Вие сте тук:

Начало Други Статии Бял равнец - Achillea millefolium L.

Бял равнец - Achillea millefolium L.

Тысячелистник обыкновенный

Сем.  Сложноцветни - Asteraceae (Compositae)

Описание.
Многогодишно тревисто растение (прил. 80) с пълзящи подземни издънки, с право, неразклонено стъбло, с последователни, ланцетни, двойно или тройно пересто нарязани листа.  Приосновните листа са с дълга дръжка,стъблените-седящи.На върха на стъблото цветните кошнички са събрани в гъст щит.  Всяка кошничка се състои от 5 периферни, бели, езичести цветове и от 3 до 10 жълтокафяви, тръбести.  Обвивните листчета на кошничките са керемидоподобно наредени, по ръба си са люспести, червеникавокафяви, а  в средата - зелени.  
Цъфти от юни до септември.

 

 Разпространение.
Расте по тревистите места, край пътищата, по ливадите, между храстите в цялата страна и над 1000 м надморска височина.
Употребяема част.
За лечебна цел се използуват цветните кошнички (Flores Millefolii) и надземната част (Herba Millefolii), отрязана 15—20 см от върха.
Химичен състав.
В надземната част се съдържа от 0,20 до 0,50% етерично масло,чиято главна съставка е хамазуленът(50%), образуващ се от горчивия сесквитерпенов лактон матрицин (0,05—0,10%) при дестилация на растението с водни пари. Освен хамазулен етеричното масло съдържа сесквитерпена ака-риофилен и други моно-и бициклични терпени:а- и в-пииен,цинеол, туйои, камфора, борнеол, сложни естери. Билката съдържа
още горчивото вещество ахилени, дъбилни вещества, алкалоиди, флавоноида лутеолин-7 гликозид, органични киселини, витамин С и К, аспарагин, нитрати и др.
Действие.
Кръвоспиращото действие на съдържащите се в дрогата вещества е доказало експериментално. Растението има известно болкоуспокояващо и ободряващо действие. То нормализира двигателната и секреторната функция на стомаха. Притежава противозъзпалително действие, свързано със съдържащия се в етеричното масло хамазулен.
Приложение.
Цветните кошнички и надземната част на растението се прилагат много често като кръвоспиращо средство при кръвотечения от матката, венците, носа, стомаха, хемороидите и др. Те намират приложение и за възбуждане на апетита, при стомашни възпаления с болки (язва, гастрит), при колит, газове, бъбречни заболявания, сърцебиене, главоболие, виене на свят и др.
Начин на употреба.
Приготвя се запарка, като 15 г оситнена билка се залива с 200 см3 вряща вода. След като изстине,запарката се пие по 1 супена лъжица преди ядене 3 пъти дневно. С нея може да се прави гаргара при кървящи венци,възпаление на устната лигавица и др. Запарката трябва да се прилага в продължение на 1—2 седмици, за да се получи добро лечебно действие.
Още...

Бял равнец - най-тачената билка
Нашият народ тачи отколе това растение, наричано хайдушко биле,защото хайдутите в планините предимно с него са налагали раните.Още Диоскорид преди Христа е смятал белия равнец за добро кръвоспиращо и ранозарастващо средство. Преди тридесетина години незавършилия агроном от с. Владимирово Толбухинско, Нягол Мамеров подмамил Тодор Живков, че е открил лекарство против рака.

В Онкологичния институт за него бе устроена специална лаборатория и откривателят се гледаше доста време като писано яйце, или по-точно като златно яйце, но накрая се разбра, че главната съставка на пазения в тайна екстракт е белия равнец.Направен бе извод, че Мамеров вероятно е знаел от баби и дядовци,че растението притежава мощни ранозарастващи свойства и се е опирал предимно на тях в лечителството.Ще добавя още, че великият Авицена преди хиляда години е препоръчвал в бялото вино за лечение да се накисва не пелин, а равнец,защото белият равнец е по-полезен.Покойният ми баща, който беше голям майстор коларо-железар и правеше каруци на доста села наоколо изготвяше горчиво вино от единственото си лозе само с бял равнец.

