия.
В световната практика има публикации, че колоидното сребро се прилага чрез всички методи: йонофореза, инжектиране, инхалации, промивки, накапвания и комбинирано. Специалистите и производителите препоръчват комбинация от пиене за очистване на организма от токсини и други методи за директна дезинфекция върху възпаления участък.
Между петия и десетия ден от приема може да се получат кризи, изразяващи се в усилено отделяне на газове, уриниране, запек или разстройство, потене и др. като следствие от претоварване на отделителната система. Очистването на организма чрез пиене, комбинирано с йонофореза, дава много добри резултати при: андексити, колити, холецистити, тумори, възпаление на простатата и на пикочния мехур, черния дроб, (асцид, цироза), хепатит и др. При хепатит А и В след очистване с колоидно сребро в кръвта липсват антитела, а при хепатит С има рязко подобряване на показателите и състоянието на болния. След очистване с колоидно сребро е регистрирана пълна ремисия на черния дроб (при 60% увреждания като следствие от хроничен хепатит).
Инжекционна форма е прилагана при сепсиси на кръвта, СПИН,тумори, кисти и др. Инхалации – при бронхити, бронхопневмонии, туберколоза, астма и всички възпаления на дихателната система. Промивки - при аднексит, сифилис, трипер, гонорея, бяло течение, катар, хламидии, ранички на шийката на матката и други инфекции в АГ и УНГ система и в офталмологията (възпаления на очите, ринити, синуити, гингивити, пародонтоза, акне, стоматити и др., при екземи, декубитуси, варикозни язви, диабетни рани; изгаряния, ухапване от насекоми и всякакви гнойни процеси).
Прилагането на колоидното сребро очиства от патогенни микроорганизми стомашно - чревния тракт и локалната инфекция и освобождава имунната система за решаване на други проблеми на организма. Затова по правило хората, които употребяват колоидното сребро съобщават за тонизиране и "подмладяване" на организма.
При работа със сребро и сребърни соли е установено явлението "аргирия". То се изразява в сивкав до зеленикав отенък на кожата като следствие отлагането на сребърен сулфид в подкожната тъкан. Спори се дали това е заболяване, или е козметичен дефект, защото хора развили аргирия, не боледуват от инфекциозни заболявания, дори да бъдат вкарани в огнището на инфекцията. При употребата на електро- колоидно сребро достигането на такава доза на насищане се достига при изпиването еднократно на 4200 литра колоидно сребро, което е невъзможно.
Има публикации, че колоидното сребро усилва тъканното дишане до 200% и активира имунната система до 100%, което го прави незаменимо при болести с натрупване на "шлак" в организма, като подагра, диабет и др. Няма известен микроорганизъм, който да издържа повече от 2 часа контакт с колоидно сребро с концентрация 10-20 mg/ l. То има по-слабо действие върху сапрофитните бактерии и тонизиращо върху високоорганизираните организми.

http://zdrave.zvkedri.com/

«КАНОН ВРАЧЕБНОЙ НАУКИ» -Съветите на АВИЦЕНА

ФИДДА — СЕРЕБРО

ЕСТЕСТВО.

Охлаждающее, сушащее.

ДЕЙСТВИЯ И СВОЙСТВА.

Шлак серебра очень связывает; серебру присуще вытягивающее и сушащее свойство. Если смешать его опилки с другими лекарствами, оно поможет от [скопления] вязких жидкостей.

РАНы и ЯЗВы.

[Серебро] очень хорошее [средство] от джараба, и чесотки,

ОРГАНы ГОЛОВы.

Опилки серебра помогают от зловония изо рта, если их примешать к другим составам

ОРГАНы [ДыХАНИЯ] И ГРУДИ.

Опилки с [различными] смесями полезны от перебоев [сердца].


1. Азотнокислое серебро (argentum nitricum, lapis)

http://bibliotekar.ru


ЗЛАТО

В предишната глава споменахме, че астролозите свързват среброто с планетата Луна, а златото — със Слънцето. Трябва да отбележим, че Слънцето управлява не само сърцето, но и всички главни органи.

По традиция куполите на църквите се покриват със златен варак. А в самите храмове много от иконите са рисувани с бои, в състава на които влиза и златото.

Златните украшения тонизират нервите, подобряват паметта, укрепват сърдечния мускул и белите дробове.

„Златната" вода (по 1 с. л. З пъти дневно) повишава енергията, пробужда съзнанието и укрепва здравето.

Приготвя се по следния начин: във вряща вода се пуска злато и се държи, докато водата изври наполовина.

Киевските хомеопати са създали антисклеротичен препарат — „златен йодид" (аурум йодатум). Това лекарство е истинско откритие: забавя появата на характерните за третата възраст болести, като остеохондроза, пародонтоза, артрит, хипертония, депресия. Освен това не дава никакви странични ефекти. То премахва сърбежите, което го прави изключително полезно при лечението на диатеза, скрофулодерма и различни заболявания на очите и ушите. Препаратът има много благоприятно въздействие и върху възрастни хора, които са боледували в детството си от скрофули.

Обикновено това са песимистично настроени хора с по-слаба памет, с груба кожа на лицето и бръчки. Аурум йодатум за тях е голяма находка.

Златото подобрява паметта, укрепва сърдечния мускул, повишава издръжливостта и интелекта, помага при истерия, епилепсия и сърдечен пристъп.

Трябва да отбележим, че при някои хора се наблюдава непоносимост към този метал — златните украшенията предизвикват обриви и сърбежи. В такъв случай е по-добре да се носят бижута от сребро или мед.

Медта, златото, цинкът, оловото при контакт с кожата отдават своята енергия на тялото, а среброто и калаят приемат енергия.

Още...

Злато

Златото засилва бактерицидното действие на среброто.

Златото в чист вид не е токсично, за разлика от органичните му производни, използвани като лекарствени препарати.

Златото може да участва в нормализирането на имунните процеси на организма.

http://visionbulgaria.com/

«КАНОН ВРАЧЕБНОЙ НАУКИ» -Съветите на АВИЦЕНА

ЗАХАБ — ЗОЛОТО

ЕСТЕСТВО.

Разреженное, уравновешенное.

ДЕЙСТВИЯ И СВОЙСТВА.

Золотые опилки входят в [состав] лекарств от [обилия] черной желчи. Лучше и быстрее всего исцеляет прижигание, сделанное золотым прижигателем.

КОСМЕТИКА.

Если держать золото во рту, это уничтожает дурной запах изо рта. Его опилки входят в [состав].лекарств от «лисьей» и «змеиной» болезни, [приготовляемых] в виде мази или питья.

ОРГАНы ГЛАЗА.

Золото, нанесенное в виде порошка, укрепляет глаза.

ОРГАНы [ДыХАНИЯ] И ГРУДИ.

Золото полезно от болей в сердце, от перебоев, от душевного расстройства и робости.

http://bibliotekar.ru


МЕДТА
Не е достатъчно само да искаме да бъдем здрави. Даже и да имаме нужните знания, не винаги ни остава време да обърнем внимание на здравето си — особено младите хора, които заради преяждане, злоупотреба с алкохол, физически и психически стрес твърде отрано започват да имат сериозни здравословни проблеми.

Съвременният начин на живот и обездвижването ни лишават от сила и издръжливост; мързелът се проявява при мнозина от нас. Затова не чакайте да се обади болката. Сложете в торбичка медна пластинка и медни монети, диви кестени, ръкав от стара вълнена блуза, шалче. Дръжте торбичката близо до леглото си или под възглавницата — ако през нощта внезапно се почувствате зле, тя ще ви бъде от полза.

Медните предмети например понижават температурата. Медта е бактерицидна, активира водния и минералния обмен, подобрява левкоцитните функции, намалява възпалителната реакция.

Може да се използва при лечението на синузит, отит, бронхит, астма (успокоява кашлицата). Тя помага и при язви, колити, гастрити, сърдечносъдови и ревматични заболявания. Чрез апликация на медни монети може да се възстанови слухът.

Организмът ни се нуждае само от 2-3 мг мед на ден, но този толкова полезен елемент се съдържа в много малко хранителни продукти — например в черния дроб (телешки и агнешки — 100 мг/кг) и в жълтъка на яйцето.

Недостигът на мед в организма е наследствен фактор, на него се дължи и ранното побеляване на косата. За апликации се използват тънки медни пластинки и медни монети, които се поставят върху активните точки или върху болното място.

Започне ли кожата под пластинките да позеленява, значи лечението се провежда правилно. Пластинките предварително се обгарят и почистват. Курсът на лечение трае от 3 до 15-20 дни.

Дивите кестени запазват лечебните си свойства 2-3 години. Те засилват притока на кръв — особено към главата, врата и коремната област. Събраните през есента кестени (7 или 21 на брой) нанижете на здрав конец. Тази „огърлица" може да слагате на кръста — ако страдате от радикулит, на главата — при мигрена, на шията (малко по-ниско от ключицата) — при болки в сърдечната област, или върху гърдите — за успокояване на кашлицата. При възпаление на венците може да държите кестени в устата.

Сигурно се питате за какво ли биха ви послужили шалчето и ръкавите от стари вълнени блузи (и при това задължително червени на цвят)? Доказано е, че червеният цвят увеличава притока на кръв и премахва болката в сърдечната област. А вълната облекчава неприятните болки в ставите при рязка промяна на времето: ръката от китката до лакътя се омотана с кърпичка, натопена в разтвор от оцет и вода в съотношение 1:1 и отгоре се увива с вълнен плат.

Медта помага и при разширени вени — правят се апликации, а добре е и същевременно да се консумират плодове и зеленчуци, богати на мед: дини, вишни, цариградско грозде, лимони, касис, ябълки, царевица, моркови, краставици, домати, киселец, фасул, соя, орехи, просо, овчарска торбичка, черен чай.

Къде се натрупва медта? Най-вече в мозъка и черния дроб.

Недостигът на мед в организма се отразява на белите дробове, костите стават много по-податливи на всякакви травми, при диабетиците се появяват гангрени.

