Вие сте тук:

Начало Други Статии Д-р Георги Гайдурков: КОЕТО И ХРОНИЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ ДА ВЗЕМЕТЕ, ТО Е НЕЛЕЧИМО ЗА МЕДИЦИНАТА – ИМА ПОДДЪРЖАЩА ТЕРАПИЯ ДО КРАЯ НА ЖИВОТА НА ЧОВЕКА !

Д-р Георги Гайдурков: КОЕТО И ХРОНИЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ ДА ВЗЕМЕТЕ, ТО Е НЕЛЕЧИМО ЗА МЕДИЦИНАТА – ИМА ПОДДЪРЖАЩА ТЕРАПИЯ ДО КРАЯ НА ЖИВОТА НА ЧОВЕКА !

Интервю на Маргарита Благоева

99% от заболяванията са хронични за медицината и само се задълбочават от многото лекарства, казва последователят на Лидия Ковачева.

Не е без значение какво слагаме на трапезата си -КРАВЕТО МЛЯКО Е В ОСНОВАТА НА НАЙ-ТЕЖКИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ.

Д-р Георги Гайдурков е роден през 1961 г. в София. Завършва медицина през 1985 г. в МА-София и психология през 1996 г. в СУ „Св. Климент Охридски“ – специалност клинична и консултативна психология.

Специализира нутрициология (наука за храненето на човека) към Свободен медицински факултет. Работи 12 години като терапевт в Центъра по хемодиализа към Окръжна болница – София (сега „Св. Анна“). От 1992 г. е редовен консултант и сътрудник на природолечителката Лидия Ковачева. Един от основателите на фондацията „Живот без лекарства“.

- Д-р Гайдурков, вие сте последовател на Лидия Ковачева – също като нея ли прилагате гладолечение, с което тя е най-известна?
- Да, може да се каже, че съм неин последовател, защото оттам тръгнах като моя лична история. Самият аз бях с доста заболявания през 1992 г., макар че бях твърде млад. Аз бях болен още от детските си години – с непрекъснати катари на горните дихателни пътища, увреден стомашно-чревен тракт по всички отдели – язвена болест, тежък колит, хемороиди. До 31-та си година се хранех само с месо и с шоколад. Не бях много по-пълен, но бях болен непрекъснато и на антибиотици. Тогава срещнах Лидия Ковачева и полека-лека тръгнах по този път на т.нар. природосъобразна медицина. Дотогава нямах дори информацията, че съществува подобно нещо. В медицинския университет, който завърших, и дума не беше загатната за съществуването на алтернативни методи на лечение. Мога да кажа, че изкарах истинския си университет при Лидия – в продължение на 10 години й помагах в работата с пациентите.
Тя живееше в кв. „Младост”, аз работех в хемодиализата на Окръжна болница „Св. Анна”, но извън работа винаги бях у тях. Помагах й, учех се от нейните пациенти, които по това време идваха на тълпи пред нейния домашен адрес. Тя работеше безплатно за хората. Започнах да се интересувам от подобна литература и видях, че има голяма традиция, идваща още от Хипократ.

ВСЪЩНОСТ ТОВА Е ОРИГИНАЛЪТ НА МЕДИЦИНАТА, ХОРАТА ОТ ДРЕВНОСТТА СА ЗНАЕЛИ КАК ДА СЕ ЛЕКУВАТ. ПРИРОДАТА СЕ САМОЛЕКУВА И НИЕ ХОРАТА СЪЩО.

Парадоксът е, че сме загубили като че ли най-базовия инстинкт за живот – към храната – какво да ядем. Това е абсурдно за биологичния свят. Което и животно да вземете, то не се замисля какво да яде – просто го знае.

- Ние защо сме загубили този инстинкт?
- Влезте в един супермаркет и разгледайте храните там – на всяка пише, че съдържа някакви Е-та, т.е. добавки, консерванти, оцветители и т.н. Това няма общо с храната, то по-скоро е химическа формула за нещо.

ИЗЛИЗА ПАРАДОКСЪТ, ЧЕ НЯМА ХРАНА В МАГАЗИНИТЕ ЗА ХРАНИТЕЛНИ СТОКИ.