Това многогодишно тревисто растение, характерно със своеобразен мирис, расте навсякъде в страната до 1500м надморска височина.Познато е на всички, но ще приведа и няколко други негови названия: бяла китка, бяло еньовче, куница,порезика и посекливче( последните две ясно сочатупотребата му при порезни рани).У нас се срещат още 7 вида от същия род равнец, та за медицинския бял равнец следва да се спазват указанията на билкарските книги,макар че, в крайна сметка всичкиса лековити.Ще спомена че има и жълт равнец( известен в науката като равнец на Биберщайн), койтосъща се използува в народната медицина за лечение на външни кръвотечения и хемороиди.

Тъй като захванах първа с целебните свойства, налага се да продължа с тях.Освен като мехлем за рани и екземи, както и за промиването им за бърза зарастване, белият равнец се употребява и вътрешно във вид на настойки при хемороиди и маточни кръвотечения. Настойките и запарките отбилката ускоряват лечението на гастрити, язви на стомаха и дванадесетопръстника и болки на черния дроб. В редица краища на страната, те се употребяват при малокръвие и туберкулоза на белите дробове, при хипертония и нервни болести, кашлица и астма.

Съществува поверие,че най-голяма полза допринася билката, когато се бере през Страстната седмица- всички дни до Велик ден.Има и апокрифна легенда, че св. Богородица е обливала ранения си син след свалянето му от кръста с т. нар. силна равнецова вода,т.е. настойка поне едно денонощие, а друга легенда наставя,че настойката била от зехтин, но с престояване от 40 дни.Настойките от ракия са обичани и прилагани главно от магесниците и то за самолечение, защото народът определя мъдро, че "Горчиво вино се трае,но горчива ракия само бае."Или още по-точно:"Човеците пият само блага ракия, а горчива само вещиците".И все пак врачките и баячките съветват настойчиво:"Ако не те хваща сънят, пий вечер чай от белия равнец!"

Иван Щонов  в."Агро пари"бр.48/
Още...

"Белият равнец е лечебно растение, без което нашият живот е немислим. То е всъщност най-добрият ни помощник при множество тежки заболявания, но на първо място е лечебна билка за жените. Не можете да си представите колко важен е белият равнец за тях. Пастор Кнайп казва в статиите си: "Жените биха си спестили много беди, ако от време на време посягат към белия равнец!” Дали се касае за младо момиче, което е склонно към нередовна менструация или за по-възрастна жена, която е в критическата възраст или вече е излязла от нея, за Всяка, млада или стара, е важно често пъти да изпива чаша чай от бял равнец. Той въздействува много добре на корема на жената, така че тя не би могла да направи нищо по-добро за здравето си, освен при разходка в гората или из полето да си набере букетче пресен бял равнец.  
Познавам една млада гостилничарка, за която изведнъж се разчу, че е болна от рак в корема. Предписаха облъчвания с кобалт. Близките трябваше да научат от лекарска страна, че заболяването е нелечимо. Аз се сетих за пастор Кнайп и неговия съвет за коремни смущения и препоръчах на младата жена да пие ежедневно, колкото може да понесе, чай от бял равнец. Колко бях учудена, когато няма и след три седмици получих писмо, че тя се чувствува чудесно и бавно, но сигурно възвръща нормалното си тегло. Често пъти при възпаление на яйчниците още първата баня на половината тяло премахва болките, възпалението постепенно отшумява. Тези бани с бял равнец са също така успешни и при напикавания на стари хора и деца. Те са резултатни и при бяло течение. В тези случаи, наред с баните, трябва да се пие и чай от бял равнец - по две чаши на ден. При смъкване на матката се правят също бани на половината тяло с бял равнец продължителен период от време, всеки ден се пият по четири чаши чай от цариче на глътки и с тинктура от овчарска торбичка се масажира коремната област от влагалището нагоре.
Миоми се отстраняват с помощта на бани на половината тяло с бял равнец, които се Взимат ежедневно продължителен период от време, докато лекарският преглед установи отрицателен резултат, При нервни възпаления на ръцете и краката особено благоприятни са баните с прибавка на бял равнец. Белият равнец обаче трябва да се бере по слънчево обедно време. Най-често тези бани помагат още при първия път и премахват всички болки. Докторът на медицинските науки Лутце препоръчва чай от бял равнец при "нахлуване на кръв в главата с болки, сякаш ще ти се пръсне черепът, освен това при световъртеж, гадене, болки в очите и кървене от носа...” Мигренен пристъп, причинен от промяна на времето или фьон, минава често пъти само с една чаша чай от бял равнец, изпит горещ на глътки. При редовна употреба на чай мигрената може напълно да изчезне. Тъй като в стари билкарски книги белият равнец се нарича "избавление от всички беди”, то той може да се използува там, където сякаш всичко вече е загубено. Чрез своята кръвопречистваща сила той ще изтласка от тялото редица, загнездили се в него от години, болести. Трябва само да се опита. Не всеки знае, че белият равнец действува директно и чудесно върху костния мозък и стимулира там кръвообразуването. Следователно той помага при заболявания на костния мозък, при които всяко друго лекарство е безсилно, дори при наяждане на костите, за което се прилагат лечения с чай, бани и разтривани с тинктура от бял равнец. Белият равнец е добро средство за кръвоспиране при кървене на белите дробове и може, в комбинация с корен от аир, да излекува рак на белите дробове. Аировите корени се дъвчат денем, а от чая от бял равнец се пие сутрин и вечер по една чаша на глътки. Чаят помага много бързо при кървене в стомаха и силно кървящи хемороиди, както и при болки под лъжичката и силни стомашни киселини.