За да бъдат здрави костите и хрущялите, организмът всекидневно трябва да получава калций, фосфор, манган, магнезий и мед. Костите представляват пореста тъкан, покрита с твърда субстанция от калций и фосфор. Дългите кости на ръцете и краката са удебелени в краищата и образуват ставите, а в костния мозък има мастна тъкан, която се използва за покриване на енергийните нужди на организма.

Вече споменахме, че кръвните клетки се образуват в костите, но там проникват и различни вируси и паразити, които поразяват редица органи.

Фагоцитите и левкоцитите се борят с паразитите, а солите на медта подпомагат тази тяхна функция.

Медта и глината възстановяват баланса, разнасят натрупаните колонии от едноклетъчни паразити.

Медта и медният сулфат В миналото нашите баби са използвали за готвене медни съдове. Вода, престояла известно време в такъв съд, придобива свойството да убива бактериите.

Народните лечители препоръчват да се приема в продължение на един месец „медна" вода — по 1 с. л. три пъти на ден. Последователите на Аюрведа промиват медни монети във варовита вода, варят ги в нея и така получават „медната" вода.

Диабетно болните могат да правят вани с 1-2 с. л. меден сулфат. Процедурата трае 15 минути и се повтаря 1 или 2 пъти седмично. Курсът на лечение включва 10-15 вани и при необходимост може да се повтори 4-6 пъти за една година.

За тежко болните ще бъде по-добре да потапят във ваната само краката. При правилно проведен курс на лечение голяма част от болните със средно тежка форма на диабет са спрели инжекциите с инсулин, а тези с тежка форма са намалили инсулиновата доза неколкократно.

С медната вода може да се правят гаргара, инжекции, а също и клизми. Тя помага и при най-упорита треска. Ако сте си счупили крак или ръка, медта, стрита на прах, или съответно медните стружки ще ви бъдат от полза — 0,1 г медна прах се смесва с една чаша мляко и се пие два пъти седмично — така по-бързо зарастват костите.

Можете сами да си приготвите и ефикасно средство за премахване на мазоли: върху медна плочка капнете мас и след три дни мехлемът ще бъде готов.

Друг мехлем ще ви помогне при натъртване: 15 г меден сулфат, 20 г борова смола, 1 глава лук (нарязана на ситно) и 50 г олио — всичко това се смесва и се вари до образуване на хомогенна маса.

При склонност към напълняване е добре да се правят апликации с мед, да се пие медна вода — 3 пъти на ден по 2 ч. л., да се носят медни гривни и редовно да се консумира сурово настъргано цвекло със сметана. Тези процедури предотвратяват напълняването.

Когато приготвяте лекарствата и мехлемите, трябва да бъдете много внимателни, защото по-голяма доза меден сулфат може да доведе до отравяне. Ако се появи метален вкус в устата, слабост, главоболие, световъртеж, организмът ви дава сигнал, че е пренаситен с мед и е време да спрете лечението.

Значението на медта за човешкия организъм

При съставянето на хороскопи древните астролози са отчитали и влиянието на медта, желязото и другите метали върху здравето на конкретния индивид.

Недостигът на мед в организма води до нарушаване на обмяната на веществата, а също така се затруднява и усвояването на желязото. Медта повишава съпротивлението на клетките срещу различните бактерии и вируси, с които е пълен нашият организъм.

Още в началото на XX век учените доказват, че медта за 6 дни убива дифтерийната бактерия, за 18 часа — тифозната, а за 3 дни — стафилококите.

В миналото хората, които носели медни украшения или работели с мед, не се разболявали от холера и чума.

Циганите-чергари, без да са били запознати с бактерицидните свойства на медта, носели от деца медни пръстени, гривни, колани или обръчи за глава. Неслучайно паралитиците и инфекциозно болните са рядкост сред циганите.

Авицена е съветвал при счупване на крайник да се пие мед на прах.

На новородените са слагали медни гривни срещу рахит и епилепсия. Древногръцкият лекар Емпедркъл е носел медни сандали.

Хората, чиито професии са свързани с обработката на мед, не боледуват от рак.

Медта и желязото са необходими за кръвообразуването. Лицата на хора, страдащи от недостиг на тези микроелементи, се зачервяват при всяка рязка смяна на температурите. Отвесната линия между веждите е сигнал за нарушена обмяна в черния дроб (тя показва, че в стомашно-чревния тракт не се изработва витамин В).

Ако отвесната черта е повече вдясно — има нарушение на черния дроб, а ако е вляво — нарушение на далака. Тези сигнали не бива да убягват от вниманието ви.

При подрастващите се препоръчва след по-голямо физическо натоварване (особено състезание по бягане, когато далакът изхвърля допълнително количество кръв) да се правят медни апликации. Те не само ще премахнат спазмите, но и ще помогнат на далака да се освободи от остарелите еритроцити, натрупани в него.

Всяка болка е сигнал за някакво нарушение, за липсата на нещо в организма.

Много лесно е да се установи дали тялото ни има нужда от мед. През нощта връзваме на ръката си медна пластинка или монета, а на сутринта я отвързваме. Ако монетата не се отлепва и кожата под нея е позеленяла, страдаме от недостиг на мед и можем да започнем лечение.

Болката в горната част на тила също е сигнал за недостиг на този елемент, а и за изменения в стомашно-чревния тракт. Смята се, че медта унищожава с биополето си вирусите и едноклетъчните паразити, които се развиват в костите, порестата съединителна тъкан и мускулите.

Ако носите медна гривна на ръката или глезена, не бива да съединявате краищата й: така тежките биоенергетични заряди се освобождават.

При болки в единия крак в продължение на месец преди лягане слагайте медна гривна на здравия крак, след което още един месец носете гривната на другия крак.

Мой познат, народен лечител, ми подари преди време медна пластинка с дупчици. Разбрах, че мога да я нося по цял месец, без да я свалям. През дупките излизат газовете, ексудатите, черната енергия. С такава пластинка прекрасно се лекуват болни бъбреци, черен дроб, радикулит.

Трябва да отбележа, че много лекари активно използват медта като лечебно средство.

Медта и краката

Краката ни свързват със земята чрез енергийните канали на черния дроб, далака, задстомашната жлеза, бъбреците, стомаха, жлъчния и пикочния мехур и така снабдяват с енергия вътрешните органи. Ако се въздейства върху активните точки на тези канали, може да се подобри дейността на гореспоменатите органи.

Лекарите винаги са препоръчвали да се разхождаме боси по земята, край морето — тези разходки се отразяват чудесно на тонуса и подобряват обмяната на веществата.

Продължителното натоварване на мускулатурата на краката предизвиква натрупване на млечна киселина, което води до появата на болка и запушвания. Има чудесен начин да се освободим от млечната киселина и да подобрим венозното кръвообращение — виброгимнастиката на академик Микулин: петите се повдигат на 2 см от пода и рязко се отпускат. Ако редовно правите тази гимнастика (5 пъти на ден по 30 повдигания), ще имате силни и здрави крака.

Сутрин, преди да сте станали от леглото, раздвижете краката и ръцете, протегнете цялото тяло — така не само ще се разсъните, но и ще раздвижите кръвта. След това седнете в леглото и масажирайте леко ходилата — върху тях има много активни точки, чрез които може да се въздейства на всички вътрешни органи.

Медта повишава жизнеността на хората, страдащи от затлъстяване, и укрепва общото им здравословно състояние. Тя подобрява дейността на черния дроб, далака, лимфната система (за тази цел в продължение на месец се пие медна вода — 2 ч. л. три пъти на ден, а през нощта на глезена се слага медна гривна). Най-добре е медната пластинка да се постави върху болния орган — точно на мястото на активните точки.

Болките в стъпалата се появяват често при диабетно болните, при хипофункция на щитовидната жлеза и при нарушения на лимфната система.

При такива оплаквания е добре да прикрепите медна монета малко по-ниско от коляното, там, където се разделят големият и малкият пищял — това е точката на дълголетието.

Най-лесно ще я откриете по следния начин: повдигате се на пръсти и обхващате коляното с длан, след което бавно отпускате стъпалото — в това положение средният пръст на ръката лежи върху малка издутина — въпросната точка на дълголетието. Точно там трябва да прикрепите медната монета и да я носите в продължение на една седмица.

При варикозно разширение и запушване на вените се прикрепва мед към мечовидния израстък на гръдната кост или непосредствено към проблемната зона.

При отичане на ходилата, ларингит и менструални болки се прикрепва медна монета към долната страна на стъпалото — малко под големия пръст, а под пъпа се слага медна пластинка.

При възпалителни състояния като цистит, колит, флебит монетата се прилепва отдолу на стъпалото, малко преди хълма на големия пръст, а пластинката — на корема.

При счупвания на костите лечителите от Древния изток използвали червена мед на прах: съветвали да се разтвори в мляко или вода и да се пие на гладно.

Ако силно сте натоварили краката (с дълъг поход или тренировка), спомнете си за виброгимнастиката на академик Микулин. За няколко минути вдигнете краката нависоко (любимата поза на американците във филмите — навярно сте забелязали това — е тази, при която краката са на масата, а главата е отпусната назад). Ако имате свободно време, масажирайте леко пръстите на краката и цялото стъпало — така ще премахнете умората и ще нормализирате дейността на бъбреците.

При силна умора бързо ще се възстановите чрез масаж на определени зони:

1. Щом се събудите, масажирайте глезенната става (вместо това през нощта може да сложите там медна гривна).

2. Медта лекува също варикозни вени на краката и хемороиди; тя може да ни спаси и от депресия — сутрин се прикрепя медна монета четири пръста под коляното (това е зоната на дълголетието, тук преминава меридианът на стомаха).

Медта и ръцете

Психичната неустойчивост, лошите мисли, завистта и злобата водят до стрес, в резултат на което клетките на мускулите се свиват и енергията не може да протича правилно през тялото — появяват се запушвания (най-вече в седмия шиен прешлен, в дълбоките и плитките мускули, в коленните и глезенните стави).