Когато започнем да захранваме децата си още от 1-годишна възраст с чипсове, бонбони, шоколади, зрънчовци, колбаси и какво ли още не, те свикват към наркотика и вече нямат инстинкт за естествено хранене. Има две лобита, които ни зарибяват – едно сладко и едно солено. Даваме шоколади и бонбони на децата и те вече никога не ядат плодове. Маса деца ми водят тук, които не искат да ядат плодове – те не им усещат вкуса, защото са свикнали на силната сладост от шоколада. Т.е. този наркоман вече е на тежка и силна дрога – на хероин.

- Как лекува храната?
- При Лидия го установих най-напред върху себе си. Само за няколко седмици спряха простудните заболявания. Лекарите сме много скептични хора, затова и аз не започнах с глад. Лидия беше измислила сама един олекотен режим на хранене, защото тя се беше излекувала от тежка форма на туберкулоза.

ПОВЕЧЕ ОТ 10 ГОДИНИ СЕ Е ЛЕКУВАЛА С АНТИБИОТИЦИ И ПО САНАТОРИУМИ, БИЛА Е С ЦИРОЗА НА ЧЕРНИЯ ДРОБ ОТ МЕДИКАМЕНТИТЕ, ПОЧТИ ОГЛУШАЛА И УМИРАЩА.

Неин близък й предлага да опита лечение с храненето, тъй като така или иначе умира. Тя взима книги на руски, сама и аматьорски започва да проучва тази тема, но си продължи живота с 50 години.

НЕЙНАТА СИСТЕМА Е ОМЕКОТЕНА – ОТ ПЛОДОВЕ, БИЛКОВ ЧАЙ, МЕД, ЗА ДА СЕ ПРОЧИСТИ ОРГАНИЗМЪТ.

Аз обаче не започнах с това, както ви казах. Направих промяна в храненето – основно от зеленчуци, плодове и пълнозърнест хляб. Правих това някъде седмица-две. Ефектът беше чудотворен за мен. След това не се върнах към предишния си курс на хранене.

- Какво може да се лекува с природосъобразното хранене?
- 99% от заболяванията са нелечими за медицината днес. Лечими са острите състояния при катастрофа, където се налага операция, да се овладее остра пневмония или инфаркт.

НО ОТТАМ-НАТАТЪК, КОЕТО И ХРОНИЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ ДА ВЗЕМЕТЕ, ТО Е НЕЛЕЧИМО ЗА МЕДИЦИНАТА – ИМА ПОДДЪРЖАЩА ТЕРАПИЯ ДО КРАЯ НА ЖИВОТА НА ЧОВЕКА.  

На практика няма болест, която да не може да се излекува с лечебно хранене, но има нелечими пациенти при тежки заболявания. Всичко зависи от човека, ако има амбицията да си помогне.

НЯМА ЛЕКАР, КОЙТО ДА ЛЕКУВА – ВСЪЩНОСТ ОРГАНИЗМЪТ СЕ САМОЛЕКУВА, АКО Е ПОСТАВЕН В БЛАГОПРИЯТНИ УСЛОВИЯ ЗА ТОВА.  

Да речем, хипертонията, която се води нелечима, а всеки втори след 40-50 години я има.
ХИПЕРТОНИЯТА СЕ ЛЕКУВА ЗА 2 СЕДМИЦИ С ЛЕЧЕБНО ХРАНЕНЕ И СЛЕД ТОВА ПОВЕЧЕ НЕ СЕ ПОЯВЯВА, СТИГА ДА СЕ СМЕНИ СТИЛЪТ НА ХРАНЕНЕ. 

Ако заболяването е тежко, като цироза на черния дроб например, са нужни няколко последователни курса, месеци наред.

МОЯТ РЕЖИМ Е ПРОТИВОПОКАЗЕН ПРИ ТИРЕОТОКСИКОЗА В ОСТЪР СТАДИЙ, ПРИ БЕЛОДРОБНА ТУБЕРКОЛОЗА В ОСТЪР СТАДИЙ, ПРИ ОНКОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ В НАПРЕДНАЛ СТАДИЙ, ПРИ БОЛНИ НА ХЕМОДИАЛИЗА И С ПОЛИОРГАННА НЕДОСТАТЪЧНОСТ В НАПРЕДНАЛ СТАДИЙ.  

Опитах се да намеря формула, която да гарантира дългосрочно здраве.