При простудявания, гръбначни или ревматични болки трябва да се пие много чай от бял равнец и то горещ, колкото може да издържи човек. Чаят стимулира правилната дейност на бъбреците, премахва безапетитие, отстранява газове и спазми в стомаха, смущения в черния дроб, възпаления н стомашно-чревния тракт, повишава дейността на чревната жлеза и спомага по този начин за редовно ходене по голяма нужда. Тъй като той помага чудесно и при смущения в кръвообращението и съдови конвулсии, може най-горещо да се препоръча при ангина пекторис Неприятен сърбеж във влагалището се отстранява чрез промивки и бани на половината тяло с екстракт от бял равнец. От цветовете на бели равнец може да се приготви много добър мехлем за хемороиди.

ВИДОВЕ ПРИЛОЖЕНИЯ
Запарка за чай:
Една препълнена чаена лъжичка билки се попарва с 1/4 л Вода и се оставя малко да се изкисва.

Тинктура от бял равнец:
Набрани на слънце цветове от бял равнец се напълват
(без да се тъпчат) в бутилка до гърлото и се заливат с 38
до 40%-ова житна или плодова ракия. Бутилката се оставя да
престои 14 дни на слънце или близо до печката.

Мехлем от бял равнец
90 г обезсолено масло или свинска мас се загряват добре,:      прибавят се 15 г пресни, накъсани на дребно, цветове от бял равнец и 15 г нарязани на дребно листа от малина, оставят се малко да попращят, разбъркват се и се свалят
от печката. На следващия ден сместа леко се затопля, прецежда се през ленена кърпа и се сипва в предварително приготвени чисти стъкленици. Съхранява се в хладилник!

Баня на половината тяло
100 г бял равнец (цялата билка) се накисва и оставя да : пренощува в студена вода, на следващия ден се кипва и след това се прибавя към водата за банята."

Мария Требен  "Здраве от аптеката на Господ"

Още...

Жълт равнец -  Achillea clypeolata S. S.- разпространен е предимно по южни склонове, по каменливи места, върху варовикови скали - расте само в страните на Балканския полуостров.Стъблото му достига до 50 см височина. Цъфти през периода от май до септември

Жълтият равнец съдържа етерично масло, флавоноиди и горчиви вещества. Действието му е подобно на белия равнец.