Сигурно ще попитате: „Какво общо има това с ръцете?" Има — нашите ръце са като антени, през пръстите ни минават енергийни канали. Всеки канал или меридиан е свързан с определени органи и всеки канал има активни точки. Активността на точките се мени в зависимост от фазите на Луната, месеца и сезона, но има и някои постоянни точки и нервни окончания.

Докато проверява пулса ни, лекарят получава информация и за дейността на вътрешните органи, тъй като през ръцете минават меридиани, свързани с тези органи.

Последователите на Аюрведа смятат, че пулсът контролира енергията и помага за свързването на човека с природата.

Според Аюрведа основните елементи на природата са етер, въздух, огън, вода и земя. Те се проявяват в човешкото тяло чрез три доши :

1. етер + въздух = Вата, 80-100 удара;

2. огън + вода = Питта, 70-80 удара;

3. вода + земя = Кафа, 60-70 удара.

Показалецът усеща биенето и ритъма на сърцето, движението, дишането и чувството на страх, тревога, трепет.

Средният пръст усеща скокообразния пулс и по силните удари може да определи има ли излишък на Вата (този излишък се натрупва в дебелото черво, тазовата кухина, бедрата, кожата, костите и ушите). Освен това средният пръст долавя топлината, температурата на тялото, гнева, ненавистта, злобата, дейността на стомаха и тънките черва.

Безименният усеща пулса на Кафа, биологичната здравина на тъканите, енергията на белите дробове, наличието на слуз в организма, а освен това — спокойствието, любовта, привързаността, алчността, хроничната завист.

След като. знаем какво улавя и на какво въздейства всеки пръст, ние можем с помощта на меден пръстен (халка) да уравновесим тези усещания, а със силата на мисълта да програмираме здравословното си състояние.

Като масажираме всеки пръст поотделно с медна халка, ние можем да направим ръката си красива, да премахнем ставното ошипяване и да подобрим обменните процеси.

Дори само ако носим такава халка, ще подобрим здравословното си състояние. Всеки пръст е свързан енергийно с определени органи и е достатъчно да знаем кой пръст за кои органи отговаря, за да можем да им въздействаме. И така:

Палецът е свързан с главата и белите дробове. Масажът на палеца с меден пръстен помага при бронхит, бронхиална астма, кашлица, плеврит, стоматит, тонзилит, ларингит, кървене на венците, главоболие, хълцане.

През показалеца минава меридианът на дебелото черво. С медна халка можем да подобрим състоянието си при стесняване на хранопровода, при газове и диария. Според Аюрведа елементите въздух и етер са причина за различни разстройства в организма.

Средният пръст е свързан с меридиана на кръвообращението и половата функция. Медният пръстен ще бъде много ефикасен при приток на кръв в главата, сърдечни болести, депресии, психози, високо кръвно налягане.

От външната страна на безименния пръст преминава енергията на топлообразуването, а от вътрешната — на кръвообращението. Тук пръстенът ще бъде от полза при анемия, липса на апетит, захарен диабет, внезапна болка в гръдния кош. Ако притиснете с палеца безименния пръст към дланта, ще получите облекчение при глухота, шум в ушите, болка в рамото.

Сигурно ви е правило впечатление как някои глезени деца почти изпадат в истерия, ако не им се купи исканата играчка или лакомство. В такъв случай родителите трябва да стиснат едновременно ноктите на средните и безименните пръсти на ръцете на детето, като при това го гледат в очите.

От вътрешната страна на кутрето минава каналът на сърцето, а от външната — на тънките черва. В основата на пръста има точка, регулираща хремата, шума в ушите, епилепсията, психозата, тонзилита. Чрез масаж на описаната зона с медна пластинка се подобрява слухът, намалява болката в долната част на корема.

Препоръчва се на средния пръст да се носи медна халка — срещу стенокардия, задух, бронхиална кашлица.

При чернодробни заболявания се поставя монета или пластинка малко по-ниско от ключицата (може и отдясно под ребрата) — това помага при повръщане, метеоризъм, подуване на корема.

Медта е полезна и при бъбречни заболявания: нефрит се лекува с монети, прикрепени под единайсетото или дванайсетото ребро.

Много добри резултати получихме и в случаите на неконтролируемо изпускане на урина — чрез апликации върху така наречената точка Цзи Мън (намира се върху бедрото) само за месец проблемът отзвучаваше. Излишната енергия предизвиква депресии и влошаване на здравето. Този проблем може лесно да се реши с помощта на меден проводник, който се заземява. Това е особено полезно при мрачно, лошо време — сивото небе създава голямо количество черна енергия.

Академик Микулин например при такова време държал в ръката си медна пластина, а през нощта прикрепял медна жица към водопроводната тръба (това е най-лесният начин на заземяване).

Медната гривна има срок на годност две години. При по-продължителна употреба тя губи полезните си свойства и периодично трябва да се чисти, за да се избегне корозията. Гривната е ефикасна при нервно и мускулно напрежение, възпалителни процеси и простуда.

Медта за 10-15 минути премахва главоболието, болката в ушите при отит (слага се медна монета пред ухото или зад него), безсънието (поставя се между веждите). За 2-3 дни тя може да разнесе синина или уплътнение; да намали хремата и да подобри дишането при хипертрофирана трета сливица (в този случай монетата се прикрепя от двете страни на носа).

Медта участва във всички обменни процеси и затова се среща в най-големи количества в черния дроб, мозъчната тъкан и далака.

Това са основните зони, върху които се правят апликации с мед. Този елемент се съдържа в бобовите растения, елдата, черния дроб, овчето месо, орехите, лешниците.

Медта има и друга много важна функция — тя спомага за усвояването на желязото от организма. Недостигът на желязо може да доведе до анемия. Ако детето ви много обича сладолед и студени напитки, а през зимата смуче ледени висулки или лед, трябва да се погрижите да получава по-големи дози желязо.

Тези симптоми са валидни не само за децата, но и за възрастните. Желязото и медта вървят ръка за ръка.

Препоръчва се при хипертония да се носи гривна от късчета магнитно желязо.

В миналото са слагали нагорещени гвоздеи във вода или вино и са пиели от получената течност при диария, малокръвие, стомашни болести.

Медта, както и другите чисти метали, противодейства на негативното влияние на планетите.

При допир с кожата тя излъчва електромагнитни вълни, които влияят на клетките и тъканите. Тя е много подходяща за хора, склонни към напълняване и задържане на течности в организма — тонизира черния дроб, далака, лимфната система. Медни украшения в днешно време носят най-вече циганите.

Повечето хора предпочитат мелхиора или така нареченото „ново сребро" — сплав от мед и никел. Той укрепва душевното равновесие и изостря възприятията. Медта внася хармония, мекота, търпимост, дарява с мъдрост. Мелхиорът е подходящ за хората, родени под знака на Лъва, Телеца, Скорпиона, Овена, Стрелеца, Близнаците. При силен Марс и Юпитер не бива да се носят такива украшения.

Сплавта от мед и олово (или бронз) премахва стреса, но усилва алчността — особено при Дева, Козирог и Стрелец.

Какви болести лекува медта?

Нека да започнем от главата — разнася синини (даже такива, които са под костта).

Също така е много ефикасна при конюнктивит, синузит — поставят се монети в ъгълчетата на очите, а през нощта — върху клепачите.

Главоболието и безсънието преминават бързо, ако на мястото на болката (може и на слепоочията, тила, между веждите, на темето) се прикрепи медна пластинка.

Понякога болката може да се засили, но не бива да се притеснявате, това е естествена реакция на организма — предполагам, че знаете поговорката „Клин клин избива".

При шум в ушите, отичане на лицето и отит се поставят медни монети на хълмчето зад ухото и по-назад, към тила; при глухота, зъбобол, възпаление на средното ухо монетата се слага пред ухото, върху бузата.

Много добре влияе на всякакви заболявания на ушите (включително и намаляване на слуха) йогистката мудра „небе" — средният пръст се свива, а палецът го притиска към дланта.

Болката в ухото минава бързо, ако в него се постави памуче, напоено с масло от чесън или босилек.

Костта зад ухото е пореста (особено в по-напреднала възраст) и там се натрупват бактерии, които медта успешно може да унищожи — дифтерийната бактерия за 6 дни, а стрептококите за 3 дни. За целта просто трябва да прикрепите монета на мястото на болката или зад ухото.

Човек лесно хваща ангина. Достатъчно е да си намокрите краката и да не се преобуете навреме. В такъв случай, веднага щом се приберете, напарете краката, масажирайте леко щитовидната жлеза, а през нощта поставете медна монета зад ухото. Същите процедури са валидни и при ларингит и трахеит.

Тонзилитьт се успокоява, ако поставим медни монети върху подутите лимфни възли или ако притиснете едновременно от двете страни щитовидната жлеза, преброите до 21 и веднага отпуснете.

По принцип при проблеми с гърлото дъвчете прополис след ядене (рецептата е от тибетската медицина), а между отделните хранения смучете листенца от рози с мед.

Силната хрема се успокоява, ако в носа периодично се капва по малко сок от цвекло или лук с мед, а през нощта се поставят медни монети.

Редовните апликации премахват и полипите в носа.

Медта помага дори при психични разстройства и нервни тикове — 10 нощи поред се поставя монета в основата на носната преграда, след което се прави неколкодневна почивка и после — отново 10 процедури.

За успокоение на нервите при болки в сърдечната област монетата се слага в лявата подключична ямка, а при нощно напикаване се добавя още една монета в областта на пикочния мехур.

Медна пластинка в шийната ямка или 3 пръста по-ниско помага при повръщане, бронхиална астма, ларингит, тонзилит и други възпаления на гърлото, а също и при спазми в хранопровода.

Ако загубите гласа си или прегракнете, ще ви помогне пластинка върху двете издутинки над тила.

Същевременно е добре да разбиете два жълтъка със захар и масло и между отделните хранения да пиете по малко от тази смес.