- Намерихте ли тази формула?
- Общо взето, да.
ВСИЧКО, КОЕТО ПРЕДЛАГАМ НА ХОРАТА, СЪМ ГО ИЗПИТАЛ ПЪРВО ВЪРХУ СЕБЕ СИ. НАЙ-ОБЩО КАЗАНО, ТАЙНАТА СЕ КРИЕ В ПРОПОРЦИИТЕ НА ЕЖЕДНЕВНОТО НИ МЕНЮ. ЕДНА ГОЛЯМА ЧАСТ – МОЖЕ БИ ДВЕ ТРЕТИ ОТ ХРАНАТА НИ ТРЯБВА ДА Е ОТ РАСТИТЕЛЕН ПРОИЗХОД И В СУРОВ ВИД – ТОВА СА ПЛОДОВЕ, ЗЕЛЕНЧУЦИ, ЯДКИ, НО БЕЗ ФЪСТЪЦИ, ЗАЩОТО ТЕ ИМАТ МНОГО ИНХИБИТОРИ, КОИТО ТРУДНО СЕ ПРЕРАБОТВАТ.

Много варива може да се приготвят – ориз, бобови култури, елда.

АКО СЕ ВЪРНЕМ МАЛКО НАЗАД В БЪЛГАРСКАТА ТРАДИЦИЯ ПРЕДИ СТОТИНА ГОДИНИ, ЩЕ ВИДИМ, ЧЕ БЪЛГАРИНЪТ 200 ДНИ В ГОДИНАТА Е ЯДЯЛ ПОСТНА ХРАНА, ЗА ДА Е ЗДРАВ, ПОД РЕЛИГИОЗНО ТАБУ.

Без никакво месо, мляко, яйца и сирене – основно растителна и зърнена храна. Това предлагам обикновено на хората, които идват при мен.

- Защо и млечните храни трябва да се избягват?
- КРАВЕТО МЛЯКО Е В ОСНОВАТА НА НАЙ-ТЕЖКИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ, ТОВА Е ДОКАЗАНО – ИМАМ ПРЕДВИД АВТОИМУННИ БОЛЕСТИ, НА ПЪРВО МЯСТО КАТО ПРИЧИНИТЕЛ ЗА ДЕТСКИЯ ДИАБЕТ.

Според учените проникват цели белтъчни молекули, които предизвикват автоимунна реакция спрямо бета-клетките на панкреаса и така причиняват диабет.

АНАТОМИЯТА НИ Е ДРУГА – ЗА РАСТИТЕЛНА ХРАНА.
Може да се приемат млечни продукти, но умерено – 2-3 пъти седмично, защото, когато са повече, започват да дават слуз в организма. Същото важи и за киселото мляко – българинът не го е ядял всеки ден, било е като празнична храна. На същия принцип се разрешава месо – 1-2 пъти седмично. Яйцата са полезни в прясно състояние, особено жълтъкът. Опасността от салмонелоза е преувеличена. Затова предлагам за кратко време тази 20-дневна пречистваща програма и след това дългосрочен режим на хранене, основан на изложените по-горе принципи, защото в днешно време е трудно да се живее изцяло на вегетарианска храна.

НЕГАТИВЪТ НА ГОТВЕНИТЕ И НА МНОГО ПРЕРАБОТЕНИТЕ ХРАНИ Е, ЧЕ ДАВАТ ОТПАДНИ ВЕЩЕСТВА В ТЪКАНИТЕ.

Всяка болест в основата си е запушване на микрониво.

МЕДИЦИНАТА БУКВАЛНО ЗАБИВА БОЛЕСТТА В ДЪЛБОЧИНАТА НА ТЯЛОТО, ИЗПОЛЗВАЙКИ МНОГО ЛЕКАРСТВА. НЕ МИСЛЯ, ЧЕ ЛЕКАРИТЕ СА ЗЛОНАМЕРЕНИ. АЗ САМИЯТ СЪМ ИЗПИСВАЛ ПО 6 МЕДИКАМЕНТА НА ЧОВЕК – ТАКА НИ УЧАТ, МОДЕЛЪТ Е ТАКЪВ.

http://m.blitz.bg/

Последна промяна ( Събота, 27 Септември 2014 22:16 )