Вие сте тук:

Начало Други Статии Кафявата захар в Китай

Кафявата захар в Китай

До съвсем скоро китайците консумираха главно и основно т.нар. кафява захар, т.е. нерафинирана. Сега, с падането на цената на рафинираната и повишаването на жизненото равнище и потреблението на населението в страната, бялата захар заема почти същото положение, както и при нас в България. Същевременно обаче и, за разлика от нас, кафявата захар в Китай е запазила мястото си на полезен продукт и се продава във всеки един супермаркет.

Сега ще ви разкажа, с какво е тя полезна и как я използват китайците. Междувпрочем, кафява захар в България може да се намери в диабетичните магазини и в големите супермаркети, така че при желание може да се снабдите с нея.
Кафявата захар, която в Китай се нарича червена захар 'хунтан', се произвежда само по естествен начин – машините се използват евентуално за пресоване на захарната тръстика за извличане на сока и, който след това се вари. В нея не присъстват никакви вредни химически вещества като различни киселини, консерванти, избелващи вещества и модификатори. Тя има висока калорийна стойност, но в нея се запазват всички естествени минерали и витамини от сока на захарната тръстика. Междувпрочем, предполагам, всички знаете, че много от болестите в съвременния свят се дължат на употребата на рафинирани храни като захар, олио и сол. Затова е много важно по възможност да добавим в храната повече естествени хранителни вещества.

Нерафинираната захар може да се използва по същия начин като бялата като подсладител за напитки и в кулинарията, като придава същата наситена сладост, както и бялата захар.

В старите книги по китайска медицина се упоменава кафявата захар, като се казва, че тя се извлича от тръстика и е от полза за хората. В друг медицински справочник вече се дава по-пълна информация за нея, като се казва, че тя е от полза за жлъчката и черния дроб, подхранва кръвта и я кара да циркулира по-добре, кара да се изхвърлят утайките и да се премахват задръстванията по различните пътища, също и да се махне излишната влага в организма.

Сред полезните вещества са калций и желязо, които са абсолютно необходими на организма. В таблицата на атомния спектър на кафявата захар пък се виждат много най-различни минерали, като някои от тях имат много силно изявени свойства за създаване на кръв.

Китайската медицина смята, че след раждането на дете, в тялото на жената остават много утайки, всички пулсове са отслабени и коремната област е много болезнена. Те предписват някои традиционни средства за разрешаването на тези проблеми, както и за свиването на матката, като задължително при приема на отварата в нея трябва да се добави кафява захар, с цел да се премахне излишната влага и така да се постигне спиране на болките. В този случай може да се пие и само топла вода с разтворена кафява захар вътре.

В Китай съществува обичай и досега, след раждането на дете, съседите и роднините да занасят на родилката някаква отвара с кафява захар и сварено яйце.

Всъщност ако кафявата захар има загряващ характер, на което се дължат полезните и свойства в отстраняването на вредните вещества от организма и подхранването на кръвта, то бялата захар е с неутрален характер и не може да постигне ефекта на нерафинираната, въпреки сладкия си вкус.
През лятото е доста топло, което кара много хора посредством климатик да намаляват силно температурата в офиса или жилището. Това може да доведе до т.нар. "климатично заболяване". То се изразява в болки в корема, повръщане или разстройство, настинка, схванати рамена и кръст и др.

В Китай в този случай предписват традиционната отвара от джинджифил със захар. Тя кара тялото да се изпоти и да намали температурата, да стопли стомаха и да спре повръщането или разстройството, както и да премахне токсините. Ако често се намирате в климатизирани помещения, пиенето на тази отвара ще ви помогне да предотвратите "климатичното заболяване".
Сега ще ви дам основната рецепта за отварата от джинджифил и кафява захар, а после ще поясня, как тя се прилага според симптомите: вземете 2-3 парчета по 3 см пресен джинджифил и ги наситнете. Добавете 2 с.л. кафява захар и варете около 20 мин. Пийте 3 пъти на седмица, като това не трябва да продължава повече от 2 месеца.

Пресният джинджифил е лютив на вкус, което кара сърцето да бие по-учестено, кръвните съдове да се разширят и кръвообращението да се засили. Така цялото тяло се загрява. А кафявата захар е със загряващ характер и спира болките, както и подхранва кръвта.
Тази рецепта не е подходяща само при възпалено гърло.
Тази рецепта може да се използва с добавка на сол или оцет за бани на краката за лекуване на настинка или пак със същите добавки за компреси на схванати от студения въздух кръст и рамена. В двата случая това води до загряване и съответно до премахване на неразположението.

http://bulgarian.cri.cn/

Още...

Според ново изследване (J Clin Invest (2007) doi:10.1172/JCI32249) високите количества захар в кръвта имат дългосрочни негативни последици

за организма ни, породени от недобро функциониране на черния дроб.

Учени от детския и семеен изследователски институт във Ванкувър и от университета на Британска Колумбия, Канада, откриват, че гликозата и фруктозата потискат в значителна степен активността на важен ген в чернодробните клетки (хепатоцитите).