Подробно описахме лековитите свойства на медта при проблеми с главата, гърлото, ръцете.

Сега искаме да ви предложим и друг метод: апликации с мед върху зоните на Захарин-Хед. Интересното е, че в тези зони се намират активни точки, чрез които може да се въздейства на процесите в много органи. Например чрез зоната на стомашно-чревния тракт може да се лекува късогледство, глаукома и главоболие със спазми. Медната пластинка на тила (там е стенокардийната зона) помага не само при болки в сърдечната област, но и при ред други болести: мозъчни кръвоизливи, кръвотечение от носа, висока температура, грип, треска. Чрез въздействие върху стенокардийната зона се лекуват даже болки в кръста, появили се в резултат на рязко движение или по-голямо натоварване. В този случай задължително трябва да се постави медна пластинка и на кръста — тогава ефектът ще бъде по-голям.

Медта в зоната на белите дробове помага при бронхиална астма, бронхит, плеврит, коклюш, емфизем, задух, тонзилит, междуребрена невралгия, прилив на кръв към главата.

Монета, поставена между гръбначния стълб и рамото, сваля високата температура при грип и туберкулоза.

Лекият масаж на кутрето успокоява болките в сърдечната област и неприятните усещания преди рязка промяна на времето, докато масажът на средния пръст спира световъртежа, шума в ушите и сценичната треска.

При шок, припадък или силна кашлица се мачка средният пръст, който е свързан с кръвообращението.

Хубаво е всеки ден по няколко минути да въртите в ръката си 2-3 диви кестена — това е чудесен начин за премахване на умората и за тонизиране. Силно ободряващо действа и маслото от ела — с него леко се намазват слепоочията.

Трябва да обръщате своевременно внимание на натъртванията на главата и другите части на тялото — дори и да няма синина, хематомът може да бъде вътрешен.

В тези случаи медта е изключително ефикасна. Вместо апликации може да използвате и следния мехлем: смесват се 15 г меден сулфат, 20 г борова смола, 50 г олио, една глава ситно нарязан лук и се кипват.

При болки в ставите помагат компреси с 200 г извара и 1/2 ч. л. меден сулфат.

Монета на бузата, темето или горната част на тила нормализира високото кръвно налягане, а поставена под носа или брадичката качва кръвното.

Тук има една особеност: преди да закрепите медната монета, трябва да направите лек масаж на въпросното място.

Апликациите с мед могат да се прилагат на всеки, независимо от възрастта, но задължително трябва да има почивки — да не се държат по цял ден.

Вече споменахме, че в древността са носели сандали с медни подметки. В наши дни много хора, страдащи от тромбофлебит, прикрепят с лейкопласт към стъпалото монети или тънки шлифовани кръгчета от червена мед и ги носят в продължение на 3 до 10 денонощия.

Количеството на медта в земната кора е 1000 пъти по-малко от това на алуминия и 600 пъти по-малко от това на желязото.

Медната епоха продължила 1000 години, след което настъпила бронзовата. Гърците претопявали медната руда и калая и получавали бронз.

И до ден днешен учените не могат да установят как точно медта въздейства на човешкия организъм — дали чрез допира на студения метал до тялото, дали чрез излъчването си, чрез солите или йоните, но едно е сигурно: медта премахва болката за много кратко време.

Е. Мирошникова С. Мирошников

Още...

Мед

Медта играе важна роля в процесите на биосинтез на хем и съответно на хемоглобин.

Затова дефицитът на мед, както и на желязо може да доведе до анемии.

Медта влиза в структурата на цитохромоксидазата – терминален ензим на дихателната верига на митохондриите и следователно е необходима за процесите на генериране на енергия в клетките.

Медта играе важна роля в антиоксидантната защита на организма, тъй като заедно с цинка влиза в структурата на тъканния антиоксидантен ензим – супероксиддисмутазата и антиоксидантната белтъчина на кръвната плазма – церуплазмин, който пренася този метал.

Медта притежава противовъзпалителни и антисептични свойства (вероятно за сметка на антиоксидантното действие). Регулира обмяната на катехоламини, серотонин, тирозин, меланин, спомага за повишаване активността на инсулина и по-пълната утилизация на въглехидрати.

Този микроелемент участва във формирането на структурата на белтъчините на съединителната тъкан –

колаген и еластин, които са структурни компоненти на костната и хрущялната тъкан, кожата, белите дробове, стените на кръвоносните съдове. Затова дефицитът на мед може да доведе до формиране на аневризма на аортата и съдовете на главния мозък.

Също по тази причина дефицитът на мед води до деминерализация на костната тъкан и остеопороза.

Медта участва в образуването на миелинови обвивки на нервите, чиято дегенерация води до склероза и други тежки нарушения на нервната система.

http://visionbulgaria.com/

Още...

...хомеопатичната мед е едно от най-важните средства в лечението на женските болести. Тя подпомага дейността на бъбреците и подобрява усвояването на желязото.

Освен това медта астрологически се приписва на Венера. Оттам едно многоседмично лечение с Cuprum metallicum не само повишава плодовитостта, но и желанието за секс и действа спазмолитично.

http://www.biberonbg.com

Още...

МЕДНИТЕ МОНЕТИ СА ДРЕВНИ ЛЕЧИТЕЛИ

ЕДИН ОТ НЕЗАСЛУЖЕНО ЗАБРАВЕНИТЕ ЛЕЧЕБНИ МЕТОДИ Е МЕТАЛОТЕРАПИЯТА

Прилагането с лечебна цел на метал като медта води началото си от дълбока древност. Още Аристотел писал, че поставянето на мед върху натъртено предотвратява образуването на синини, а при лечение на язви върxу тялото се поставят медни пластини. В Древна Гърция използвали широко медта при лечение на глухота и възпаление на сливиците.

Съвременната наука потвърждава ефективността на металите в клиничната практика. Особено успешно се използва медта, която изпълнява важни функции в организма. Тя влияе на обменните процеси, взема активно участие в кръвообразуването.

В домашни условия медта във вид на апликации се използва като противооточно, противовъзпалително и обезболяващо средство. Тя стимулира защитните сили на организма, активизира водния и минералния обмен, подобрява съня, има местно бактерицидно действие.

За лечение трябва да се прилагат пластинки от чиста мед с размер 2-3 сантиметра в диаметър.
Ефектът от лечението се повишава, ако пластинката или монетата е полирана и има пробита дупчица от 2-7 мм.

Преди прилагането трябва да се извърши “пускане” на медта. За целта монетата се нагрява в тиган 10-20 минути. След това се оставя да изстине и се изчиства с шкурка.

Трябва обаче да имате предвид, че реакцията на лечението с метали при различните хора е различна, затова предварително трябва да направите малък тест. На току-що измитата кожа се поставя "пусната" пластина. Ако след 10-15 минути монетата прилепне към кожата, може да започне лечение.

Ако сцепление между метала и кожата не се получи, металотерапия не бива да се провежда.
При повечето заболявания се използва еднаква методика за лечение. Върху чаршаф се поставят монети или дискове - няколко реда в ширина и колкото се може повече в дължина. Те трябва да лежат един до друг. Идеалният размер на медната апликация е такъв: на ширина тя трябва да съответства на разстоянието между лопатките, а на дължина - на разстоянието от 7-ия шиен прешлен (изпъкналия) до началото на гънката на таза.

Върху приготвеното медно легло трябва да се легне внимателно по гръб. Отпуснете се и се постарайте да не мърдате в продължение на 25-40 минути.

Когато станете, по-голямата част от монетите ще паднат. Онези, които са се “всмукали” от кожата на гърба ви, трябва допълнително да се закрепят с тънък левкопласт с ширина 3-4 мм и да се оставят за 3-5 денонощия. След това те се отстраняват, кожата се измива с топла вода и сапун и се намазва с крем.

Добър признак е, ако на местата, където са били закрепени монетите, се появят зеленикави петна. След 2-3 дни процедурата се повтаря. Един курс трябва да съдържа 10-15 апликации. Този метод помага особено добре при остеохондроза, радикулит, възпаление на белите дробове и бъбречни заболявания.

При сърдечно-съдови заболявания медните монети се поставят в ямката под ключицата. След 15-20 минути болният се изправя. Ако монетата е прилепнала, тя трябва да се закрепи с левкопласт и да се носи денонощно 10 дни.

При главоболие медните пластини или монети се прикрепват към огнищата на болката - чело, слепоочия, тил.
Облекчението настъпва след 15-20 минути.

http://www.chudesa.net/

Още...

Cuprum metallicum 9 СН

Препоръчва се при спазми както на гладката, така и на напречно-набраздената мускулатура. Това прави Cuprum metallicum често използван за лечение на болезнените крампи на мускулатурата при спортисти, а също и при коремни колики, бронхоспазъм (особено такъв, дължащ се на физическо усилие), коклюшовидна пристъпна кашлица и др. За целта е препоръчително през първия час да се приемат по 5 гранули на всеки десетина минути, а след това по 5 гранули няколко пъти дневно.
На практика ефектът на Cuprum по отношение на повлияването на спазмите на напречно набраздената мускулатура се подсилва от комбинирането му с Arnica – 2-3 пъти дневно по 5 гранули

http://www.homeopathybg.org/


Още...

Металотерапия

Еще Аристотель и Галан знали о металлотерапии. Аристотель писал, что прикладывание меди на ушиб предупреждает синяк, и «что-то» здесь действует кроме холода меди, что медь снимает отечность и что при лечении язв кладут пластинки (медные).

В древней греции применяли медь для лечения глухоты и при воспалении миндалин. В современной франции медью лечат расстройства слуха. Русский врач Григорьев и другие врачи работают над лечением медью, но широкого применения еще нет, законы не выработаны.

При контактах меди, золота и свинца с кожей человека ток идет от металла к коже. При контакте серебра и олова - от кожи к металлу.