Употребява се най-вече при чернодробни и жлъчни заболявания.

Действа апетитовъзбуждащо.
Рецепта на баба Ванга при болен черен дроб: 100 г. изсушен жълт равнец или пресен в двойно количество се стрива на прах. Прибавяме 100 г. брашно и малко вода за да стане всичко на каша. Правим 60 малки топчета. Изсушаваме ги и ги прибираме на хладно.Преди да започнем да ги пием, задължително пием еднократно английска сол за очистване.Вземаме хапчетата сутрин и вечер по 1 в продължение на 1 месец.

Александър Димитров Андров-рецепта за язва:
По 100 г жълт кантарион и синя тинтява; по 50 г жълт равнец, подъбиче и маточина и 30 г бял равнец се смесват и нарязват ситно. 3 с. лъж. билковата смес се вари 20 мин. в 1 л вода. Прецежда се и се пие по 1 ч. чаша 3 пъти дневно преди ядене.

Моят опит: Независимо, че цъфтежа на белия и жълтия равнец продължава до късно лято, аз го бера още в началото. Тогава той няма толкова горчив вкус и действа по-малко запичащо. Когато го слагам за профилактика за чай, не го изкисвам дълго, за да избегна запичащото му действие-примерно 10 мин. Обикновенно тогава към чая прибавям билка, която разлабва, примерно една от следващите билки: германски ранен лист, стръкове иглика, цвят акация, ленено семе, лопен, слез, маточина.

Жълтият равнец се среща по-рядко в сравнение с белия и въпреки че казват, че имат сродни качества, аз не мисля, че напълно се покриват. Както виждате по-горе г-н Андров използва в рецептата си за язва и двата вида равнец. Жълтият равнец няма същия мирис, както белият и е много подходящ за чай, има по-меко действие.

За лечение използвам белият равнец по следния начин:
В стъклен буркан се слагат пресни стръкове от тази билка, заливат се с 50% медицински спирт (купува се от аптеката  98% спирт и се разрежда с минерална вода. Буркана са поставя на тъмно и на хладно място поне един месец, може и повече. След това се прецежда и съхранява по същия начин, при нужда се разтваря една чаена лъжичка от спиртния извлек в 100 гр. вода и се пие преди ядене три-четири пъти на ден.

Използвала съм го за спиране на маточни кръвоизливи при миома и климакс, като съм го комбинирала  със спиртен извлек и от други билки - стръкове от  овчарска торбичка, бяло подъбиче, камшик и  водно пипериче, цветове бяла мъртва коприва, листа маточина и орех в равни количества, приготвени по същия начин само от пресни билки. За тях вече съм направила постинги, можете да ги видите тук:

Блогът на prolet :: Бял и жълт равнец -билка за жените, но не само

 

Още...

Тысячелистник обыкновенный (Achillea millefolium L.)