Генът SHBG отговаря за синтеза на протеина SHBG (sex hormone-binding globulin), който пренася половите хормони тестостерон и естроген до тъканите и регулира усвояването им там.

Известно е, че хората с наднормено тегло винаги имат понижени концентрации на SHBG-протеина, но причината за това досега е била грешно приписвана на инсулина. Лекарите използват концентрацията на SHBG за измерване на свободния тестостерон, а занижените нива на протеина в кръвта индикират т.нар. метаболитен синдром (преддиабетично състояние, комбинирано с високо кръвно налягане и холестерол) и повишения риск от сърдечен удар.

Изследването на канадските учени показва, че SHBG не се повлиява от високите концентрации на инсулин, както се е смятало досега, а от високите концентрации на монозахариди (гликоза и фруктоза) в кръвта.

Резултатите също така означават, че нивата на SHBG могат да се ползват за индикатор доколко добре работи черният дроб (хепатоцитите изграждат 70% от масата на черния дроб) и колко ефективни са различните медикаменти за усилване на функциите на този орган.

Експериментът, който силно развълнува научните среди, е твърде прост. Опитни мишки са хранени с прекомерно сладки храни и клетъчни култури от хепатоцити, които са отгледани в богата на захар среда. Оказва се, че високите концентрации на гликоза и/или фруктоза понижават активността на протеин с име HNF-4-alpha, който на свой ред потиска експресията на гена SHBG, отговорен за синтеза на протеина SHBG. 10 мг/мл. гликоза намаляват концентрацията на SHBG с около 50% в клетъчна култура. Просто и ясно като повечето значими научни открития.

Захарта - жизненоважна и вредна

Наистина монозахаридите са основният източник на енергия (по-точно на аденозинтрифосфат) в организма ни. Мозъкът ни също е гликозозависим, което обяснява защо при постоянен глад изпитваме трудности с мисленето.

Но, както знаем, "количествените натрупвания водят до качествени изменения" и "всичко трябва да е с мярка", ако искаме "да ни е добре и да живеем дълго земята".

Не само сладките неща, но всъщност всяка храна е източник на захар. Донякъде е равнозначно дали човек ще изяде цяла тава или едно парче баклава с уговорката, че някои храни много бързо повишават кръвната захар (имат висок гликемичен индекс). Такива (освен повечето сладки неща) са например белият хляб, белият ориз и картофите. Подобни храни трябва да избягваме, ако не искаме да имаме проблеми с инсулина и половите си хормони.

Естрогенът и тестостеронът

са наистина много важни за правилното израстване и функциониране на организма ни.

При възрастните хора тестостеронът поддържа мускулите и костната плътност, отговаря за сексуалното ни либидо (ерекцията и честотата й при мъжете) и дори за психическото ни здраве.

Понижените нива на хормона са свързани със статистически повишен риск от сърдечносъдови проблеми, диабет и остеопороза, а също и с наднормено тегло, затруднения при отслабването и дори с развиване на депресия.

Естрогенът на свой ред регулира множество твърде важни физиологически функции - включително метаболизма на мазнините, съсирването на кръвта, състоянието на мускулите и костите, цикличността на менструалния цикъл при жените и дори съотношението високоплътностен (полезен) към нископлътностен (вреден) холестерол.

Липсата на достатъчно естроген повлиява негативно кожата, костите, сексуалното желание и мозъка.

Да помислим за децата си

И така, яденето на сладки неща и други храни с висок гликемичен индекс (както и преяждането изобщо) повишава инсулина и понижава нивото на половите ни хормони естроген и тестостерон.

Според скорошни изследвания, публикувани в две от най-престижите научни списания, високият инсулин има негативно влияние върху продължителността на живота (Science 2007;317:369) и причинява метаболитен синдром (PNAS 2007; 104:12587).

Последствията от прекомерния апетит са ясни, а качеството на здравето ни и на сексуалния ни живот са изцяло въпрос на личен избор.

Не така обаче стои въпросът с децата ни. Половите хормони имат критично значение за развитието на човека. От тях зависи половото съзряване на децата ни, включително правилното развитие и функциониране на сексуалните органи и вторичните полови белези. Така например тестостеронът е отговорен за мускулатурата, окосмяването и дълбокия глас при момчетата, а естрогенът за правилното развитие на матката и млечните жлези при момичетата. Известно е също, че половите хормони имат значение за развитието на зародиша (пренатална роля), а при новородените за кратък период нивата на тестостерона рязко нарастват, което подсказва важната, макар и неизвестна засега, роля на хормона за растежа на бебето.

Изследване, проведено неотдавна в Александровска болница, показва, че българските деца са втори в света по наднормено тегло. Очевидно е, че родителите могат и трябва да поемат отговорност за хранителните навици на наследниците си, а оттам и да се погрижат за здравето и растежа им. Колко от нас обаче го правят?

Възможно ли е човек изобщо да се грижи за друго човешко същество, ако не се грижи за себе си? Изглежда че, само ако променим собствените си хранителни навици и режим, ще придобием право и умения да предадем на децата си един по-здравословен начин на живот.

http://www.capital.bg/

 

Последна промяна ( Сряда, 12 Септември 2012 18:55 )