Металлы способны притягиваться и отталкиваться. С 1976 г. Некоторые врачи стали применять диски При кожных заболеваниях. Мы применяем аппликации из меди только тогда, когда есть сцепление металла с кожей (при присасывании металла к коже), так как нами замечено, что организм в больном месте притягивает металл и держит его. Когда не надо, организм отторгает его. Надо прекращать лечение; когда окончательно отторгается металл - определяется проверкой.

При назначении металлотерапии сначало устанавливается диагноз - первичное заболевание (например: Тромбофлебит, а первичное заболевание - ушиб).

Металл мы сначала прикладываем на Один-два дня, или на день, или на ночь, и так ведем лечение до победного конца. При этом нужна большая внимательность к тому, как реагирует больной на металл. Так, например, в клинике больному приложили металл на больное место, а так как сцепления с кожей не было, то его закрепили лейкопластырем. Больному стало хуже. Под металлом появилась краснота, припухлость, во рту - привкус металла, появилась слабость, головокружение. Следовательно, надо руководствоваться тем, что если есть сцепление металла с кожей - нужно прикладывать металл, а нет - прикладывать нельзя.

При хронических заболеваниях особенно важно выявление первичного очага, если он и не беспокоит, так как прикладывание меди на вторичный очаг будет давать сигналы бедствия.

В ы в о д: Тщательный диагноз, найти правильно очаг и лечить его.

Пример: Болела нога. 6 Месяцев лечения физиотерапией не помогло. Было установлено, что 15 лет тому назад была ушиблена поясница и с тех пор осталась скованность движений. Было положено по обе стороны крестца 7 медных дисков - однокопеечных монет 1901 г. Медно-алюминиевого сплава, а через 17 дней человек танцевал.

При хронических заболеваниях время от времени нужно прикладывать металлические диски, так как центральная нервная система «помнит», что здесь было заболевание. Аппликация меди снимает жар, боль, действует кровевосстанавливающе, является очень сильным бактерицидным средством, активизирует водяной и минеральный обмен, улучшает сон, успокаивает центральную нервную систему, активизирует действие инсулина в крови, усиливает лейкоцитарные функции. Аппликация меди рассасывает все доброкачественные опухоли (уплотнение грудной железы, фитромы матки, маститы и др.), Излечивает туберкулез, все воспалительные процессы в организме (хронический отит, хронический бронхит, воспаление мочевого пузыря, легких, гайморит, воспаление миндалин, воспаление среднего уха), нормализует обменные процессы в организме, инфекционные артриты, почечно-каменную болезнь, холецистит, диабет, кожные заболевания и др. Излечивает радикулит, травмы различного происхождения, сердечно-сосудистую систему (сердце, вены, тромбофлебиты, улучшает послеинфарктное состояние), излечивает болезни желудочно-кишечного тракта, язву желудка, двенадцатиперстной кишки, гастрит, колит.

Аппликация меди восстанавливает слух, снимает шум в ушах, излечивает тендовагинит, снимает вредный эффект радиации (лечит ожоги после облучения), излечивает послеоперационные грыжи, геморрой, холодные абсцессы, улучшает послеоперационное состояние в хирургии, лечит ревматоидный артрит.

В поликлиннике N%154 г. Москвы в черемушках отолоринтолог лечит медью больных, гастроэнтеролог ласкин лечит больных своего профиля. Педиатр белова для лечения грудных детей применяет бесконтактный метод лечения медью (через марлю). Мною получен из киева официальный документ от врачей спортивного общества «спартак» об эффективности металлотерапии при ушибах, травмах, радикулитах.

Металл обладает бактерицидным действием. 5 Месяцев лечили больного в больнице от воспаления почки. Удалили ее. Началось воспаление мочеточников. Лекарства не помогали. Состояние тяжелое. Больной обратился к металлотерапии. На область мочевого пузыря положили 20 монет. На следующее утро температура снизилась, состояние улучшилось. Врачи удивились, но решили продолжать лечение металлотерапией.

В донецком мединституте было выявлено, что медь проходит через кожу и при этом дезинфицирует. Медь в организме связывает токсины и склеивает бактерии (аглюминация бактерий), при этом медь образует хелатные соединения, очень труднорастворимые.

У больного был туберкулез почки. После наложения медных дисков он поправился и избавился от туберкулеза.

Девочка в пятнадцатилетнем возрасте ослепла от фолликулярного коньюктивита. При проверке зрения ей дали очки в металлической оправе, и вдруг она стала видеть. Сняли очки - видит. Так узнали, что существует эффект снятия «металла» при лечении.

Медь лечит быстро, она активизирует лейкоцитарную деятельность. Например, вечером при воспалении легких была высокая температура, наложили медные монеты, к утру температура - нормальная. После операции аппендицита плохо заживал шов (прощупывалось уплотнение) в течение двух лет. На шов наложили медные монеты, произошло нагноение, которое прорвалось, оттуда вышла нитка, затем приложили подорожник и все прошло. У женщины болела рука, мерзла нога. Стали лечить руку - первичный очаг инфекционного артрита. На руку наложили медные монеты. Рука распухла до пальцев, появился жар, боль, но через четыре дня боль прошла. Инфекционный артрит хорошо излечивается медью.

Хорошо излечиваются медью обменные процессы. Одна больная 15 лет страдала почечно-каменной болезнью. Роэ было 32, в моче - лейкоциты. В течение трех месяцев она носила под поясом (только днем) две медные монеты. Когда у нее уменьшился диурез, она прекратила лечение - роэ стало 4, в моче - единичные лейкоциты.

Когда в почках окатные камни, то медь очень хорошо обезболивает. Медь хорошо обезболивает. Медь хорошо действует на сердечно-сосудистую систему. Если болит сердце, то монеты кладут в подключичную ямку и пробуют сидеть. Если сидит, то ее нужно носить круглосуточно, закрепив лейкопластырем, 10 дней, после чего снять. Боли исчезают.

В результате ушиба ног часто бывает тромбофлебит. Для лечения надо в ботинок под чулок положить медные монеты. Медь хорошо лечит варикозное расширение вен. Монеты должны прилепиться к ноге; носить нужно, пока не станут скатываться под пятку.

При ушибе груди - самые страшные последствия ушиба. Женщина была назначена на операцию онкологом, но применение металлотерапии (на уплотнение были наложены монеты) рассосало уплотнение и операция не понадобилась. У женщины с двухнедельной беременностью обнаружили на матке фиброму. Ее назначили на операцию, но применение пластинок рассосало фиброму и операция не понадобилась. Монету прикладывают к низу живота. Медь рассасывает доброкачественные опухоли.

Медь лечит после облучения рентгеном ожоги, снимает вредные эффекты радиации.

Медные монеты прекращают и излечивают геморроидальные кровотечения, так как оказывают хорошее воздействие на вены вокруг заднего прохода. Поэтому монету надо класть ребром непосредственно на анальное отверстие, а вторую монету зажать выше между ягодицами, но так, чтобы монеты не соприкасались друг с другом.

Медь излечивает послеоперационную грыжу, так как уменьшает прочность соединительных тканей и сухожилий. При хронических заболеваниях нужны повторные курсы лечения на ночь.

Медь хорошо излечивает отит, гайморит, техеобронхит.

При гайморите нужно копеечные монеты прикладывать к больным местам

(иногда даже они велики для гайморовых полостей). При трахеобронхите - на шею.

Нельзя применять медь до установления диагноза, так как это может изменить картину и врач не установит правильный диагноз.

Например: У больной врач вечером установил диагноз - воспаление легких. На ночь больная приложила к спине медные монеты, а утром пришел врач и не нашел симптомов воспаления легких. Врач был удивлен, что так ошибся.

Медь излечивает глухоту: Для этого нужно двухкопеечную монету прилепить на выпуклую кость за ухом, другую монету - к уху со стороны лица.

Лечение длится и монеты прикладываются только пока действует сцепление монет с кожей.

При шуме в ушах монету прикладывают сзади за ухом.

Медь активизирует действие инсулина в крови, поэтому применяя меделечение, можно снимать дозу инсулина или совсем отказаться от него.

При применении меделечения мест перелома костей, кости не реагируют на изменение погоды.

В медных монетах выпуска до 1961 г. Содержится алюминит, а он участвует в построении соединительных тканей.

Медь ликвидирует бессоницу, так как она успокаивает нервную систему, причем медь дает бодрость организму.

Медь снимает головные боли: Прикладывают пятикопеечные монеты к очагам боли (лоб, виски, затылок), боль снимается через 15-20 минут.

Существует тренировка на сцепление монет с кожей. Например: У женщины болело колено. Нужно приложить к нему 6 монет, но приклеивается только одна. Тогда 6 монет привязали к колену, они постепенно присосались и держались две недели. Когда монеты сами отпали - лечение закончилось.

При ушибах рук и ног бывает, что прикладывание меди вызывает обострение: Усиливает отек, боль. Но скоро все проходит.

Лечение медью облегчает состояние после инфаркта. При инфаркте монеты нужно приложить в подключичную ямку.

При меделечении применяются монеты выпуска до 1961 г. Такая монета называется мат-1 (бронзово-алюминиевый сплав) и применяются медные пластинки шириной 50-60 мм и толщиной в соотношении 1:10. Медь применяется марки мв (медь вакуумная), моб-моо, мг. Лучше всего мв, но листовая, а не кружковая.

Размер монеты, пластины берется такой, чтобы не было провисания над кожей, то есть чтобы плоскостью она соприкасалась с кожей.

Металл при применении нужно периодически обжигать или смачивать в соленом растворе.

Так как этот метод повышает производительность организма, он может предупреждать заболевание раком.

Кандидат мед. Наук Иванченко сказал: «Мы проверили метод лечения металлотерапией, находим его действенным».

При ишемической болезни сердца нужно прикладывать аппликацию из меди на воротниковую область в течение четырех дней.

При общей слабости по утрам нужно прикладывать медные пластинки на болевую точку хэ-гу и болевую активную точку узо-сан-ли.