Народные названия: ахилл, гусиные язычки, сверчковая трава, еврейская трава, кафельная трава, овечий язык. дервеи, белая кашка, маточник, белоголовняк, порезник, кровавник, порезная трава, бедренец, змеиная трава, пахучая трава, порезница.
Многолетнее травянистое растение высотой 20-120 см, семейства сложноцветных.
В листьях тысячелистника содержится алкалоид ахиллеин (0,05%), повышающий свертываемость крови, 0,8% эфирного масла, в состав которого входят: до 25-30% проазулена, сложные эфиры (10-13%), цинеол (8-10%), карцофиллен, муравьиная, уксусная и изовалериановая кислоты, спирты, витамины С, К, смолы, каротин, фитонциды, горькие и вяжущие вещества, минеральные соли и пр. В цветах эфирного масла больше, чем в листьях.
Галеновые формы растения оказывают спазмолитическое действие на гладкие мышцы кишечника, мочевыводящих и желчных путей, в связи с чем расширяют желчные протоки и увеличивают желчеотделение в двенадцатиперстную кишку, а также повышают диурез и могут купировать боль, вызванную спазмами в кишечнике. В связи с горьким вкусом ахиллеина тысячелистник раздражает окончания вкусовых нервов и усиливает секрецию желудочного сока.
Содержанием в растении дубильных веществ, эфирного масла и хамазулена обусловлены противовоспалительные, бактерицидные, антиаллергические и ранозаживляющие свойства тысячелистника.
Трава тысячелистника, а также его сок обладают кровоостанавливающими и противовоспалительными свойствами. По силе действия на процессы свертывания крови 0,5%ный настой тысячелистника превосходит раствор хлорида кальция в концентрации 1:2000-1:5000. Тысячелистник усиливает желчеотделение.
Настой тысячелистника повышает свертываемость крови, что проявляется в укорочении времени рекальцификации оксалатной плазмы, повышении толерантности плазмы к гепарину, уменьшении гепаринового времени. Препараты растения активируют действие фибрина, но никогда не приводят к образованию тромбов. В основе кровоостанавливающего эффекта тысячелистника лежит увеличение числа тромбоцитов и укорочение времени остановки кровотечения. При местном применении его препараты обладают противоожоговыми свойствами. Кроме того, настой тысячелистника обыкновенного действует как гипотензивное средство, урежает сердечные сокращения.
Наличие эфирного масла и горечей дает возможность причислять тысячелистник К ароматическим горечам, применяющимся как желудочное средство для возбуждения аппетита, при заболеваниях кишечника и желчных путей. Содержащее азулен эфирное маслодействует как дезинфицирующее, противовоспалительное и противосудорожное средство. Высокое содержание калия совместно с другими веществами стимулирует деятельность почек, тысячелистник применяется для весенних и осенних курсов лечения, большей частью в смешанных чаях. Кроме того, он останавливает как наружное, так и внутренние кровотечения (легочные, кишечные, носовые, маточные, почечные). Отвар тысячелистника способствует заживлению ран. Ванны с тысячелистником усиливают эффект его применения внутрь.
Надземная часть.

Настой (внутрь) - при язвенной болезни желудка и двенадцатиперстной кишки, язвенном колите, острой и хронической дизентерии, гепатитах, холециститах и ангиохолитах; настой и отвар (чаще в смеси с другими травами) - при нефрологических и урологических заболеваниях, сопровождающихся гематурией (острые и хронические циститы, уретриты, гломерулонефриты, пиелонефриты, туберкулез почек и др.), при маточных кровотечениях на почве фибромиом, воспалительных процессов и эндокринопатий, при носовых кровотечениях, кровохарканье на почве туберкулеза, бронхоэктатической болезни.
Отвар и сок (наружно) - при носовых кровотечениях, мелких порезах, ссадинах, царапинах; в виде тампонов - при кровотечениях из эрозированной шейки матки; в виде салфеток - при воспалении геморроидальных узлов и кровоточащем геморрое. В народной медицине настой (внутрь) - при внутренних кровотечениях, гастритах, желчно-каменной болезни, диатезах, неврастении, истерии, ночном недержании мочи, язвенной болезни желудка и двенадцатиперстной кишки, как лактогенное, для лечения ожирения, при атеросклерозе; наружно - для обмывания кровоточащих ран, язв, полоскания рта при кровоточивости десен; в виде клизм - при кровоточащем, воспалившемся геморрое; для мытья лица - при угревой сыпи.
Отвар (в виде ванн) - при экземе, чешуйчатом лишае, чесотке.
Сок (внутрь) - при анемии, как лактогенное; как средство, предупреждающее образование камней в почках и печени; как кровоостанавливающее при внутренних кровотечениях, в том числе носовых, маточных, легочных, желудочно-кишечных. Нормализует менструации и снимает боли при них, помогает при сердцебиениях, приливах крови и головокружениях при климаксе. Сок с медом - в качестве общеукрепляющего, при болезнях печени, для улучшения обмена веществ. В смеси с другими травами - для лечения гастритов и язвенной болезни желудка.
Наружно в смеси с оливковым маслом - при фурункулезе, кожном туберкулезе, обильном выпадении волос. Свежий сок - при лечении свежих и долго незаживающих ран, язв, фурункулов, свищей. Входит в состав аппетитных, желудочных, слабительных сборов.