К сведению: Болевая точка хэ-гу находится у лучевого основания первой фаланги указательного пальца (в ямке между указательным и большим пальцами тыльной стороны кисти руки). Болевая активная точка узо-сан-ли находится ниже коленной чашечки, несколько ниже головки и внутри от малоберцовой кости, между большой берцовой мышцей и длинным разгибателем пальцев.

Выступление ученого электрохимика: «Я занимаюсь измерением биотоков животных и человека. Древняя медицина китая, японии и индийских йогов утверждает, что в живом организме биоэнергия течет по каналам и задержка ее в каком-то канале и недостаточность в другом приводит к нарушению гармонии организма и тогда начинается заболевание (нарушается распределение энергии в этих каналах).

Все болезни относятся к двум типам. Болезни положительного типа - воспалительные и болезни отрицательного типа - хронические, образующие злокачественные опухоли.

Наши медики упустили из вида, что движение электрической энергии в организме идет по каналам. Недаром в старину тромбофлебит лечили ходьбой по росе. Они спускали энергию в землю. Воздействие через активные точки на состояние болезни положительного типа увеличивает сдвиг в сторону нормализации. Золото и серебро лечит болезни отрицательного типа, а медь - больше положительного типа. Это происходит потому, что электрический потенциал меди равен электрическому потенциалу тела человека.

Болевые активные точки тела имеют пониженный потенциал и они пропускают направление тока этого знака. Таким образом, ток меди сам выбирает нужную болевую точку. Это большое преимущество металлотерапии перед иглоукалыванием, иглотерапией, где нужно точно знать активную точку.

На сцену поднимаются три человека, излечившиеся методом металлотерапии.

У одного много лет был геморрой, он прикладывал медные монеты к анусу и выздоровел.

У второго был многолетний радикулит и он излечился прикладыванием электролитической меди.

У третьего была травма: Двойной перелом ноги. Он долго лечился, но ничто не помогало, пока он не закрепил на ноге лейкопластырем 6 трехкопеечных монет. Они держались две недели, потом он их снял, так как боль и опухоль исчезли. Но вскоре они возобновились, он опять привязал 9 монет к ноге. Теперь уж боль не возобновляется, он ходит на лыжах (он - тренер).

http://medicbest.com/«КАНОН ВРАЧЕБНОЙ НАУКИ» -Съветите на АВИЦЕНА

НУХАС — МЕДЬ

СУЩНОСТь.

Медь бывает красная с желтым [оттенком] — это кипрская медь и это превосходная [медь], а бывает и ярко-красная, а также красная с черным [оттенком]. Есть еще род меди, называемый таликун1. Жженая медь — острая, а также слегка вяжущая. Если ее промыть, это отличное лекарство, закрывающее [раны] у [людей] с мягким телом, а без промывания — у людей с плотным телом.

ВыБОР.

«Медный цвет» более разрежен, чем самая медь.

ЕСТЕСТВО.

Горячее, сухое в третьей [степени].

ДЕЙСТВИЯ И СВОЙСТВА.

Жженой меди присуще вяжущее свойство, острота и способность заживлять [раны]. Одно из мнимых свойств меди состоит в том, что выщипывание волос щипцами из таликуна будто бы препятствует их росту.

КОСМЕТИКА.

[Медь] заживляет злокачественные ползучие язвы, препятствует их распространению и съедает лишнее мясо. Промытая медь заживляет раны. Говорят, что если втирать [медь] с медом, это помогает от затвердевших и засохших язв у людей с плотным телом.

ОРГАНы ГЛАЗА.

Медь обостряет зрение и полезна при затвердении век.

ОРГАНы ИЗВЕРЖЕНИЯ.

Медь, если ее пить с водой, подслащенной "медом, гонит желтую воду», а если смазать ею небе, она возбуждает рвоту; на один раз ее дают пкть два с половиной мискала, Медь гонит воду, не причиняя страданий.

ЯДы.

Следует остерегаться оставлять в медных сосудах соленые, горькие и жирные [яства], как например, масло и мясо, а также кислые или сладкие [яства], и пить из [таких сосудов], ибо они обязательно выделяют ярь-медянку, а ярь-медянка— смертоносный яд4.


1 Сплав всех известных в те времена семи металлов — золота, серебра, меди, олова, свинца, железа и цинка. Таликциои называли и бронзу. «Фармакогнозия» Ш 660.

http://bibliotekar.ru


ЦИНК
Микроелементът цинк влиза в структурата на активния център на няколкостотин металоензими. Той е необходим за функционирането на ДНК- и РНК-полимеразите, контролиращи процесите на предаване на наследствена информация и биосинтез на белтъчини, а с това и репаративните процеси в организма, а също ензима на ключовата реакция на биосинтез на хем, влизащ в структурата на хемоглобина, цитохромите на дихателните вериги на митохондриите, цитохром Р-450, каталазата и миелопероксидазата.

Цинкът влиза в структурата на ключовия антиоксидантен ензим – (Zn, Cu)-супероксиддисмутазата и индуцира биосинтеза на защитните белтъчини на клетката – металотионеините, по силата на което цинкът е антиоксидант с репаративно действие.

Цинкът играе важна роля в реализацията на хормоналните функции в организма. Той влияе непосредствено върху произвеждането и функционирането на инсулина, а с това и върху всички инсулинозависими процеси.

При мъжете цинкът участва в синтеза на тестостерон и функционирането на половите жлези, по силата на което се проследява обратната връзка между нивото на цинк в организма и потентността.

Тъй като е инхибитор на 5-алфа-редуктазата цинкът регулира нивото на метаболит на тестостерона – дихидротестостерон, а неговият излишък обуславя хиперплазията на простатата.

Цинкът е необходим и за женския организъм, тъй като влиза в структурата на рецепторите на естроген, като така регулира всички естрогенозависими процеси.

Цинкът е жизнено важен за функционирането на тимуса и нормалното състояние на имунната система на организма и освен това е компонент на ретинолопреносните белтъчини.

Цинкът заедно с витамин А (и витамин С) възпрепятства възникването на имунодефицити, стимулира синтеза на антитела и оказва противовирусно действие.

Цинкът помага на зарастването на рани и язви, участва в процесите на вкусовото възприятие и обонянието, необходим е за функционирането на централната нервна система и процесите на запаметяване.

http://visionbulgaria.com/


«КАНОН ВРАЧЕБНОЙ НАУКИ» -Съветите на АВИЦЕНА

ХАДИД - ЖЕЛЕЗО

СУЩНОСТь.

Оно известно и бывает трех сортов: шабуркан, бармахан2 и искусственный булат. Шабуркан — это естественный булат3, а искусственный булат 4 — это [булат], изготовленный из бармахана. Окалина шабуркана близка к окалине меди. А шлаку мы отводим особую главу в разделе буквы ха5.

ДЕЙСТВИЯ И СВОЙСТВА.

Ржавчина железа6 есть нечто вяжущее и разъедающее, а шлак железа слабее его ржавчины, но сильнее всех других шлаков в отношении высушивания.

КОСМЕТИКА.

Ржавчину железа с вином [прикладывают] при ногтоеде.

ОПУХОЛИ [И ПРыЩИ].

Ржавчиной железа с вином смазывают рожистое воспаление7 и прыщи.

ОРУДИЯ С СУСТАВАМИ.

Ржавчину железа с вином [прикладывают] при подагре, и это помогает.

ОРГАНы ГОЛОВы.

Если [ржавчину] растереть в крепком уксусе и проварить в нем, то этот уксус будет лекарством от хронического гноетечения из уха.

ОРГАНы ГЛАЗА.

Ржавчина железа хороша от утолщения век и от крыловидной плевы.

ОРГАНы ПИТАНИЯ.

Вино и вода, в которых погасили [раскаленное] железо, помогают ох опухания селезенки, от расслабления желудка и его слабости.

ОРГАНы ИЗВЕРЖЕНИЯ.

Способность окалины железа выводить воду не так сильна, как у окалины меди; ржавчина железа связывает: ее вводят [во влагалище] и это обрывает маточное кровотечение. Она также сушит почечуйные шишки. Вода и вино, в которых погасили железо, задерживают хронический понос и дизентерию, полезны от расслабления заднего прохода, недержания мочи и [слишком обильного] кровотечения при месячных. Они усиливают половую способность.

http://bibliotekar.ru/

Още...

Серебро (коллоидное серебро, ионы серебра, серебряная вода) и его влияние  на организм человека и животных.

В настоящее время серебро рассматривается не просто как металл, способный убивать микробы, а как микроэлемент, являющийся необходимой и постоянной составной частью тканей любого животного и растительного организма.

Высокая биологическая активность микроэлементов-металлов в организме связана, прежде всего, с участием их в синтезе некоторых ферментов, витаминов и гормонов.
По данным А.И. Войнара в суточном рационе человека в среднем должно содержаться 88 мкг ионов серебра. Установлено, что в организме животных и человека содержание серебра составляет 20 мкг на 100 г сухого вещества. Наиболее богаты серебром мозг, железы внутренней секреции, печень, почки и кости скелета.

Ионы серебра принимают участие в обменных процессах организма. В зависимости от концентрации его катионы могут как стимулировать, так и угнетать активность ряда ферментов. Под влиянием серебра в два раза усиливается интенсивность окислительного фосфорилирования в митохондриях головного мозга, а также увеличивается содержание нуклеиновых кислот, что улучшает функцию головного мозга.

При инкубации различных тканей в физиологическом растворе, содержащем 0,001 мкг катиона серебра, возрастает поглощение кислорода мозговой тканью на 24%, миокардом – на 20%, печенью – на 36%, почками – на 25%. Повышение концентрации ионов серебра до 0,01 мкг снижало степень поглощения кислорода клетками этих органов, что свидетельствует об участии катионов серебра в регуляции энергетического обмена.

В лаборатории вирусологии Киевского государственного университета проводились исследования по изучению физиологического действия серебра. Установлено, что дозы серебра 50; 200 и 1250 мкг/л оказывают благотворное влияние на экспериментальных животных. Крысы, которые пили воду, содержащую ионы серебра, прибавляли в весе и развивались быстрее, чем животные контрольной группы. С помощью спектрального анализа в печени экспериментальных животных было обнаружено 20 мкг серебра на 100 г сухой массы, что соответствовало нормальному содержанию серебра в печени крыс.