Настой травы тысячелистника: заварить 1 стаканом кипятка 1 ст. л. травы, кипятить 15 мин на медленном огне, настоять 1 ч. Принимать по 1 ст. л. 3-4 раза в день после еды.
Свежий сок из листьев используют для заживления ран. Его пьют в смеси с медом в качестве общеукрепляющего средства и при болезнях печени - по 1 ст. л. 3 раза в день.

Чай из цветов тысячелистника пьют при маточных кровотечениях и кровохарканье по 3 стакана в день.

Отвар с использованием тысячелистника: смешать 2 ст. л. тысячелистника, 1 ст. л. аирного корня, 1 ст. л. березовых почек, 2 ст. л. листьев толокнянки. 2 ст. л. смеси заливают 2,5 стаканами кипятка, кипятят 5-7 мин, настаивают полчаса, процеживают и выпивают весь отвар в течение дня в 4 приема при воспалении мочевого пузыря.
Толченую траву кладут на порезы.
При метеоризме хорошим средством считается микстура из следующих растений: листьев тысячелистника 2 ст. л., семян тмина 2 ч. л., семян укропа 1ч. л., мелко порезанной овсяной соломы 3 ст. л., корня аира 1 ч. л. и крупно потертого корня валерианы 1-2 ч. л. Смесь перемешивают, Зет. л. смеси заливают 3 стаканами воды, кипятят 15 мин, принимают по 3 стакана в день.
Чай из тысячелистника обыкновенного: 2 чайные ложки с верхом травы залить 1/4 л кипящей воды и через 15 минут процедить. Пить умеренно теплым 2-3 чашки в день.
Тысячелистник - без сомнения, весьма ценное лекарственное растение, но его все же не следует перeoценивать. Против всех вышеперечисленных заболеваний в растительном мире имеются многие дпругие, часто более действенные средства. В то же время в сборах тысячелистник - очень полезный компонент.
При болезнях желудка, кишечника и желчного пузыря очень помогает следующий чай:
- Тысячелистник
- Ромашка
- Мята перечная
Готовить, как указано выше.
В Кpoвоooчистительных настоях, чаях от кашля и простуды тысячелистник тоже играет большую роль, поскольку содержащиеся в нем вещества усиливают действие других трав, являясь к тому же еще и тонизирующими. Существуют и ещё следующие области применения тысячелистника обыкновенного:
- легкие заболевания желудка, кишечника и желчных путей со спастическими явлениями; для повышения аппетита.
Не менее важная область применения тысячелистника - так называемый невроз органов малого таза у девушек и женщин (спастическая параметропатия). Симптомы этой болезни - судорожные боли внижней части живота, нередко в разных местах, сочетающиеся с болями в пояснице. Часто женщины с этим заболеванием жалуются на особенно болезненные ощущения при менструациях и боли в молочных железах перед их наступлением. В этих случаях курс (несколько недель) настоя тысячелистника дает хорошие результаты: сказываются антиспастическое и противовоспалительное действие отдельных кoмпoнеHTOВ (азуленоген, хамазулен), а также тонизирующее дейСТВие горечей. Но, как И при лю6ыx другихж енских болезнях, необходим однозначный врачебный диaгнoз, иначе лечение может быть напрасным. Дополнительно принимают ванны с тысячелистником, как сидячие, так и общие. экстракт тысячелистникa можно приобрести в аптеке, но можно приготовить самостоятельно.
Tыcячелиcтникoвая ванна: 50-75 г сырья залить 1 л. кипящей воды, настаивать 20 минуг, профильтровать. Этого количества настоя хватит на полную ванну. для сидячих Baнн берут соответственно меньше

http://diagnozi.co.cc/

Последна промяна ( Сряда, 02 Май 2012 18:25 )