Данными исследованиями было доказано, что дозы серебра 50-250 мкг/л являются физиологическими и не оказывают вредного воздействия на организм при длительном применении.

К такому же выводу пришли ряд исследователей, изучая влияние серебра, вводимого в дозах, значительно превышающих предельно допустимые, на органы и системы человека и животных. Так, патогистологические исследования подопытных животных, которые получали с питьевой водой серебро в дозах 20000-50000 мкг/л, показали, что при длительном введении в организм ионного серебра происходит накопление его в тканях организма. Однако отложение серебра в тканях не сопровождалось воспалительными и деструктивными изменениями внутренних органов.

Исследованиями А.А. Масленко показано, что длительное употребление человеком питьевой воды, содержащей 50 мкг/л серебра (уровень ПДК), не вызывает отклонений от нормы функции органов пищеварения. Не было обнаружено в сыворотке крови изменений активности ферментов, характеризующих функцию печени. Не выявлено также патологических сдвигов в состоянии других органов и систем человека и при употреблении в течении 15 суток воды, обработанной серебром в дозе 100 мкг/л, то есть в концентрациях, в два раза превышающих допустимые.

Длительное применение больших доз серебра – концентрацией раствора 30 – 50 мг/л в течение 7-8 лет c лечебной целью, а также при работе с соединениями серебра в производственных условиях может привести к отложению серебра в коже и изменению окраски кожи – аргирии («цвет загара»), которая является следствием фотохимического восстановления ионов серебра. При обследовании ряда больных с явлениями аргирии не выявлено изменений в функциональном состоянии органов и систем, а также в биохимических процессах, происходящих в организме, более того у всех людей с признаками аргирии наблюдалась резистентность к большинству вирусных и бактериальных инфекций.

Большое влияние на развитие аргирии оказывает индивидуальная предрасположенность организма к серебру, качественные и количественные показатели иммунитета и другие факторы. Косвенным доказательством этого может служить факт, что дозы, которые могут приводить к аргирии, различны. В литературе имеются указания на то, что у некоторых людей даже при приеме больших доз серебра аргирия не возникает.

По данным Вудворда Р.Л. и других исследователей, дозы серебра 50-200 мкг/л, исключают возможность аргирии.

При изучении действия препаратов серебра на организм человека отмечено его стимулирующее действие на кроветворные органы, проявляющееся в исчезновении молодых форм нейтрофилов, увеличении количества лимфоцитов и моноцитов, эритроцитов и гемоглобина, замедлении СОЭ.

В последние годы в литературе появились сведения о том, что серебро является мощным иммуномодулятором, сравнимым со стероидными гормонами. Установлено, что в зависимости от дозы, серебро может как стимулировать, так и подавлять фагоцитоз. Под влиянием серебра повышается количество иммуноглобулинов классов А, М, G, увеличивается процентное содержание абсолютного количества Т-лимфоцитов.

Таким образом, в свете современных представлений, серебро рассматривается как микроэлемент, необходимый для нормального функционирования внутренних органов и систем, а также как мощное средство, повышающее иммунитет и активно воздействующее на болезнетворные бактерии и вирусы.
Действие ионов коллоидного серебра (серебряной воды) на микробную клетку.


Основоположником научного изучения механизма действия серебра на микробную клетку является швейцарский ботаник Карл Негели, который в 80-е годы XIX века установил, что взаимодействие не самого металла, а его ионов с клетками микроорганизмов вызывает их гибель. Это явление он назвал олигодинамией (от греч. «олигос» – малый, следовый, и «динамос» – действие, т.е. действие следов). Ученый доказал, что серебро проявляет олигодинамическое действие только в растворенном (ионизированном) виде. В последующем его данные были подтверждены и другими исследователями.

Немецкий ученый Винцент, сравнивая активность некоторых металлов, установил, что наиболее сильным бактерицидным действием обладает серебро, меньшим – медь и золото. С.С.Боткин, а затем А.П. Виноградов, объяснили этот факт зависимостью биологических свойств микроэлементов от места, занимаемого ими в Периодической системе Д.И. Менделеева.

Так, дифтерийная палочка погибала на серебряной пластинке через три дня, на медной – через шесть дней, на золотой – через восемь. Стафилококк погибал на серебре через два дня, на меди через три, на золоте – через девять дней. Тифозная палочка на серебре и меди погибала через 18 ч, а на золоте – через шесть - семь дней.

Большой вклад в изучение антимикробных свойств серебряной воды, ее применения для обеззараживания питьевой воды и пищевых продуктов внесен академиком Л.А. Кульским. Его экспериментами, а позднее и работами других исследователей доказано, что именно ионы металлов и их диссоциированные соединения (вещества, способные в воде распадаться на ионы) вызывают гибель микроорганизмов. Во всех случаях при бактерицидном эффекте степень активности серебра тем больше, чем выше концентрация ионов серебра.

При сравнении противомикробных свойств ионизированного серебра и других препаратов обнаружено, что его бактерицидный эффект в 1750 раз сильнее карболовой кислоты и в 3,5 раза сильнее сулемы и хлорной извести. Причем спектр противомикробного действия серебра значительно шире многих антибиотиков и сульфаниламидов. А бактерицидный эффект создается минимальными дозами препарата.

Так, В.С. Брызгунов с соавтором выявили, что серебро обладает более мощным антимикробным эффектом, чем пенициллин, биомицин и другие антибиотики, и оказывает губительное действие на антибиотикоустойчивые штаммы бактерий.
На золотистый стафилококк, вульгарный протей, синегнойную и кишечную палочки, представляющих особый интерес для клиницистов, ионы серебра оказывают различное противомикробное действие – от бактерицидного (способность убивать микробы) до бактериостатического (способность препятствовать размножению микробов). В отношении золотистого стафилококка и большинства кокков оно иногда значительно превосходит по своей выраженности действие антибиотиков.


Имеются данные, что чувствительность разных патогенных и непатогенных организмов к серебру неодинакова. Выявлено, что патогенная микрофлора намного более чувствительна к ионам серебра, чем непатогенная.

Основываясь на этом факте, Ю.П.Мироненко, еще в 1971 году, разработал способ лечения дисбактериоза различного происхождения ионным раствором серебра (концентрация 500 мкг/л) методом полостного электрофореза, достигая при этом стойкого терапевтического эффекта.


Рядом исследователей установлено, что ионы серебра обладают выраженной способностью инактивировать вирусы осповакцины, гриппа штаммов А-1, В, Митрс-штамма, некоторых энтеро- и аденовирусов, а также ингибировать вирус СПИДа и оказывают хороший терапевтический эффект при лечении вирусного заболевания Марбург, вирусного энтерита и чумы у собак. При этом выявлено большое преимущество терапии коллоидным серебром по сравнению со стандартной терапией.

Однако в эксперименте Л.В. Григорьевой установлено, что для полной инактивации бактериофага кишечной палочки N163, вируса Коксаки серотипов А-5,А-7,А-14 необходима более высокая концентрация серебра (500-5000 мкг/л) нежели для эшерихий, сальмонелл, шигелл и других кишечных бактерий (100-200 мкг/л.).

Среди многочисленных теорий, объясняющих механизм действия серебра на микроорганизмы, наиболее распространенной является адсорбционная теория, согласно которой клетка теряет жизнеспособность в результате взаимодействия электростатических сил, возникающих между клетками бактерий, имеющих отрицательный заряд, и положительно заряженными ионами серебра при адсорбции последних бактериальной клеткой.


Некоторые исследователи особое значение придают физико-химическим процессам. В частности окислению протоплазмы бактерий и ее разрушению кислородом, растворенным в воде, причем серебро играет роль катализатора.
Вораз и Тоферн (1957) объясняли антимикробное олигодинамическое действие серебра выведением из строя ферментов, содержащих SH- и СООН- группы, а Тонли K., Вилсон H. – нарушением ее осмотического равновесия.


Имеются данные, свидетельствующие об образовании комплексов нуклеиновых кислот с тяжелыми металлами, вследствие чего нарушается стабильность ДНК и, соответственно, жизнеспособность бактерий.


Существует также мнение, что серебро не оказывает прямого воздействия на ДНК клеток, а действует косвенно, увеличивая количество внутриклеточных свободных радикалов, которые снижают концентрацию внутриклеточных активных соединений кислорода.

Также допускают, что одной из причин широкого противомикробного действия ионов серебра является ингибиция транс-мембранного транспорта Nа+ и Cа++, вызываемая серебром.


Таким образом, механизм действия серебра на микробную клетку в свете современных данных заключается в том, что ионы серебра сорбируются клеточной оболочкой, которая выполняет защитную функцию. Клетка остается жизнеспособной, но при этом нарушаются некоторые ее функции, например деление (бактериостатический эффект). Как только на поверхности микробной клетки сорбируется серебро, оно проникает внутрь клетки и ингибирует ферменты дыхательной цепи, а также разобщает процессы окисления и окислительного фосфорилирования в микробных клетках, в результате чего клетка гибнет.

Особый интерес представляет действие ионов серебра на клетки макроорганизма. Обнаружено, что при инкубации костного мозга мышей и микроорганизмов в растворе, содержащем ионы серебра, морфология эритроцитов и лейкоцитов оставалась неизмененной, тогда как микроорганизмы полностью уничтожались. Мышиные клетки под воздействием ионов серебра округлялись, но не разрушались, причем их оболочки не претерпевали изменений [48]. В последующем эти клетки размножались, сохраняя нормальную клеточную структуру и способность к делению и размножению. Данные исследования свидетельствуют об отсутствии повреждающего действия ионного серебра для клеток макроорганизма, в отличие от микроорганизмов.

Коллоидное серебро (серебряная вода).


Изучение целительного действия серебра началось со второй половины XIX века после открытия в 70-х годах немецким гинекологом Карлом Креде мощного антигонобленорейного эффекта у 1% раствора азотнокислого серебра. Это открытие позволило ликвидировать в родильных домах Германии гнойные гонорейные воспаления глаз у новорожденных. Фактически с этого момента началась новая эпоха в учении о профилактике опасных бактериальных инфекций.

23 августа 1897 г. немецкий хирург Бенне Креде, продолжив исследования своего отца, доложил на ХII Международном съезде врачей в Москве о широких возможностях применения препаратов серебра в гнойной хирургии и о хороших результатах лечения септической инфекции внутривенным их введением. Тогда же Б. Креде совместно с химиками предложил препараты, содержащие серебро в неионизированном состоянии: в виде коллоидных частиц металлического серебра (препарат колларгол) и золя окиси серебра (препарат протаргол), модификации которых прослужили в медицине более ста лет. В отличие от ранее применяемых солей серебра они не обладали прижигающим эффектом.


В России коллоидное серебро также получило высокую оценку врачей, что способствовало его активному использованию в военно-полевой хирургии на полях русско-японской войны 1904 г.


Серебро в форме внутривенного введения с успехом применялось при лечении септических артритов, ревматизма, ревматических эндокардитов, ревматоидного артрита, бронхиальной астмы, гриппа, острых респираторных заболеваний, бронхита, пневмоний, гнойных септических заболеваний, бруцеллеза, внутрь - при лечении гастритов, анастомозитов и гастродуоденальных язв, наружно – при лечении венерических заболеваний, гнойных ран и ожогов.


Широкий спектр противомикробного действия серебра, отсутствие устойчивости к нему у большинства патогенных микроорганизмов, низкая токсичность, отсутствие в литературе данных об аллергенных свойствах серебра, а также хорошая переносимость больными – способствовали повышенному интересу к серебру во многих странах мира.

В 1910 г. фирма «Гейден», обобщив опыт практического применения серебра в медицине, издала аннотационный обзор, посвященный методике лечения различных инфекционных заболеваний: абсцессов, брюшного тифа, возвратного тифа, воспаления легких, придаточных пазух носа, среднего уха, гингивита, гонококкового сепсиса, дифтерийной жабы, дизентерии, кератита, коньюнктивита, лепры, мягкого шанкра, мастита, менингита, эпилепсии, пиемии, рожистого воспаления, сибирской язвы, сифилитических язв, спинной сухотки, острого суставного ревматизма, трахомы, фарингита, фурункулеза, цистита, эндокардита, эндометрита, хореи, эпидидимита, язвы роговой оболочки.


С открытием антибиотиков и сульфаниламидов интерес к препаратам серебра несколько снизился. Но в последнее время противомикробные свойства серебра вновь стали привлекать к себе внимание. Это связано с ростом аллергических осложнений антибактериальной терапии, токсическим действием антибиотиков на внутренние органы и подавлением иммунитета, возникновением грибкового поражения дыхательных путей и дисбактериоза после длительной антибактериальной терапии, а также появлением устойчивых штаммов возбудителей к используемым антибиотикам.


Повышенный интерес к серебру возник вновь в связи с выявленным его действием в организме как микроэлемента, необходимого для нормального функционирования органов и систем, иммунокорригирующими, а также мощными антибактериальными и противовирусными свойствами.

Современные исследования действия ионов коллоидного серебра.

Современные исследования действия коллоидных ионов серебра показали, что они обладают выраженной способностью обезвреживать вирусы осповакцины, некоторые штаммы вируса гриппа, энтеро- и аденовирусов. К тому же они оказывают хороший терапевтический эффект при лечении вирусного энтерита и чумы у собак. При этом выявлено преимущество терапии коллоидным серебром по сравнению со стандартной терапией.


Отмечено благотворное действие коллоидных ионов серебра на заживление трофических язв, развивающихся при нарушении кровообращения нижних конечностей. Ни в одном случае не было отмечено побочных эффектов лечения серебром.

Американские исследования (по данным Сайенс Дайджест) показали, что серебро убивает вредные для организма микробы, включая кишечную палочку Также был использован раствор коллоидного серебра для перевязки ран, распылении при тонзиллитах, в качестве влажной повязки для лечения ожогов и ссадин. Во всех случаях был отмечен хорошими терапевтический эффект.


В медицинском центре Нью-Йорского Университета, в отделении Ортопедии, была проведена работа по исследованию действия ионов серебра у больных с послеоперационными инфекционными осложнениями. Из отчета по работе: "Для 12 из 14 пациентов лечение было признано удачным, и у всех 14 лечение привело к несомненному уменьшению бактериальной флоры в ране, что показано прямым подсчетом колонии. Ни в одном случае не проявлялось нежелательных последствий лечения серебром". Соединения серебра применяются для лечения 70% случаев ожогов в США.


Интересен тот факт, что более половины авиакомпаний мира используют воду, обработанную серебром, как способ защиты пассажиров от инфекций, таких, как дизентерия. Во многих странах коллоидные ионы серебра используются для дезинфекции воды в бассейнах.


В Швейцарии широко применяют серебряные фильтры для воды в домах и офисах. На Международной Космической Станции употребляется только серебряная вода.

Применение в медицине коллоидного серебра (серебряной воды).

Заболевания лор органов:

- гриппе;
- ОРВИ (ринитах, фарингитах инфекционной природы);
- состоянии после тонзиллэктомии;
- ангине.

Любые воспалительные заболевания полости рта:

- парадонтозе;
- гингивитах;
- стоматитах.

Бронхолегочные заболевания:

- бронхитах (острых и хронических), особенно сопровождающихся выделением гнойной мокроты;
- пневмонии;
- бронхоэктатической болезни;
- муковисцедозе.
Заболевания желудочно-кишечного тракта:

- хроническом гастрите;
- язвенной болезни желудка и 12типерстной кишки;
- хроническом колите;
- бескаменном холецистите.

Наружное применение серебра (серебряной воды):

- гнойных ранах;
- гнойничковых заболеваниях кожи;
- ожогах;
- дерматозах;
- экземе;
- вульвагинитах;
- геморрое.

Применение в педиатрии серебра (серебряной воды)

Наружное применение серебра (серебряной воды):

- дезинфекция воды для купания детей;
- дерматозы;
- детская экзема;
- ожоги.


Бытовое применение серебра (серебряной воды)

- консервирование напитков, соков, компотов.
- обеззараживание питьевой воды в эпидемиологически неблагоприятных районах.
- замачивание семян перед посадкой (на 23 часа).
- полив комнатных растений (для обеззараживания земли от микроорганизмов, плесени, грибков). Рекомендуется поливать в течение одной недели с 23 недельным перерывом.
- длительное (до 23 недель) сохранение срезанных садовых цветов.
- дезинфекция посуды, овощей, фруктов.
- дезинфекция нательного и постельного белья (путем замачивания на 23 часа), раковин, ванн, санузлов.
Серебро – микроэлемент, необходимый для нормальной деятельности желез внутренней секреции, мозга, печени и костной ткани. В малых дозах оно оказывает омолаживающее действие на кровь  и благотворно влияет на протекание физиологических процессов в организме. При этом отмечается стимуляция кроветворных органов, увеличивается число лимфоцитов и моноцитов, эритроцитов и процент гемоглобина, а также замедляется СОЕ.
При длительном (годы) приёме серебра или при работе с парами серебра (у ювелиров) может развиться так называемая аргирия – отложение сульфида серебра на стенках капилляров, костном мозгу и селезёнке. При этом единственным клиническим проявлением аргирии является неподверженность инфекционным заболеваниям даже в очаге инфекции.
Установлено, что растворы серебра являются самым эффективным средством при непосредственном соприкосновении с поверхностями, гноящимися и воспалёнными вследствие бактериального заражения. Результаты применения серебряной воды свидетельствуют об эффективности её действия при желудочно-кишечных заболеваниях, холециститах, инфекционных гепатитах, холангитах, панкреатитах, дуоденитах, любых кишечных инфекциях без опасения погубить собственную полезную микрофлору и вызвать дисбактериоз. С успехом лечится язвенная болезнь желудка и 12 п.к., так как уничтожаются бактерии хеликобактер пилори и кампилобактер пилори, поддерживающие язвенный процесс.
При остром и подостром артрите на фоне дистрофического остеоартроза ионофорез серебра оказывает положительное воздействие на воспаление и болевой синдром.
При внутритканевом  ионофорезе серебра купируется воспалительный процесс у больных хроническим остеомиелитом.
Ионы серебра нашли применение при лечении хронического вазоматорно-аллергического ринита и синусита, при этом заболевании необходимо делать промывания полости носа серебряной водой.
Успешно применяется серебро в дерматологии и венерологии. Она используется в качестве наружного средства при лечении дерматозов вирусного, дрожжевого, стрепто-стафилококкового и трофического происхождения.
Лечение термических ожогов повязками, смоченными серебряной водой по мнению зарубежных учёных не имеет себе равных по эффективности. Важным свойством этого метода является его абсолютная безболезненность, что чрезвычайно важно при лечении больных с тяжелыми ожогами.
Применение серебряной воды при терапии острых и хронических пневмоний, бронхитов (использование через ингаляции, в частности с помощью ультразвуковых ингаляторов), приводит к выздоровлению даже в тяжелых случаях и в короткие сроки, когда не справляются комбинации из нескольких антибиотиков.
Орошение и аппликации полости рта для лечения язвенного гингивостоматита, длительно незаживающих язв, острого стоматита, грибковых стоматитов, воспалительно-дистрофической формы парадонтоза, позволяют оценить чрезвычайную эффективность препарата.
Грипп лечится с помощью гидроаэрозолей и промываний полости носа, при этом срок лечения сокращается до 2-х дней, и  не фиксируются тяжелые реакции организма.
Исследования в области применения серебряной воды продолжаются до сих пор, при этом постоянно открываются новые возможности терапии этим прекрасным лекарством.


http://www.nazdorovye.ru/Последна промяна ( Събота, 05 Декември 2009 17:47 )